Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Kako so delali nekoč

Nove dogodke objavljajte v Koledarju na prvi strani portala (www.gasilci.org)!

Kako so delali nekoč

Objava marjan j » 7. maj 2004, 15:34

V našem društvu smo obnovili staro motorno brizgalno, kupljeno l. 1934 z vso opremo za 13 dinarjev, ter voz za prevoz motorke in opreme. Tako smo pritegnili k sodelovanju tudi veterane, saj so lahko obujali spomine na vaje ter gašenje v starih časih.
Iz vsega tega se je porodila ideja, da bi veteranom organizirali tekmovanje z njihovo opremo na njihov način.
Ustanovili smo tekmovalni odbor, določili točkovnike za starost črpalk, povprečno starost enote, enotna oblačila, spojke, čelade, trobilo, sabljo in konjsko vprego.
Tekmovanje s starimi ročnimi, ter motornimi brizgalnami smo organizirali v sklopu gasilske veselice 12.07.2003. Sodelovalo je 16 enot iz širne Slovenije, tudi tri ženske enote.
Vaja se izvede tako, da se črpa voda iz bazena, enota uporabi najmanj dve sesalni cevi in koš do ročne brizgalne ali stare MB. Od ročne brizgalne ali stare MB do dvojaka uporabi eno C cev ali B cev ali cev drugega premera. Za vsak napad se uporabi enkrat po C cev ali cev drugega premera in ročnik. Staro MB lahko vžge oseba, ki ni član nastopajoče enote. Potek oziroma izvedba vaje pa je prepuščen enoti.
Kar sedem enot se je na tekmovalni prostor pripeljalo z konjsko vprego. Pri A komisiji smo imeli napovedovalca oziroma komentatorja, ki je mnoge gledalce sproti seznanjal s kakšno opremo in črpalko tekmuje nastopajoča enota.
Omeniti velja, da je bila najstarejša ročna brizgalna od PGD Šentjur letnik 1876, motorna brizgalna PGD Pobrežje letnik 1926, najstarejši gasilec pa je bil star kar 93 let.
Menim, da bodo takšna tekmovanja spodbudila še marsikatero društvo, da bo iz »teme« potegnila črpalko jo obnovili in jo potem na takšnih prireditvah tudi predstavljali širši javnosti. Enako pomembno pa je tudi druženje starejših gasilcev.
Zaradi izrednega odziva ter zadovoljstva enot, ki so bili lani na tekmovanju bomo tudi letos organizirali tekmovanje, ki bo 17.07.2004 ob 1500 uri v Radmirju. Želim, da pripeljete tudi vi pokazat svoje dragocenosti, ki jih imate. Razpis bo tudi v junijski številki Gasilca. Če koga zanima še kaj drugega ali podrobnosti v zvezi s tekmovanjem naj pripiše svoje vprašanje ali mnenje.
Nekaj utrinkov iz tekmovanja si lahko ogledate v Galeriji foruma Gasilci.org:
http://www.gasilci.org/galerija/album24

LP! Marjan
marjan j
marjan j
 
Objave: 7
Registriran: 22. februar 2004, 9:49

Objava Gregor K. » 7. maj 2004, 18:12

No, pa so se naši logi le začeli prebujati, kar se tiče foruma Gasilci.org =D> :D 8) Marjan bova morala še malo spropagirat po naši zvezi in pritegniti, da se bo še kdo poleg naju začel oglašati in izmenjavati mnenja in izkušnje iz operative na forumu... :wink:

Tekmovanje, ki ga organizira naše sosednje društvo PGD Radmirje, katerega poveljnik je Marjan, sem si lani na hitro ogledal zaradi časovne stiske tiste dni a moram reči, da je bilo odlično zastavljeno in pripravljeno! Bo treba letos vzeti več časa, si stvar v celoti ogledati ter vse skupaj poslikati in dati reportažo na forum. 8)

Kdor ima voljo in se ukvarja s podobnimi zadevami, mu toplo priporočam udeležbo!

LP!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava Mitja Gregorič » 7. maj 2004, 22:15

Če bo zdravje dopšuščalo (se šalim) bomoprišli kaj dokumentirat!!!

Spodbudno:
=D>
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava marjan j » 8. maj 2004, 14:17

Ja super za vaše ponudbe. Se bomo slišali in srečali, da se spoznamo. Obljubljam vam, da bo zelo zanimivo! :dancing:
marjan j
marjan j
 
Objave: 7
Registriran: 22. februar 2004, 9:49

Objava jani s. » 20. maj 2004, 21:24

Vsi, ki vas zanima "špricanje" po starem ste lepo vabljeni. Kot pa je že omenil Marjan bo pa po končanem tekmovanju tudi veselica. Upam, da je to dvoje skupaj prava kombinacija, ki vas bo :arrow: prepričala. Vsi, ki sodelujemo pri organizaciji se veselimo vašega obiska :D
jani s.
 


Nazaj na Napovednik

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron