Pozdravljeni!
Moje pripombe glede tekmovanja v orientaciji:
Kot prvo naj povem, da na tekmovanju nisem bil prisoten zaradi udeležbe na tečaju, ki je vzporedno potekal v ICZR na Igu, mnenja podajam glede na povedano, bodisi od svojih otrok, bodisi iz že povedanega na forumu ter primerjave z mnenji sodnikov v našem društvu oz. GZ.
Povejte mi kakšna je "tipizirana" vedrovka za tekmovanje v orientaciji? V naših koncih (PGD Loka, PGD Topole), na pionirskem državnem tekmovanju v Beltincih (
http://www.pgd-loka.si/gallery/displayi ... play_media), na lanskoletnem državnem tekmovanju v Loški dolini (
http://www.pgd-loka.si/gallery/displayi ... play_media) in ostalih tekmovanjih z vedrovko, katerih smo se udeležili, je bila vedrovka takega tipa, da je bila pri vaji za zbijanje tarče odprtina za vlivanje vode (v smeri napada) vedno na
DESNI strani in ne tako kot je bilo pri vas na tekmovanju, na
LEVI (
http://www.pgd-loka.si/gallery/displayi ... play_media). Če se zgledujemo po knjižici PGŠTD 2011, str. 36 je iz slike jasno razvidno, da je bat za potiskanje vode na levi strani in odprtina za vlivanje vode na desni, gledano v smeri napada. Po čem naj se torej zgledujemo? Starejši pionirji so nekaj pojamrali tudi glede zlomljene prečke pri vedrovki - del kjer vtakneš nogo notri ter vedrovko tiščiš k tlem, da le ta ne poskakuje pri potiskanju bata - odgovor sodnikov - vedrovka je v takem stanju in je enaka za vse. Izpravnost opreme?
Glede vozlov me zanima sojenje pravilnosti izdelave jamborskega vozla, pri katerem je bilo rečeno pred tekmovanjem, da mora biti tak, kot je na sliki (
http://www.gasilec.net/uploads/datoteke ... ovanje.pdf - stran 3). Oprostite, popolnoma tak kot je na sliki ne more biti, saj bi v tem primeru moral otrok en konec vrvi stalno držati v zraku. In nato se pojavi vprašanje - kam torej s tem delom vrvi? Na zadnjem posvetu sodnikov regije LJ III, ki je potekal v Kamniku je bil posebej izpostavljen ta problem jamborskega vozla. Ali vrv ponovno vreči čez prečko stojala (in je vozel viden zgoraj) ali vrv po potegu skozi zanko enostavno spustiti (in je vozel viden SPODAJ pod prečko). Odgovor tov. Zvonka Glažarja, enega izmed piscev in avtorjev knjižice PGŠTD 2011 je bil - obe navezave sta
PRAVILNE. Na tekmovanju so starejši pionirji dobili 10 kaz.točk, ker so vozel naredili tako, da je bil viden spodaj in po pričevanju sodnika, na kraju, je bilo to napačno. Pri tem moram omeniti, da smo imeli na tekmovanju še dve drugi ekipi (mlajše pionirje in pionirke), ki sta vozel naredili na popolnoma identičen način ter zato ne prejeli nobenih kazenskih točk. Je mlajše pionirje sodil drug sodnik? Kaj je sedaj prav?
Zvijanje cevi - dve cevi? Vsaka cev se pri zvijanju obnaša drugače, zato je nemogoče trditi, da so vse ekipe imele enake pogoje. Starejše cevi in trše cevi je možno zviti dosti hitreje, kot nove in mehke cevi. Testirano v domačem društvu, razlike so možne tudi za 5 sek.
Da, tudi mi smo že organizirali orientacijo. Da, tudi mi sodelujemo s sodniki, ki imajo potrjene licence in sodniške izkaznice. Mene ni strah objaviti svojega imena in imena društva. Na tekmovanju smo dosegli 3., 6. in 18. mesto in smo na to ponosni, nobena izmed zgornjih popravkov ne bi mogla naši ekipi prinesti medalje, zato tega ne pišem iz zamere. Gre se mi za princip, za opozoritev na napake oz. opozarjanje na dileme, ki se pojavljajo na in po takih tekmovanjih, z upanjem, da bo drugič kako drugače oz. kaj bolj jasno za nas mentorje, kako naj pripravljamo svoje otroke na tekmovanje. Do jeze in raznih izpadov na forumu in samem tekmovanju ne bi prihajalo, če bi bila pravila jasno določena in napisana v knjižicah, podobnih kot je PGŠTD. Vendar orientacijsko tekmovanje, DMG in Kviz ne spadajo v gasilske in gasilskošportne tekmovalne discipline, kot so mladinska vaja, pionirska vaja, vaja Matevža Haceta ipd. (knjižica PGŠTD 2011) temveč se za to tekmovanje naredi razpis, ki niti pod razno ni tako obširen kot knjižica PGŠTD, orodje za tekmovanje pa pripravi organizator. Kakšno mora biti, pa ni nikjer posebej napisano, tako kot na primer pri članski vaji trodelnega napada. Sodnik te tudi nič ne vpraša, ali je orodje izpravno, kot pri članski vaji, saj nikjer ne piše, kakšno mora tako orodje tudi biti. In potemtakem ima organizator proste roke in je popolnoma vseeno ali je luknja pri vedrovki na levi ali na desni strani, ali sta pri zvijanju na voljo 2 cevi, ali samo ena in ali je orodje malo polomljeno, važno je, da je za vse enako! In potem se en dan pred tekmovanjem organizira posvet sodnikov, kjer se odloči, kakšen bo kriterij sojenja na tekmovanju?? Zakaj to ni vnaprej že vse napisano in jasno, tudi za nas mentorje? Zakaj ne obstaja rdeča knjižica, kjer bi jasno pisalo GASILSKA ORIENTACIJA, v kateri bi bilo točno določeno kakšna mora biti oprema, kakšna izvedba vozlov je pravilna itd.? Tega v razpisu NI. In zato prihaja do nejasnosti, pritožb in zamer in prav nič drugače ne bo, dokler se te zadeve ne bodo uredile črno na belem in bodo pogoji za tekmovanja po vsej Sloveniji enaki.
Na napake, neskladnosti in probleme, ki se pojavljajo ob tekmovanjih pa je potrebno opozarjati, da se kdaj kaj morda spremeni na bolje, kot je moto tega foruma. Seveda na kulturen in človeški način, z argumenti, zato je najbolje, da zadeve najprej malo prespimo ter nato ukrepamo, kar bi morda svetoval nekaterim tukaj.