Zahtevane stopnje izobrazbe
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Zahtevane stopnje izobrazbe
Joe,
če ne vidiš problema v preskakovanju,potem naj imajo možnost preskakovanja vsi.Kot praviš,je merilo le znanje gasilstva.
Žal zagovarjaš neke elite ,ki to niso,vsaj mi imamo zaenkrat slabe izkušnje .Dva člana sta imela VII stopnjo,en je bil mnenja,da ne bo delal,ker ni zato študiral,je pa nam znal prodat vsako stvar,drugi nam je odnesel priročno blagajno.Moram pa povedati,da z zdajšnimi študenti ni nobenih težav in so res pridni in zagnani,kaj bo, ko doštudirajo bomo pa še videli.
če ne vidiš problema v preskakovanju,potem naj imajo možnost preskakovanja vsi.Kot praviš,je merilo le znanje gasilstva.
Žal zagovarjaš neke elite ,ki to niso,vsaj mi imamo zaenkrat slabe izkušnje .Dva člana sta imela VII stopnjo,en je bil mnenja,da ne bo delal,ker ni zato študiral,je pa nam znal prodat vsako stvar,drugi nam je odnesel priročno blagajno.Moram pa povedati,da z zdajšnimi študenti ni nobenih težav in so res pridni in zagnani,kaj bo, ko doštudirajo bomo pa še videli.
joe in garač
zelo pohvalno in vse naj od vaju, ampak samo eno osnovno vprašanje, ker imam slabe izkušnje v naši okolici glede preskakovanja in potem ne poznajo določenih reči, sploh tehničnih reči, katere so pri delu včasih zelo pomembne
Kakšen je maksimalni delovni tlak B-75 sesalne cevi, dolžine 1,6 metra z storz spojkami?
Pa ne glejta v knjige, tale odgovor morata poznati na pamet.
lp
zelo pohvalno in vse naj od vaju, ampak samo eno osnovno vprašanje, ker imam slabe izkušnje v naši okolici glede preskakovanja in potem ne poznajo določenih reči, sploh tehničnih reči, katere so pri delu včasih zelo pomembne
Kakšen je maksimalni delovni tlak B-75 sesalne cevi, dolžine 1,6 metra z storz spojkami?
lp
Če bi mogoče kdaj študira,ti verjetno nisi, bi morda vedo da maksimalen in nazivni tlak ni eno in isto. V sesalnih ceveh imamo sam podtlak. Verjetno me sprašuješ o podtlaku? Verjetno tudi tlak v trenutku kadar imamo že vodo v sesalni cevi, saj obstaja tudi podtlak v suhem stanju... Verjetno si mislil v mokrem to pa je nekje 4 bar podtlaka.tam5500 napisal/-a:
lp
Prosim prenehajte z nekim dokazovanji znanje ker nikamor ne pridemo!
ne gre se za noben elitizem, sam to razumem kot neko dobro voljo do izobraženih v gasilstvu, ker verjetno brez takih primerov marsikoga nebi bilo v gasilstvu. Če pa omenjaš, da ti nekdo v društvo noče vadit ali delat pa to nima veze z izobrazbo ampak z slabimi delovnimi navadami in lenobo oz vzvišenostjo, kar pa ni povezano z izobrazbo vsaj ne pri vseh ! Lahko tudi pogledaš na to, da izobraženi v gasilskih vrstah zavezamojo vodstvene kadre firmah in tud marsikatera dodatna donacija je padla od nekoga, ki je vpet v društvo kot od tistega ki ni ! Ni vse enostransko in ni vse enoslično!ssecnik napisal/-a: Žal zagovarjaš neke elite ,ki to niso,vsaj mi imamo zaenkrat slabe izkušnje
Si se kdaj vprašal, da je mogoče predavatelj kriv, če mu ni razložil določenih tehničnih stvari ali pa ti kot njegov mentor v društvu ? Nenazadnje ga je poveljstvo društva potrdilo in poslalo na tečaj. Zakaj torej pošiljajo na tečaj nekoga, ki ne pozna osnov ? Je krivda njegova, ker želi na tečaj ali je krivda vaša, ker ga na tečaj pošiljate nepripravljenega ? nenazadnje je osnovno izobraževanje domena vsakega društva oz zveze kot širše.tam5500 napisal/-a:joe in garač
lp
Še tole glede vprašanja o tlaku! V življenju in izobraževanju dosedaj sem spoznal, da ne velja to koliko veš iz glave, ampak kolikor veš do posameznega podatka prit, ga izračunat poiskat, vprašat nekoga ki ve.... Zastonj je nekomur, da pozna vse, v kritičnem trenutku pa se zgodi, da zmrzne in neve niti kje iskat kako si pomagat. Ni greh, da česa neveš, greh je če ne veš kje iskat kaj rabiš, če si ne upaš vprašat!
Noben ni popoln in noben ne ve vsega, nemoreš pa trdit, da vsi ki so šli po standardni poti do GČ poznajo odgovor na tvoje vprašanje in vsa ostala, tisti ki pa so preskočili tečaj pa ne!
vprašanje je bilo malo provokativno. odgovor delno pravilen
o tečajih pri nas, ni vredno besede, ker če kaj pokritiziram se usuje plaz čez mene, ni vredno besed, že zdej sem verjetno preveč napisal
mi smo ravno iz tega razloga, uvedli mentorstvo in glej zlomka, zelo zelo se nam je obrestovalo (seveda je odvisno od človeka do človeka), samo kratek opis mentorstva v nekaj točkah
- vsak nov član ne glede na starost (vsaj 16 let z privoljenjem) ali čin (če ga ima) dobi mentorja, med mentorstvom prav tako sodeluje na vseh vajah
- z mentorjem morata obdelati vsa vozila in vso opremo, ki jo imamo v garaži (opis, namen in način uporabe in nekaj tehničnih podatkov, tudi tlak
)
- ko mentor meni, da ima član dovolj znanja se opravi izpit
- izpit je sestavljen iz 15 vprašanj, vsako vprašanje ima 3 podvprašanja
- vsa vozila v garaži so popolnima odprta (roleta, vrata, ...)
- član mora iz prve najti določeno orodje, opremo, ..., v enem od vozil, ga opisati, povedati način in namen uporabe, ter povedati vsaj nekaj tehničnih podatkov
- na izpitu sodelujejo trije, mentor, član in poveljnik ( v kolikor mentor prišepetava ali na kateri koli način pomaga članu, se izpit ponovi)
- vprašanja so od osnove (spojke, gasilniki, cevi, ...) do posebne opreme (dvigovalne blazine, reševanje iz globin/višin, hidravlike, ...)
- pravilnost odgovorov mora biti najmanj 70%
- in šele ko član opravi ta izpit dobi zaščitno obleko, pozivnik in ostalo in gre tudi lahko na intervencije (prvo dela obrobne zadeve, da se vsaj malo privadi na adrenalin, ki ga dobiš ko piska)
- in vsak izpit je do sedaj trajal bobre 2 uri, smo pričakovali manj, ampak se kar potegne
zadeva se resnično obnese, dobiš človeka, ki pozna opremo in jo tudi najde ter uporablja, seveda je potem potrebna še določena kilometrina, no spet, vse odvisno od posameznika do posameznika
o tečajih pri nas, ni vredno besede, ker če kaj pokritiziram se usuje plaz čez mene, ni vredno besed, že zdej sem verjetno preveč napisal
mi smo ravno iz tega razloga, uvedli mentorstvo in glej zlomka, zelo zelo se nam je obrestovalo (seveda je odvisno od človeka do človeka), samo kratek opis mentorstva v nekaj točkah
- vsak nov član ne glede na starost (vsaj 16 let z privoljenjem) ali čin (če ga ima) dobi mentorja, med mentorstvom prav tako sodeluje na vseh vajah
- z mentorjem morata obdelati vsa vozila in vso opremo, ki jo imamo v garaži (opis, namen in način uporabe in nekaj tehničnih podatkov, tudi tlak
- ko mentor meni, da ima član dovolj znanja se opravi izpit
- izpit je sestavljen iz 15 vprašanj, vsako vprašanje ima 3 podvprašanja
- vsa vozila v garaži so popolnima odprta (roleta, vrata, ...)
- član mora iz prve najti določeno orodje, opremo, ..., v enem od vozil, ga opisati, povedati način in namen uporabe, ter povedati vsaj nekaj tehničnih podatkov
- na izpitu sodelujejo trije, mentor, član in poveljnik ( v kolikor mentor prišepetava ali na kateri koli način pomaga članu, se izpit ponovi)
- vprašanja so od osnove (spojke, gasilniki, cevi, ...) do posebne opreme (dvigovalne blazine, reševanje iz globin/višin, hidravlike, ...)
- pravilnost odgovorov mora biti najmanj 70%
- in šele ko član opravi ta izpit dobi zaščitno obleko, pozivnik in ostalo in gre tudi lahko na intervencije (prvo dela obrobne zadeve, da se vsaj malo privadi na adrenalin, ki ga dobiš ko piska)
- in vsak izpit je do sedaj trajal bobre 2 uri, smo pričakovali manj, ampak se kar potegne
zadeva se resnično obnese, dobiš človeka, ki pozna opremo in jo tudi najde ter uporablja, seveda je potem potrebna še določena kilometrina, no spet, vse odvisno od posameznika do posameznika
Z eno besedo čestitke za tale zelo dober predlog. Vendar tale sistem špila do čina gasilec nato so znanja stopnjujejo! Me res zanima kdo bi bil mentor enemu 1O let do VGČ.tam5500 napisal/-a:
Če si prebereš še enkrat moj komentar od včeraj, boš morda le ugotovil v čem je problem. Problem je v tem trenutku še ne tako pereč, čez 5 let pa bo zelo saj strokovne šole (stopnje IV.) ne ponujajo zadostno količino znanja nekaterih predmetov. Verjemite delam tudi na področju šolstva IV. je resnično postal minimum! Da ne omenim da prehod iz IV(3+) v V. stopnja se zmanjšujejo število prijav oz. postajo plačljiv za dijake. Tale sita za napredovanja v čine pa je le potreben čas in volja za udeležbo na tečajih. In ravno čas je tisti kateri ga nekateri pri višjih stopnjah VI, VII nimajo.
Težava sama je tudi v predavateljih kateri niso strokovno primerni za določena področja mogoče, bi dali tukaj to V ali VI stopnjo za takšno specialnost. Dva primera sem na vedo včeraj!
lp. Luka
normalno ne boš nekomu 10 let mentor,
nekomu, ki je že bil nekje član že dalj časa in ima nekaj kilometrov, je bistvo spoznavanje in razporeditev opreme v vozilih, ostalo že tako zna
namen mentorstva je tudi razbremenitev poveljnika, da ga vsak novi član ne sprašuje čisto za vsako zadevo, tudi pri mlajših je bistvo da spozna in zna osnove, še nekaj let kilometrine, potem je pa odvisno, lahko tudi ta član postane mentor in tako naprej, tukaj se res poveljnika razbremeni mnogo zadev,
mentor pa v kolikor nekaj ne ve potem vpraša poveljnika in takole se izdela hiarhija (upam da sem prav napisal), kar sem že nekaj objav nazaj napisal, da poveljnik mora vedeti vse (ni potrebno da fizično prikazuje), kar se tiče opreme, uporabe, namen, tehnične podatke pa še taktiko, ...., torej vse, in še vedno je moje mnenje. če podrejeni ve več, mora podrejeni biti novi poveljnik, .....
da pa rečem še eno enem našem tečaju za izprašanega gasilca, da si je udeleženec najbolj zapomnil, da se motorna žaga uporablja za razrez lesa
, je pa dovolj povedano,
bi človek mislil, da z motorno žago lahko tudi gasimo, ali pa se mogoče potapljamo, se gremo reševanje iz višin, brezveze, ....., škoda besed, in potem taki na požarih delajo poplave, porabijo več kubikov vode, kolikor je sploh prostornine objekta, polivajo vodo na streho (bodo rožice zrasle), z cisternam pa se vozi neizmerne količine vode, ker jo neprestano primanjkuje, seveda za zalivanje strehe ali pa potapljanje kleti,
toliko
lp
nekomu, ki je že bil nekje član že dalj časa in ima nekaj kilometrov, je bistvo spoznavanje in razporeditev opreme v vozilih, ostalo že tako zna
namen mentorstva je tudi razbremenitev poveljnika, da ga vsak novi član ne sprašuje čisto za vsako zadevo, tudi pri mlajših je bistvo da spozna in zna osnove, še nekaj let kilometrine, potem je pa odvisno, lahko tudi ta član postane mentor in tako naprej, tukaj se res poveljnika razbremeni mnogo zadev,
mentor pa v kolikor nekaj ne ve potem vpraša poveljnika in takole se izdela hiarhija (upam da sem prav napisal), kar sem že nekaj objav nazaj napisal, da poveljnik mora vedeti vse (ni potrebno da fizično prikazuje), kar se tiče opreme, uporabe, namen, tehnične podatke pa še taktiko, ...., torej vse, in še vedno je moje mnenje. če podrejeni ve več, mora podrejeni biti novi poveljnik, .....
da pa rečem še eno enem našem tečaju za izprašanega gasilca, da si je udeleženec najbolj zapomnil, da se motorna žaga uporablja za razrez lesa
bi človek mislil, da z motorno žago lahko tudi gasimo, ali pa se mogoče potapljamo, se gremo reševanje iz višin, brezveze, ....., škoda besed, in potem taki na požarih delajo poplave, porabijo več kubikov vode, kolikor je sploh prostornine objekta, polivajo vodo na streho (bodo rožice zrasle), z cisternam pa se vozi neizmerne količine vode, ker jo neprestano primanjkuje, seveda za zalivanje strehe ali pa potapljanje kleti,
toliko
lp
Tole je primitivna izjava! (isprašanga gasilca že dolgo ni več, malo si preberi pravila)tam5500 napisal/-a:
da pa rečem še eno enem našem tečaju za izprašanega gasilca, da si je udeleženec najbolj zapomnil, da se motorna žaga uporablja za razrez lesa, je pa dovolj povedano,
toliko
lp
Kje piše da, če imaš pravilno stopnjo izobrazbe pa znaš izbrati pravilno taktiko?
Pravilno taktiko znajo izbrati tako tisti kateri nimajo nobene izobrazbe in tudi tisti kateri imajo doktorat.
Če te stvar zanima, se izobražuješ mogoče iščeš kakšno tujo literaturo potem pač več znaš in se mogoče tudi v intervenciji pravilno odločiš ali pa tudi ne. (to je vedno loterija).
V nekaj urah katere preživiš na tečaju se pa res ne moreš naučiti, da bi vse znal (čeprav nekateri mislijo ravno obratno)!
Samo za primerjavo: kolegi nogometaši kateri igrajo v VAŠKI ligi enkrat tedensko, imajo pa vsaj dva treninga tedensko (1 uro igranja nogometa)
GASILCI NAJ BI REŠEVALI ŽIVLJENJE, PA IMAMO PA ENO VAJO NA MESEC, ČE JE DOBER POVELJNIK.
Ni važna izobrazba, važno je srce, kolikor je pa meni znano pa v prihodnosti ne bo več omejitve z izobrazbami.
Za pamet pravijo, da je edina stvar, ki je pravično razdeljena na svetu! Vsak zase pravi, da jo imama največ na svetu!
Lep pozdrav Uros
Lep pozdrav Uros
Uros
Ni pomembno kako se imenuje tecaj, za gasilca, za iz(s)prasanega, za nadaljevalnega ali kakor drugace, imenuj ga po zelji, gre se v bistvu za osnovni tecaj, vsake nekaj casa se ta imenovanja in nazivi spreminjajo, zato se ne drzat za doloceno besedo, zato izjava primitivno, ni ravno ...
Gre se zato, da v osnovnem tecaju clan spozna vse armature, rocnike in ostalo osnovno opremo za gasenje in resevanje, da jo zna uporabljat, pa da nekaj ve o tej opremi, pa prakticnega dela po urah je kar veliko za osnovni tecaj, glede na stevilo ur bi morali vsi skoraj na pamet vse vedeti
Samo poglej malo morje video na youtubu, tudi cevi ne znajo nositi, kaj sele razviti, ..., pa vsi imajo cine...
Iz teh razlogov se instruktorji na igu velikokrat nasmejejo, ko pridejo pri koncu osnovnega tecaja na prakticne vaje na ig, pa ne znajo nic, tudi cevi ne razviti
Samo kaj, ko vsi delamo po liniji najmanjsega odpora, na papirju je tocno stevilo opravljenih ur, v realnosti pa pol manj, kajne, veliko tecajev za osnovni tecaj se udelezi malo morje ljudi in vsi opravijo izpit, kako neverjetno pa vsi opravijo izpit, v resnici vsi vemo, da se na takih tecajih skoraj polovici potrdilo podari, vsak naj pogleda svoj tecaj, eni so ga res pohvalno opravili, eni so se pa presvercali, pa ce ti je vsec ali ne, tko pac je
Zato pa je pravilno, da se vsi visji tecaji za cine, delajo na igu, kjer ni vec kolega kolega, ampak sprejemni izpit
Lp
Ni pomembno kako se imenuje tecaj, za gasilca, za iz(s)prasanega, za nadaljevalnega ali kakor drugace, imenuj ga po zelji, gre se v bistvu za osnovni tecaj, vsake nekaj casa se ta imenovanja in nazivi spreminjajo, zato se ne drzat za doloceno besedo, zato izjava primitivno, ni ravno ...
Gre se zato, da v osnovnem tecaju clan spozna vse armature, rocnike in ostalo osnovno opremo za gasenje in resevanje, da jo zna uporabljat, pa da nekaj ve o tej opremi, pa prakticnega dela po urah je kar veliko za osnovni tecaj, glede na stevilo ur bi morali vsi skoraj na pamet vse vedeti
Samo poglej malo morje video na youtubu, tudi cevi ne znajo nositi, kaj sele razviti, ..., pa vsi imajo cine...
Iz teh razlogov se instruktorji na igu velikokrat nasmejejo, ko pridejo pri koncu osnovnega tecaja na prakticne vaje na ig, pa ne znajo nic, tudi cevi ne razviti
Samo kaj, ko vsi delamo po liniji najmanjsega odpora, na papirju je tocno stevilo opravljenih ur, v realnosti pa pol manj, kajne, veliko tecajev za osnovni tecaj se udelezi malo morje ljudi in vsi opravijo izpit, kako neverjetno pa vsi opravijo izpit, v resnici vsi vemo, da se na takih tecajih skoraj polovici potrdilo podari, vsak naj pogleda svoj tecaj, eni so ga res pohvalno opravili, eni so se pa presvercali, pa ce ti je vsec ali ne, tko pac je
Zato pa je pravilno, da se vsi visji tecaji za cine, delajo na igu, kjer ni vec kolega kolega, ampak sprejemni izpit
Lp
Res je; pri vseh teh začetnih tečajih kot so "osnovni", "nadaljevalni", "višji gasilec" se v velikih društvih pri izpitih PREVEČ gleda skozi prste. Po mojem mnenju je na nivoju tečajev, ki se izvajajo v domačem društvu/občini največji problem v tem, da se med seboj vsi poznajo/mo ..potem pa tečaj opravi tisti, ki se je zares učil in trudil pa tudi tisti, ki jemlje to kot neko postransko dejavnost poleg ministriranja, lovstva in kleklanja ter mu ni do znanja .. Važna je kvaliteta in ne kvantiteta (s katero se naša GZS tako rada hvali) ..tam5500 napisal/-a:Uros
Lp
-
RescueMajstr
Re: Zahtevane stopnje izobrazbe
Hmm, dobro na osnovnem in nadaljevalnem tečaju bi mogoče res lahko gledali skozi prste ampak dvomim, zakaj le? Saj bi tako sami sebi pljuvali v skledo in imeli neizobražene gasilce na intervencijah ki bi brezglavo tekali po interventnem prostoru. Poleg tega sta ta dva tečaja tako otročje lahka, da se ne rabiš učit in pripravljal popolnoma nič, če vsaj enkrat tedensko obiščeš GD, malo po opremi prebrskaš in sem ter tja kakšno operativno vajo izvedeš... Tečaj za višjega gasilca pa kolikor vem mora vsebovati tudi zunanje predavatelje tako da nevem kdo ti bo tam gledal skozi prste, Zajc mogoče? No pri nas zagotovo ni gledal skozi prste, za vsakega tečajnika si je vzel dovolj časa da ga je ob koncu realno ocenil...
mene pa je pri mojem tečaju za vodjo skupine (za čin višji gasilec) zmotila vsebina pri nekaterih predmetih, saj se mi je zdela popolnoma nekoristna za nas gasilce. Pri teh treh predmetih smo imeli zunanje predavatelje, nevem pa če so se popolnoma držali tega kaj bi nam mogli govorit ali so delali mimo učnega programa. Recimo imeli smo kar nekaj ur predavanj o Elektriki....ampak "učili" smo se res nekoristne stvari (po mojem mnenju)...to kakšne enote so za kakšno električno stvar...to mene kot gasilca ne zanima...pa definicije elektrike in električnega toka?? to mene kot gasilca ne zanima..edino koristno je bilo pol minutno predavanje o strelovodih....bog ne daj da bi nam predavatelj povedal, kaj naj naredimo ko pridemo v goreči objekt in je v njem še vedno elektrika...ali pa kaj naj pazimo ko je podrt daljnovod zraven pa odstranjujemo drevesa..to je mene zanimalo v bistvu.
ali pa pri gradbeništvu...4 ali 5 ur popolnega suhoparnega nakladanja podatkov, kako mora bit hiša narejena...ja halo..ko jaz pridem v goreči objekt jaz nimam vpliva na to kako so pred 20 leti to hišo gradili...
ali pa pri varstvu pri delu...je res treba govorit 3 ure o tem, da morejo bit sekire nabrušene in da orodje ne sme bit topo?? ja kdo pa to neve???
nevem če je povsod tako, ampak jaz sem bil pred nekaj leti pri nekaj predavanjih res zelo razočaran...super je bilo vsaj to, da smo imeli vredu predavatelje in inštrukturje za prakso, takiko, gasilsko opremo, prvo pomoč itd ....
ali pa pri gradbeništvu...4 ali 5 ur popolnega suhoparnega nakladanja podatkov, kako mora bit hiša narejena...ja halo..ko jaz pridem v goreči objekt jaz nimam vpliva na to kako so pred 20 leti to hišo gradili...
ali pa pri varstvu pri delu...je res treba govorit 3 ure o tem, da morejo bit sekire nabrušene in da orodje ne sme bit topo?? ja kdo pa to neve???
nevem če je povsod tako, ampak jaz sem bil pred nekaj leti pri nekaj predavanjih res zelo razočaran...super je bilo vsaj to, da smo imeli vredu predavatelje in inštrukturje za prakso, takiko, gasilsko opremo, prvo pomoč itd ....
-
Matjaž Zupan
Odg: Re: Zahtevane stopnje izobrazbe
Kot vidim, gre za splošne predmete, ki se pojavljajo na tečajih. Te predmete namreč, kot vemo, lahko predava vsak s 5. stopnjo izobrazbe ustrezne smeri. Vsak ta predmet ima najprej uvodni del, ki vsebuje teoretične osnove in se zato marsikateremu tečajniku zdi mukotrpen. Ampak naloga tega dela je v tem, da se predstavi in pojasni določene osnove in pojme, ki tvorijo osnovo za "bolj zanimiv" del teh predmetov. Pa tudi ta del se da odpredavati tako, da je zanimiv, obenem pa razumljiv tudi tistemu, ki o določeni temi ve le nekaj stvari, pa še te zelo približno.simonjz1 napisal/-a:mene pa je pri mojem tečaju za vodjo skupine (za čin višji gasilec) zmotila vsebina pri nekaterih predmetih, saj se mi je zdela popolnoma nekoristna za nas gasilce. Pri teh treh predmetih smo imeli zunanje predavatelje, nevem pa če so se popolnoma držali tega kaj bi nam mogli govorit ali so delali mimo učnega programa. Recimo imeli smo kar nekaj ur predavanj o Elektriki....ampak "učili" smo se res nekoristne stvari (po mojem mnenju)...to kakšne enote so za kakšno električno stvar...to mene kot gasilca ne zanima...pa definicije elektrike in električnega toka?? to mene kot gasilca ne zanima..edino koristno je bilo pol minutno predavanje o strelovodih....bog ne daj da bi nam predavatelj povedal, kaj naj naredimo ko pridemo v goreči objekt in je v njem še vedno elektrika...ali pa kaj naj pazimo ko je podrt daljnovod zraven pa odstranjujemo drevesa..to je mene zanimalo v bistvu.
Ker pa te predmete lahko predava vsak z ustrezno stopnjo splošne izobrazbe, se pa pojavi razlika, če je predavatelj tudi gasilec ali ne. Kdor namreč nikoli ni imel stika z gasilstvom, bo težje predstavil stvari, ki se nanašajo na praktično uporabne zadeve. Pri nas je tako, da so vsi predavatelji, tudi za splošne predmete, poleg poznavalcev določene tematike tudi operativni gasilci.
ma glede na to da mam VII stopnjo izobrazbe sem "mukotrpnih" predavanj kar navajen, ampak težko se to primerja s 5 urnim predavanjem o gradbeništvu na tečaju za vodjo skupine
ma to me še ni toliko motilo, kot potem to, kar sem že zapisal...nobenih koristnih informacij kar se tiče gasilstva...to sem pogrešal predvsem pri predavanju o Elektriki, saj vemo, da je lahko to zelo nevaren del gasilstva...in ja imaš prav...ti trije predavatelji niso bili gasilci, zato pa smo bili vsi po vrsti razočarani...hvala bogu je ene od teh predavanj poslušal tudi poveljnik zveze in koliko vem, so za letos pri tem predavanju tudi menjali predavatelja... LP
Od kod pa ta informacija Luka? A ta posodobljena razpredelnica pa ne velja več?:garač napisal/-a:Spoštovani kolegi gasilci!
Sem redni študent magistrske smeri elektrotehnik VII stopnje. V vednost dajem še nekaj podatkov da v bolonjski smeri z VS izobrazbo pridobiš 6/2 pri UNI pa 6/3 ter ne več VII.Že kar nekaj časa spremljam razvoj ravno te teme! Zadnje časa se ogromno govori o tej stopnji izobrazbe predvsem o V. stopnji.
http://www.arhiv.mvzt.gov.si/indexe600.html?id=11789
Medalja / krogla vedno zgreši "tapravega"