2. DEL
Glede na to, da se lahko volitve izvedejo na različne načine, žal ne morem kritizirati načina, za katerega se je odločila GZ Celje. Odločili so se, da izvedejo volitve v treh korakih. Vse lepo in prav, toda presodite sami...
Korak št. 1: PGD predlagajo kandidate za funkcije (predsednik, poveljnik, ipd.). Kolikor je meni znano, lahko PGD predlaga kandidata za določeno funkcijo, samo iz svojih vrst in ne iz drugega PGD kot je pa dovolila GZ Celje. To dikcijo so omogočili kot varovalo, ker je bilo vsem jasno, da določeno društvo ne bo izreklo podporo oziroma kandidaturo nekomu na GZ. Tako je za pomembno funkcijo bil predlagan nekdo, katerega lastno društvo ne podpira. Podprlo pa ga je drugo društvo, katero je v zameno dobilo obljubljeno novo nozilo GVC (ustrahovanje: "v kolikor ne bom izvoljen, ne boste dobili novega vozila"). Naslednjo napako, katero si je privoščila GZ, je pa bila zniževanje kriterijev za poveljnika (iz VGČ na GČ) ter določevanje pogojev za predsednika (najmanj VGČ ipd). Vse lepo in prav, če ne bi bilo to narejeno na kožo nekomu, da ne bi bil izvoljen Milek. Ker pa jaz ne znam biti tiho, sem na sestanku, kjer je bil prisoten predsednik volilne komisije GZ, javno povedal, da v kolikor bo izvoljen poveljnik z neustrezno gasilsko izobrazbo, da se bomo srečali preko javnih medijev

Naslednja napaka GZ, je bila ta, da so hoteli s strani GZ predlagati svojo listo za kandidaturo (katera bi imela prednost pred predlogi PGD). No, to nam je na srečo uspelo preprečiti na seji predsedtva, kjer so bili prisotni ljudje, kateri razmišljajo v dobrobit gasileriji.
Korak št. 2:Po prvem krogu volitev je bilo jasno, da nekateri predlagani žanjemo preveliko podporo. Zato se je volilna komisija odločila, da na zadnji večer, preko telefonov kliče možne kandidate in jih prepriča naj kandidirajo "da slučajno ne bo zmagal Milek"... Pri tem je sodeloval tudi regijski poveljnik

. Našli so kandidata, kateri po gasilski izobrazbi ustreza pogojem, sočasno je bil zadnji mandat tudi podpoveljnik mestnega poveljstva Celje. Vsem gasilcem v Celju pa je poznano, da možakar zaradi svojega poklica nima časa niti interesa, da bi tovrstno funkcijo kvalitetno izvajal. Kljub temu jo je sprejel - kandidaturo mislim... In tako smo se na "boj" podala dva kandidata za poveljnika ter dva kandidata za predsednika. Vse je potekalo v "zmernih" okoliščinah. Natopila je tako imenova DRUGA faza volitev oziroma drugi krog.
Seveda pa je tukaj potekal tako imenovani zakolisni boj. Društva (predsedniki in poveljniki) so bili tedensko klicani s strani predstavnikov GZ ter regijskega poveljnik "Kako ste se pa vi kaj odločili? A ni pametno, da bi bil predsednik tov. S., poveljnik pa tov. R., saj vete Kroflič je poklicni gasilec, bo ves denar tja spravil, pa same stare avte bo nabavljal za PGD, pa denarja več ne bo....". Celo tako daleč so šli, da so PGD katera so že oddala volilne liste, ponudili, da naj pridejo v prostore GZ, kjer jim bo strokovni delavec GZ (zelo priročno, saj je ta oseba bila tudi na volilnem listu za pomembno funkcijo) dal nove liste in jih naj izpolnejo oziroma popravijo...
Korak št.3: Včeraj so se razšrile prve informacije o izidu volitev. Za poveljnika GZ je zmagal tov. R., izid glasovanja 8 proti 6, za predsednika pa je zmagal tov. S., izid glasovanja 8 proti 6. Sedaj so vsi srečni, ker so ostali vsi na GZ in bodo še naprej krojili usodo gasilstva v Celju, sočasno pa se mastno polnili z.... .
Ne vem, mogoče boste nekateri rekli "Glej ko ne prenese poraza!". Poraz prenesem, toda naj bo boj pošten in ne političen. Izbrali so si politična sredstva in načine kateri se uporabljajo samo v politiki, pa ta iste osebe so meni v mesecu novembru metali pod nos, da sem politično "ukužen" in da nima politika kaj iskati v gasileriji. Le kdo se je tukaj posluževal političnih sredstev? Jaz prav gotovo ne, pa kot sem že na seji povedal, povem še tle: Jaz še nikoli nisem bil na volilnih plakatih politične stranke, dva člana GZ Celje, pa sta to že bila in že desetletja zasedata položaje na GZ Celje.
Na koncu lahko zaželim novemu (staremu) vodstvu veliko uspeha na poti k krepitvi gasilstva v knježjem mestu.
LP