POŽARI NA ODPRTEM PROSTORU 2018
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
POŽARI NA ODPRTEM PROSTORU 2018
Sezona požarov v naravi (na odprtem) 2018 se v EU počasi bliža.
Povsem drugače pa je že v Kaliforniji - ZDA kjer imajo že velike probleme.
Darko
Povsem drugače pa je že v Kaliforniji - ZDA kjer imajo že velike probleme.
Darko
Odg: POŽARI NA ODPRTEM PROSTORU 2018
Zaradi požarov je evakuiranih več tisoč ljudi severno od San Francisca.
Kalifornija je zopet pod udarom visokih temperatur in suše.
darko
Kalifornija je zopet pod udarom visokih temperatur in suše.
darko
https://www.theguardian.com/world/2018/ ... -wildfires
Na Švedskem so zaprosili za pomoč pri gašenju gozdnih požarov, ki so posledica izredno suhega in vročega leta. Odzivalo se je že več evropskih držav. Poljska, Litva, Italija, Francija, Danska ter še mnogo drugih držav.
Nikjer nisem zasledil, da bi se odzvala tudi Slovenija. Zakaj ne? Orodje je, izkšnje so in verjamem, da bi se našlo dosti moštva.
Na Švedskem so zaprosili za pomoč pri gašenju gozdnih požarov, ki so posledica izredno suhega in vročega leta. Odzivalo se je že več evropskih držav. Poljska, Litva, Italija, Francija, Danska ter še mnogo drugih držav.
Nikjer nisem zasledil, da bi se odzvala tudi Slovenija. Zakaj ne? Orodje je, izkšnje so in verjamem, da bi se našlo dosti moštva.
Živijo, iz firbca me zanima kaj si mislil kot "orodje".K72 napisal/-a:https://www.theguardian.com/world/2018/ ... -wildfires
Najbrš je mislil oprema. Ja če logično sklepaš se SLO ne vključuje v tako pomoč zaradi stroškov po moje. Še v naše sosednje države se gre zelo redko (se mi zdi)Maverik napisal/-a:Živijo, iz firbca me zanima kaj si mislil kot "orodje".K72 napisal/-a:https://www.theguardian.com/world/2018/ ... -wildfires
Zadnjič spremenil robit, dne 25. Julij 2018, 11:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Saj greš lahko sedaj gori ali pa doli na Švedsko, Grčijo prostovolno. Ti kdo brani? Seveda pa na svoje stroške.K72 napisal/-a:https://www.theguardian.com/world/2018/ ... -wildfires
Re: POŽARI NA ODPRTEM PROSTORU 2018
@polo98 Ne trolaj!!! Je čisto legitimno vprašanje. Mi smo tudi dobili pomoč pri žledu. Je pa tu več stvari, ki jih treba premisliti. Vendar ni forum pravo mesto za tako vprašanje.
Zadnji dve leti so si bili zelo hudi požari z mnogimi žrtvami in veliko gmontno škodo.
Zato sem mnenja, da bi EU lahko kupila enega, če ne kar dva supertankerja Evergreen (B747, 70m3). Smiselno bi bilo, da bi bila locirana nekje v Nemčiji ali Avstriji, tako da bi v dobrih dveh urah lahko dosegla katerikoli del EU. Ena sama država si ga ne more privoščiti oz. ni smiselno, ker ga ne bi izrabila. Res je, da bi še moral imeti nekaj letališč za tankanje vode in da je le to počasno (prilet, tankanje, odlet). Vendar pri večjih in dalj časa trajajočih požarih prineseta precej vode naenkrat.
Če se spomnim požarov na Hrvaškem, ko so gasili določen požar po več dni tudi s pomočjo Canadair-ov. Po moje bi bila tadva Evergreena pravo dopolnilo v takih akcijah. SIcer je cena videti precej velika, vendar 5m2 proti 70m3 ali pa na . Pa še teh 70m3 se lahko implicira hitreje in po potrebi. S tem da še vedno vidim potrebo po manjših letalih in helikopterjih, saj potem po gašenju supertankerja opravijo še tiste male natančne popravke.
Zadnji dve leti so si bili zelo hudi požari z mnogimi žrtvami in veliko gmontno škodo.
Zato sem mnenja, da bi EU lahko kupila enega, če ne kar dva supertankerja Evergreen (B747, 70m3). Smiselno bi bilo, da bi bila locirana nekje v Nemčiji ali Avstriji, tako da bi v dobrih dveh urah lahko dosegla katerikoli del EU. Ena sama država si ga ne more privoščiti oz. ni smiselno, ker ga ne bi izrabila. Res je, da bi še moral imeti nekaj letališč za tankanje vode in da je le to počasno (prilet, tankanje, odlet). Vendar pri večjih in dalj časa trajajočih požarih prineseta precej vode naenkrat.
Če se spomnim požarov na Hrvaškem, ko so gasili določen požar po več dni tudi s pomočjo Canadair-ov. Po moje bi bila tadva Evergreena pravo dopolnilo v takih akcijah. SIcer je cena videti precej velika, vendar 5m2 proti 70m3 ali pa na . Pa še teh 70m3 se lahko implicira hitreje in po potrebi. S tem da še vedno vidim potrebo po manjših letalih in helikopterjih, saj potem po gašenju supertankerja opravijo še tiste male natančne popravke.
@aznidaric, ne trolaj TI! Kaj ti bo dala EU? Še specialnega helikopterja za NMP nimamo, ti pa kar nekaj...Si kje pri koritu?
Po drugi strani se je pa potrebno vprašat koliko je požarov podtaknjenih?! Ni bil samo en članek o piromanih...,potem pa gasit.
Po drugi strani se je pa potrebno vprašat koliko je požarov podtaknjenih?! Ni bil samo en članek o piromanih...,potem pa gasit.
Re: POŽARI NA ODPRTEM PROSTORU 2018
polo98, te tvoji komentari so pa res večinoma mimo pihnjeni. Če nimaš kaj pametnega ali koristnega za napisat, se jih raje vzdrži.
Odg: Re: POŽARI NA ODPRTEM PROSTORU 2018
Saj vas razumem. Ko boste imeli V. stopnjo izobrazbe si lahko rečete gasilec. Resnica pa boli.linkotite napisal/-a:polo98, te tvoji komentari so pa res večinoma mimo pihnjeni. Če nimaš kaj pametnega ali koristnega za napisat, se jih raje vzdrži.
Originalni prepis iz člaka, ki pove marsikaj:
"grčki vatrogasci imali su prošle godine proračun od 354 milijuna eura, prema 452 milijuna eura 2009."
Kaj več pa jutri.
lp Darko
"grčki vatrogasci imali su prošle godine proračun od 354 milijuna eura, prema 452 milijuna eura 2009."
Kaj več pa jutri.
lp Darko
polo98 napisal/-a:Saj vas razumem. Ko boste imeli V. stopnjo izobrazbe si lahko rečete gasilec. Resnica pa boli.linkotite napisal/-a:polo98, te tvoji komentari so pa res večinoma mimo pihnjeni. Če nimaš kaj pametnega ali koristnega za napisat, se jih raje vzdrži.
Polo98, boljše da ne govorimo o tvoji razgledanosti, ko si pred kratkim, v eni izmed tem pljuval po enem društvu, katero je prosilo za donacijo kakšnega "odsluženega" vozila, in se je izkazalo tvoje nadpovprečno znanje osnovnošolskega zemljepisa.
Mislim, da tebe bolj tvoj ego boli.
lp
Ja, ja. Zakaj mi potem eni tu pišejo na ZS za pomoč glede komunikacij? Pojdi v vrtec in naprej v OŠ+>>>linkotite napisal/-a:polo98 napisal/-a:Saj vas razumem. Ko boste imeli V. stopnjo izobrazbe si lahko rečete gasilec. Resnica pa boli.linkotite napisal/-a:polo98, te tvoji komentari so pa res večinoma mimo pihnjeni. Če nimaš kaj pametnega ali koristnega za napisat, se jih raje vzdrži.
Polo98, boljše da ne govorimo o tvoji razgledanosti, ko si pred kratkim, v eni izmed tem pljuval po enem društvu, katero je prosilo za donacijo kakšnega "odsluženega" vozila, in se je izkazalo tvoje nadpovprečno znanje osnovnošolskega zemljepisa.
Mislim, da tebe bolj tvoj ego boli.
lp
Mislil sem opremo, cisterne in vse ostalo.Maverik napisal/-a:Živijo, iz firbca me zanima kaj si mislil kot "orodje".K72 napisal/-a:https://www.theguardian.com/world/2018/ ... -wildfires
Drugače pa, je bilo samo vprašanje, predvsem zaradi tega, ker Slovenija je že prejela pomoč drugih držav, seveda jo tudi poslala. Čudno se mi je zdelo da naši mediji niso poročali o teh hudih požarih na švedskem.
Jaz osebno vidim v takih akcijah tudi možnost učenja in pridobivanja izkušenj na splošno gasilstva v Sloveniji.