Novo poglavje se pričenja na Gorenjskem !

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Mitja napisal/-a:Kako je z obiskom...???
Je in or Out...?

:wink:
Zaradi pogreba je obisk odpadel :cry: ( kaj pa če je bila to božja volja :? :shock: )

lp DC O:)
Brko

Odgovor Napisal/-a Brko »

Z Andrejem se prav strinjam,točno tako bi moglo bit .Če je pravo sodelovanje med poveljstvom in predsedstvom ni problema. Res pa, da preveč ljudi zavzema stolčke in naklada. Sicer pa je hirearhija ugleda v društvu in GZ predsednik.Če bomo začeli spreminjat zakone ; ali smo kaj boljši kot pa naša država?
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Nekateri vse preveč poudarjate (ne)sodelovanje med poveljnikom in predsednikom. Vzroka za popravek organizacijske strukture vsekakor ne gre iskati tu. Kot primer lahko pogledamo navedek iz gradiva Problematika gasilstva na Krasu
Kraška gasilska zveza je izgubila svojo funkcijo. Lokalna skupnost komunicira direktno z gasilskimi društvi. Tudi financiranje gasilskih društev poteka direktno na gasilska društva. Zato gasilska zveza nima možnosti, da bi opravljala svojo funkcijo na organizacijskem in strokovno operativnem področju. Delovanje Kraške gasilske zveze je tako ohromljeno, posledice pa se poznajo na strokovnem področju in organizacijskem, posledično pa tudi na operativni pripravljenosti gasilskih društev. Gasilska zveza trenutno tudi nima predsednika kot osnovne odgovorne in nosilne funkcije za uspešno delovanje zveze.

...

Posledice take organiziranosti je iskati predvsem v nasprotju obeh zakonov (zakona o društvu in zakona o gasilstvu), zato je nujno, da se organiziranost gasilstva izvaja izključno po zakonu o gasilstvu, ustanavljanje in registracija gasilskih društev pa po zakonu o društvih.
Spodaj sta podpisana predsednik in poveljnik GZS. Tu gre sicer za zvezo, vendar za društva veljajo enaki predpisi. Ne verjamem, da bo kdo od odgovornih prevzel odgovornost za nestrokovno delo ob pripravljanju trenutno veljavne zakonodaje, vendar je že to veliko, da priznajo, da problemi obstajajo. Na nivoju društva so takšni problemi manj opazni, vendar to ne pomeni, da jih ni.

Nadalje, si lahko pogledamo navedek iz zapisnika zadnjega predsedstva:
Zakon o gasilstvu obravnava posebna delovna skupina – ožji kolegij predsednika, ponovno pa se bo obravnaval tudi na predsedstvu Gasilske zveze Slovenije.
Predsedstvo GZS obravnava Zakon o gasilstvu, ki predsedstva sploh ne omenja. Vse to samo zaradi tega, ker je GZS organizirana v skladu z Zakonom o društvih. Tako je predsedstvo tisto, ki vodi delo GZS. In kdo bo potem imel težave, če bo zakon slab - operativci.

Zgoraj navedeni primeri sicer niso iz društev, navedel pa sem jih, ker so čisto sveži. Iz njih so lepo razvidne nelogičnosti v trenutni organiziranosti naše organizacije.

Sprememba, ki teče v Smokuču se je izvedla povsem legitimno. Seveda pa je to šele začetek. Kasneje bo treba, tako kot je že Oskar napisal, predsedstva oz. upravne odbore počasi preoblikovati v poveljstva, urediti status občinskih poveljnikov, organov GZ in nenazadnje tudi GZS same. Pot vsekakor ne bo lahka, vendar "Novo poglavje se pričenja na Gorenjskem!" in šele začeli smo ga pisati.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Napisana "Problematika gasilstva na Krasu", je klasično "Eöry-evsko sprenevedanje" :o, ki z resnico nima dosti skupnega. Vsi vemo, da se tako poraznega stanja kot ga navajajo, ne more ustvariti "čez noč". Vse to se je vedelo že pred več kot desetimi leti in kaj je GZS naredila, da bi se stanje popravilo :? :?: GZS danes ugotavlja točno tako stanje kot ga je ustvarjala sama. Pravi gasilci - operativci so bili na Krasu vedno "druga liga" v ospredje pa so prihajali ( in so še danes ) -"mojstri besede". :roll: :lol:

lp DC :smoke:
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

Drago povsem lepo napisano!
Sem že enkrat na to temo nekaj govoril pa sem rekel da po bitki so vsi generali! Samo tukaj so generali že prej znani.....

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
@ndrey
Kraj: GZ Postojna

Odgovor Napisal/-a @ndrey »

Peter, nič ni narobe, če zakon pripravlja, pregleduje in spreminja predsedstvo. Tam naj bi sedeli ljudje, ki so ga sposobni pravilno pravno in drugače formulirati in speljati vse postopke za njegovo spremembo. Ni potrebno, da se poveljstvo s tem ukvarja. Bi pa predsedstvo vsekakor moralo dati osnutek zakona v pregled in presojo poveljstvu, da operativci povedo, ali bodo lahko s takim zakonom želeli. In šele po uskladitvi med predsedstvom in poveljstvom (pri čemer naj bi bilo mnenje poveljstva bistveno), naj bi šel zakon v proceduro za spremembo. To je ena od možnosti. Druga pa je ta, da se v skupino za pripravo sprememb vključi tudi aktivni član poveljstva, ki operativo dobro obvlada in bo pri členih, ki operativo zadevajo, znal svetovati.

Ali je potrebno, da delo gasilcev opredeljujeta in usmerjata dva zakona (od tega eden splošne narave), pa je povsem drugo vprašanje.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

@ndrey napisal/-a:Peter, nič ni narobe, če zakon pripravlja, pregleduje in spreminja predsedstvo.
:lol: No, narobe res ni, je pa brezpredmetno :lol:, ker zakone v končni fazi spreminja državni zbor...ali kako :? :twisted: ( blagor njim....kajti njih je nebeško kraljestvo :twisted: ) :lol:

Pa brez zamere, nooo :lol:

Uporabniški avatar
Jasmin Kaljun
Kraj: Pragersko - Makole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jasmin Kaljun »

To kar pravi Drago, bo v končni fazi kar držalo - državni zbor je tata mata.

Imam pa malo vprašanje ali pa celo dve glede nove "gasilske" zakonodaje. Veliko se govori o tem novem Zakonu o gasilstvu, pa me zanima, ali se da kje dobiti kaka "delovna verzija"?

Zdaj pa še vprašanje številka 2. Ko že ravno govorimo o delovnih verzijah, me tudi zanima, ali je mogoče kako videti oz. v elektronski ali paprini obliki dobiti delovno verzijo novih Pravil gasilske službe?

Oboje sprašujem zato, ker me zanima predvsem bodoča operativna in organizacijska organiziranost gasilske organizacije na vseh njenih nivojih.

Za morebitno pomoč pa se že v naprej zahvaljujem.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Fantje, ne se hecat, nooo :o :twisted: Vseeno sem bil "kratkih" deset let član predsedstva GZS in lahko mi verjamete, da poznam možnosti in vpliv tega organa, na sprejemanje in spreminjanje zakonodaje :roll: Zakonov, ki opredeljujejo delo gasilcev je več kot dva, ( to nam je menda jasno ) da raznih uredb in pravilnikov ter pravil niti ne omenjam :oops: Poznam ogromno predlogov, ki jih je podalo predsedstvo GZS in nikoli niso bili upoštevani ter le malo njih, ki so "po meri gasilcev".

Sicer ste pa v eni drugi temi že sami ugotavljali, kako so glasovali poslanci.....za "gasilske interese" :cry: Skratka, kar se tiče tozadevnega vpliva GZS, se je potrebno spustiti trdno na zemljo, sicer smo lahko neprestano razočarani. Pa bi bilo mogoče lahko tudi drugače, če bi se bili mi sami, zmožni ( kot prvo ) uskladiti in tudi enotno nastopiti. :roll: To je pa že druga tema..... :lol: :twisted:

Okoli predloga sprememb Zakona o gasilstvu in novih pravil gasilske službe pa se tudi jaz priporočam :oops: :lol:

@ndrey
Kraj: GZ Postojna

Odgovor Napisal/-a @ndrey »

Drago napisal/-a: :lol: No, narobe res ni, je pa brezpredmetno :lol:, ker zakone v končni fazi spreminja državni zbor...ali kako :? :twisted: ( blagor njim....kajti njih je nebeško kraljestvo :twisted: ) :lol:
Ah, menda ja nisem bil napačno razumljen. :roll: Normalno, da so tisti, ki na koncu dajo ''žegen'' poslanci. Ampak predloge in pobude pa mora nekdo pripravit. Janša ne zmore vsega sam :lol:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Včeraj zvečer je potekal sestanek med predstavniki GZS, gasilskega društva Smokuč in Občine Žirovnica. Kaj točno so sklenili ne vem, vem pa, da je bil Milan po sestanku zmerjan, ker se ni dovolj potegnil za društvo. Tudi napisati nič noče na forum, kaj se je dogajalo. Upam, da bo kdo drug napisal kaj več o tem sestanku.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kontakt:

Peter napisal/-a:Upam, da bo kdo drug napisal kaj več o tem sestanku.
Jaz tudi...upam :shock:

lp DC :lol:
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Ja take sile ni bilo, sem pa že navajen da sem strelovod za frustracije drugih. No nekaj informacij za zdaj, se bo pa o tem kot smo opazili v bodoče še veliko pisalo. Na sestanku sta bila poleg predstavnikov društva in zveze tudi župan in podžupan občine Žirovnica na eni strani; na drugi strani pa predsednik, poveljnik in podpredsednik GZS. Uvodni stavek predstavnikov GZS je bil, da nas niso prišli prepričevat ampak poslušat. No drugi del sestanka je izzvenel malo drugače in sem bil kar malo razočaran.

Milan je v svoji karieri vodil blizu 600 intervencij, se ogromno usposabljal po vseh linijah, prenaša znanje že leta na ostale poklicne in prostovoljne gasilce, skratka je operativec in bo tudi v bodoče zagovarjal operativo. Upam, da to ne bo povzročalo prevelikega začudenja pri nekaterih!!!
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Milan Dubravac napisal/-a: Milan je v svoji karieri vodil blizu 600 intervencij, se ogromno usposabljal po vseh linijah, prenaša znanje že leta na ostale poklicne in prostovoljne gasilce, skratka je operativec in bo tudi v bodoče zagovarjal operativo. Upam, da to ne bo povzročalo prevelikega začudenja pri nekaterih!!!
Če prav razumem se gasilci včlanjujemo v gasilska društva zaradi:
a: ker želiš biti operativec in zagovarjaš operativo
b: zaradi drugih razlogov :shock:

Meni tukaj nekaj ni čisto jasno.

1. Gasilec je oseba, ki poklicno ali prostovoljno opravlja operativne naloge gasilstva in je psihofizično in zdravstveno sposobna ter strokovno usposobljena za opravljanje teh nalog. (citirano iz zakona o gasilstvu)
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

2. Član društva postane vsak državljan Republike Slovenije, ki podpiše pristopno izjavo, sprejme svečano izjavo na občnem zboru, sprejme statut in plača članarino. (statut društva po Zakonu o društvih)
Odgovori