Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Prispevkov: 4829
Pridružen: 5. Julij 2002, 23:40
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a Peter »

Se mi je zdelo, da sem to tabelo nekje že videl v slovenščini, vendar mi ni prišlo na misel, da je to v datoteki, ki sem jo pripel v objavi na vrhu strani. Je le že dva meseca od tega. :oops:

Opazil sem, da je na GZS objavljena novejša verzija, ki je spremenjena in dopolnjena. Dodana so bila na primer opozorila pri gašenju naprav pod el. napetostjo.
Štromar2
Prispevkov: 25
Pridružen: 26. Januar 2007, 10:11
Kraj: RAKEK

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a Štromar2 »

Jaz še vedno mislim, da lahko napišemo tisoč navodil pa to gasilcem dosti ne bo pomagalo, če bodo male elektrarne preprosto slabo narejene.
S slabo zasnovo pride toliko omejitev gašenja, da se preprosto ne bo dalo nič narediti dovolj varno za gasilce.
Tudi v aktivno varnost (razna stikala ) ne verjamem dosti iz sledečih razlogov.

1. Nekdo jih mora testirat na vsake toliko let,
2. Ni definirano kdo to izkluči oziroma kje se sploh izključi, (električar od distribucije bo poskrbel za odklop od javnega omrežja '230/400V AC', drugo ga ne briga in nima pristojnosti)

Še vedno najbolj verjamem v pasivno varnost (izvedba), ki bi veljala zakonsko vse vire energije, ki se jih ne da izključiti.
Takšni viri so:
1. Fotonapetostne celice,
2. Akumulatorske baterije (štejem vse z voltažo preko 100V) ' tule bo nastal velik problem, ko bo več električnih avtomobilov na cesti'

Pasivna varnost, pa je to, da se vse kable, pretvornike in vire energije, ki se jih ne da izključiti da v svojo požarno cono.
Zdaj bo kdo rekel, pa saj lastnik ne bo zidal še ene hiše, da bo svoja požarna cona, da bo naredil fotonapetostno elektrarno.
Mu ni treba, že od vekomaj obstaja tehnična rešitev. Kablovje se polaga v kovinske cevi, pretvornike DC/AC pa se zapira v kovinska ohišja pod ključem.
S takšnimi ukrepi gasilci lahko mirno brizgamo po objektu brez vsakega strahu, da bi prišli v stik z napetostjo. Tudi, če voda zaide v kovinsko ohišje in povzroči
kak kratek stik, bo le ta omejen na notranjost tega istega kovinskega ohišja.

Prilagam nekaj slik kako se to v praksi zgleda:
Priponke
switchboardbig.jpg
conduit-1big.jpg
conduit2.jpg
sašo123
Prispevkov: 250
Pridružen: 14. December 2009, 11:10

Re: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a sašo123 »

Reportaža na Nemški tv o gašenju fotovoltaične elektrarne, ter poškodbi gasilca pri gašenju.
http://www.youtube.com/watch?v=WfNuiRrV ... re=related
Uporabniški avatar
Dave D
Prispevkov: 303
Pridružen: 29. Avgust 2007, 18:19
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odg: Re: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a Dave D »

sašo123 napisal/-a:Reportaža na Nemški tv o gašenju fotovoltaične elektrarne, ter poškodbi gasilca pri gašenju.
http://www.youtube.com/watch?v=WfNuiRrV ... re=related
Poučen film. Ali mogoče kdo pozna koga, ki zna narediti slovenske podnapise zanj? Nekaj sem razumel, ampak vsega ne. Bilo bi dobro izobraževalno gradivo. Bil bi zelo vesel. 8)
kranjc
Prispevkov: 21
Pridružen: 29. November 2006, 10:54
GE: PGD Cerknica
Kraj: Cerknica
Kontakt:

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a kranjc »

Glede na pravilo 1-5-5-10 torej je problem le oddaljenost.
Kakšno je vaše mnenje za gašenje z vodnim topom z dovolj velike oddaljenosti (25 m in več)? Zavedam se da za streho in stanovanje spodaj ni najbolj humano, vendar sam vidim to kot eno najbolj varnih možnosti.

Po moji oceni je večja nevarnost padajočih modulov iz strehe (kovinska nosilna konstrukcija ob požaru popušča), kot problem same električne napetosti.

Sam mislim, da moramo gasilci iskati predvsem kako gasiti in ne toliko kako mora biti narejeno. To je lažja pot in vsekakor bolj uspešna, zakonodajo bomo spremenili težko, še težje pa bo popraviti stare grehe.
darko
Prispevkov: 2913
Pridružen: 18. November 2003, 14:06

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a darko »

Pri daljinskem gašenju z metalcem vode ali pene nimate kaj pogrešiti.
Seveda morate umakniti gasilce in gledalce proč od objekta-varnost.

Darko
kranjc
Prispevkov: 21
Pridružen: 29. November 2006, 10:54
GE: PGD Cerknica
Kraj: Cerknica
Kontakt:

Re: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a kranjc »

Kot sem povedal, ni najbolj humano, je pa varno in pomojem vsekakor bolje kot pustiti pogoreti. S televizijskimi prispevki o tej problematiki se le te tudi občani čedalje bolj zavedajo. Glede na potrebno razdaljo je pomojem nek povprečen turbo ročnik že kar premalo efektiven. Upoštevati moramo tudi, da je od tal do slemena kar nekaj metrov v višino.
Mogoče kdo ve kateri plini izhajajo ob zgorevanju modulov? Bojim se predvsem raznih klorov ipd. Kolikor sem seznanjen polprevodniki dajejo nekaj precej strupenega iz sebe. Gašenje seveda poteka z IDA, postavi pa se vprašanje kolikšen je radij nevarnosti dimnih plinov (v kolikor so prisotni) in za to potrebne evakuacije. Materiala na strehah je kar precej.
V temi so bile omenjene "rjave gate". Napetost je tu sicer relativno visoka in enosmerna, moduli pa mislim, da tokovno niso močni. Lahko kdo iz izkušenj pove koliko to poči ob kratkem stiku?

Pri starih transformatorskih oljih je izhajalo nekaj precej strupenega če je gorelo, točnega imena plina ne vem (oz. ga vedno pozabim :) ).
Štromar2
Prispevkov: 25
Pridružen: 26. Januar 2007, 10:11
Kraj: RAKEK

Re: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a Štromar2 »

To so bila transformatorska olja PCB oziroma Askarel se je tudi reklo.
Rakotvoren, toksičen in še kaj se najde.

http://sl.wikipedia.org/wiki/PCB
Mrtinc
Prispevkov: 67
Pridružen: 27. December 2010, 20:44

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a Mrtinc »

Tudi pri nas doma smo se odločili za sončno elektrarno. Ampak ker sem sam gasilec in električar je bil pogoj za postavitev varnost v primeru požara. Po nekajmesečnem iskanju rešitve smo jo našli. Neko podjetje ponuja rešitev, ki se ji reče power optimizer. To je pravzaprav neka škatlica, ki se pritrdi na vsak posamezni panel, znotraj nje pa je temperaturno tipalo, ki v primeru požara odklopi vsak modul posebaj. Prav tako jih odklopi če ročno odklopimo izmenično napetost od razsmernika. Zadeva deluje, sem stestiral. Poleg tega ima ta škatlica v sebi še nekaj elektronike, ki dviguje učinkovitost delovanja same elektrarne, tako da se investicija kljub višjemu začetnemu strošku povrne v enakem času.
Štromar2
Prispevkov: 25
Pridružen: 26. Januar 2007, 10:11
Kraj: RAKEK

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a Štromar2 »

Lepo in pohvalno, da si se odločil za dodatno varnost.
Težave žal niti niso tako zelo tehnične ali pa v izvedbi, dosti težav čisto zakonodajnih oziroma stvar pooblastil.

Recimo trditeve, bomo vgradili neko varnostno stikalo, ki se ga ob požaru izklopi. Trditev je lepa na papirju, je pa tu cel kup težav, ki niso očitne na prvi pogled:

Kdo je pooblaščen za izklop varnostnih stikal. Za odklop od 230/400V omrežja je pooblaščen distributer, ampak tam se njegova pristojnost neha.
Za vse odklope znotraj običajnih energetskih objektov je običajno odgovoren dežuren stikalec (pooblaščen in izobražen), ki izklopi vse kar je treba in nam da dovoljenje za gašenje (podobno dovoljenju za delo), ki je lahko ustno.

Fotovoltaika je problematiča, ker največkrat nima osebja, ki je usposobljeno za izklope tudi če ima vgrajena razna varnosa stikala (lastnik je odgovoren, vprašanje pa če usposobljen). Da ne govorimo o temu, da lahko tudi lastnik ni dosegljiv.
Kdo bo seveda naivno rekel, bodo pač gasilci. Gasilci načeloma lahko kako stvar izklopimo, vendar največkrat niti ne vemo, kaj smo s kakim izklopom sploh dosegli (ne poznamo točne napeljave fotovoltaike), vprašanje je a sploh najdemo kje so stikala in še bi lahko naštevali.

Varnost fotovoltaike in podobnih virov, ki nimajo stalne usposobljene posadke, bi morala temeljiti predvsem, če ne samo, na pasivni varnosti. Se pravi, brez posegov v napravo bi moralo biti gašenje varno, z upoštevanjem nekaj enostavnih navodil.
Uporabniški avatar
tomazrak
Prispevkov: 153
Pridružen: 26. December 2002, 13:53
Kraj: Dolič
Kontakt:

Re: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a tomazrak »

Okoli stikal in podobnega mora biti vrisano in zapisano v požarnem načrtu, katerega je vsak lastnik od lani, ko je bila sprejet Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o požarnem redu dolžan vročiti lokalni gasilski enoti....
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Elektricar

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a Elektricar »

K branju zapisov na forumu me je vspodbudilo osnovno (ne)znanje vodilnih v gasilcev glede gašenja naprav pod električno napetostjo. Del mojih obveznosti v službi je tudi priklapljanje fotovoltaičnih elektrarn na električno omrežje. Poleg kopice dukumentov, ki so potrebni za izvedbo priklopa, je letos obvezen tudi požarni načrt, ki ga je potrebno izročiti lokalni GE. Lastnike elektrarn sem večkrat prosil naj ob priklopu povabijo poveljnika, podpoveljnika ali vsaj operativca domače enote. V kolikor kdo pride mu na hitro razložim, kaj je narisano na požarnem načrtu, ki ga je dobil in katere nevarnosti nanj prežijo. Navadno me z zanimanjem poslušajo, čemur pa sledi komentar 'se pravi če bo gorelo ne bomo gasili'. Gašenja naprav pod električno napetostjo se bojijo iz preprostega razloga ker o tem vedo zelo malo. Sam mu gašenje elektrarne nato primerjam z gašenjem hiše ali gospodarskega poslopja, kjer dežurni električar še ni odklopil elektrike. Del krivde za strah pred gašenjem fotovoltaike (ki sicer je nevarno in zahtevno) je pripisati tudi medijskemu pompu glede tega. Osnovni vzrok vsemu pa je pomanjkljivo znanje gasilcev o gašenju katerikoli naprav pod električno napetostjo. Napetosti v fotovoltaiki so v skoraj vseh primerih nižje od 1000V in tu je načinov in tehničnih sredstev za uspešno gašenje požarov skoraj povsod dovolj, zelo pa primanjkuje znanja.
dominik
Prispevkov: 23
Pridružen: 31. Avgust 2012, 13:46

Odg: Gašenje objektov s fotonapetostno elektrarno.

Odgovor Napisal/-a dominik »

Zanima me kakšna snov se sprošča pri požaru s fotovotaličnimi celicami in kakšen obseg ?
Nisem zasledil še te teme razen kot je že napisano o samem gašenju.
"na pomoč"
Odgovori