MOTORNA KOLESA ZA GAŠENJE
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
MOTORNA KOLESA ZA GAŠENJE
Kot sem napovedal v drugi temi so na hrvaškem dobili gasilci sodobne motorje za gašenje in reševanje.
Gre se za BMW R 1200RT, prirejen za gasilce. Ima ifex, gasilnik, opremo za rezanje in še nakaj drobnarije v zabojih iz alu.
Nabava je bila s strani HAC ( hrvatske ac).
Mislim da jim bodo v sezoni prišli prav.
Darko
Gre se za BMW R 1200RT, prirejen za gasilce. Ima ifex, gasilnik, opremo za rezanje in še nakaj drobnarije v zabojih iz alu.
Nabava je bila s strani HAC ( hrvatske ac).
Mislim da jim bodo v sezoni prišli prav.
Darko
-
comendatore
- Kraj: jesenice
Odg: MOTORNA KOLESA ZA GAŠENJE
ideja ni slaba, mislim pa da bi pri nas morali razmisliti bol o enduro motorjih ki bi jih uporabljali pri gozdnih požarih
-
Vrsho
- moderator

- GE: PGD Šentvid
- Kraj: Šentvid pri Ljubljani
Mene pa zanima, kako bodo izvažali na intervencije? Verjetno ne bo šel gasilec sam na motorju ampak bosta šla en za drugim dva motorja. ali pa bo mogoče sistem podoben kot pri reševalcih - motor in za njim reševalno vozilo.
jaz bi rekel da bosta šla en za drugim potem pa še ostala ekipa! Je pa res da se bosta lažje prebila do kraja nesreče kot pa ostala vozila tako da lahko ostalo moštvo pride do kraja tudi peš! Saj vete da je pri nas v Sloveniji že prišlo do tega da reševalci in gsilci niso mogli do kraja nesreče in so morali vso opremo prenašati ročno!
Lp
Lp
Lp!
Poraja se mi zanimivo vprašanje.
Kako je z zaščitno opremo gasilca?
Gasilska zaščitna oprema ni najbolj primerna za vožnjo z motorjem.
Se mora torej gasilec ko prispe na kraj preobleči in zamenjati čelado?
Poraja se mi zanimivo vprašanje.
Kako je z zaščitno opremo gasilca?
Gasilska zaščitna oprema ni najbolj primerna za vožnjo z motorjem.
Se mora torej gasilec ko prispe na kraj preobleči in zamenjati čelado?
-
comendatore
- Kraj: jesenice
mislim da bi bil gasilec na motorju bolj za izvidnico in podobne zadeve(dostava pira) pri kasnem gozdnem požaru. Glede zasšitne opreme pa itak da bi se moral preobleč in zamenjat čelado, saj je gasilska čelada neprimerna za uporabo na motorju, pa tudi bristol obleka nima nobenih ščitnikov vgrajenih, še posebej ne "želve".
Sem mislil, da ste bolj na tekočem
DAN ODPRTIH VRAT GB Koper
Prvi gasilci na motorju
Nova pridobitev koprske gasilske brigade je 450-kubično terensko motorno kolo husqvarna, ki so ga od Uprave za zaščito in reševanje prvi v državi dobili kot testno vozilo. Motor bodo uporabljali kot komandno vozilo ob zaporah cest, oviranem dostopu do požara in ob gozdnih požarih. Motor je sicer opremljen z osnovno gasilno in sanitetno opremo, vendar pa ni namenjen temu, da bi se gasilec z njim podajal v ogenj in ga gasil.
DAN ODPRTIH VRAT GB Koper
Prvi gasilci na motorju
Nova pridobitev koprske gasilske brigade je 450-kubično terensko motorno kolo husqvarna, ki so ga od Uprave za zaščito in reševanje prvi v državi dobili kot testno vozilo. Motor bodo uporabljali kot komandno vozilo ob zaporah cest, oviranem dostopu do požara in ob gozdnih požarih. Motor je sicer opremljen z osnovno gasilno in sanitetno opremo, vendar pa ni namenjen temu, da bi se gasilec z njim podajal v ogenj in ga gasil.
No glede teh dveh motornih koles pa imam nekaj informacij. Kot mi je uspelo prebrati iz hrvaškega časopisa sta ti dve motorni kolesi namenjeni za hitro posredovanje predvsem v predorih in v prometni konici na avtocesti.
Na motornem kolesu imajo od opreme pištolo za impluzivno gašenje z 13 litri vode. Ta pištola je pod pritiskom in porabi za razvit požar avtomobila "le" 8 litrov vode. Seveda pa je potrebno pred samim gašenjem z to pištolo odstraniti osebe iz avta, zaradi pritiska v pištoli (če te zadane ta voda pod pritiskom lahko fejst fašeš, baje da celo lahko umreš).
Imajo pa tudi hidravlične klešče za rezanje pločevine.Gasilec te tudi spravi ven iz avta če si slučajno kje zagozden, ali pa ne gre odpret vrat. Te hidravlične klešče pa poganja motor od motorke,to pomeni, da so namesto motorkine sablje gor hidravlične klešče za rezanje.
Obe motorni kolesi pa nista na isti gasilski postaji, ampak sta nekaj kilometrov razlike, da se pripeljeta eden proti drugemu..gdor prej pride, prej rešuje, drugi pa je mu kasneje v pomoč. Za njima pa se seveda še pripelje druga gasilska pomoč, policija in reševalci. Odvisno katero društvo je bližje.
Upam, da sem vam razjasnil glede nekaterih vprašanj. Glede čelade in obleke pa na žalost nimam informacij. L.p Uroš
Na motornem kolesu imajo od opreme pištolo za impluzivno gašenje z 13 litri vode. Ta pištola je pod pritiskom in porabi za razvit požar avtomobila "le" 8 litrov vode. Seveda pa je potrebno pred samim gašenjem z to pištolo odstraniti osebe iz avta, zaradi pritiska v pištoli (če te zadane ta voda pod pritiskom lahko fejst fašeš, baje da celo lahko umreš).
Imajo pa tudi hidravlične klešče za rezanje pločevine.Gasilec te tudi spravi ven iz avta če si slučajno kje zagozden, ali pa ne gre odpret vrat. Te hidravlične klešče pa poganja motor od motorke,to pomeni, da so namesto motorkine sablje gor hidravlične klešče za rezanje.
Obe motorni kolesi pa nista na isti gasilski postaji, ampak sta nekaj kilometrov razlike, da se pripeljeta eden proti drugemu..gdor prej pride, prej rešuje, drugi pa je mu kasneje v pomoč. Za njima pa se seveda še pripelje druga gasilska pomoč, policija in reševalci. Odvisno katero društvo je bližje.
Upam, da sem vam razjasnil glede nekaterih vprašanj. Glede čelade in obleke pa na žalost nimam informacij. L.p Uroš
Eni ven, mi pač not:)
Ja, motorni kolesi bosta namenjeni hitrim in učinkovitim intervencijam / reakcijam v dveh najdaljših tunelih v Dalmaciji; to sta Mala Kapela in Sveti Rok. Tako se da v slučaju nezgode, z motornim kolesom, mnogo hitreje prebiti do samega mesta nezgode... Gotovo jim bodo v pomoč! 
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

Meni se zdi, da sem nekoč zasledil, da ima Gallet- ova čelada certifikat tudi za vožnjo z motorjem. Zdi se mi, da je bilo to omenjeno celo na tem forumu. Lahko da se motim.
lp
lp
Ashes to ashes, dust to dust.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.
Kot Feniks se dvignil iz pepela, vstal sem, stresel s sebe blato poplav.