Poplave v Škofji Loki, Železnikih, Cerkljanskem ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Pomoč Slovenske vojske
Nocoj sem gledal Trenja v katerih je Karl Erjavec izjavil, da bo jutri na območju Železnikov pomagalo okrog 100 vojakov!?!
Ko se je zgodil Kras so rekli, da SV ne more pomagati, ker ni izurjena za gašenje, nima opreme ( opreme za gasilce ), so dopusti...
Res me zanima, zakaj jih sedaj ne pošljejo v večjem številu na prizadeta območja

Ko se je zgodil Kras so rekli, da SV ne more pomagati, ker ni izurjena za gašenje, nima opreme ( opreme za gasilce ), so dopusti...
Res me zanima, zakaj jih sedaj ne pošljejo v večjem številu na prizadeta območja
Zaradi takih idiotov ti vse dol pade in bi najraje odpovedal vso nadaljno pomoč, a kaj ko bi brez nje ostali tisti, ki jo rabijo in imajo človeški odnos do nas. K sreči smo drugačni in požremo kakšno krepko, ter vseeno nesebično pomagamo po najboljših močeh.gasilec77 napisal/-a:Že po 20 minutnem gledanu oddaje Trenja, smo gasilci spet skoraj nič vredni, ker " baje" ni bilo gasilcev na pomoči... Pol pa še ena gostja, ki nima niti osnove bontona, se dere, da namest, da bi gasilka vihtela lopato, je lopata vihtela njo......
Ravno pri tej čveki na Racovniku 28, je danes od dopoldneva pa do večera delalo 6 gasilcev iz našega društva + ostali gasilci. Tako, da je imela pomoč. Po trditvah vodje naših gasilcev, so skupaj z gasilci iz JZ GRS Kranj tudi sanirali razlito kurilno olje ter cisterno.
Pa še to. Ravno to blondo si je zapomnil samo po tem, da je hodila okoli z 4 škatlicami cigaret, to je bilo pa tudi vse.
Saj verjamem, da je vsem v tej situaciji težko, vendar naj raje svojo energijo porabijo za delo, ne pa za brezpredmetno obrekovanje.
Prav rad bi jo jutri srečal z lopato v roki in zanima me kdo bo po nekaj urah dela koga vihtel.
Re: Pomoč Slovenske vojske
Očitno ti na teh prizadetih območjih sploh nisi bil! V okolici Železnikov je skoraj cel inžinjerski bataljon z mehanizacijo! V gasilskih društvih je na destine vojaških agregatov. V glavnem štabu pa je skoraj polovica ljudi iz SV!PGDG5 napisal/-a:Nocoj sem gledal Trenja v katerih je Karl Erjavec izjavil, da bo jutri na območju Železnikov pomagalo okrog 100 vojakov!?!
Res me zanima, zakaj jih sedaj ne pošljejo v večjem številu na prizadeta območja![]()
![]()
Res nisem bil tam. Oglasil sem se zaradi tega kar se slišal v Trenjih.Očitno ti na teh prizadetih območjih sploh nisi bil! V okolici Železnikov je skoraj cel inžinjerski bataljon z mehanizacijo! V gasilskih društvih je na destine vojaških agregatov. V glavnem štabu pa je skoraj polovica ljudi iz SV!
Lahko, da se je šlo za dodatnih 100 vojakov.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Še dobro, da si ti bolje obveščen kot minister.hec napisal/-a: Očitno ti na teh prizadetih območjih sploh nisi bil! V okolici Železnikov je skoraj cel inžinjerski bataljon z mehanizacijo! V gasilskih društvih je na destine vojaških agregatov. V glavnem štabu pa je skoraj polovica ljudi iz SV!
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Glede oddaje Trenja bi bilo treba malo bontona dati najprej voditelju Slaku in snovalcem oddaje. Povsem nehumano je, da so šli oddajo snemati v Železnike in spraševati ljudi, kako se počutijo, ker so izgubili sina, snaho, sosedo,... Me zanima kako bi se Slak počutil, če bi izgubil ljubljeno osebo in bi ga vprašal: "Čuj kako se pa počutiš? A loh verjameš da narava lahko to naredi?" Mislim oddaja je presegla mejo dobrega okusa! Ljudje zadeve še prespali niso, nekateri še svojih pokopali niso, oni jih pa vlačijo pred kamere.
Izjave domačinov pa so tako ali tako povsem brezpredmetne. Sploh blond gospa je danes natresla kup bukovih. Pa sej ji niti ne zamerim. Razumljivo, ljudje so v šoku in za prizadete je še tako hitra pomoč vedno prepočasna. Je pa dejstvo, da se ljudje vseeno premalo zavedajo, da imajo prostovoljni gasilci še druge obveznosti. Ena od njih je tudi njihova služba. In tukaj verjamem, da je gasilcev premalo, to pa zato, ker v naši ljubi državi nihče nič ne ukrene kar se tiče prostovoljstva in zaščite gasilca, če gre na intervencijo med delovnim časom.
Vseeno očitka gospe, da se pomaga samo doktorjem pa nikakor ne spravim dol. Osebno, ko grem na intervencijo mi zadaj dol maha kaj kdo je...zaradi mene če je doktor na kvadrat. Oceniti je pač treba kaj je v dani situaciji primarnega in kaj sekundarnega pomena. In verjamem, da so tudi v Železnikih to storili. In prav gotovo ni primarnega pomena to, da nekomu črpaš vodo, medtem ko se nekdo utaplja v blatu.
Tudi pri nas so se med tem, ko smo bili v Kropi dogajale intervencije...pa se žal ni bilo možno takoj na vse odzvati, saj so bila v Kropi ogrožena življenja in je predstavljalo to prednostno nalogo. Tako je nek možakar kar nekaj časa čakal, da smo mu priskočili na pomoč pri zaliti kleti, pa se ni zato nič razburjal.
Je pa res tudi to, da ljudje znajo samo jamrati, da bi pa kdo lopato prijel pa ne. In res še malo manjka pa bomo gasilci ribali po tleh! V Kropi naprimer je nekaj blokov, ki so ostali praktično nedotaknjeni. Firbcev na desetine, da bi kdo pomagal sosedom pa je že preveč. Kot sem izvedel, so nekateri celo nasprotovali prevozu bagra v center naselja, ker naj bi z gosenicami uničeval asfalt. V zgornjem delu jim je odnašalo hiše, ogrožena so bila življenja, vaščani, ki so ostali na suhem, pa so onemogočali mehanizaciji prehod do kraja nesreče. To je pa tudi samo v Kropi možno!
Izjave domačinov pa so tako ali tako povsem brezpredmetne. Sploh blond gospa je danes natresla kup bukovih. Pa sej ji niti ne zamerim. Razumljivo, ljudje so v šoku in za prizadete je še tako hitra pomoč vedno prepočasna. Je pa dejstvo, da se ljudje vseeno premalo zavedajo, da imajo prostovoljni gasilci še druge obveznosti. Ena od njih je tudi njihova služba. In tukaj verjamem, da je gasilcev premalo, to pa zato, ker v naši ljubi državi nihče nič ne ukrene kar se tiče prostovoljstva in zaščite gasilca, če gre na intervencijo med delovnim časom.
Vseeno očitka gospe, da se pomaga samo doktorjem pa nikakor ne spravim dol. Osebno, ko grem na intervencijo mi zadaj dol maha kaj kdo je...zaradi mene če je doktor na kvadrat. Oceniti je pač treba kaj je v dani situaciji primarnega in kaj sekundarnega pomena. In verjamem, da so tudi v Železnikih to storili. In prav gotovo ni primarnega pomena to, da nekomu črpaš vodo, medtem ko se nekdo utaplja v blatu.
Tudi pri nas so se med tem, ko smo bili v Kropi dogajale intervencije...pa se žal ni bilo možno takoj na vse odzvati, saj so bila v Kropi ogrožena življenja in je predstavljalo to prednostno nalogo. Tako je nek možakar kar nekaj časa čakal, da smo mu priskočili na pomoč pri zaliti kleti, pa se ni zato nič razburjal.
Je pa res tudi to, da ljudje znajo samo jamrati, da bi pa kdo lopato prijel pa ne. In res še malo manjka pa bomo gasilci ribali po tleh! V Kropi naprimer je nekaj blokov, ki so ostali praktično nedotaknjeni. Firbcev na desetine, da bi kdo pomagal sosedom pa je že preveč. Kot sem izvedel, so nekateri celo nasprotovali prevozu bagra v center naselja, ker naj bi z gosenicami uničeval asfalt. V zgornjem delu jim je odnašalo hiše, ogrožena so bila življenja, vaščani, ki so ostali na suhem, pa so onemogočali mehanizaciji prehod do kraja nesreče. To je pa tudi samo v Kropi možno!
No, jaz Trenj nisem gledal, ker še nisem prišel domov, je pa tudi našo skupino mislim da okoli 18.ure enkrat ulovila ena blond "gospa" in nas utrujala s pripombami o pomoči doktorjem pa o tem, da smo menda bili plačani, da smo pomagali tam "pri tistem dohtarju" oni, ki pa nimajo denarja, naj pa kar brez ostanejo pa ne vem kaj še.
Bila pa je ena pridna gasilka, ki smo jo mi kar nekaj časa gledali ( in fotografirali, seveda ), ki pa je res non-stop čistila in premetovala- odstranjevala blato tam okoli bloka, najbrž je ravno tam št 38 ali koliko že.
Ampak res je delala , morda bolj kot marsikak moški kolega in si res ne zasluži takih komentarjev.
Glede ene hiše, za katero so res rekli, da je od nekoga bolj premožnega, pa se mi zdi, da so se gasilci enako trudili tako tam kot eno hišo nižje in 100m višje v Zdravstvenem domu.
Če sta bili pa samo dve potopni črpalki na voljo za tisti mulj, ja potem pa res ne morejo gasilci delati v 5 hišah hkrati pa še v bloku in zdravstvenem domu.
Pa ZD je ostal zalit z blatom v kleti popolnoma tudi danes zvečer, to bo ostalo za jutri ali pa....Očitno je bila ocena, da se pomaga prej počistiti stanovanjske hiše......In potem pravite, take pripombe ???!?!
Pa tudi pri "dr" ni nihče počistil do konca, ampak se je izčrpalo samo najnujnejše, ostalo bo pa na plečih stanovalcev in morda ostalih, ki greste tja v prihodnjih dneh.
Dela ne bo zmanjkalo.
No, videli smo tudi kakšne 3 avtomobile CZ, seveda nič umazane in na kosilu 4 pripadnike CZ v lepih, novih, modrih uniformah, jasno nič umazanih.
Do takrat sigurno niso videli blata.
Verjamem pa, da so bili zelo potrebni kje drugje, kamor naše oko ni seglo, morda višje od Železnikov ali pa v štabu, saj nekdo pa mora koordinirati vse skupaj, mar ne ?
In pa, tisti, ki gledate samo po TV in pa tole berete, nimate pa možnosti, da bi osebno videli to katastrofo, mislim, da ne morete dojeti, kaj se je zgodilo.
Dobri so ljudje, da to lahko sploh prenesejo.
Bila pa je ena pridna gasilka, ki smo jo mi kar nekaj časa gledali ( in fotografirali, seveda ), ki pa je res non-stop čistila in premetovala- odstranjevala blato tam okoli bloka, najbrž je ravno tam št 38 ali koliko že.
Ampak res je delala , morda bolj kot marsikak moški kolega in si res ne zasluži takih komentarjev.
Glede ene hiše, za katero so res rekli, da je od nekoga bolj premožnega, pa se mi zdi, da so se gasilci enako trudili tako tam kot eno hišo nižje in 100m višje v Zdravstvenem domu.
Če sta bili pa samo dve potopni črpalki na voljo za tisti mulj, ja potem pa res ne morejo gasilci delati v 5 hišah hkrati pa še v bloku in zdravstvenem domu.
Pa ZD je ostal zalit z blatom v kleti popolnoma tudi danes zvečer, to bo ostalo za jutri ali pa....Očitno je bila ocena, da se pomaga prej počistiti stanovanjske hiše......In potem pravite, take pripombe ???!?!
Pa tudi pri "dr" ni nihče počistil do konca, ampak se je izčrpalo samo najnujnejše, ostalo bo pa na plečih stanovalcev in morda ostalih, ki greste tja v prihodnjih dneh.
Dela ne bo zmanjkalo.
No, videli smo tudi kakšne 3 avtomobile CZ, seveda nič umazane in na kosilu 4 pripadnike CZ v lepih, novih, modrih uniformah, jasno nič umazanih.
Do takrat sigurno niso videli blata.
Verjamem pa, da so bili zelo potrebni kje drugje, kamor naše oko ni seglo, morda višje od Železnikov ali pa v štabu, saj nekdo pa mora koordinirati vse skupaj, mar ne ?
In pa, tisti, ki gledate samo po TV in pa tole berete, nimate pa možnosti, da bi osebno videli to katastrofo, mislim, da ne morete dojeti, kaj se je zgodilo.
Lahko potrdim, da je v okolici, kjer je pač potrebno verjetno res cel bataljon vojske.hec napisal/-a:Očitno ti na teh prizadetih območjih sploh nisi bil! V okolici Železnikov je skoraj cel inžinjerski bataljon z mehanizacijo! V gasilskih društvih je na destine vojaških agregatov. V glavnem štabu pa je skoraj polovica ljudi iz SV!PGDG5 napisal/-a:Nocoj sem gledal Trenja v katerih je Karl Erjavec izjavil, da bo jutri na območju Železnikov pomagalo okrog 100 vojakov!?!
Res me zanima, zakaj jih sedaj ne pošljejo v večjem številu na prizadeta območja![]()
![]()
V samem mestu jih ni bilo, ker je bilo dovolj gasilcev, vojaki pa so se prebijali višje po vaseh.
Ja ampak, saj je lahko, a ne?? Kaj naj pa drugega delajo ? A naj bodo v vojašnicah ???
Mislim, da je logično, da je ob taki nesreči na terenu CEL in ne skoraj cel inž.....pa še kakšna enota zraven, a ne ??( Ne vem, kako se zdaj imenujejo enote pri vas?)
Saj lahko delajo, saj so plačani za to, a mogoče ni res??
Nekateri ste dali v raznih misijah že veliko skozi in pošteno zaslužili tisto, kar dobivate, mnogim pa je služba v vojski bolj hobi, se mi zdi.
In potem , ob takih nesrečah, je edino pravilno, da vojska priskoči na pomoč s svojo tehniko, plačano iz prispevkov vseh državljanov, tudi tistih, ki jih je prizadelo to neurje.
Bom jutr kontaktirov poveljnika pa ostale, pa bomo vidl. Če ne bo nč, mam jest še enga kandidata, pa č bo kdo šu, b se mdva zravn pelava, sej opremo bi sabo vzela. Verjetn motorke pa lopate, sekire, krampe?denish napisal/-a:zdravo!
tudi naše društvo je dan prezivelo v zeleznikih in morm rečt da si človek sploh ne predstavlja dokler ne vidi.drugače pa,če se le da,fantje kr na pomoč,vsaka pomoč je dobrodošla.kar pa se tiče organizacije, morm pa reč da je dobra,edin velik problem je ,da imajo premalo razpoložene mehanizacije za sanacijo.drugače pa vsaka čast fantom da delajo tako trdo podnevi in ponoči.fantje kar tako naprej
Vsak bi želel pomoč v takih situacijah. Kaj če naslednjič (Bog ne daj) se to naredi bolj na spodnjem toku Save pred med in po sotočju Save s Soro, takrat bomo na udaru vode mi.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Naša ekipa je bila včeraj poslana na lokacijo zdravstveni dom. Nato smo delovali še na lokaciji področja Trnje. Iz prve roke lahko povem, da je bilo natresenih precej laži in natolcevanj. Po moje vse z namenom narediti seznacijo in spraviti čim več ljudi pred ekrane. Imeli so srečo in našli omenjeno gospo in jo še malo nadražili. ENZA je povedal resnico.
Trenutno stanje je tako, da za črpanje blata iz kleti pridejo v poštel edino vakumske cisterne, ki pa jih primankuje (kmečke gnojevke oz. komunalna vozila). Vsem hkrati se ne da pomagat. Logistike je še vedno premalo. Pa tudi kadra. Odvoz odpadnega materijala, ki ga je na kupe in kupe je še vedno moten. Izvajajo se več ali manj nujna dela (grobo čiščenje, praznjenje objektov, ...) za fino čiščenje bo potrebno še veliko dela.
Organizacija je dobra. Uničena področja so razdeljena in vsako ima vodjo domačega gasilca. Fantje se trudijo. Nekateri imajo za povrh zalite še domače objekte.
Ne morem pa se znebiti občutka, da se z opremo CZ in logistiko špara. Ni lopat, veder, samokolnic. Mi smo imeli hvalabogu precej robe s sabo.
Prav tako pa menim, da bi bilo potrebno sistematično aktivirati gasilske enote po sloveniji in jih pošiljati na krizno območje. Po moje imamo lahko vsak dan gor par 100 gasilcev, ki bi se dnevno menjavali.
Mi gremo še gor in bomo še hodili dokler bo potrebno.
Trenutno stanje je tako, da za črpanje blata iz kleti pridejo v poštel edino vakumske cisterne, ki pa jih primankuje (kmečke gnojevke oz. komunalna vozila). Vsem hkrati se ne da pomagat. Logistike je še vedno premalo. Pa tudi kadra. Odvoz odpadnega materijala, ki ga je na kupe in kupe je še vedno moten. Izvajajo se več ali manj nujna dela (grobo čiščenje, praznjenje objektov, ...) za fino čiščenje bo potrebno še veliko dela.
Organizacija je dobra. Uničena področja so razdeljena in vsako ima vodjo domačega gasilca. Fantje se trudijo. Nekateri imajo za povrh zalite še domače objekte.
Ne morem pa se znebiti občutka, da se z opremo CZ in logistiko špara. Ni lopat, veder, samokolnic. Mi smo imeli hvalabogu precej robe s sabo.
Prav tako pa menim, da bi bilo potrebno sistematično aktivirati gasilske enote po sloveniji in jih pošiljati na krizno območje. Po moje imamo lahko vsak dan gor par 100 gasilcev, ki bi se dnevno menjavali.
Mi gremo še gor in bomo še hodili dokler bo potrebno.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
- MarkoSimšič
- Kraj: Planina
Iz GZ Postojna je danes zjutraj v Železnike krenila nova ekipa gasilcev.
Ljudje smo si različni in v sredo smo v Železnikih videli prav to različnost. Nekateri prebivalci samo čakajo in gledajo kdaj se bodo pri njih oglasili gasilci in postorili tisto kar bi lahko morda postorili sami že med tem ko čakajo. Drugi prebivalci pa garajo, da bi čim prej pospravili svinarijo, ker rešiti tako ali tako nimajo kaj. Ne vem če lahko za vse krivimo šok...
Na eni od lokacij, kjer smo delali v sredo, jim je neurje uničilo komplet spodnje pritličje, zavarovano žal nimajo nič. Pa se lastnik ni kaj pretirano razburjal, na trenutke se je z nami tudi pošalil.
Če sem "bjondo" prav razumel jim je zalilo klet v bloku. Stanovanje (predvidevam) je ostalo celo. Kaj pa tisti, ki nimajo kje spati, ki se nimajo kje umiti...? Nekaterih ljudi res ne razumem.
lp marko
Ljudje smo si različni in v sredo smo v Železnikih videli prav to različnost. Nekateri prebivalci samo čakajo in gledajo kdaj se bodo pri njih oglasili gasilci in postorili tisto kar bi lahko morda postorili sami že med tem ko čakajo. Drugi prebivalci pa garajo, da bi čim prej pospravili svinarijo, ker rešiti tako ali tako nimajo kaj. Ne vem če lahko za vse krivimo šok...
Če sem "bjondo" prav razumel jim je zalilo klet v bloku. Stanovanje (predvidevam) je ostalo celo. Kaj pa tisti, ki nimajo kje spati, ki se nimajo kje umiti...? Nekaterih ljudi res ne razumem.
lp marko
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
franci1 napisal/-a:, ki gledate samo po TV in pa tole berete, nimate pa možnosti, da bi osebno videli to katastrofo, mislim, da ne morete dojeti, kaj se je zgodilo.
Franci1, mislim, da si narobe razumel vso poantoteh postov. Res je, samo gledal sem po televiziji, zato lahko samo s tega vidika komentiram. Govori se, da bi naj z našega območja šla dol pomoč, se bom oidzval klicu, ter šel pomagat. Noben temu ne oporeka, da kdo ni videl tega v živo, si ne more predstavljat, komentiramo samo to, kaj smo videli v oddaji Trenja. Verjamem, da bi tudi tebe pogrelo, če bi žensko gledal, ko sam veš, da si cel dal garal, delal ko konj, da ti v minuti nekdo pokvari cl dan, voljo do vsega! Kako se počutiš, ko si delal cel dan, in nekdo. ki pred kamero zelo gledane oddaje pove, da niste hoteli pomagati? Verjamem, da ti ni toplo pri srcu, ker veš, da si se trudil, in delal vse po svojih močeh. Kako se počutiš ob tem, ko je ženska rekla, da ste pomagali samo tistim, ki imajo pred imenom in priimkom nazive: dr, mag., itd...? Verjamem, da ti tudi sedaj ni toplo pri srcu.
pa brez zamere, čeprav sem samo do sedaj gledal po TV, kako je stanje, verjemi, da se zavedam, da celotne slike nisem videl, ampak vem pa, da gasilci, CZ, vojska, policija, dela vse po svojih zmožnostih, mislim, da nekateri celo na robu svoje zmogljivosti....
Pa te vprašam zakaj?
Da te nekdo pol popljuva, da nisi hotel pomagat....
lp
dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!