Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Tablični računalniki v vozilih

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Tablični računalniki v vozilih

Objava JKavšek » 24. julij 2015, 18:00

Pozdravljeni,

zanimajo me vaše izkušnje, predlogi, želje na področju tabličnih računalnikov, ki jih imate v vozilih.

Zadeve, ki so zanimive in jih bomo na čimbolj učinkovit način uporabili so:
  • Izpis besedila poziva (http://shrani.si/f/26/bv/1E4OIJOE/prikazpoziva.jpg)
  • Navigacija (Google Maps navigacija. Google naj bi konec leta dokončno ponudil offline sistem zemljevidov. Torej brez uporabe internetne povezave.)
  • Možnost pošiljanja zemljevida v vozilo iz telefona, računalnika, druge tablice,... (najlepša hvala Markotu iz PGD Rogatec)
  • Hidrantno omrežje (Kreiranje svojega Google Maps zemljevida na katerem bi morali potem z obhodom po hidrantih označiti točke kar s svojim telefonom in GPSom. Sicer tudi odvisno v kakšni e-obliki nam bo komunala posredovala omrežje.)
  • Požarni načrti (Skeniranje in enostavna galerija s poimenovanimi imensko razvrščenimi albumi)
  • Povezava na NevSnov
  • Sledenje (Vse tablice povežemo na Googlov račun, vklopimo da so naprave googlovim lokacijskih storitvam vidne in se ti prikazujejo na zemljevidu. Uporabno sicer le za kakšne obsežnejše nesreče, ko po zvezah težko dokličeš ekipe in spremljaš njihove poti po lokacijah kamor ga pošiljaš.
  • Domači zaslon - ima kakšno društvo lepo urejen/uporaben home screen? Trenutno je nastavljen gps dinamičen zemljevid - http://shrani.si/f/2x/7L/3mQW86CO/ozadje12.jpg

Prva stvar, ki jo imamo je Markotovo pošiljanje zemljevida v vozilo in moja aplikacija, ki naredi sledeče. Ob prejemu SMSa iz določene številke (FLORJAN-SMS), ki vsebuje določeni besedi (RECO LJ) se tablica zbudi in ostane budna 20min, vklopi GPS (če ni) in se začne locirati, zažene zemljevid s prednastavljeno lokacijo "Grosuplje,", čez pa pokaže pojavno okno na katerem se izpiše vsebina poziva (http://shrani.si/f/26/bv/1E4OIJOE/prikazpoziva.jpg). Lahko tudi skopiraš del sporočila, če je notri naslov in ga prilepiš v navigacijo. Ob kliku na zemljevid spodaj se okno zapre in ostane na zemljevidu.

Ima kakšno društvo mogoče kvalitetno in stabilno stojalo, ki se premika levo in desno (voznik-sovoznik) in nagiba (da sovoznik lažje uporablja in vpiše naslov v navi)?

Hvala vsem, ki boste konstruktivno odgovorili, da pridemo do dobrih rešitev ;JK
PGD Grosuplje - SPLETNA STRAN | FACEBOOK
Uporabnikova podoba
JKavšek
 
Objave: 23
Registriran: 20. marec 2012, 18:59
Lokacija: Grosuplje
GE: Grosuplje

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava Jerman » 26. julij 2015, 13:01

Zdravo,

Tudi mi imamo vgrajen tablični računalnik v vozilo in ga uporabljamo za pregled intervencijske liste, dostopa do Nevsnov ter seveda navigacijo. Z zadnjo posodobitvijo GoogleMaps-ov so nam stvari olajšali, saj ima sedaj vgrajeno pošiljanje navigacije med napravami, tako da lahko pošiljamo zemljevide oziroma navigacijo iz telefona ali računalnika. Zbrali smo tudi tehnične načrte avtomobilov za posredovanje ob prometnih nesrečah, katere imamo v pdf obliki razvrščene po znamkah.
Trenutno imamo v izdelavi zemljevide z načrti hidrantov in kasneje mogoče tudi elektronsko obliko načrtov stavb.

Tablico poskušamo prilagoditi predvsem tako da bo v pomoč vodji intervencije in njegovim pomočnikom, ravno imamo v razvoju aplikacijo za spremljanje uporabnikov dihalnih aparatov na intervenciji, ki naj bi nadomestila tablo ki jo uporabljamo sedaj (Ko bo aplikacija sprobana in narejena boste izvedeli več... :wink: ).

Mislim da so se stvari šele začele razvijati in bo čas pokazal kako bi še lahko izkoristili tablične računalnike za potrebe operative pri gasilcih, so pa predlogi vedno dobrodošli :)

Glede stojal je pa tako da imamo sami nameščeno tablico pri vodji in ne pri šoferju, ter nato vodja po potrebi navigira šoferju (Naložim še kakšno sliko).

Če ima pa še kdo kakšno vprašanje pa kar z besedo na dan :)
Jerman
 
Objave: 1
Registriran: 2. januar 2013, 15:31
GE: Bistrica Pri Tržiču

Re: Tablični računalniki v vozilih

Objava pes » 20. september 2015, 14:22

Letos je na Rogli nekdo razlagal, da je Samsung naredil tablico, namenjeno reševalcem oz. precej robustno izvedbo namenjeno reševalnim službam. A morda kdo tu ve, kateri model je to?
Uporabnikova podoba
pes
moderator
moderator
 
Objave: 2137
Registriran: 6. marec 2003, 10:44

Re: Tablični računalniki v vozilih

Objava robi- » 20. september 2015, 21:56

Verjetno gre za model iz vrst Active, torej Samsung Galaxy Tab Active 8.0.
Uporabnikova podoba
robi-
 
Objave: 13
Registriran: 10. februar 2006, 0:16

Re: Tablični računalniki v vozilih

Objava JKavšek » 30. september 2015, 16:04

V kolikor ima kdo kakršnokoli sodobno informacijsko rešitev v razvoju ali dokončano za desktop ali mobile ga vabim, da me kontaktira na mail. Trenutno smo že nekaj časa tedensko na mailing listi trije (Rogatec, Gorenja vas, Grosuplje) in razvijamo vsak svoje stvari, ki pa jih bomo počasi začeli združevati, da bo to vsak izmed nas lahko uporabljal s svojimi podatki. Upamo, da bomo imeli do novega leta zadeve izven beta verzije.

Dobrodošle so karkšnekoli uporabne rešitve, ki pomagajo pred/med/po gasilskih intervencijah.

Na žalost je z informatiko v gasilstvu tako, da, če si ne bomo pomagali najprej sami med seboj, sistemskih premikov ne bo na vidiku.

Hvala in lepo pozdravljeni.
PGD Grosuplje - SPLETNA STRAN | FACEBOOK
Uporabnikova podoba
JKavšek
 
Objave: 23
Registriran: 20. marec 2012, 18:59
Lokacija: Grosuplje
GE: Grosuplje

Odg: Re: Tablični računalniki v vozilih

Objava markol » 18. oktober 2015, 18:55

pes je napisal:Letos je na Rogli nekdo razlagal, da je Samsung naredil tablico, namenjeno reševalcem oz. precej robustno izvedbo namenjeno reševalnim službam. A morda kdo tu ve, kateri model je to?


Tablica nima veze (samsung, acer itd...), pomembno je kakšen program namestiš na njo. Se pravi, če je programček narejen za android, ga lahko namestiš na katerokoli tablico. Mogoče kdo ve kako se imenuje ta programček?

LP M.
markol
 
Objave: 1
Registriran: 18. oktober 2015, 18:46
GE: PGD Bizovik

Re: Tablični računalniki v vozilih

Objava ig66 » 18. november 2015, 14:20

V današnjem času, ko so praktično vsa področja življenja informacijsko podprta pogrešam informacijski sistem, ki bi ga v uporabo uvedla URSZR. Vse pohvale =D> posameznikom, ki se voluntersko ukvarjate z razvojem posameznih aplikacij in njihovim medsebojnim povezovanjem. Dokler pa zadeve ne bo pod svoje okrilja prevzela URSZR, bo zadeva bolj stvar posameznih PGD. Pred kratkim sem imel priliko pobližje spoznati informacijski sistem, ki ga uporabljajo reševalci na RP Ljubljana. Zadeva deluje dokaj dobro in jo pohvalijo tudi uporabniki (reševalci). Po njihovih besedah so se dostopni časi po uvedbi sistema skrajšali za približno eno minuto. Več o samem sistemu si lahko preberete na http://resevalna-ljubljana.si/node/85. Če bi podoben sistem v uporabo uvedla URSZR (preko ReCO), bi se verjetno podobno skrajšali tudi dostopni časi gasilcem. Hkrati pa bi enotna programska platforma zagotavljala širšo uporabo. Odprtost platforme pa bi posameznim lokalnih sistemskim administratorjem omogočala vnos posameznih podatkov (črpališča, posamezni požarno bolj ogroženi objekti, ....), ki sodijo v požarne načrte.
Zavedam se, da uvedba podobnega sistema v gasilstvu nujno pomeni tudi uporabo DMR radijskih postaj, ki pa počasi postajajo vse bolj cenovno dostopne.
Hkrati pa je pokritost Slovenije z hitro internetno povezavo vsak dan boljša.
Mi trenutno testno uporabljamo privatno tablico za testiranje GPS navigacije in aplikacije GIS občina, kjer so na različnih slojih za gasilce uporabni podatki (hidrantno in vodovodno omrežje, nadzemni energetski vodi, plinovodno omrežje, objekti s hišnimi številkami, ...itd.)
Vem za nekaj društev, ki uporabljajo že razvite telemetrične rešitve, kot je npr.http://sledattelematika.uscom.si/
LP Igor
ig66
 
Objave: 17
Registriran: 22. november 2013, 10:01
GE: PGD DG-LB

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava bigpuher » 12. julij 2018, 11:20

Za intervencijsko vozilo imamo namen nabaviti tablični računalnik z SIM kartico. Uporabljali bi ga za navigacijo do morebitne nesreče. Ali obstaja kakašna varijanta aplikacija, da v primeru intervencije, ko je sprožen SMS preko ReCO kjer vsebuje naslov kraja, ta naslov avtomatsko prekopira na google map in prikaže pot na zaslonu tablice. Prosim za pomoč.

Hvala
Mare
bigpuher
 
Objave: 2
Registriran: 11. julij 2018, 9:47
GE: PGD ŠKALE

Re: Tablični računalniki v vozilih

Objava robit » 12. julij 2018, 13:12

Baje so na gzs razvili aplikacijo ki je še v fazi testiranja.
robit
 
Objave: 207
Registriran: 1. februar 2013, 10:09

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava JKavšek » 12. julij 2018, 15:25

Mislim da bo najbolj relevanten espin, ki je v razvoju urszr. Glej prilogo. Apl s strani gzs ima malce drugacen namen.
Priloge
7E98FAF9-1F2D-4C27-BD45-360DC272B258.png
PGD Grosuplje - SPLETNA STRAN | FACEBOOK
Uporabnikova podoba
JKavšek
 
Objave: 23
Registriran: 20. marec 2012, 18:59
Lokacija: Grosuplje
GE: Grosuplje

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava Aktist » 10. avgust 2018, 21:20

Pa se že ve za katere operacijske sisteme bo eSPIN narejen?
Aktist
 
Objave: 8
Registriran: 22. september 2013, 11:46
Lokacija: Škofja Loka
GE: Stara Loka

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava polo98 » 11. avgust 2018, 17:57

Na pozivnik ali GSM dobite podatke o nesrečah kje, Št. hiše,.... Če točno ne veste kje to je uporabite radijsko zvezo. Če pa ta ne deluje si pa na svoj pametni telefon naložite aplikacijo
HERE WeGo. Aplikacija je brezplačna in deluje odlično in poleg tega deluje off line, kar je pomembno, če ni signala za druge aplikacije katere potrebujejo podatkovne podatke.
Če vam pa to ni dosti, potem pa bolje, da ostanete doma :(
polo98
 
Objave: 568
Registriran: 16. oktober 2005, 17:02

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava Saso11 » 11. avgust 2018, 23:34

polo98 je napisal:Na pozivnik ali GSM dobite podatke o nesrečah kje, Št. hiše,.... Če točno ne veste kje to je uporabite radijsko zvezo. Če pa ta ne deluje si pa na svoj pametni telefon naložite aplikacijo
HERE WeGo. Aplikacija je brezplačna in deluje odlično in poleg tega deluje off line, kar je pomembno, če ni signala za druge aplikacije katere potrebujejo podatkovne podatke.
Če vam pa to ni dosti, potem pa bolje, da ostanete doma :(


Si mislil tako kot ti. Na kavču in biti pameten. Uh ja sej bi šlo. Žal je zaradi takih kot ti ta forum v zatonu. Ljudem se enostavno ne da več ukvarjati samo še z negativnostmi, ki jih nekateri veselo stresate.
Pa lahko noč.
Saso11
 
Objave: 17
Registriran: 2. februar 2014, 14:34

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava polo98 » 12. avgust 2018, 6:42

Saso11, sklepam, da koristnih nasvetov nočete. Očitno bi ta ti najrajši gasil in kavča.
Pa dobro jutro.
polo98
 
Objave: 568
Registriran: 16. oktober 2005, 17:02

Odg: Tablični računalniki v vozilih

Objava robit » 28. avgust 2018, 8:23

JKavšek je napisal:Mislim da bo najbolj relevanten espin, ki je v razvoju urszr. Glej prilogo. Apl s strani gzs ima malce drugacen namen.


Ali se ve kdaj bo to dostopno za ostale enote?
robit
 
Objave: 207
Registriran: 1. februar 2013, 10:09

Naprej

Nazaj na Informatika

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 0 gostov