Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Ne znamo soditi? Ne znamo tekmovati?

Nasveti, vprašanja, sojenje, ...

Moderator: Janez Koncilija

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Ne znamo soditi? Ne znamo tekmovati?

Objava Peter » 19. september 2003, 23:54

Nihče ni popoln, tako tudi ni popolna nova izdaja knjižice Gasilske in gasilskošportne tekmovalne discipline. Spodaj sem napisal dve nejasnosti, ki sta se pojavili v knjižici GŠTD.

VAJA Z MOTORNO BRIZGALNO

Tekmovalci so oblečeni v enotno predpisano delovno obleko s čelado, delovnim pasom s karabinomin s škornji in cestnimi čevlji iz usnja ali umetne mase. Temni, gležnja oprijemajoči športni ali planinski čevlji so dovoljeni
Glede na napisano, lahko tekmovalci tekmujejo tudi v nizkih čevljih, kar pa je v nasprotju s tistim, kar je bilo napisano v dopolnitvah pred izdajo nove knjižice.

VAJA S HIDRANTOM - 7 tekmovalcev

Na povelje "v napad" ali na desetarjev znak s piščalko, ob startu kateregakoli tekmovalca (ob prehitrem startu) predsednik ocenjevalne komisije, sodnik št. 1 in sodnik št. 2 spustijo roko s štoparicami in pričnejo meriti čas izvedbe vaje z motorno brizgalno.
Čas katere vaje bodo odmerili sodniki?

Poskusimo si v tej temi razložiti nekatere nejasnosti, ki povzročajo slabo voljo med sodniki in tekmovalci. Včasih si lahko pravila razlaga vsak po svoje, zato bi bilo dobro, da vsaj poenotimo stališča. Napišite sem, če ste imeli na tekmovanjih težave kot sodnik ali kot tekmovalec.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava Matjaž Zupan » 20. september 2003, 12:39

Sam osebno še nisem imel težav na tekmovanjih,vendar včasih je bilo treba na vajah komu interpretirati njegove naloge,vendar je bil tisti odstavek čudno napisan in zato komaj razumljiv. Npr. Vaja z motorno brizgalno (suha izvedba)-ponavadi je 2. napadalec priklopil B cev in C cev na trojak in nato dvignil roko in izdal povelje "Voda!".V zadnji izdaji pa je pisalo,da ob zasedbi trojaka lahko povelje izda tudi C-1 ali sel,vendar je bila zadeva napisana v takem čudnem stilu,da ni bilo možno takoj razbrati,kaj je s tem mišljeno. Na koncu je nastala zmeda okrog tega,in na tekmovanju je bilo povelje "Voda!" izpuščeno,kar pomeni 10 kazenskih točk...
Matjaž Zupan
 
Objave: 674
Registriran: 21. julij 2003, 20:12

Objava Peter » 20. september 2003, 16:50

C-1 (oz. sel) upravlja s trojakom, ko se postavi razkoračeno preko B-cevi neposredno za trojakom. Šele tedaj je trojak zaseden.
Ko je priključen B-cevovod na trojak in je trojak zaseden, da C1 (oz. sel) povelje St "Vodo daj".
Ne vem, kaj je tu nerazumljivega, je pa res, da je zasedba trojaka v pravilih novost.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava REDBULL » 20. september 2003, 18:16

Tole glede trojaka res ni novost. Fantje mormo se pa zavedat, da kdor je dober tekmovalec je tudi dober sodnik. To je gola resnica. Ne more eden dober v sojenju bit če ni nikol tekmoval, pa lahko še tolk pravila pozna.

l.p.
Uporabnikova podoba
REDBULL
 
Objave: 110
Registriran: 12. junij 2003, 10:28
Lokacija: Tuhinjska dolina

Objava REDBULL » 20. september 2003, 18:20

Tole se ne strinjam z Petrom."Gležnja oprijemljajoči čevlvlji ali športni copati"!- To pomeni da morajo biti čevlji do gležnja in se ga oprijemati. Še preden je ven prišla nova knjižica, sem v roke dobil papir, kjer so bili zabeleženi vsi popravki za vajo z motorno brizgalno, kjer je natančno pisalo, da morajo biti čevlji temne barve in toliko visoki, da objemajo gležnje.

l.p.
Uporabnikova podoba
REDBULL
 
Objave: 110
Registriran: 12. junij 2003, 10:28
Lokacija: Tuhinjska dolina

Objava Peter » 20. september 2003, 18:45

Glede zasedbe trojaka bi bilo bolj pravilno, če bi napisal, da je novost način zasedbe trojaka.

REDBULL je napisal:Tole se ne strinjam z Petrom."Gležnja oprijemljajoči čevlvlji ali športni copati"!- To pomeni da morajo biti čevlji do gležnja in se ga oprijemati. Še preden je ven prišla nova knjižica, sem v roke dobil papir, kjer so bili zabeleženi vsi popravki za vajo z motorno brizgalno, kjer je natančno pisalo, da morajo biti čevlji temne barve in toliko visoki, da objemajo gležnje.

l.p.

Ali so dopolnila, ki so objavljena tudi na forumu, sedaj po izdaji nove knižice sploh še aktualna? Že glede na njihov naslov niso. Če pa so, potem bi moralo biti to tudi uradno objavljeno. Sodniki sodimo po knjižici GŠTD in po tem, kar je v njej zapisano, tako da bi morali dodatna navodila navesti v razpisih. Če se vrnemo na čevlje je tako, da so po napisanem v knjižici ustrezni tudi cestni čevlji, samo športni in planinski čevlji morajo biti temni in gležnja oprijemajoči.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava REDBULL » 20. september 2003, 21:50

To je vse res kar ti zdele praviš. Sam zanima me, kdo je to knjižico sestvljal? Ker tist k jo je, pri določenih stvareh ni bil velikokrat zraven če mene vprašaš. Kako morajo neke športne copate dovolt pa cestne čevlje za tekmovanje? Kaj pa ko je dež pa ko je mokra trava? KOlk nesreč se pa med letom naredi na tekmovanjih? Noga mora biti zaščitena. Vem k sem v ligi vidu določene ekipe kako hodjo neprimerno obuti. Kakšen sodnik se naj raje mal v čevlje zapiči pri A komisiji, ne pa da gleda kako maš karabin na upasaču zapet. Pa take desetine pol kar lahko tekmujejo.
Uporabnikova podoba
REDBULL
 
Objave: 110
Registriran: 12. junij 2003, 10:28
Lokacija: Tuhinjska dolina

Objava Drago » 21. september 2003, 7:41

REDBULL: :lol:

Te različice ( ene in iste ) knjižice že dolga leta sestavlja Maks LEŠNIK, podpoveljnik GZS, ki je odgovoren za gasilska tekmovanja. Pa še malo podatkov o njem:

- ( tudi) predsednik GZ Maribor
- rojen 1943
- ima najvišji možen čin v gasileriji
- vstop v gasilske vrste 1949

Občasno mu pri sestavljanju sprememb pomaga še Jože BERLEC o katerem smo pa že nekaj povedali. Maks rad pogleda na naš forum, vendar funkcioniranja foruma ne razume ravno preveč :twisted: Dosti več kot jaz, ve o njem naš Oskar :twisted:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Janez Koncilija » 21. september 2003, 9:04

Zanimiva tema, vendar je vprašanje, koliko sodnikov jo bo videlo. Sam sem sodnik od leta 1985, vendar sem na večjih tekmovanjih zelo malo sodil, ker sem bil član tekmovalne ekipe. Zato lahko rečem, da zelo dobro poznam sodniške kozlarije, poznam pa seveda tudi pamet tekmovalcev, ki mislijo, da imajo vedno prav.

S to zadevo je takole: če nisi tekmovalec, ali vsaj mentor, ne moreš biti dober sodnik, ker vaje, ki si se jo napiflal (če si se), ne moreš soditi. Če si se, sem napisal zato, ker se na testiranjih za sodnike pojavljajo rešitve (preverjeno), zato tisti, ki jih imajo, test reši brez problema, ko pa pride na teren, bulji kot tele v nova vrata, potem pa je ali tiho, ker ni siguren, če gre za napako, ali, kar je še huje, dosodi napako, ki je ni.

Ko smo hodili tekmovat širom po deželi Slovenski, se mi je v spomin najbolj vtisnil stavek predsednika tekmovalnega odbora, ko je na pripombo na nekorektno dosojeno napako rekel: »Tak smo se zmenli«. Torej zmenili so se med sabo, ne pa tudi v skladu s tekmovalnimi pravili.

Če bodo koga sodniške kozlarije bolj zanimale, se bom v tej rubriki kar aboniral, do takrat pa eno svežo iz letošnjega leta:

Napadalca na trodelnem sta po priklopu zadnje cevi in ročnika naredila še par korakov v smeri napada. Predsednik ocenjevalne komisije jima je dosodil nepravilno delo (10 pik) z obrazložitvijo: » Ko je N1 razvlekel prvo C cev, odpne cevni nosilec svoje C cevi, sklopi svojo cev z že položeno C cevjo, na drugo spojko pa priklopi ročnik in počaka na prihod N2«.

Poudarek je na POČAKA, torej ne sme korakati naprej. Ekipa se je na odločitev pritožila, ker je bilo tekmovanje izbirno, je pritožba s poročilom o sojenju romala tudi na regijsko poveljstvo, pa ni nihče odreagiral. Sam nisem zato, ker je ekipa iz mojega društva, pa bi me spet vlačili po zobeh, kaj se grem.

Pa sem imel priliko govoriti z avtorjem knjižice, torej podatek iz prve roke ki je naslednji:
» Napadalca lahko zakorakata v smeri napada, vendar pa ne toliko, da bi popolnoma razvlekla cev, ki mora ostati v loku«. Maks, upam da sem napisal točno, če ne me popravi.

Tako je to fantje, največkrat bo še vedno veljala tista: » Tak smo se zmenli«, do takrat pa bom zbral še nekaj sodniških cvetk.

Pa še to: Najhujši in verjetno tudi najslabši sodniki so domači (Slovenski), ko prideš enkrat na mednarodno tekmovanje, je pa prav prijetno. Samo do tja te taki gumpci ne pustijo.

Seveda ta gumpec ne velja za vse sodnike, tisti, ki me poznajo, že vedo, katere osebno cenim in jim priznavam znanje, poznajo pa me tudi drugi, katerim ga žal ne morem.

Debate bodo verjetno še vroče, zato grem brusit nohte :evil: :evil: :evil: .

LP

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Primož » 23. september 2003, 10:39

No glede cevljev je bilo ze precej vroce krvi :evil:
V dopolnitvi pred izdajo nove knjizice je bilo napisano,da so cevlji tekmovalcev temne barve in tako visoki,da pokrijejo glezenj :!: :!:
Tukaj bi lahko poveljstvo GZS oz. zadolzeni za tekmovanje :Maks Lesnik in Joze Berlec stvari pojasnila in polemik bi bilo konec :?
Ocitno nasi florjancki uzivajo v tem,da se sodniki in tekmovalci med seboj prerekajo in potem obvelja tista Janezova" TAK SMO SE ZMENIL :twisted:
Primer iz lastnih izkusenj:
Predsednik ocen. komisije pove tole in tole nebomo sodil,ceprav je napaka :roll: tile so pa tadomac dajmo mal skoz prste pogledat,ja lepo vas prosim in potem tak sodnik sodi regiska in drzavna tekmovanja(HALO)
No in ker sem med sodniki se mlajsi,dostikrat ne recem nic,ker sem jih zmeraj dobil pod nos :(
Ze nekaj casa sem mentor ekipe,ki sodeluje na pokalnih tekmovanjih. Pa moram reci,da je nekaj sodnikov res konkretnih in realnih,ostalo je pa poden :!: :!: :!:
Zanima me ce so ze kakasnega sodnika izkljucil ali mu prepovedli sodit,ker se je nekdo pritozil,da pocne kozlarije :?:
Vrana vrani neizkljuje oci, roka pa roko umije obe pa obraz :evil:
Je pa to velika sramota za slovensko gasilerijo na tekmovalnem podrocju,kljub uspehom,ki jih dosegajo v tujini!
[/b]
Ni nam lahko!
Primož
 
Objave: 106
Registriran: 22. oktober 2002, 19:43
Lokacija: Markovo

Objava REDBULL » 23. september 2003, 12:35

Bravo Primož!
Uporabnikova podoba
REDBULL
 
Objave: 110
Registriran: 12. junij 2003, 10:28
Lokacija: Tuhinjska dolina

Objava Primož » 1. oktober 2003, 17:49

Janez
Vprasanje zate :?:
Kako se ti je zdelo sojenje na regiskem tekmovanju Ljubljana lll. v Domzalah?
Glede na to,da si kar veliko postopal po tekmovalnem prostoru ceprav insi bil med sodniki :roll:
Se ti zdi posteno,da lahko nekdo,ki ima poznanstva dela po svoje in preko pravil :?
Nocem odkrivat tople vode,vendar me zanima,kaj o tem mislis ti in drugi,ker se to na tekmah pogosto dogaja.
Ni nam lahko!
Primož
 
Objave: 106
Registriran: 22. oktober 2002, 19:43
Lokacija: Markovo

Objava Janez Koncilija » 1. oktober 2003, 21:07

Primož je napisal:Janez
Vprasanje zate :?:
Kako se ti je zdelo sojenje na regiskem tekmovanju Ljubljana lll. v Domzalah?
Glede na to,da si kar veliko postopal po tekmovalnem prostoru ceprav insi bil med sodniki :roll:
Se ti zdi posteno,da lahko nekdo,ki ima poznanstva dela po svoje in preko pravil :?
Nocem odkrivat tople vode,vendar me zanima,kaj o tem mislis ti in drugi,ker se to na tekmah pogosto dogaja.Če misliš, da sem imel privilegij zato, ker me nekateri poznajo, si se tokrat zmotil. Takrat, ko si me videl na tekmovalnem prostoru sem šel ne glede na to, kdo me pozna in kdo me ne pozna osebno izmerit dolžino prve B cevi, ki ni imela potrebnega loka pri MB. Izmerit sem jo šel zato, ker jo je tik pred pričetkom vaje eden od sodnikov zamenjal, tekmovalka je ni več mogla prekontrolirati, ker je stala v zboru, kaj šele, da bi preverila ustreznost dolžine. Tisti namreč, katere učim jaz, morajo pred nastopom pri pripravi cevi le-te med seboj primerjati, kljub temu, da so za to zadolženi drugi, saj iz prakse vem, da so bile ponekod na tekmovalnem prostoru neustrezne cevi ali pa tekmovalni prostor neustrezno označen.

Torej sodnik je naredil napako, ki sem jo šel osebno preverit, pri tem sem vodstvo tekmovanja sam obvestil, da zaradi mojega ravnanja lahko ekipo tudi diskvalificirajo, seveda bi v tem primeru pisal obsežnejšo poročilo o tekmovanju na GZS.

Po ugotovitvi, da cev ustreza normativom, sem tekmovalni prostor zapustil.

Predpostavljam, da si bil ves čas na tribuni in si me verjetno videl tudi pri sodniški komisiji, ki je ocenjevala B enote. Tja sem pristopil, ko sodniška komisija ni bila zasedena, saj so bile proge proste, pa ne zato, da bi izkoroščal veze in poznanstva, temveč zaradi dogovora o regijskem tekmovanju mladine, za katerega morajo, kot veš, posamezne GZ dati sodnike, prav tako pa zaradi informacij o orodju in opremi. V sodniški komisiji je bil namreč eden izmed organizatorjev tekmovanja. Torej nič pregrešnega (mimogrede, tudi naša ekipa je pri isti komisiji dobila 10 kazenskih, pa zato nisem ugovarjal, ker so bili sodniki na progi dobri).

Če si bil dovolj kmalu na terenu, si videl, da sem bil prisoten tudi na začetku pred izvedbo prve štafete, kjer sem urgiral, ker je bila greda na progi za ženske nepravilno postavljena in so jo potem namestili na ustrezen del proge. Prav tako ni bilo ustreznih ročnikov in jih je bilo potrebno nadomestiti z novimi. Mislim sicer, da bi morali ukrepati drugi, vendar če niso, je nekdo moral.

In še moj četrti greh. Kot si videl, sem imel za vratom fotografsjki aparat, s katerim sem skušal posneti nekaj fotografij za revijo Mengšan. Ker ni bila potrebna predhodna akreditacija, sem prosil za dovoljenje, katerega sem tudi dobil, poslikal in se umaknil.

Torej od vseh mojih priviligiranih položajev mislim, da mi lahko očitaš samo tistega, s katerim sem meril cevi, vse ostalo pa sem delal v interesu gasilke organizacije (tudi tvoje), v nobenem primeru pa nisem vplival na odločitve sodniških komisij.

Pa še o vprašanju, kakšno se mi je zdelo sojenje. Čeprav je večina naših ekip dobila dosojene kazenke točke osebno menim, da je bilo sojenje korektno, vsaj kolikor so mi o tem poročali tekmovalci in kar sem sam videl. Tisto pa, kar mi ni bilo všeč, sem pa napisal med mojimi priviligiranimi grehi, o tem pa v razgovoru seznanil tudi člana PGD, ki je tekmovanje pripravilo, saj je zbiral neka pismena mnenja o organizaciji tekmovanja, čeprav ne vem, zakaj so bila potrebna in zakaj so jih posamezni poveljniki podpisovali. Je bilo sicer nekaj protokolarnih napak, ki niso bila v skladu s Pravili gasilske službe, vendar se to dogaja na vseh tekmovanjih, tudi na tistem, ki ga je organizirala GZ Mengeš. Pri organizaciji pač delajo različni ljudje in včasih gre tudi kaj mimo protokola, vendar, konec dober, vse dobro.

Kaj mislim o tem, da hočejo na tekmah nekateri zaradi svojega položaja posredovati za ugodnejši rezultat, ti pa lahko povem takole. Pri meni s takšnimi manevri ni še nihče uspel, tisti, ki me dobro poznajo, pa sploh poskušali niso.

Tako se tudi sam obnašam do tistih, ki svoje delo opravljajo strokovno, če ga pa ne, si pa, glede na to, da me poznaš, verjetno slišal. Takrat namreč postanem izredno neugoden.

Torej raznih posredovanj nikakor ne odobravam in jih tudi ne bom, zelo rad pa bom poročal o sodniških napakah, ki jih bom na tekmovanjih videl. Lahko tudi poimensko, saj je moje mišljenje, da mi tak sodnik, ki je test preplonkal, pač ne more soditi.

Sem mal žleht :evil: :evil: :evil: , ampak tako je. Če se o sebi motim ali, če imaš še kakšno vprašanje, ga lahko rešiva v soboto v Jevnici. Do takrat pa lep pozdrav!

Janez :twisted:
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Janez Koncilija » 1. oktober 2003, 21:17

Še to sem pozabil, Primož!

Ali si opazil kakšne nepravilnosti pri sojenju, če si, bi bilo pametno napisat, pa bova zadevo prekomentirala in obdelala, tako, kot sva mene :? . Bi bilo namreč poučno za podobne sodniške zbore, da ne bi delali kozlarij, ampak bi vseeno razmislili, da jih še kdo vidi, ki ve, kaj je tekma. Predolgo so se namreč skrivali za svojimi značkami, zato je njihovo znanje potrebno obravnavati javno, če je treba, tudi poimensko :( . Kolikor vem, do sedaj namreč še niso izključili nobenega od sodnikov zaradi neumnosti na tekmovanjih, čeprav bi ga morali že zaradi tega, če se v skladu s pravili ne udeleži rednega preverjanja. Pa o tem kdaj drugič :wink: .

LP

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Janez Koncilija » 2. oktober 2003, 10:57

Primož, sem šel gledat še malo objave za nazaj iz te teme. V tvojem komentarju sem opazil, da si mlad sodnik, pa me zanima, če si slučajno tisti sodnik, ki je v Domžalah sodil na štafeti. Če si, potem ti seveda zastavljam vprašanje, zakaj ni sodniška komisija preverila postavitev prog, saj je bila ženska štafeta postavljena napačno in zakaj misliš, da so jo prestavljali zaradi posredovanja civilista.

In, če sem bil za tebe tako moteč faktor, zakaj nisi posredoval pri vodji za red in varnost ali svojemu predsedniku, da me odstranijo s tekmovalnega prostora.

Mogoče nisi tisti Primož, ampak temo bova pa nadaljevala, a ne :twisted: ?

LP

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Naprej

Nazaj na Tekmovanja

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov