Požar v Kogu pri Ormožu

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
VIKI

Požar v Kogu pri Ormožu

Odgovor Napisal/-a VIKI »

Po podatkih bi naj lastnik omejeval požar pred prihodom gasilcev.Prvič z koco in v drugem poskusu z gasilnim aparatom. Potem bi naj prišlo do povratnega ognja. Tu se mi postavi vprašanje kako če so bili prostori odprti.Če je kak gasilec na foromu ki je sodeloval na intervenciji naj prosim kaj napiše.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odg: Požar v Kogu pri Ormožu

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Potrebovali bomo več informacij , če želimo da tema ostane. Bi pa bilo zanimivo malo podebatirat saj sem gledal 24ur kjer so poročali o požaru. Moglo je biti res zaj... saj so bili stropi obloženi z lesom in se je razvila velika toplota. Odpadal je omet do opeke. Malo me je zmotil komentar vodje intervencije, ko govori o stopnjah opeklin. Verjetno je kaj povedal o posredovanju pa pač novinarji niso objavili. :?
Mislim , da imam iz tistih koncev kar nekaj članov. verjetno je sodelovl tudi Obrež, Središče itd..
Kraje tam okrog poznam in vem da je od Ormoža do Koga kar nekaj kilometrov zavitih cest. Verjetno so prišli gasilci na popolnoma razvit ogenj.
Torej z besedo na dan, ali pa bomo pripravili ključek ! :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

Ja, moralo je biti res hudo, vsaj po prispevku po tv sodeč. Po naših krajih se je razvila anekdota, da so gasilci ( ne vem kateri), prišli na kraj požara z GVC-ji, ampak glej ga zlomka...... V cisternah niso imeli vode. Bom pa poklical prijatelja s tistih krajev, da preverim informacijo, če to drži.

lp

dušan
s5

Odgovor Napisal/-a s5 »

Bil sem v prvem vozilu (gasilski cisterni z 8000l vode) in moram reči, da smo s topom-metalcem vode 1200l vode na minuto, iz katerega smo dvakrat po 2 minuti gasili in enim napadom s C cevjo- vse skupaj porabili 6000 l vode, od tega še napajali GVV-1. V polno razvitem požaru so bili 4 prostori in stopnišče v prvem nadstropju, požar je delno poškodoval kap strehe, ni pa se razširil na celotno streho in ne v prtličje. V prvih trenutkih smo posredovale tri enote, 2 napada z c cevjo in 2 napada z ( kak jim že pravite ) špičalnikom. Ob omejitvi po 20 minutah, smo iz dveh enot uporabili izpihovalnike dima in napada iz GVV-1 ter pogasili žarišča.
lp
stkalec
Kraj: Središče ob Dravi

Odgovor Napisal/-a stkalec »

Bil na požaru, spet se je izkazala cisterna z 8000 litri vode, ki si jo moramo gasilci sami zavarovati in plačevati vzdrževanje, ker nam po merilih ne pripada oziroma deluje fošija. Z GVC 16/25 ali GV-V1 pa takšnih požarih kot je bil tam, brez metalca vode bi bilo zelo težko ukrotiti.
Ko smo z to cisterno prispeli je bil požar razvit -iz bvseh 5 odprtin -oken je bruhal ogenj.Takojšnji napad z metalcem vode je zelo omejil širjenje na streho in zmanjšal intezivnost gorenja v prostorih tako da so se poznejši napadi lažje odvijali. Za vso gašenje in napajanje GVV1(prvi prispeli skupaj z eno enoto,ki je prišla z GVV1) smo porabili 5000l vode, koliko je porabila enota domačega društva ne vem.
lp
stkalec
Kraj: Središče ob Dravi

Odgovor Napisal/-a stkalec »

Posneto 45 minut po začetku požara.
08-02-08_0707.jpg
posneto uro in pol po začetku požara.
08-02-08_0730.jpg
08-02-08_0706.jpg
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

gasilec77 napisal/-a:Ja, moralo je biti res hudo, vsaj po prispevku po tv sodeč. Po naših krajih se je razvila anekdota, da so gasilci ( ne vem kateri), prišli na kraj požara z GVC-ji, ampak glej ga zlomka...... V cisternah niso imeli vode. Bom pa poklical prijatelja s tistih krajev, da preverim informacijo, če to drži.

lp

dušan

Preveril informacijo...... Zgoraj napisano ne drži, da so bili brez vode. Morebitnim prizadetim, se javno opravičujem.

lp

dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!

Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

A mi lahko kdo opiše gašenje tega požara z vodnim topom.
Z vsem dolžnim spoštovanjem do pogumnih gasilcev v tem kraju ampak takle požar se pa ne gasi z vodnim topom, vsaj po informacijah, ki jih lahko razberem.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
gledalec

Odgovor Napisal/-a gledalec »

haj koliko je meni znano da se je z topom gasilo samo par sekund v preventivi da ogenj ni ušel na streho, ker ko so gasilci prispeli na kraj so ognjeni zublji šibali skozi okno vse do višine strehe.

L.p.
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

8000l vode z vodnim topom v hišo?
Kaj na rečem POGUMNO!

Ali ste izvedni tudi notranji napad?
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Uroš in ostali. Malo zaustavite konje. Gost s5 in stkalec sta že opisala cel postopek gašenja in ne sedaj vlivat bencina na ogenj.
Naš forum bo na tak način postal neresen in nakladaški. To nam itak že očitajo.
Da je bil ta požar zanimiv za vse nas sem jaz kaj hitro ugotovil, zato sem temo podprl. Celo Milan se je vključil v debato , kar stori res takrat ko je potrebno.
-Sedaj poskušamo to posredovanje realno analizirat in se iz tega nekaj naučit !
- Pa ne pozabit , da gasilstvo v Sloveniji ni povsod enako razvito !
- Posredovanje z dvema napadoma ala " Špičalnik" pa je žal realnost in je posledica pomanjkanja denarja za tehniko v določenih društvih- občinah. Saj poznate tisto tezo: Če ni za GVC bo pa za GVGP1 ! :lol:

Verjamem pa, da bo Stanko napisal če je še kaj nejasnega. Upam celo, da bo analiza in ne bodo pometali pod preprogo!
Uporabniški avatar
uros11

Odgovor Napisal/-a uros11 »

OSKAR!
Najbolj me motijo te izjave!!!
stkalec napisal/-a:Bil na požaru, spet se je izkazala cisterna z 8000 litri vode, ki si jo moramo gasilci sami zavarovati in plačevati vzdrževanje, ker nam po merilih ne pripada oziroma deluje fošija.
Kakšno zvezo ima cisterna z 8000l vode pri stanovanjskem objektu?
Porabili so jo samo za izvedbo napada z topom in napajanje ostalih vozil!
Glede nato da 2500l vode pripelje seboj GVC 16/25 in nekaj vode tudi GV-V1, je bila poraba vode iz cisterne namenljena samo za napad iz topa?
predvidevam.....

stkalec napisal/-a: Z GVC 16/25 ali GV-V1 pa takšnih požarih kot je bil tam, brez metalca vode bi bilo zelo težko ukrotiti.
Z GVC 16/25 mi mogoče ukrotiti?
Sedaj se počasi vprašam ali imamo GVC-je za prevoz moštva ali so to napadalna vozila?

Da se razumemo fantje, želim da mi sodelujoči samo pojasnite stvari, da bi lahko tudi drugje spremenili stvari na bolje!
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!

Lep pozdrav Uros
gledalec

Odgovor Napisal/-a gledalec »

Fantje ste gasilci pa ne razumete. človek vam želi povedat da če nebi bilo navadne cisterne z metalcem vode bi hiša zgorela
do konca tudi spodnja etaža tako močno je gorelo. kajti te male cisterne z temi malimi ročniki niso imele nobenega učinka.

P.s. Tako se mi je videlo kot gledalec iz ceste.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

uros11 napisal/-a: Z GVC 16/25 mi mogoče ukrotiti?
Da se razumemo fantje, želim da mi sodelujoči samo pojasnite stvari, da bi lahko tudi drugje spremenili stvari na bolje!
Uroš, kaj pa če ti ne bodo tega obrazložili ?

Upam , da imaš toliko izkušenj, in veš , da takšen razvit požar ne moreš pogasit z eno kombinirko in GVV1, ne vem zakaj v to dvomiš ?
Kako so pa porabili tistih 8000 litrov iz cisterne so ti pa že napisali in to je njihova odločitev. Če je bila pravilna pa vedo sami, oziroma bo pokazala analiza. Če jim bomo preveč skakali za vrat, verjetno ne bomo te analize brali nikoli. :lol:
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Upam , da imaš toliko izkušenj, in veš , da takšen razvit požar ne moreš pogasit z eno kombinirko in GVV1, ne vem zakaj v to dvomiš ?
Hm..

Res je, da je po vojni veliko generalov.
Sam tudi nisem bil tam, ampak mislim da še za tako razvit požar kot je lahko v delu stanovanjske hiše mora zadostovati 2500 litrov vode. Za gašenje seveda. Drugo pa je, če bi kdo hotel delati bazen ....

Fantje brez zamere, verjamem da ste se trudili po najboljših močeh. Upam, da razumete nas, ki smo zdaj malo pametni okoli tega dogodka. Vsi strmimo k temu, da je poraba vode čim manjša. Potem pa če kdo omeni hiša+top+8000 l vode - morate razumeti, da moramo modrovati :oops:

Oskar: se bom malo potegnil za svojega inštruktorja. Ali iz svojih dolgoletnih izkušenj pomniš požara v stanovanjski hiši (!), kjer ste porabili več kot 2500 l vode ? (Malo vračam - ne bit hud :D )
Rok Ušen, GČ I. st.
Odgovori