Požar na prometnih sredstvih
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Požar na prometnih sredstvih
Požar na prometnih sredstvih (13.9.2008)
Ob 20.25 je v Šolski ulici v Kamniku zgorel osebni avto volkswagen touran. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik. Avto je zagorel po trčenju v obcestno signalizacijo.
V času požara sem se z avtom pripeljal mimo. V avtomobilu imam gasilnik na prah ABC 2 Kg in pripomoček za gašenje bioversal 1,3 kg. Za gašenje se nisem odloči ker so na kraju že bili prisotni policisti in potem takem ne more miniti veliko časa do prihoda gasilcev saj so bili klicani že pred mojim prihodom in oddaljenost od gasilnega doma ni bila velika.
Gasilci so prišli v času cca 40-tih sekund moje prisotnosti.
V primeru če bi se odločil za gašenje z gasilniki, ali sem upravičen do napolnitve porabljenih gasilnikov in kdo bi to plačal?
Seveda to vprašanje ni in ne bi vplivalo na uporabo gasilnika.
Ob 20.25 je v Šolski ulici v Kamniku zgorel osebni avto volkswagen touran. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik. Avto je zagorel po trčenju v obcestno signalizacijo.
V času požara sem se z avtom pripeljal mimo. V avtomobilu imam gasilnik na prah ABC 2 Kg in pripomoček za gašenje bioversal 1,3 kg. Za gašenje se nisem odloči ker so na kraju že bili prisotni policisti in potem takem ne more miniti veliko časa do prihoda gasilcev saj so bili klicani že pred mojim prihodom in oddaljenost od gasilnega doma ni bila velika.
Gasilci so prišli v času cca 40-tih sekund moje prisotnosti.
V primeru če bi se odločil za gašenje z gasilniki, ali sem upravičen do napolnitve porabljenih gasilnikov in kdo bi to plačal?
Seveda to vprašanje ni in ne bi vplivalo na uporabo gasilnika.
Odg: Požar na prometnih sredstvih
Mislim, da ne bi bil noben problem glede brezplačnega polnjenja aparata pri PGD Kamnik, pri nas bi ti ga napolnili če bi začel predhodno gasiti požar na katerega bi bili poklicani.
Drugače pa imamo pri nas v PGD člani zastonj pregled in ponjenje
Drugače pa imamo pri nas v PGD člani zastonj pregled in ponjenje
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Matej, to da nisi začel gasiti ker so bili tam policaji, pa da je blizu gasilski dom itd, to se za gasilca ne spodobi ! Tak da veš ! 
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
- VladoP
- GE: Radlje ob Dravi
- Kraj: Radlje ob Dravi
- Kontakt:
Sploh pa, če je tvoj avto opremljen za pol GVV-1

Velja, vzamem na znanje!Oskar napisal/-a:Matej, to da nisi začel gasiti ker so bili tam policaji, pa da je blizu gasilski dom itd, to se za gasilca ne spodobi ! Tak da veš !
Oskar, da ne bo nesporazuma. To da nisem gasil se ne pogojuje s fizično prisotnostjo policije kot take, temveč ker sem sklepal sledeče. Če so na kraju že policisti, ki so zaprli cesto, potem takem do prihoda gasilcev ne more miniti več kot slaba minuta, še posebej če računaš oddaljenost gasilcev od požara.
Kot sem rekel, sprejmem pripombo.
V primeru, da bi na kraj prišel prvi bi se zagotovo odločil za gašenje in seveda klic na 112.
Kdor me pozna, ve, da raje grajam kot hvalim, branim zelo redko. Vendar je Matej Z, po tem kar o dogodku vem in kolikor imam izkušenj, ravnal pravilno.
1.
Požar vozila je bil že lepo razvit. To sklepam, da so bili na kraju že prisotni policisti. Z gasilnikom na prah 2 kg se pri takem požaru malo opravi. Tudi dodtaten bioversal kaj malo zaleže v količini, ki je bila na razpolago. Ko se požar na vozilu razgori se kovina razgreje in je zelo težko pogasiti. Potrebne so večje količine gasila in intenzivno ohlajevanje.
Postavlja se mi še eno vprašanje. Na kraju so bili prisotni policisti (tako je zapisano). Ali policijska vozila niso opremljena z gasilniki? Ali policisti ne znajo uporabljati gasilnikov?
2.
Gasilnik, ki si ga uporabil za pomoč drugemu, boš po mojih izkušnjah, napolnil na svoje stroške. Tudi tisti, ki se ponujajo, da tako uslugo storijo brezplačno, takrat ko je treba to dejansko storiti najdejo izgovore (kdo je naročil gašenje, ali je to res na našem območju....????). Plačaš polnjenje in imaš dober občutek, da si nekomu pomagal.
Mateja Z ne poznam. Po tem kar je napisal mi daje utis, da je preudaren, da mu ob pogledu na goreče vozilo ni narastel adrenalin in ni "hrabro in požrtvovalno" (beri: brezglavo) šel v akcijo.
Običajno so požari na vozilih, če jih ne pogasimo takoj ko se pojavi prvi plamenček, totalke. Če ni poztrebno reševati življenj je gašenje samo še dpdaten strošek.
LP
Janez
1.
Požar vozila je bil že lepo razvit. To sklepam, da so bili na kraju že prisotni policisti. Z gasilnikom na prah 2 kg se pri takem požaru malo opravi. Tudi dodtaten bioversal kaj malo zaleže v količini, ki je bila na razpolago. Ko se požar na vozilu razgori se kovina razgreje in je zelo težko pogasiti. Potrebne so večje količine gasila in intenzivno ohlajevanje.
Postavlja se mi še eno vprašanje. Na kraju so bili prisotni policisti (tako je zapisano). Ali policijska vozila niso opremljena z gasilniki? Ali policisti ne znajo uporabljati gasilnikov?
2.
Gasilnik, ki si ga uporabil za pomoč drugemu, boš po mojih izkušnjah, napolnil na svoje stroške. Tudi tisti, ki se ponujajo, da tako uslugo storijo brezplačno, takrat ko je treba to dejansko storiti najdejo izgovore (kdo je naročil gašenje, ali je to res na našem območju....????). Plačaš polnjenje in imaš dober občutek, da si nekomu pomagal.
Mateja Z ne poznam. Po tem kar je napisal mi daje utis, da je preudaren, da mu ob pogledu na goreče vozilo ni narastel adrenalin in ni "hrabro in požrtvovalno" (beri: brezglavo) šel v akcijo.
Običajno so požari na vozilih, če jih ne pogasimo takoj ko se pojavi prvi plamenček, totalke. Če ni poztrebno reševati življenj je gašenje samo še dpdaten strošek.
LP
Janez
"Postavlja se mi še eno vprašanje. Na kraju so bili prisotni policisti (tako je zapisano). Ali policijska vozila niso opremljena z gasilniki? Ali policisti ne znajo uporabljati gasilnikov?"
Kar nekajkrat sem imel priliko prisostvovati pri podobnih intervencijah in iz prve roke lako napišem sledeče:
- policijska vozila imajo gasilnike, nekatera tudi več
- odvisno
- zakaj jih ne uporabijo pa je največkrat isti odgovor: Kdo bo plačal polnitev?
No pa smo tam, kot je Janez napisal na koncu:
"Če ni potrebno reševati življenj je gašenje samo še dodaten strošek."
Kar nekajkrat sem imel priliko prisostvovati pri podobnih intervencijah in iz prve roke lako napišem sledeče:
- odvisno
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
V tem primeru moram reči, da se strinjam z Janezom. Vedeti moramo, da je gasilnik na prah 2kg in bioversal 1,3kg kot požarna zaščita v avtomobilu namenjen le začetnemu požaru. Se pravi takrat, ko se pojavijo prvi plamenčki okoli motorja (v 1.min), kasneje, ko se vname še vse ostalo pod pokrovom, plasika + gume, ste s tako opremo, oz. z gasilnimi aparati nemočni. Za uspešno gašenje je potrebna večja količina vode, ki jo ima vsak GVC. Če vas zanima tako realno stanje v praksi, si na (http://www.pgd-postojna.si) oglejte posnetek intervencije požara avtomobila na avtocesti, ko so gasilci najprej na kraj prišli s kombijem in poskušali s 3-mi gasilsniki na prah pogasiti ogenj (2x S6 in 1x S9) in jim to ni uspelo ter je avto do konca pogasil šele napad iz GVC 16/25 (upam, da je posnetek še na internetu..).
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
No ja po bitki so vsi generali, ampak probat vseeno NI greh
Nikjer ni zapisano do katere mere se je požar razširil tako,da lahko pač vsak po svoje sklepamo. Glede policajev pa bi reko,da si upajo rokovat z gasilniki samo tisti, ki so tudi gasilci 
So dnevi,ki so vredni spomina in so dogodki,ki ti ostanejo spomin za vedno...
Polnitev plača policija, napolni jih pa tista gasilska enota katera ima pogodbo v določeni Policijski upravi oz. policijski postaji, pa nikoli ni bil problem napolniti aparata, ki se je uporabil med opravljanjem službeMICKA napisal/-a:"Postavlja se mi še eno vprašanje. Na kraju so bili prisotni policisti (tako je zapisano). Ali policijska vozila niso opremljena z gasilniki? Ali policisti ne znajo uporabljati gasilnikov?"
- odvisno
Vsa policijska vozila so opremljena z enim gasilnikom in nič več
Ja znamo jih vsi uporabljati, jaz osebno sem začel gasiti začetni požar vozila na Kotnikovi ulici v Ljubljani do prihoda GBL, ki pa morm rečt, da so bli ful hitro na kraju
Zanima me kako si razlagate 45. člen Zakona o varstvu pred požarom(ZVPoz-UPB1) ki pravi:
Kdor opazi, da grozi neposredna nevarnost požara ali eksplozije oziroma kdor opazi požar, mora nevarnost odstraniti oziroma požar pogasiti, če to lahko stori brez nevarnosti zase in za druge.
Odebeljeni del teksta si vsak lahko razlaga po svoje.
Ko imam v službi predavanja iz varstva pred požarom in dobim zastavljeno vprašanje v katerih primerih se osebno nebi odločil za gašenje, so moji odgovori naslednji. Kadar
- ne poznam vrste gorljive snovi, predvsem nevarnosti,
- se požar razvija zelo hitro,
- nimam ustrezne opreme za gašenje,
- je prostor močno zadimljen,
- dobim občutek oz. intuicijo naj se takoj umaknem.
Kaj pa pri avtomobilu? V katerih primerih nebi gasili požara, na katerega ste naleteli naključno?
Kdor opazi, da grozi neposredna nevarnost požara ali eksplozije oziroma kdor opazi požar, mora nevarnost odstraniti oziroma požar pogasiti, če to lahko stori brez nevarnosti zase in za druge.
Odebeljeni del teksta si vsak lahko razlaga po svoje.
Ko imam v službi predavanja iz varstva pred požarom in dobim zastavljeno vprašanje v katerih primerih se osebno nebi odločil za gašenje, so moji odgovori naslednji. Kadar
- ne poznam vrste gorljive snovi, predvsem nevarnosti,
- se požar razvija zelo hitro,
- nimam ustrezne opreme za gašenje,
- je prostor močno zadimljen,
- dobim občutek oz. intuicijo naj se takoj umaknem.
Kaj pa pri avtomobilu? V katerih primerih nebi gasili požara, na katerega ste naleteli naključno?
Jaz vozila ne bi začel gasiti če pri sebi imel nič s čim bi lahko začel sploh gasiti - logično ali pa če bi požar bil močno razvit, z enim gasilnikom itak nimaš kaj za naredit 
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
Policisti v glavnem ne znajo gasiti. So izjeme. Vaj nimajo , strah jih je eksplozije !
Če ima kdo dokaz, da ni tako, naj ga posreduje prosim !
Največkrat so policisti pred gasilci na kraju, ker je pač požar javljen na 113
To so dejtva. To je realnost.
Lahko vzamete to pilicisti kot kritiko, lahko pa vzamete kot opozorilo , da je nekaj v vaših vrstah potrebno izboljšati glede tega. Rešite lahko življenje in premoženje.
Ne glede na Janezovo pisanje še vedno trdim, da bi kot gasilec lahko vsaj poskušal gasiti. Oceniti ali je to varno, pa mora najbolj znati ravno gasilec.
Če ima kdo dokaz, da ni tako, naj ga posreduje prosim !
Največkrat so policisti pred gasilci na kraju, ker je pač požar javljen na 113
To so dejtva. To je realnost.
Lahko vzamete to pilicisti kot kritiko, lahko pa vzamete kot opozorilo , da je nekaj v vaših vrstah potrebno izboljšati glede tega. Rešite lahko življenje in premoženje.
Ne glede na Janezovo pisanje še vedno trdim, da bi kot gasilec lahko vsaj poskušal gasiti. Oceniti ali je to varno, pa mora najbolj znati ravno gasilec.
Verjetno govoriš iz izkušenj, ker si bil poklicni gasilec, jaz pa trdim, da so izjeme med nami policisti, ki ne znajo gasiti oz. jih je strah eksplozije kot si navedel. Sicer pa policisti nismo usposobljeni za gašenje razen tistih, ki smo gasilci ampak smo usposobljeni za opravljanje policijskih nalog določenih z ustavo in zakonom. Poklicni gasilci tudi niso usposobljeni za kontrolo prometa, merjenje hitrosti, preiskovanje kaznivih dejanj........
To so dejstva, to je realnost
So pa še drugi dejavniki v policiji, ki pa jih ne bom javno omenjal
To so dejstva, to je realnost
So pa še drugi dejavniki v policiji, ki pa jih ne bom javno omenjal
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kontakt:
ej , prijatelj kako ga biksaš. Primerjava: Ker nisem doktor ne bom nudil prve pomoči in namestil prvega povoja....
Za gašenje začetnega požara na vozilu morajo biti policisti usposobljeni, zato imajo tudi gasilnike v vozilih. Če se ne motem v maricah celo 2 x S6.
Popolnoma te razumem, da ne smeš neke stvari javno omenjat in tako je tudi prav. Prvo je služba pol pa neki nakladači na forumu. To pišem čisto resno. Ampak priznati je treba, da v tej smeri vodstvo policije ne naredi nič ali pa premalo.
Pa bi morali. Kaj je že prva naloga policije? aha pomagati ljudem, če se ne motim. 
Za gašenje začetnega požara na vozilu morajo biti policisti usposobljeni, zato imajo tudi gasilnike v vozilih. Če se ne motem v maricah celo 2 x S6.
Popolnoma te razumem, da ne smeš neke stvari javno omenjat in tako je tudi prav. Prvo je služba pol pa neki nakladači na forumu. To pišem čisto resno. Ampak priznati je treba, da v tej smeri vodstvo policije ne naredi nič ali pa premalo.