deja94 napisal/-a:No,dragi dimnikarji(zaščitniki dimnikarjev)danes je bila dobra oddaja o dimnikarjih na gorenjskem in sicer na valu 202.Mislim,ampak kaj vse pišete v zaščito dimnikarjev.Da bo meni nekdo,ki ni pooblaščen servisiral in "štelal"gorilec,ste se zmotili.Če mi že izmeri emisije plinov,ki gredo skozi dimnik v zrak,mi pa en dimnikar ne more odpravljati neustreznih plinov oziroma nastavljati gorilec.Torej,samo za meritve ga ne rabim,zato imam pooblaščenega serviserja.Na olje kurim že 8 let,pa sam čistim peč in dimnik in moram vam povedat ,skoraj ni kaj čistit.Povem vam samo to ,dimnikarji so zavohal denar in nič drugega.Ravno tako je bilo s Sazam-om glede avtorskih pravic,ki jim jih moramo plačevati gasilci za igranje njihovih ansamblov na naših veselicah,Najprej plačaš ansambelj.potem pa še neke pravice.Na naš račun bi najraje vsi živeli in to samo zato,ker vse delamo zastonj,za dobrobit krajanov in njihovega premoženja.Jaz sem tudi malo dimnikarja in pri meni ,vam povem,bo dimnikar diplomiral,če pride,ker bo moral fajn drgnt,da bo zaslužil tisto,kar misli,da mu pripada.Zaščitniki dimnikarjev,upam si o tem debatirati z vami!
Opažam, da se po forumu širi slaba navada tipa "streljaj in potem vprašaj kdo gre". Če boš še enkrat prebral moj prejšnji sestavek nekomu, ki ga ne zanima, zakaj se merijo emisije dimnih plinov, se pa zelo priduša, ker jih po njegovem uporabnikom "umazanih" naprav ne merijo, njemu pa jih, se boš notri našel tudi ti.
Tudi nekateri serviserji so "veliki strokovnjaki" na svojem področju in se ne gre zanašati na njihove storitve. Nadzor nad njimi mora biti, še bolj pa nad nevestnimi uporabniki. Razpravljamo lahko le o tem za koliko denarja se bo ta nadzor vršil in kako kakovostno. Vendar nadzor mora biti.
Iz prispevkov nekaterih, pa je zaslediti, da bi se dimnikarska služba najraje kar ukinila. Ni problema. Bomo pa gasilci potem
zastonj gasili in ometali dimnike oziroma nekateri, ki radi zastonj skrbite za imovino krajanov. Sem bil že na prevečih dimniških požarih, in me ne boš videl v tej vlogi in za vse požare od prvega do zadnjega, ki sem jih videl, lahko trdim, da so bili posledica malomarnosti in neosveščenosti. Kaj sem pa ob tem še vse videl, pa lahko povem, da je preprosto čudež, da je gorelo samo v dimniku in ne še kje zraven.
Kako se bo imenovala služba, ki bo pregledovala dimnike in kurišča, je navsezadnje vseeno. Lahko se imenuje dimnikarska, lahko požarni inšpektor, lahko tudi "Moje ognjišče - zavod za nadzor kurilnih naprav", itd,... Takšna služba mora biti in je potrebna. Čimprej se sprijaznite, da tako kot morate na določeno obdobje svoj avtomobil odpeljati na tehnični pregled in vtaknejo tipalo v njegovo "fajfo", tako bo tudi do vas prišel možakar, ki bo vtaknil tipalo v "fajfo" tvoje hiše. In "stric" bo pogledal še malo okoli dimnika po celi njegovi dolžini (ni variante, da boš imel dimnik brez ometa, ni variante, da ni ustreznih dimniških vratic, bognedaj špirovca skozi dimnik,...), ne samo v njegovo notranjost, pa kako imaš pospravljeno okoli peči, pa varnostni ventil na bojlerju ga bo zanimal, pa tlak v ekspanzijski posodi, pa starost cisterne, pa lovilna naprava okoli tvoje cisterne za olje. In potem boš ti "švical" ko boš v roku 14 dni moral odpraviti napako. "Strica" sploh ne bo zanimalo ali si poklical servis ali pa si sam "drgnil", ker če zadeva ni urejena po 14 dneh, "stric" odnese tvoj gorilec in zapečati peč. Gorilec dobiš nazaj, ko plačaš mastno kazen in dokončno saniraš napako, saj dokazano se v mrazu hitro ohladi še najbolj razgreta glava in popusti tudi največja trma.
Takšen "stric" je vslužbi na neki občini, v neki dolini med visokimi gorami, v neki državi zahodno od nas, kjer še vedno organizirajo občinske referendume z dvigovanjem rok sredi trga in kjer pozimi sonce ne sije več kot 5 ur na dan. In "stric" pri svojem delu ne pozna prijateljev, ker če se izkaže, da je kdaj zamižal na kakšno oko je takoj ob dobro plačano službo. In glej ga zlomka, gasilci v tej čudni dolini skoraj ne pomnijo več, kdaj so nazadnje imeli opravka z dimniškim požarom.
Pri nas bi pa vsak malo nekaj po svoje in glede kurišč gre stanje na terenu iz leta v leto slabše. Kasiramo pa na koncu mi, ki zastonj pogasimo vsako leto več dimniških požarov.