Usposabljanje bolničarjev

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
sabirman
Kraj: LJ-BRDO(antiforumaši)

Odgovor Napisal/-a sabirman »

mamo ga samo UPORABLJATI GA PA NE SMEMO :!:
Te kej mot? Povej men in ne jambri poveljniku!
Uporabniški avatar
sabirman

No oz. tako sem mislil. Doktor predpiše količino kisika ki ga moramo dati pacientu, tako da stvar lahko uporabljamo vendar samo pod pogojem da je doktor predpisal kakšno količino kisika ponesrečenec potrebuje :!: Problem ej v tem da če ponesrečencu daš preveč kisika tudi ni vredu :wink:
Uporabniški avatar
13-PGD CERKLJE
Kraj: Cerklje

Odgovor Napisal/-a 13-PGD CERKLJE »

No ker mojim besedam bolj malo verjamete sem na forumu resevalci.org k sodelovanju povabil G. Antona Posavec, ki je predavatelj in organizator tečajev PP. Upam da se bo oglasil tukaj in vam obrazložil enkrat za vse lej kako je z aplikacijo kisika. Če pa modelatorja moti naj pa prosim odpre novo temo.

LP!Jan
Slika

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

sabirman napisal/-a:KISIKA NE SME DATI NITI ZDRAVSTVENI TEHNIK KI JE V AVTOMOBILU ZA PP!!!! Kisik lahko predpiše samo zdravnik!
To se pošteno motiš!To je isto ko da ti nebi smel manjšega požara polit z vodo, pa si gasilec..... :oops:

Pa počakajmo rajši na odgovor Antona, ker zdaj pa mene že tud pošteno zanima kaj bo povedal :!: Da bi na različnih koncih Slovenije različno učili se mi pa zdi nesmiselno. Ampak nebi pa bilo prvič.....
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Uporabniški avatar
sabirman

Aja pa ne govorimo o kisiku iz IDA z reševalno masko. Govorim o kisiku ki ti ga dajo "na nosilih" (čuden izraz :oops: ) :lol:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Očitno nisi prebral tem, do katerih sem dal povezave. :roll:
Uporabniški avatar
13-PGD CERKLJE

sabirman napisal/-a:Aja pa ne govorimo o kisiku iz IDA z reševalno masko. Govorim o kisiku ki ti ga dajo "na nosilih" (čuden izraz :oops: ) :lol:

:shocked: v IDA je samo stisnjen zrak kateri gre skozi filtre ne pa čisti kisik :!:
Slika

da samo morda komu ni jasno a? Nej pride tisti ki 100% ve pa naj pove kako in kaj.
Uporabniški avatar
Martin P.
Kraj: Meljski hrib
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Martin P. »

sabirman napisal/-a:da samo morda komu ni jasno a? Nej pride tisti ki 100% ve pa naj pove kako in kaj.
Zakaj pa ti to vse tako prepričano pišeš in nasprotuješ trditvam tistih, ki so v tem poklicu (saxtenor3 - reševalec), če nisi 100%? :roll:
Posavec Anton
Kraj: Reševalna postaja, KC Ljubljana

Aplikacija kisika

Odgovor Napisal/-a Posavec Anton »

Dragi prijatelji iz gasilskih vrst,

Ze dolgo v svetu poznajo t.im. "First responderje". To so ljudje, ki so izobrazeni in opremljeni na ravni polprofesionalcev - v medicinskem smislu. Zal je ni drzave na svetu, ki bi lahko za vsako drevo postavila resevalno vozilo in ekipo NMP. Noben sistem ni popoln, tudi nas slovenski ni.

Prav te "vrzeli" lahko uspesno zapolnijo prav "First Responderji". V to strukturo sodite tudi gasilci bolnicarji v Sloveniji. Vsekakor od cloveka, ki se prostovoljno usposablja za ukrepanje v nujni situaciji, lahko pricakujemo veliko vec (dokazano!!!) kot od obicajnih laikov, ki se obicajno, zal, niti ne odzovejo. To je pac kruta resnica in treba je delati, da se tudi to spremeni. Prav zaradi tega mora gasilec bolnicar vedeti vec kot navaden laik in tako je po celem svetu. To se lahko doseze z ustreznim izobrazevanjem oz. usposabljanjem. Kaksna so ta usposabljanja po Sloveniji, ne bom komentiral in se niti ne mislim spuscati v to debato - skoda casa. Nekatere programe bi bilo vsekakor potrebno posodobiti in dopolniti. Vsak bo ze vedel zase, al pa tudi ne. Resevalna postaja Klinicnega centra Ljubljana izvaja za gasilce bolnicarje tecaje prve in nujne medicinske pomoci po programu za polprofesionalce. Ta program je usklajen tudi na Ministrstvu za zdravje, pri delovni skupini za izobrazevanje na predbolnisnicni ravni.

Po podobnem programu se izobrazujejo npr. tudi resevalci iz vode... Zajema se nekoliko vec kot prva pomoc za laike. Sem sodi tudi aplikacija kisika. Ne samo, da lahko, ampak je to tudi lahko zelo koristno za zivljenjsko ogrozenega bolnika / poslodovanca, da mu daste kisik. Seveda je potrebno pred tem uspesno zakljuciti ustrezno izobrazevanje.

Nekatere stvari niso vec biv - bav, tako kot so bile npr. leta 1870. Zanimivo, da tudi ekipe NMP vcasih pozabijo dati kisik. To se mi zdi se veliko huje. Pa spet - nebi zdaj o tem. Ne vidim torej zadrzkov, zakaj nebi dobro usposobljen gasilec - bolnicar uporabil kisika in tako pomagal ogrozenemu bolniku / poskodovancu, kadar je to potrebno. Zelo sem vesel, ker se vedno vec drustev opremlja s sodobno opremo za nudenje prve in nujne medicinske pomoci. Zavedati se moramo, da je s tem sistem nudenja pomoci v Sloveniji veliko boljsi in da so "luknje" tako veliko manjse. Toliko bolj na hitro. Vsem lep pozdrav!

Anton Posavec
Na koncu je vedno vse dobro!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Kot moderator teme , se najlepše zahvaljujem Antonu za prispevek in upam da nam še kdaj, ko bo potrebno, pomaga.

Vem, da je še veliko strokovnjakov, ki bi nam znali to obrazložit, pa ne pišejo na ta forum , ker nas imajo preprosto za neke "Kljukce"
Tu smo si pa tudi malo sami krivi, ker nam včasih jezik prehiteva pamet in misli !
moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

OK, tud jaz vem zdaj nekaj novega. Očitno še malo živim v letu 1870.... :oops:

Zdaj vem in si ne bom trdil nasprotno. Je pa zdaj izjava Antona živ dokaz kako si nasprotujejo mnenja o tem, pa živimo v zelo majhni državi.
Kar nekajkrat sem preveril in povprašal okrog o tej temi (ker na koncu tud sam nisem bil več prepričan), pa sem dobil kar nekaj različnih odgovorov. Tud to je dokaz da se na istem področju različno izobražujejo - ali kak?

Glavno je da sedaj vsi vemo da lahko brez problema aplicirate kisik - in to je najbolj glavno. Zato tisti ki ga imate - uporabljajte ga in pomagajte ljudem v dihalni stiski.

Lp
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
13-PGD CERKLJE

Hvala lepa Antonu za njegov odgovor. Upam pa da je sedaj ostalim jasno gelde kisika.

LP!Jan
Slika
Kraj: Reševalna postaja, KC Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Posavec Anton »

Hvala Oskarju in ostalim. Da pa kljub vsemu nebi kdo zacel prevec posplosevati, prosim se enkrat dobro preberite moj odgovor v zvezi z aplikacijo kisika: "Seveda je potrebno pred tem uspesno zakljuciti ustrezno izobrazevanje." To izobrazevanje je pac nujno potrebno in vsi ki imate kisik, ga uporabite, vendar pred tem opravite potrebno edukacijo. Tudi pri uporabi IDA morate pred uporabo aparata zakljuciti izobrazevanje, ceprav imate take aparate, mislim da prav v vsakem PGD-ju... Mislim, da se razumemo in smo na isti valovni dolzini. Vsem en lep vecer in dan!

Tone Posavec
Na koncu je vedno vse dobro!
Odgovori