Operativni oz. dogovorjeni postopki ob intervenciji

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Ali imate in uporabljate v društvu standardne operativne postopke

Da, ampak jih ne uporabljamo
10
19%
Da in jih tudi uporabljamo
17
33%
Ne, sploh ne vem kaj je to
25
48%

Skupaj glasov: 52

Uporabniški avatar
Marko Zibelnik
Kraj: Dvor pri Polhovem Gradcu
Kontakt:

SOP

Odgovor Napisal/-a Marko Zibelnik »

Vsak SOP, ki bo izdelan bo imel najprej opis postopka in nato še grafični prikaz poteka intervencije. Poleg tega bo za vsako intervencijo pripravljen tudi vpisni list za operaterja v gasilskem domu oz. na terenu. V opisu bo zapisan optimalni potek zahtevne intervencije. Poleg tega bo opisana tudi osebna varovalna oprema, ki se zahteva za posredovanje. Opredeljena bodo tveganja, ki nastopajo pri posredovanju. Nekaj besed bo okoli ostale opreme in tehnike, ki je potrebna za delo.

Predlagam, da kdo na primeru SOP-a za prometno nezgodo dodela potek, tako kot se mu zdi, da bi bilo po njegovo najbolj primerno. V nasprotnem primeru bomo samo govorili, SOP-i pa bodo še nekaj časa na istem kot so bili do sedaj. Se pravi pretežno na nuli. :D
Izkušnje so najboljša šola, samo šolnina je včasih zelo draga - Sartre
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Jaz že kar nekaj časa razmišljam o SOP. Nekaj sem že poskušal napisati, vednar mi primanjkuje časa.
SOP-ji so zelo potrebni in morajo zajeti čimveč možnih dogodkov na intervenciji.
Marko, a lahko objaviš tvojo idejo, kako naj bi opis SOP-ja zgledal.
V prilogi je moj poskus (ki sem ga naredil 2005) za požare na motornih sredstvih, je nekakšen prevod in priredba ameriškega SOP-ja.
Zraven pa je še SOP za posredovanje v enostanovanjskih hišah New Yorku.

SOP-jev ne moremo enostavno prevzeti od američanov, ker imajo povsem drug sistem, povsem drugače grajene objekte... Prav tako iz podobnih razlogov od njih ne moremo prevzeti ICS-a (Incident command system), kar se je v SLO že zgodilo, samo ne "laufa" dobro...

Tema se mi pa zdi zelo aktualna in bom v njej z veseljem sodeloval....

Metod G.
Priponke
SOP.doc
SOP za požar na vozilih
(50 KiB) Prenešeno 202 krat
PRIVATE DWELLINGS.pdf
(255.35 KiB) Prenešeno 156 krat
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Za več SOP-jev (ameriških seveda)- kliknite na spodnjo povezavo:
povezava

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

hmm dobra literatura. Sicer malo prepodrobno , ampak to je le napisano za poklicne gaislce.
Bom jaz del našega malo posodobil, pa prlimal gor ko bo kaj časa.

@Marko
Ne zaj pričakovat da ti bomo mi nalogo pisali :) . Lahko pa ti pokažeš kake osnutke pa ti pomagamo dopolnit.
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Marko Zibelnik
Kontakt:

SOP

Jaz imam nalogo že kar dost spisano, tako da ne bo nove vode pomojem odkrite. Problem je samo v tem, da moram ostale stvari zbrisat zaenkrat ven, trenutno pa nimam časa za to stvar, ker delam nekaj drugega. V roku dneva ali dveh bom dal gor tudi moj del za pregled.
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Pohvalno! Vendar ko gledam načrte alarmiranja, ko ima skoraj vsako društvo in vsaka občina svoj načrt za enako nesrečo se bojim da bodo problemi tudi pri operativnih postopkih. Določenih nimamo niti gasilskih formacij v operativi in logistiki.
Darko
Uporabniški avatar
Marko Zibelnik
Kontakt:

SOP

Evo! V nadaljevanju je osnutek enega SOP-a in sicer za poplavljanje cest, ki so na našem območju zvezda stalnica.

Končna oblika bo deloma v tekstovni obliki, deloma pa v tabelarični in slikovni obliki. Kot dodatek bo dodan tudi vpisni list za operaterja v gasilskem domu, ki si beleži vse izhode, pozicije, skupine in ostale pomembne podatke.
Uporabniški avatar
Marko Zibelnik
Kontakt:

SOP

Ne vem kako da je iz prejšnjega sporočila ušla priponka. Upam, da sedaj bo.
Priponke
Forum.pdf
(245.49 KiB) Prenešeno 231 krat
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Meni se zdi bolj NAČRT OGROŽENOSTI IN UKREPANJA V OBČINI XX kot SOP. Nisem zasledil natančnih postopkov dela gasilcev po fazah, vpd,...
Darko
Uporabniški avatar
Pero

Zadnja slikca mi je kr všeč. Tisti začetni sestavki so pa res bol načrti neki (sploh nisem vse prebral).
Jaz bi bol se osredotočil na berljivost (sploh začetek), naslovi kot so razvidni z zadnje slikce, pa pr vsaki stvari par alinej pa konc (kot v ameriškem par postov nazaj)
Pogrešam tudi natančen spisek opreme, katera vozila, minimalno število članov za recimo 1 operacijo zapiranja ceste. potem sami postopki kot je darko omenil, recimo kaj sestavlja ena skupina na poplavnem območju , kdo kaj dela in s katero opremo, na kaj more pazit, nevarnosti (kako jih preprečimo), komu se kdo javi...

lp
Uporabniški avatar
Pero

evo pa se moji prenovljeni "zapiski" za naš SOP pri notranjih napadih (samo ta del, ne celotno posredovanje recimo pri požaru hiše) povzeto po ameriškem sistemu. Da slišim vaše mnenje in komentarje (sploh če sem na kaj pozabil), da predelam v končno različico.

lp
Priponke
SOP-notranji napad.pdf
beta verzija
(51.27 KiB) Prenešeno 191 krat
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Berem predloge in moram reči: super, nekaj se premika.

Še moje skromno mnenje: jaz si tele SOP-e predstavljam kot manjši priročnik v shematski obliki.
(Nekaj takšnega kot tabele za samodiagnozo v zdravstvenem vodniku.)

Torej, nekaj kar ne zavzame preveč prostora in je vseeno ustrezno za uporabo. Razdeljeno na sklope, po korakih.
Potem pa greš po korakih (opomnik): npr. gori to in to :arrow: preveri velikost :arrow: površina xxxm2 :arrow: rabiš toliko in toliko GVC-jev;
je elektrika odklopljena DA/NE; vodni viri: hidrant DA/NE, če DA :arrow: ok, če NE :arrow: aktiviraj še xx GVC-jev. In tako dalje ...
Torej nekaj kar je sicer shematsko preprosto pa vendar lahko vodjo intervencije opomni na kakšen korak, ki bi ga mogoče sicer nehote izpustil, pozabil. Torej kot rečemo mi na Štajerskem: "trotlziher" :wink:
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Jaz bi vključil še potrebno število in tip vozil, ter potrebno moštvo.
Štromar
Kraj: Notranjska

SOP notranji

Odgovor Napisal/-a Štromar »

Pero napisal/-a:evo pa se moji prenovljeni "zapiski" za naš SOP pri notranjih napadih (samo ta del, ne celotno posredovanje recimo pri požaru hiše) povzeto po ameriškem sistemu. Da slišim vaše mnenje in komentarje (sploh če sem na kaj pozabil), da predelam v končno različico.

lp
Lep pozdrav.

Tale SOP za notranji napad sem bolj na hito prebral. Ideja je zelo dobra, samo malo bolj bo pa le treba razdelati. Iz prakse vemo, da bo ekipa 4 gasilcev ( 2 notranji, 1 nadzornik in strojnik ) bolj slabo delovala. Dobro bi bilo že v štartu upoštevati, da mora nekdo pomagati podajati in riniti cevi ob vstopu ekipe, vemo tudi, da so po novem že 3 v napadu, le izjemoma 2. Pa še bi se dalo naštevati. Ampak se vsaj nekaj premika in razmišlja v tej smeri, kar je zelo dobro.
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Ja bolj kot razmišljam boj se mi dozdeva kaj bi moral biti SOP. Mogoče je Mihova varianta zelo obširna in bi jo po mojem malo skrajšali, ter pisana za točno določeno društvo. Ko tako zbiramo mnenja, bo verjetno prišela ven ena predloga, katero si bo vsaka enota prilagodila glede na svojo kategorizacijo in pričakovane vrste nesreč. Za določene pa bo potrebno se naprej improvizirati.

Po moje bi moral SOP vsebovati naslednje:
- vrsta nesreče
- priporočeno vozilo za posredovanje
- priporočena minimalna ekipa za posredovanje
- postopki posredovanje gasilske ekipe
- način sodelovanje z drugimi službami (kdo je za kaj pristojen)

Mogoče bi s tem preprečili tisto kar skozi premlevamo, ko npr. na požar v naravi pa pride enota z AC 16/70 in posadko 1+2, v primeru ko je zahtevna pomoč v moštvu in ne v tehniki ali pa na požar objekta in se ti pripeljejo z GVGP-1 z 1+4 namesto z AC 16/70, hidranta pa nikjer. Pa ne se spraševat katera kategorija ima točna taka vozila, tu sem mislil tudi vsa podobna vozila, saj vemo, da nima ravno vse po tipizaciji, sem pa mislim dal dva najbolj ekstremna. Pa še primer iz ZDA, kjer skoraj vedno izvozi njihov GVC in AL, ko gre za intervencije v mestu.
Je pa res da, pri nas včasih, ko pride tista bolj pogosta ekipa,se v garderobi dogovorimo s čim gremo, ali potrebujemo še kaj dodatnega kar ni vedno v vozilih, ali mislimo bomo nalogi sami kos, ali..... Vse to se je pokazalo kot zelo dobro pri samem posredovanju, je pa jasno, da to ni vedno mogoče.
Odgovori