Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požar SUROVINA Maribor!

Moderatorji: Oskar, BAČO, Gregor K.

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava tinček » 23. julij 2013, 23:15

Tudi na drugi strani je bilo dobro in hitro poskrbjleno za pitno vodo in kasneje še za hrano.
Ker smo še v Surovini imamo dopoldansko in popoldansko malico in hladno pitno vodo.
DREVO BREZ KORENINE JE KOT GASILCI BREZ

MLADINE
tinček
 
Objave: 225
Registriran: 30. maj 2006, 12:12
Lokacija: Maribor

Re: Požar SUROVINA Maribor!

Objava Dino » 24. julij 2013, 6:08

8 video posnetkov narejenih s telefonom, trajanje od poziva v nedeljo do ponedeljka zjutraj :

Požar Surovina Maribor 2013 (playlist): http://www.youtube.com/playlist?list=PLaa7P8QquDsFLCVqWOdCDWQo05celUzsi
Dino
 
Objave: 30
Registriran: 8. oktober 2010, 11:51
GE: PGD MB Mesto

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava M.K. » 24. julij 2013, 23:19

Sem bil tam, od nedelje od pol 2 popoldne pa do danes do 7ih zjutraj. vse skupaj sn spal 6 ur. pa še to večinoma kar na prizorišču. Po mojih ocenah se je zvozlo okoli 10 do 15 milijonov litrov vode! :shock:
M.K.
 
Objave: 35
Registriran: 30. maj 2013, 21:26
Lokacija: Maribor
GE: PGD Radvanje

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava gasilec 45 » 24. julij 2013, 23:29

v nedeljo je bilo poskrbljeno za pijaco hitro.
Hrana??? 400g poli-ka,200g kumarice ter ena lubenica za 15 gasilcev.Na Lahovi ulici(pri hladilnikih) Če je bilo na drugih straneh drugače ne vem.

V ponedeljek pa je bila zgodba malo drugačna zjutraj sendviči ,malica okrog 11h kasneje pa še ena okrog 16h ter nekje zmes so še prinesli sadje,ki je bilo pravo okrepčilo po dobrih 24h interveniranja.Da ne omenim ogromnih količin vode.Mislim da je bilo vse tole v režiji podjetja Surovina.Če se motim me prosim [-o< popravite.
Uporabnikova podoba
gasilec 45
 
Objave: 12
Registriran: 24. september 2007, 21:49
Lokacija: MARIBOR

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava M.K. » 24. julij 2013, 23:37

Ja, kar se pijače tiče na lahovi pa tega, je nekaj blo od zavoda, nekaj so društva kupopovala, za kolege ko so delali z njimi. Bila je tudi malica, ampak tudi to kar je bilo v menzi, je bila režija Surovine. Na zgornji strani lahove, nismo čuli ne mu ne bu o kaki poliki pa o napolitankah tak ko se župan meče vun. da nebo kdo slučajno verjel temu nakladanju dreka. Jah, kar se vode tiče so to enormne količine.. Za lažjo predstavo, to je 100 metrov širok, 50 metrov dolgi pa 4m globoki bazen. To je 20 milijonov litrov vode. In tu se številka nekje vrti. Vsaka nam čas pubeci, da smo porihtali to. Se vidi dobro sodelovanje prostovoljnih gasilcev in poklicnih v Mariboru, upam samo da se nebo kiri politik tolko po prsih zaj kaj so vse naredli za nas. Vse pohvale tudi vsem vodnikom in vodjem na lahovi ulici zgoraj in spodaj ter na špelini. Surovina pa tak plava, ker smo jo vtopili da smo rešli kaj se še rešit da! =D>
M.K.
 
Objave: 35
Registriran: 30. maj 2013, 21:26
Lokacija: Maribor
GE: PGD Radvanje

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava M.K. » 25. julij 2013, 0:05

M.K.
 
Objave: 35
Registriran: 30. maj 2013, 21:26
Lokacija: Maribor
GE: PGD Radvanje

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava Đuro » 25. julij 2013, 12:15

Točno tako, hrane ni bilo, društva smo si hrano urejala sama, kak se je kdo pač znajdo. (govorim za nedeljo, ko smo bili mi tam). Kaj se tiče pijače, je bila voda, ki jo pač vozimo zmeraj v vozilih zraven, kasneje pa so zato poskrbeli poklicni gasilci in tudi odgovorni na Surovini (videl na lastne oči). Dejstvo je, da je počasi že čas, da se strese slovenski sistem zaščite in reševanja do temeljev, da iz njega odpade vse, kar je samo sebi namen. Predvsem govorim o službah, ki so, pa nihče ne ve zakaj sploh so. Dejstvo je, da bi nam še kako prav prišle neke službe logistike, ki bi poskrbele za malico, za osvežitev, na koncu koncev tudi za neko senco, v kateri bi se lahko za pol ure odpočil - da, ciljam na tako opevano Civilno zaščito, ki je že lep čas samo črka na papirju, v takšnem primeru bi pa lahko bili uporabni, zelo.

Mislim, da se komaj zdaj vsi dobro zavedamo, kakšen posel smo opravli. Predvsem kapo, no ja, klobuk dol vsem tistim, ki ste bili tam 48 ur in več, upam, da vas Pahor pokliče v kabinet in vam v roko stisne kakšno odlikovanje, če vam politika že tak pridno niža plače (govorim o poklicnih kolegih). Na koncu koncev, vsi vemo, da se to ne bo zgodilo, v Borutovo dobro, štajerski fantje ste (smo) pač taki, da ste (smo) mu sposobni tisti "pleh" prilimat v sredino čela ...
PGD Hoče - since 1888
http://www.gasilci-hoce.si/
Uporabnikova podoba
Đuro
 
Objave: 240
Registriran: 26. november 2006, 16:00
Lokacija: Hoče
GE: Hoče

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava gasilec 45 » 25. julij 2013, 17:56

Kar se tiče JZZPR-ja pa še enkrat "čelado" dol pred njimi.
"DEDI" : da jih iščeš!!!
Uporabnikova podoba
gasilec 45
 
Objave: 12
Registriran: 24. september 2007, 21:49
Lokacija: MARIBOR

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava Pero » 25. julij 2013, 18:03

Da prvo začnem z vprašanjem. Im kado kakšno sliko poveljniškega mesta?

Mislim, da bi kot prvo morali sami do sebe biti bolj pošteni. Sploh v takšnih situacijah kjer so gasilci deležni velikih naporov. Vsepovsod poslušamo in nas učijo da je izčrpanost in toplotna obremenitev gasilcev velikega pomena, predvsem za varnost in zdravje gasilcev samih. V primeru tega požara mislim da se vsi strinjamo, da so bili napori res ekstremni. Že zaradi sproščene energije, kot zaradi podnebnih razmer in trajanja intervnecije.
Ko slišim, da je nekdo porabil 8 tlačnih posod v notranjem napadu zaporedoma, se mi to zdi izredno nevarno početje (četudi je najboljši atlet na svetu). Dalje gledam po televiziji kako gasilci razlagajo, da po nepreštetih neprespanih urah še komaj stojijo na nogah. Tak gasilec potrebuje spanje in počitek, ne pa razkopavanje gorečega materiala. Nekateri ki so si privoščili počitek, so to definirali kot "domov grem nekaj pojest, mal se vlečt, pa čez 2 uri nazaj". Tudi takih je krnekaj, ki so bili na int več kot 48h.
Dalje ko slišim o preskrbi s pitno vodo, hrano in senco in drugo logistiko nevem kje so vsi ti silni možje, ki potem komentirajo zadeve za televizijo. Če bi radi komu "pribijali pleh" sredi čela, predlagam da najprej začnete pri njih.
Edino pohvalo, ki sem jo slišal je bila že omenjena pomoč Gorenja.
Kako lahko nekdo pričakuje, da bo takšen gasilec opravlal delo vestno, predvsem pa varno?

Čeprav je bilo aktivirano veliko število društev, je bilo opreme ter ustrezno usposobljenih gasilcev še vedno očitno premalo. Problematično je bilo dobavljanje požarne vode in pristop, kakšna cisterna in avtolestev/platforma več nebi škodila. Kako pomembno je zadostno število tehnike in gasilcev tudi po pretečenih prvih urah pove tudi to, da se je požar po začetni poročani "lokalizaciji" uspel razširiti na najbolj problematičen del - zunanje odlagališče. Da o pomanjkanju polnih tlačnih posod ne govorim. Spet so "najbolje" odnesli navadni gasilci, ki bodo še nekaj dni pljuvali pepel. In to na čast enemu kupu gorečih "odpadkov".

Zanima me predvsem zakaj smo na "kidanje blata" v ugodnih vremenskih razmerah sposobni zbobnat skup pol štajerske z potrebno opremo, za izredno zahteven indujstrijski požar pa ne? Zato, ker se je v prvem primeru vedelo "kdo pije in kdo plača" v drugem pa ne? Še enkrat se spomnite besed o "pribijanju pleha.."


Pa da dodam še komentar sodelavca: "Koji kurac se čez celo noč po prazni Ptujski furajo s sirenami na polno s kombiji v katerih je samo voznik. Se ne morejo peljati smo z lučkami če ni nikjer nikogar na cesti."
Sam pa sem doživel po več kot 24h od začetka intervnecije ponovni izvoz enote na kraj z lučkami, sirenami, polni gas, z odpritimi roletami ter zadnjimi vrati od črpalke na cisterni. :D
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34


Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava gasilko112 » 25. julij 2013, 21:33

Verjetno so intervecijo vodila poklicna enota maribor. Bodo morali razmisliti, da po parih urah gašenja je potrebna menjava gasilcev. Tehnike in gasilcev je dovolj, le aktivirati jih je potrebno.
gasilko112
 
Objave: 41
Registriran: 11. februar 2008, 21:21

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava mali_tona » 25. julij 2013, 22:03

Gasilko ja je potrebna menjava vendar je treba vzeti na znanje to da je čas dopustov bila je nedelja naslednji dan ponedeljek ki je bil delovni marsikdo je moral v službo naslednji dan (vsi dobro vemo kako je poskrbljeno za te stvari) mogoče se je najdo kdo ki ni rabo it...
Mi smo komaj dobili skupaj zamenjavo dva sma ostala od začetka pa štirje so prišli da smo bli z eno ekipo na kraju do štirih zjutraj, eni niso mogli dobit zamenjave in so odšli ko niso več mogli. Tako da nas še zdaleč ni blo dovol da bi se lahko komplet menjali, in tudi tehnike je bilo premalo sploh cistern, od tega da sta dve odpovedli, zato bo treba hitro začet razmišljat o opremljanju z novimi AC.
Kolko so lahko skrbeli za zamenjave so če pa ni pa tui ne moreš.
Čez vodenje pa nimam kaj za rečt.
Vijolčno sveti se nebo !
Uporabnikova podoba
mali_tona
 
Objave: 387
Registriran: 16. januar 2010, 12:54
GE: Malečnik

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava M.K. » 25. julij 2013, 22:57

Sam sem bill tam od nedelje pa do srede. 66 ur gašenja. Spal sem skupj vsega mislim da 6 al 8 ur. Ne vem točno. Časi dopustov je in pa službe. Sam sem bil tako dolgo ker nisem mel obveznosti. Ce je volja in pa hrana in piti se da, ena društva so kraj zapustila ze ob 19 uri isti dan ko je zacelo goret, pa so ponoci ob 3h sla nazaj. Kar se tice vode, v prvih 20 urah je nismo folgali vozit zraven, ker AC 24/50 al pa 16/50 ni nekaj dosti, vecina je bla 16/25! Avto iz katereg so letele linije na južni strani sta bla 3ka od poklicnih in pa 16/25 od Radvanja. Na ročnikih smo vsi meli 450 pretoke in pa na 6 do 8 barov. Z manj nisi mel not niti kaj iskat. In voda je posla v trenutku, napadalci pa niso smeli ostat brez vode. Tako da se ene 4 AC 24/50 sploh ne bi skodle. Kar se tice luck in siren, ponoci smo vozili samo z luckami. Podnevi pa si mogo met sirene, pa tut ce je folku ze blo dosadno, ker te vozniki na cesti niso, po domace povedano, jeb*li 5 postov. Dvakrat smo se skoraj zaleteli ko smo hodli po vodo ko smo meli samo lucke. Tako da, brez siren, zal ni slo. Folk pa vozi za bruhat. #-o . Kar se tice kompozitk, jih niso folgali punit, pubeci na centru so dobli zulje od sraufaja ventilov in pa sestavljanju nahrbtnikov in kompozitk. In pol cujem da imajo veljaki v LJ (CZ) , ce se motim me popravite prosim, prenosno napravo za filanje kompozitk, mislim halo?? 1 ura pa je v MB. Direktno na mestu bi jih lahko puno. Sam sem v 2 dneh spraznil nekaj cez 13 kompozitk. Pol se pa je ustavlo, in dihalnega videt nisn mogo vec. Je pa blo dosti drugega dela. Opreme je ogromno uniceno, ce nismo potrgali cez 300 cevi, naj me pobere. Skode pa ni verjetno za 100.000 na opremi, ampak okoli 300.000.
M.K.
 
Objave: 35
Registriran: 30. maj 2013, 21:26
Lokacija: Maribor
GE: PGD Radvanje

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava gasilec 45 » 25. julij 2013, 23:47

Res so intervencijo vodili poklicni gasilci.Kdo pa jo bo drugače.
Menjave gasilcev so tudi bile z vso razpoložljivo tehniko ,ki jo premoremo gasilci v Mariboru.
Prav tako so bile na intervenciji vse izmene poklicnih gasilcev,ki pa so še kljub temu intervenirali na ostalih mestih po Mariboru.

Tukaj pa še ena zanimiva slika z intervencije #-o [-X
Priloge
21.07.2013  (592).JPG
lepo nedeljsko popoldne
Uporabnikova podoba
gasilec 45
 
Objave: 12
Registriran: 24. september 2007, 21:49
Lokacija: MARIBOR

Odg: Požar SUROVINA Maribor!

Objava Radovljica27 » 26. julij 2013, 5:35

Kar dolg prispevek

Radovljica27
 
Objave: 263
Registriran: 24. avgust 2009, 4:11
GE: Radovljica

NazajNaprej

Nazaj na Gašenje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov