Delovna obleka

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Tadcom
GE: Ptuj

Re: Delovna obleka

Odgovor Napisal/-a Tadcom »

Obleko sem danes videl na lastne oči in moram priznati, da je veliko boljša od stare. Že sam kroj in ergonomična oblika. Ima tudi nekaj odsevnih elementov, ki ti lahko na terenu pridejo prav. Sam novo obleko vidim v uporabi na intervencijah, kjer sama zaščita pred ognjem(čeprav je tudi iz ognjevarnih materialov) in mehanskimi poškodbami ni tako pomembna: delo na strehi, odpiranje stanovanja, reševanje na vodi, morda tudi nevarne snovi ... Povsod, kjer bi te lahko zaščitna omejevala. Že samo ime obleke "delovna" nam pove, da se bi naj z njo nekaj delalo, kar za zdajšnjo ni ravno veljalo. Prav tako izgleda tudi bolj "športno" in je zato tudi bolj primerna za tekmovanja. Sam bi predlagal, da se na mestih, kjer je večja verjetnost obrabe namesti tudi dodatna zaščita ali oblazinjenje: kolena, komolci ... Verjamem pa, da si je marsikatero društvo ne bo moglo privoščiti, saj kot pravijo bi naj bila cena nekoliko višja od zdajšnje.
Uporabniški avatar
mali_tona
GE: Malečnik

Odg: Delovna obleka

Odgovor Napisal/-a mali_tona »

Slika
Vir:GZS

oni stric čisto na desni je že v novi ?
Vijolčno sveti se nebo !
Uporabniški avatar
mundat
GE: Gornja Radgona
Kraj: PGD Gor. Radgona

Odgovor Napisal/-a mundat »

Tako je....oni "stric" na desni ima novo, oziroma prototip na testiranju.
Meni osebno se zdi da je skrajni čas da se nekaj naredi z našo delovno obleko, saj je obstoječa KATASTROFA!!!
Tu se sicer eni piz****, da bomo "šekasti" in ne vem še kaki, saj si ne bodo mogla vsa društva privoščiti takoj zamenjave oblek.
Bom vas tak vprašal - KAKŠNI PA SMO V INTERVENCIJSKAH OBLEKAH??? ŠEKASTI!!! Eni imajo takšne, drugi imamo drugačne, spet tretji imajo spet neke druge...
okrog tega pa ne najdem nobene debate?!?! Prvo se piz**** eni da GZS nič ne naredi okrog zastarelih delovnih oblek, ko pa se končno na GZS premaknejo, pa se
spet najdejo pametnjakoviči ki spet jim to ne paše in iščejo milijon in en izgovor da se lahko piz**** preko GZS.
PGD Gornja Radgona IV. kategorija
Gasilska enota širšega pomena
predsednik društva
bwaz

Odgovor Napisal/-a bwaz »

nej ukinejo zastarelo vodstvo na GZS, oziroma jo razpostijo, bo še najboljše za celotno gasilstvo pri nas. :D
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

mundat napisal/-a:Prvo se piz**** eni da GZS nič ne naredi okrog zastarelih delovnih oblek, ko pa se končno na GZS premaknejo, pa se
spet najdejo pametnjakoviči ki spet jim to ne paše in iščejo milijon in en izgovor da se lahko piz**** preko GZS.
Tebi je lahko, ker imaš pač denarja na pretek. V večini primerov pa zadeva ni tako enostavna.

Tele poštarske obleke so pač nujno zlo, katere bodo morali prvi obleči tekmovalci, ki bodo šli na olimpijado. Potem se bo pa začelo pritiskati še na ostale. Za naslednje državno prvenstvo recimo, da še ne, čez 8 let pa je že vprašanje, če boš lahko nastopil v stari.

Glede prekrivanja streh in ostalega dela pa - tudi z obstoječo se streha čisto v redu prekriva - preizkušeno.

LP

Janez 8)

PS: Mogoče mi bo kdaj uspelo izvrtati, kateri lobi je tako močan, da v največji krizi uspe spraviti nove uniforme skozi.
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

No ja, s tekmovanji se ne gre obremenjevati, za operativno rabo pa je sedanji kroj nepraktičen, predvsem material.
Če sem vulgaren - tudi rit si je včasih prav lepo dalo brisati z lapuhovim listjem, pa ne vem če si jo danes med nami še kdo, razen v ekstremni sili. :twisted: :lol:
Prav tako močno dvomim, da menjava delovnih oblek predstavlja nek nezmogljiv strošek celo manjšim enotam, sploh če se zadeve lotimo na nek prehoden rok...

Bi se kar strinjal z mundatom...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
kmhslo

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

V primeru da bo kroj ustrezen (delo na strehi, itd.) in material primeren da ne bo takoj premočil in negorljiv (za kak travniški požar )pol je to še nekak sprejemljiva stvar ... seveda pod pogojem, da ne bo spet cena šla v nebo, samo zaradi znakca . Že zdaj je cena za to, ki je ničkaj koristna okoli 80€ pa je čisto osnovna ... potem pa lahko še itak nadaljujemo s kapo, ki se najbrž ne bo ujema s tem novim krojem ... pa pas pa čevlje ...pa smo spet zapravili min 150€ po članu.

Čeprav moje menje je, da zamenjava je potrebna vendar jo naj sprejme novo vodstvo ... ker mam občutek, da se bo že itak nekdo s tem spet kar lepo okoristil.

PS: Gregor K. društvo dobi na leto od občine 2,5k €: v roku 5 letih mora opremiti z novimi oblekami 25 operativcev potem še kako tekmovalno desetino kar je spet + 10 in imaš na koncu 1k € na leto strošek samo s tem.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

No ja kmhslo, gasilsko društvo je bilo v 99,99 procentih ustanovljeno zaradi pomoči soljudem in v tistih časih za "požarno brambo". Torej je bilo ustanovljeno zaradi operativne enote, ne zaradi parad in maškerad. Tekmovanja kot jih večinoma danes poznamo z operativo nimajo nobene veze in mi je malo mimo tarnati kakšen strošek je opremiti tekmovalne desetine. Tudi župan, ki ima malo soli v glavi ne bo financiral takšnih dejavnosti.
Cena nove obleke bo pomoje ranga 200+ eur, kar se mi zdi povsem korektno glede na to, da sem jo imel priliko videti v živo, pa tudi sestavo materialov. Povprečna jakna tipa softshell ali windstopper danes stane 50+ eur...
Ne vem zakaj 25 operativcev in v 5 letih, glede sredstev ki pritekajo v enoto pa bom rekel, da je mnogo več odvisno od vodstva društva/zveze kot pa od lokalne skupnosti, kjer se s pametnimi argumenti in oprijemljivimi rezultati da marsikaj doseči.

Pa da ne bo pomote, da "mi je lahko če serjem s polno ritjo"- naš proračun je sicer malenkost višji, pa smo majhna enota, a imamo vendar opremljenih in usposobljenih 25 operativcev, menjava za PBI obleke, imamo 2 AED, termo kamero in sodobno urejen dom. Je pa res, da že kakšnih 5-8 let nismo imeli članske desetine na tekmovanju in tudi delovne obleke dobijo le operativci ki to dejansko so!

Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odg: Re: Delovna obleka

Odgovor Napisal/-a MICKA »

V primeru da bo kroj ustrezen (delo na strehi, itd.) in material primeren da ne bo takoj premočil in negorljiv (za kak travniški požar )pol je to še nekak sprejemljiva stvar ...

Za ta dela gasilci uporabljajo druga oblačila, ...

LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

MICKA napisal/-a:Za ta dela gasilci uporabljajo druga oblačila, ...

LP
Točno tako. Bo podobno kot s kombinezoni za gašenje požarov v naravi. Namen je eno, uporaba pa povsem drugo, saj ga gasilci širom po Sloveniji uporabljajo tudi pri gašenju na objektih, kar nam včasih lepo pokažejo tudi na TV.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Gregor K. napisal/-a: Torej je bilo ustanovljeno zaradi operativne enote, ne zaradi parad in maškerad!
Društvene kronike so polne podatkov, kako so člani zbirali denar za nakup orodja z raznimi zbiralnimi akcijami, veselicami, prireditvami in podporami ljudi, zlasti imovitejših, ki so tudi na zunaj kazali svojo naklonjenost do gasilcev s kumovanjem pri blagoslavljanju brizgaln, društvenih praporov, gasilskih shramb in domov.
Začelo se je tudi z veselicami in paradami - po tvoje maškaradami, da ne govorim, da so bili prvi uradni gasilci na slovenskem pravzaprav telovadci, znana je tudi kulturna dejavnost gasilskih društev, pa gasilkih godb, itd. O tem bi kaj več lahko napisal Janez.

Vse je bilo treba delati za ljubo preživetje in tudi sedaj po debelih kravah prihaja sušno obdobje. Tistim, ki uspeva še vedno iztržiti primerna sredstva od županstva, je zelo v redu, sploh, če se bo nadaljevalo.

Se je pa potrebno ozreti malo po Sloveniji, ponekod niti računalnika nimajo, da bi se oglasili na forumu in povedali, kako jim uspe preživeti.

Pa nič ne jamram, doma imamo zadeve zaenkrat kar solidno urejene, povsod pa pač ni tako.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
ivotrade
Kraj: Gornja Radgona

Odgovor Napisal/-a ivotrade »

Se strinjam, da so sedanje gasilske uniforme zastarele in primerne kvečjemu za nošenje ob delu v gasilskem domu - gradbena dela.
Imel sem priliko videti novo uniformo in me skrbi predvsem kam bomo sedaj pripenjali značke za specialnost, saj se bodo na zgornjem delu uniforme slej ko prej pojavile luknje od igle za pripenjanje. Dober predlog je, da se spremeni material značk specialnosti lahko bi bile izvezene in se pripenjale s pomočjo ježka kot imena.

Sam imam to srečo da sem zaposlen v policiji in delovno uniformo kombiniram z deli policijske uniforme predvsem zimski pulover, pas in visoki škornji so kar primerni za delo pri gasilcih pa še barva sovpada z delovno uniformo gasilcev. Je pa res, da nisem oblečen po tipizaciji GZS me pa ne zebe.
IGE Magna Steyr
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Pripenjanje značk je še najmanjši problem. Konec koncev v tem ne vidim smisla, razen zadostitvi PGS kjer je govora o načinu nošenja teh značk.

Uporabniški avatar
ivotrade
Kraj: Gornja Radgona

Odgovor Napisal/-a ivotrade »

Glede nošenja značk in napisov bi lahko malo bolj dodelali pravila, saj sem opazil že vse vrte oblik priimkov od rdeče barve do različnih velikost, do različnih mest kjer so nameščene. Manjka nam enotnosti.
IGE Magna Steyr
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dave D »

ivotrade napisal/-a:Glede nošenja značk in napisov bi lahko malo bolj dodelali pravila, saj sem opazil že vse vrte oblik priimkov od rdeče barve do različnih velikost, do različnih mest kjer so nameščene. Manjka nam enotnosti.
Sam sem mnenja, da lahko na papir napišemo marsikaj, kar pa se bodo držali ljudje, je pa nekaj povsem drugega. Menim, da je "značke" bolje nositi v glavi, kot na prsih, saj ti namreč na intervenciji presneto nič ne pridejo prav, če imaš pa kaj v glavi, ti kdaj to celo reši zasmojeno rit. Pa kar nosite jih, prav je da ste ponosni na to. Problem je le v tem, kaj storiti, ko jih imaš enkrat preveč? Nimaš jih nikamor več za pripet, malodane ti odtrga žep (poleg nepraktičnosti na tekmovanjih, ko vse pogubiš, če kaj delaš). Pa en kup fovšije, češ, lej ga kolk se baha ipd. Pa si rečeš, ah naj gredo tja kamor spadajo, v lonček :roll:
Odgovori