Uroš 11 se strinjam, da je vaja evakuacije predvsem za zaposlene. Ti morajo v primeru javnih objektov v tistem trenutku izvajati evakuacijo tako sebe in pa tudi naključnih obiskovalcev, recimo v poslovni stavbi, domu za ostarele, šole itd. Zato morajo poznati požarni red in načrt evakuacije. Mi pa ob besedah Janeza:
janez napisal/-a:Sam sem samo letos sodeloval na kar osmih vajah evakuacije. Od vrtca do poslovne stavbe. Zlasti v poslovnih stavbah zaposleni jemljejo vajo evakuacija »ma, smo se malo hecali«. V vrtcih je boljše. Otroci (in tudi vsi zaposleni – ne samo vzgojiteljice, tudi ostali – dobro sodelujejo) ker so bilo pred tem poučeni o pomenu, potrebi in načinu evakuacije.
pride v spomin anekdota poklicnega gasilca v GBL.
"Bil sem vodja intervencije in med vodenjem gašenja požara v kuhinji šole opravim pregled bližnjih razredov, tam najdem cel razred, ki piše kontrolko, ko rečem, da se morajo evakuirati iz stavbe zaradi zadimljenosti, dobim odgovor tovarišice da nemorejo, ker pišejo kontrolko.".
Seveda so morali zapustiti razred, vendar to je en primer kako se nebi smelo dogajati. Zato je smiselno, da ob izvajanju evakuacije v podjetjih ali šolah, po izvršeni evakuaciji nadaljujejo s svojimi postopki tudi reševalci. In ti naj bi izvajali svoje postopke pravilno v skladu z elaboratom. Tu pa je za zaposlene že prikazna vaja, za nas reševalce pa vaja v kateri lahko poizkusimo tisto kar smo se naučili pri izvajanju elementarnih vaj v gasilski enoti.
Skoraj sem ostal brez besed. Lepa sta razložila pgd_babici in SULLY. Bravo fanta! Torej se le ne trudimo zaman.
Gasilci naj bi prišli na že izpraznjen objket. To so idelani pogoji in so pri vaji običajno prisotni. Sproži se signal za evakuacijo (napoved po ozvočenju, sirena, pisk s piščalko ...) in nato vsi lepo mirno ven po načrtovanih poteh. Reditelji usmerjajo in vse je lepo. Tu ni dima, ognja, poti so prehodne...
Realna situacija bo drugačna. Samo na eni vaji smo uporabili dim. Nenapovedano. Bili smo blizu paniki.
Na vajah, kjer sem sodeloval smo gasilci samo opazovali potek evakuacije, šteli osebe na izhodu in ko je bil objekt izpraznjen sistematsko pregledali prostore. Pri šolah in vrtcih pri učteljih/učiteljicah ali vzgojiteljih/vzgojiteljicah zbrali podatke o številu evakuiranih v skupini in pregledali ali so vzeli pti evakuaciji s seboj tudi dnevnik. Kaj so storile kuharice? Ali so ugasnile štedilnike in zapustile prostor ali veselo kuhajo naprej. Ravnatelj šole se je zagotovo evakuiral, ker vodi evakuacijo, kaj pa njegova tajnica? Tajnica se ne evakuira, naročili so ji naj skuha kavo, da nas bo vaji evakuacije postregla, ko bomo opravili hitro analizo. In lepo kuha kavo, saj ona ni učenec v šoli....
Zanimivi so grafikoni koliko oseb zapusti objekt v eni minuti. Kako intenzivna je evakuacija v določenem času. Osebe zapuščajo objket v "valovih". Logično je, da oseba iz pritličja in oseba iz trinajstega nadstropja ne moereta istočasno na prosto. Ko bo opravljenih še več takih vaj z "meritvami" bo zanimivo primerjati rezultate.
Kako je z uporabo dvigal? Ali so se ob "alarmu" dvigala spustila v pritličje (samodejno, na poseden ukaz...), ali se z njimi še naprej veselo prevažajo?...Torej kar precej dela za opazovalce in najbolje je, če smo to gasilci.
Pred mnogimi leti sem bil v ZDA na strokovni ekskurziji. V gasilski šoli (akademiji) smo lepo sedli h kosilu. Nenadoma je začelo zvoniti in to zvonec, ki mrtve zbudi. Naš gostitelj je mirno rekel "Vaja evakuacije". odložil žlico, vstal in se napotil k vratom. Mi GOSTJE smo obsedeli in opazovali, vsi ostali (gojenci šole, zaposleni) so mirno odhajali ven. Po nekaj korakih se je gostitelj vrnil k naši mizi in lepo povedal "Vaja je za vse. Tudi za goste, torej pojdite ven tudi vi, ni izjeme." In smo šli.
Pripeljali sta se dve gasilki vozili (šolski), dežurna gasilska ekipa šole je pregledala prostore, nato smo se lahko vrnili in nadaljevali s kosilom. Presneto resno jemljejo vajo evakuacije.
Morda bomo tudi pri nas kdaj tako resni. Bi bilo lepo.
Naj mi bo dovoljeno vključiti se v debato. Čeprav so nekateri predhodniki že lepo povedali kako naj bi izgledala vaja evakuacije.
Želel bi postreči le z primerom dobre prakse.
Dejstvo je, da je na objektih vzgoje in izobraževanja enkrat letno po zakonu potrebno izvesti vajo evakuacije. Kako se vodstva teh ustanov tega zavedajo je od primera do primera drugače. Na žalost.
Imamo pa v Celju svetel primer.
IV. osnovna šola Celje vsako leto organizira t.i. Dan varnosti. Običajno je to sobotno dopoldne. Učenci z razredniki v učilnicah najprej obnovijo teoretične osnove evakuacije po načrtu - ...kje, kdo, kam, kdaj, kako.. se evakuira. Nato izvedejo vajo evakuacije. Čisto sami. Preverijo kako so bili uspešni, se preštejejo in se vrnejo v učilnice. Malicajo.
Potem se jim pridružimo pripadniki raznih služb za reševanje in varnost (gasilci, policija, NMP). V razredih in tudi na prostem jim pokažemo svojo opremo, povemo kaj o svojem delu, predstavimo torej svoje "poklice". Nato ponovno izvedejo vajo evakuacije. Spet brez nas. Mi samo gledamo. Se preštejejo in nato lahko gredo otroci domov. Vodstvo šole in sodelujoče službe pa nato sedemo in kakšno rečemo o tovrstnih vajah in si zagotovimo da se naslednje leto zopet vidimo. In tako to počnejo že vsaj 5 - 6 let. Brez da bi jih v to silila zakonodaja. Jaz pravim: Kapo dol.
Še utrinek z letošnjega Dneva varnosti.
Za svoje učence so hoteli nekaj več. Zakaj nebi v vaji sodelovali tudi gasilci. In predpostavka je bila, da je prišlo do požara v kuhinji. Vsi učenci in delavci šole so se varno umaknili na prosto. Le nekaj učencem zaradi gostega dima v avli to ni uspelo. Tako jih je nekaj ostalo v 1. nadstropju, nekaj se jih je zateklo v učilnico v pritličju. Tu smo nastopili gasilci. Sodelovale so samo tri enote - PGE Celje je z teleskopsko ploščadjo rešila otroke v nadstropju, 2 prostovoljni enoti smo z notranjimi napadi preiskali pritličje in na prosto pospremili nepoškodovane otroke iz učilnice, se prešteli in zvili cevi. Za zaključek smo še prezračili prostore šole.
Sicer nobenih posebnih elaboratov in telovadbe okoli šole. Cilj je bil prikazati otrokom in zaposlenim, da v kolikor ne uspejo z evakuacijo sami, lahko računajo na pomoč "od zunaj" ki bo ustrezno opremljena in usposobljena pomagala v krizni situaciji. Pika.
LP iz Celja Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Naslov je "Vaja evakuacije OŠ Janka Modra". Mi govorimo pretežno o splošnih stvareh, ki se dotikajo teme le v besedi "evakuacija". Moderator
Mi v mesecu septembru planiramo vajo na OŠ Braslovče. Dajte pokomentirat filmček - kaj se vam zdi da je bilo narobe. Se bomo poskusili izogniti enakim lapsusom. Pa pustimo zdaj to, da se otroci niso evakuirali sami (no s pomočjo učiteljev). Kot sem rekel - to je napaka posameznika, ki si je zamislil potek vaje nerodno.
Da ne bo nesporazuma. Natančnega ogleda filmčka in opisa dogodkov sem se lotil samo zaradi blondijeve opombe, naj komentiramo dogodke na filmčku. Tudi če bo izpadlo malce kritično ali celo zajedljivo, ni moj namen raztrgati prikazanih dogodkov. Samo mnenje gledalca in nič več. Tudi ne morem komentirati tistega, česar na filmu ni videti se je pa dogajalo…
Torej samo z dobrimi nameni.
Dogodki so pa taki:
0:00
Gasilski avto vozi skozi vas, komandno vozilo se pripelje …ob poti že stoji »publika«. Torej je bilo vse lepo v naprej dogovorjeno.
0:10
Gasilci polagajo tlačne cevi…
0:11 – 0:12
Izza gasilske vozila se pripelje bel civilen kombi, pelje preko gasilskih cevi…verjetno eden tistih, ki jim ni mar za gasilsko intervencijo (tudi če je le vaja). Morda pa gasilci niso poskrbeli za zavarovanje kraja intervencije (vaje) – kdo ve?
0:13
Dva gasilca brez čelad tečeta proti vhodu – vse kaže, da ne vesta kaj naj bi počela. Še en gasilec stoji ob stebru kolesarnice z rokami na hrbtu…isti se pojavi na posnetku v 0:27 sekundi.
0:16
Začne se evakuacija, učenci gredo urejeno za učiteljico, ki nese v roki dnevnik. Vse je OK, samo gasilci so bili na kraju dogodka kar 16 sekund filma (časi niso realni) pred evakuacijo, položili so že tlačne cevi…torej povsem zgrešen redosled dogodkov.
Da ne kdo dlakocepil, časi so povzeti po minutaži na ekranu in so časi trajanja filma in ne časi dejanskega trajanja akcije.
0:27
Prinesejo ponesrečenca na nosilih, mimo še vedno poteka evakuacija…Spet je videti gasilca z rokami na hrbtu, ki sam ne ve čemu je tam..imam pa občutek, da bi bil potreben kot pomoč obema nosilcema ponesrečenca…(če je »nadzornik, ocenjevalec, ali kaj podobnega« čemu ni označen?)…
1:18 na oknu v prvem nadstropju se pojavijo dekleta v rumenih majicah in gledajo skozi okno. Nične kaže, da so to »ujete« osebe. Lepo se smehljajo in zvedavo gledajo v svet. Nobenega znaka klicanja na pomoč ni. Kaj predstavljajo mi ni jasno, ali so spet nekateri od tistih, ki se v vajo nočejo vključiti ali pač ne igrajo vloge v vaji kot je bilo verjetno dogovorjeno.
1:23 Pričnejo z dviganjem zaprte spustnice v prvo nadstropje. Čemu spustnico v prvo nadstropje? Mnogo hitreje bi šlo s prislonilno lestvijo. Višina je majhna, tako, da bi bilo reševanje po lestvi za moje pojme mnogo hitrejše in enostavnejše. Vendar je to le moje mnenje. Morda je pa tudi dobro če se spustnica vsaj enkrat na leto prezrači.
1:48 Iz zaprte spustnice dvigne gasilec otroka in ga nese k objektu, kjer se otrok obuje. Velika napaka. Reševanje je stran od objekta. Meni je sicer jasno, da je ob objektu utrjen pas, kjer se bosi (v spustnici mora biti oseba bosa) otroci lahko na čistem obujejo. Kljub temu je to huda napaka…
1:54 Pripelje gasilsko vozilo s platformo za reševanje. Tu se resni del vaje konča, saj se vsi prisotni otroci zgrnejo okrog tega tehničnega čudeža…discipline je konec…samo še indijanski ples bo treba zaplesati okrog vozila s platformo.
2:02 Vaja se nadaljuje, ni pa povsem jasno kako.
2:24 Reševalcem ob reševalnih vozilih »pobegne ponesrečenec«…Kaj so imeli mi ni jasno, očitno se je malček, ki je igral ponesrečenca naveličal in jo popihal. Včasih bi rekli, da je čudežno ozdravel.
Torej je treba vsako sekvenco pogledati zase in jih potem povezati v celoto. Kolikor je to mogoče.
Sicer sem si že ibljubil, da v tej temi ne bom več pisal, vendar me je premagalo. Sem pač tak.
Mislim da janezova in Oskarjeva izjava vse pove. Iz teh izjav se da veliko potegniti,še več pa naučiti. Tako bi morali vsi na forumu razmišljati kot Oskar in Janez. To sta dva prekaljena mačka z veliko prakse in znanja.
Lep pozdrav iz Koroške
Kjer je dim, je tudi ogenj.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
Pozdravljena koroška,kjer koli si.
L.P.Miran 70
Oskar verjetno si me narobe razumel. Sem vama samo pritrdil in vama dal prav. Hotel sem povedati ,da ti in janez zelo veliko vesta in da se od vaju da ZELO veliko naučiti. Kar se pa same vaje tiče pa je ne bom komentiral ker sta to ti in janez zelo dobro naredila.
No Oska samo to sem hotel povedati.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
L.P.Miran 70
Ja Oskar imaš kar prav. To kar si napisal se je resnično zgodilo in ne samo en otrok, pač pa kar cel razred otrok je skočil na vskočnico, v kateri je bilo kar nekaj lukenj, skozi katero bi šla otroška noga.
Ampak pozor,po končani vaji in pri ogledu skokov v vskočnico so bili gostje in predstavniki GZ tako pohvaljeni ,kako dobro so opremljeni in usposobljeni. Kakoo je ta vskočnica dobra in kaj vse reši. Pohvale so letele okoli predstavnikov GZ tako kot nekaj dni nazaj strele po Sloveniji.
Nihče od prisotnih se ni zavedal kaj govorijo in kaj delajo,kje so bile nevarnosti in kako se sploh pravilno vskoči v vskočnico in gdo sploh lahko skače.To je samo nekaj stvari iz vaje ki jo še danes nekateri ki mislijo da so nesmrtni tako hvalijo in se tolčejo po prsih.
Zakaj ne vedo.
Pravo velikost slik si lahko ogledate na tej povezavi :www.gasilci.org/forum/viewtopic.php?f=4 ... a&start=30
Priponke
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
L.P.Miran 70
Tu pa logika odpove. Trudil sem se razumeti pa ne gre...
Miran 70: "... se je resnično zgodilo in ne samo en otrok, pač pa kar cel razred otrok je skočil na vskočnico iz višine, v kateri je bilo kar nekaj lukenj, skozi katero bi šla otroška noga..." Kdo to razume?
Če povzamem napisamo so otroci skakali iz višine, ki je imela luknje. Tega še nisem videl. Ali pa je tako nspretno napisano? Spet en dokaz kako površni smo pri pisanju na forum.
Če otroci skačejo skozi luknje na višini, potem je vaja na OŠ Janka Modra vzorno speljana....
Sem že popravil tekst !
Bolje bi bilo komentirati Miranovo pisanje. Saj človek skoraj ne more verjeti svojim očem. Le od kod so privlekli te prte, ki so že verjentno dvakrat polnoletni !
Le kaj bi bilo , če bi se kdo od otrok poškodoval ?
Pa še to, če kdo pozna načrtovalca vaje, naj ga opomni na naše pisanje, mogoče pa nam bo objasnil kako izpeljati takšno vajo.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Oskar , načrtovalec vaje se ne bo oglasil,saj je dobil nekaj dni nazaj občinsko nagrado za njegovo delo v GZ. Tako da, hmhmhmhm.
Mogoče pa se le ojunači in ..... bomo videli.
˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
L.P.Miran 70