Zanimiva izbira za gasilsko vozilo GV-GP1

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
tomaz
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a tomaz »

man 14.284 napisal/-a:Prejšna 11 ima sedaj 17 tako da ostaja v GRS. Sem pa opazli da manjkajo vozila št. 10,15,18!! Mislim da ta vozila še lahko pričakujemo!! :wink:
Najprej glede manjkajočih vozil: Vozila 10 ne bo iz čisto praktičnih razlogov, ker tudi vrat št 10 nimamo:) Prednja vrata so od 1 do 9, zadnja pa od 11 do 19; za vrati 1 so vrata 11, za vrati 2 so vrata 12...
Glede vozil 15 in 18 pa mislim, da jih tudi ne bo, ker sedaj le še menjamo vozila in mislim, da imamo približno takšna vozila, ki jih tudi rabimo. No ravno včeraj je prispelo novo vozilo, zamenjava za vozilo 6, ki gre v PGD. Vozilo še ni prevzeto, je na podvozju STEYR (kaj pa drugega)
18-360, 4x4, 7000 lit vode, penilo, delno tudi cevno vozilo, spredaj polivalna naprava in pa popolnoma avtomatski menjalnik (šaltheblna sploh ni) No slike sledijo, je pa res, da se lahko zgodi da šele po dopustu.

Glede Defenderja pa naj mi oprostijo, ker podrobnosti še ni na naši strani.
Bodo tudi, no slike ste že opazili. Glavni razlog oz namen uporabe voz. 11 so požari v naravi in pa gašenje v mestnem jedru, kamor pa res že težko pridemo z našimi vozili in to vozilo je bilo nabavljeno na novo, ne kot zamenjava starega. Ja spredaj ima 100m VT cevi, 100 bar, pod navijakom pa je tudi Warnov vitel. Morda zanimivost. Rosenbaurejeva črpalka, ki je vrgajena na odgonu deluje pod nizkimi obrati, se pravi pod "štant gasom".
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Tomaž samo to me zanima je nova 6 narejena pri Marjanu Pušniku??
Uporabniški avatar
tomaz

Ja, očitno si jo že videl v njegovi delavnici
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

Mene pa zanima katero društvo bo deležno stare 6 iz Kranja!
Se to že mogoče ve...
Sicer pa je stara šestica še vedno prav občudovanja vredno vozilo....
Pa veliko sreče in čim manj itervencji z novim vozilom...

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
man 14.284

Ne nisn ga videl pr Pušniku(se pogosto tam pelam okrog da vidim če je kaj novega) zato sn glih vprašal če je od MP!? No zgleda da je bil v delavnici ko sn se kaj tam sukal. Komaj čakam slike! :wink:
Uporabniški avatar
man 14.284

No še nekja me zanima katero vozilo bo naslednje zamenjano-se že kaj ve?
Uporabniški avatar
tomaz

Marolt napisal/-a:Mene pa zanima katero društvo bo deležno stare 6 iz Kranja!
Se to že mogoče ve...
Sicer pa je stara šestica še vedno prav občudovanja vredno vozilo....
Pa veliko sreče in čim manj itervencji z novim vozilom...

LP Marolt
PGD Mavčiče
Uporabniški avatar
tom-tom

Odgovor Napisal/-a tom-tom »

No pa smo skup spacal, končno za Pišuko en par slikc (pa za ostale tudi seveda)

Land Rover PGD Ljubljana-Trnovo, GV-V1 (PV,HTV,GV-GP)*

:shock:

Aja, foto by C.Sumec osebno.
Priponke
GVV vodja vozila.jpg
GVV desno orodišče 1.jpg
GVV desno orodišče 2.jpg
GVV levo orodišče 2.jpg
GVV strojnica .jpg
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

tom-tom napisal/-a:No pa smo skup spacal, končno za Pišuko en par slikc (pa za ostale tudi seveda)

Land Rover PGD Ljubljana-Trnovo, GV-V1 (PV,HTV,GV-GP)*

:shock:

Aja, foto by C.Sumec osebno.
Fino slike. A faks kaj rabite.

Pa Cvetota mi še pozdravi.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
tom-tom

Odgovor Napisal/-a tom-tom »

Zanimivo vprašanje.

Že ko sem sestavljal koncept sem vedel da ga bomo bolj ali manj uporabljali redko, trenutno ga na intervenciji še nismo.

Je pa bil uporaben ob štabni vaji poveljstev-štabov CZ MO Ljubljana (sponzor).

Zasnova pa je da bi se ob alarmiranju enote avtomatsko iz 112 tudi po faxu posredovalo obestilo in načrt objekta okolica-pot, predvsem pa ob večjih nesrečah podatki s kraja in podatki iz centra, centrale in brigade (množične, nevarne snovi, gozdni požari...)

Sej veste bolje je imeti kot neimeti ko potrebuješ, čeprav ni notebook je pa trontel ziher ker je termo papir, svetleče tipke, govor, lasten akumulator, odporen na vlago in umazanijo ter mraz, tiska SMS, ima IR in lahko printa iz PC al pa GSMja, vstavljen ima kartični telefon NOKIA, na Swedskem ga majo ugrajenga po večini v volvotih, ki imajo že tovarniško prirejen naslon za roko tako, da ga vgradiš notr v predal. Je pa serijsko tudi v gasilskih vozilih kot so PV in GVC 16/25.

No še prihodnost, verjetno ne bo več potreben v PV in bo šel v GVC ko bi kupljen dlančnik z GPS in GSM vmesnikom.
tom-tom ® je pridn fant sam kej k delat neče, je enkrt reku en zidar
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SAKI »

Imam eno vprašanje, zanima me sicer, katero od vozil, ki ustrezajo za nadaljno nadgradnjo za namen vozila GV-GP, ima najprostornejši tovorni prostor za namestitev nadgradnje z opremo in orodjem :?:

Bilo bi zaželjeno, da tisti, ki imaste ta vozila, podate mere za širino in dolžino tovornega prostora, (kesona), različnih tipov vozil :!:
In seveda še en pomemben podatek, skupna dovoljena obremenitev :!:

Lp

Borut Satler
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
@ndrey
Kraj: GZ Postojna

Odgovor Napisal/-a @ndrey »

Kar se prtljažnega prostora tiče, lahko povem, da ima najmanjšega Rover 110 double cab (š 1,5m, d 1m). To vozilo imamo v društvu. Nadgradnje še nima, ampak po pogovoru z enim od proizvajalcem smo uspeli skombinirati tako nadgradnjo, da bi ustrezala tipizaciji, prostora zanjo pa bi bilo več kot preveč.

Take nadgradnje kot sem jih tukaj videl na slikah (ogromna količina pločevine, vse zaprto, roloji) se mi zdi za GVGP nepotrebna in nelogična, po naših bogatih izkušnjah pa tudi nepotrebna (prinaša samo balast in viša težišče vozila).

Pred nakupom smo imeli priložnost preizkusiti in izmeriti celo paleto podobnih vozil: mazda, nissan, toyota (takrat se v Sloveniji ni prodajala zaradi manjkajoče homologacije), mitsubishi. Najcenejša je bila Mazda, ampak po moje tudi najmanj ustrezna. Ima nizke pragove in dolgo medosno razdaljo. Njeni lastniki so povedali, da imajo zaradi tega na terenu velikokrat probleme. Tovorni prostor je pri vseh modelih dovolj velik in meri v dolžino cca 150 cm. Rover ima daleč najmočnejše podvozje, čeprav tudi nissan ni slaba mašina. Ima pa nizko potniško kabino in v njej ni mogoče sedeti s čelado na glavi.

Pri vseh modelih gre za tehtanje argumentov. Rover 130 je bil po našem mnenju prevelik in predrag (smo društvo I. kategorije). Nismo pa pristali na to, da kupimo najcenejše vozilo, ki je neustrezno za kamnit in zaraščen teren. Za Rover 110 smo se odločili zaradi terenskih zmogljivosti, največje minimalne razdalje od podvozja do tal, visokih pragov, možnosti odgona, višine potniške kabine. Omislili smo si tudi ojačano vzmetenje. Notranjost je špartanska in lahka za vzdrževanje (nobenih tapiserij, trpežni materijali)

To je nekaj glavnih argumentov...
Lets work the problem people, lets not make things worse by guessin'
Uporabniški avatar
Miha76
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Miha76 »

@ndrey še kakšno sliko vašega vozila sedaj, ko še ni dokončno dodelan in seveda potem, ko bo. Sicer pa vsa pohvala, da ste se poglobili v tisto kar rabite.
LP
Miha
@ndrey

Uradni tehnični podatki so tukaj:

http://www.landrover.com/gb/en/Products ... ations.htm

Sliko sem tudi enkrat že objavil, obljubim pa nove, bolj atraktivne in reprezentativne.

datoteke/defender_1_resize.jpg

Če ima kdo kakšno konkretno vprašanje pa le na dan z njim...
@ndrey

V svoji vnemi sem spregledal očitno. :lol: Na spodnjem linku najdete prospekt za vse modele v slovenščini. Velikost cca 2MB.

http://www.summitavto.si/sites/SUMMIT_A ... ospekt.pdf
Odgovori