Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

DIREKTNO FINANCIRANJE PGD

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava darko » 9. oktober 2004, 18:55

mislim da mora biti gz res strokovna in skrbeti za razvoj in operativo. zato potrebuje tudi določena sredstva. kot je bilo rečeno iz nič nastane nič. osebno težim k temu, da se uzakoni občinske in druge poveljnike.
darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Objava Skavt » 10. oktober 2004, 9:29

Absolutno sem proti temu, da bi se PGDji financirali direktno iz obč. proračuna. Kajti potem se dogaja, da ima župan, rajši enega predsednika kot drugega in mu da več denarja.To je bil tudi eden od razlogov, da smo izstopili iz GZ kjer smo bili prej, saj so sredstva odtekala mimo načrtovanih planov direktno v PGDje. Tudi naš župan se je moral poslužiti enakih metod, kajti v nasprotnem primeru nebi mogli nikoli kupiti tistega kar smo načrtovali. Pri nas je sedaj za nakup opreme zadolžena tehnična komisija pri GZ ki jo sestavljajo poveljniki vseh GD, kateri so po mojem menju tudi edini, ki lahko strokovno odločajo o tem, kaj se bo kupilo. Tudi nakup opravi gasilska zveza, tako da ni nikakršnega prelaganja denarja iz enega ŽR na drugega. Pa še lažje se pogaja z trgovci, ker ima večjo torbo denarja.
Z znanjem raste dvom!
Uporabnikova podoba
Skavt
 
Objave: 484
Registriran: 17. december 2002, 0:31
Lokacija: Nadlesk- Loška dolina

financiranje gz

Objava Marcus » 10. oktober 2004, 11:28

Na žalost je in tudi v bodoče bo denarja vedno premalo.Kako s prejetimi finančnimi sredstvi preživeti je prava umetnost.

Ne maram užalit nobenega, vedndar moje menje je :

Gasilska organizacija je še vedno ostanek socialističnih časov.Najbolj pomembna so tekmovanja, parade in drugi množični prikazi naše moči, udarnosti in še ne vem česa (isto kot bivša jugo vojska), vendar se za to lupino skriva prazen NIČ.Vendar ta NIČ pogoltne ogromno denarja :nagrade funkcionarjem, dnevnice, kilometrine, brezplačni mobiteli in ne vem kaj še vse si nekateri izplačujejo.

Prav nekje ob robu te ogromne lupine smo gasilci operativci, ki žrtujemo svoj prosti čas za usposabljanja, intervencije,.....ki pa od vsega tega nimamo NIČ, razen tega da vse to delamo v svoje zadovoljstvo.V zahvalo dobiš kvečjemu kakšno medaljo, ki pa meni osebno ne pomeni prav NIČ, saj jih delijo vsevprek po dolgem in počez.Ne morejo pa nam zagotoviti v praksi in ne samo papirnato, da v primeru intervencije lahko zapustiš delovno mesto, da si ustrezno zavarovan, opremljen in usposobljen za izvajanje operativnih nalog,...

Tukaj se mi postavlja vprašanje - čemu sploh gasilske zveze?Čemu spoh predsedniki v društvih?

Gasilsko organizacijo bi bilo potrebno dobro prevetriti in odpihati vse priveske, ki se redijo na naš račun.

Po moje bi gasilska organizacija zgledala takole :

poveljnik (in predsednik ?) GZS

regijski poveljnik

občinski poveljnik

poveljnik društva ali sektorja


Vsi predsedniki na nižjem nivoju od GZS odpadejo, poveljniki pa naj dobijo ustrezna zakonska pooblastila in veljavo.Taka, da se en župan ne bo mogel vtikati v to ali društvo res rabi dve cevi namesto treh.Lep pozdrav s primorske.
Marcus
 

Objava Dejan » 15. oktober 2004, 14:58

Marcus z jezika smi snel :!: se popolnoma strinjam !

sedaj ko so se stvari obrnile v prid PGD-jem ( govorim za našo GZ ) in hkrati tudi za GZ saj se pgd-ji opremljajo, usposabljajo , vzdržujejo gasilske objekte .... pa je spet problem denar!
če katerim GZ s poklicnim jedrom ni prav , se lahko preoblikujejo v javne zavode ?
Dejan
 
Objave: 80
Registriran: 6. november 2003, 14:37
Lokacija: PGD Veliko Ubeljsko

Koliko stane PGD članstvo v gasilski zvezi?

Objava Primoz_K » 12. januar 2005, 18:38

Pozdravljeni!
Upam, da je tudi ta tema še živa:)
Zanima me, če ima mogoče kdo podatke o tem, koliko stane PGD članstvo v GZ?
Vprašanje morda izgleda smešno, vendar vam lahko kot primer navedem, da naše PGD plačuje letno GZ 250.000 SIT (1000 in še nekaj eurov)(za papir, strokovno delo, elektrika, ogrevanje, pošta, dnevnice, občni zbor,...). Vse ostale stroške za aktivnosti, ki jih GZ izvede po programu (izobraževanja...), društvo poravna posebej.
Se vam zdi, da imamo gasilci v našem PGD gasilsko zvezo za svojo zavetnico ali za svojega rablja?
Do naslednjič... LP
Za vsak problem pod soncem je rešitev,ali pa je ni.
Če je, jo poišči, če je ni, pa naj te ne skrbi.
Uporabnikova podoba
Primoz_K
 
Objave: 25
Registriran: 6. januar 2005, 18:27
Lokacija: Prožinska vas

Objava Peter » 12. januar 2005, 19:01

Ustanovitelji zveze (PGD-ji) določijo, koliko so jo pripravljeni finacirat. Lahko tudi nič, samo potem bo od zveze bolj malo koristi. Pri nas gre denar za delovanje zveze iz občine neposredno na GZ, tako da je za dve društvi slabih 700.000SIT. Ostalo se plačuje posebej, konec leta se pa plačajo še kakšni nepredvideni stroški ipd. Če veš, kaj za svoj denar dobiš, ti ni težko plačat.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava Brko » 12. januar 2005, 21:49

Vse lepo in prav bi bilo ,če bi lokalna skupnost odvojila sredstva v višini priporočene 3% od občinskega proračuna . Tako pa ti nakažejo manj kot 1% potem se pa opremljaj.
Uporabnikova podoba
Brko
 
Objave: 324
Registriran: 22. oktober 2004, 21:35
Lokacija: Rojstna vas Matevža Haceta

Objava Primoz_K » 13. januar 2005, 0:09

Ja, PGD-ji kot ustanovitelji zveze določijo, koliko so jo pripravljeni financirati.

Na žalost se je pri nas zgodba začela zapletati z nastanki novih občin (kot tudi marsikje drugje), ko se županu ni zdelo potrebno poravnati vseh obveznosti do zveze. Zato so se nato vsa tri društva iz naše občine, župan ter zveza (v sosednji občini; 11 PGD-jev) dogovorili in podpisali pogodbo, po kateri občina poravna dolgove za nazaj, društva pa plačujejo denar za delovanje zvezi direktno...
Potem pa je naš župan včasih slabe volje in reče da gasilcev sploh ne rabi :twisted: in nam s težkim srcem nakaže tistih 700k sit, pa naj delamo z njimi kar hočemo.
Zato me moti delež, ki ga plačujemo zvezi za njeno delovanje(zveza deluje zelo uspešno, saj so lani nagrade funkcionarjem znašale skoraj toliko, kot mi dobimo nakazano z občine za celo leto) v primerjavi s tistim, ki nam ostane za vse ostalo - še dobro da so iznašli gasilske koledarje in sponzorje, če ne bi šli že zdavnaj rakom žvižgat :)
Za vsak problem pod soncem je rešitev,ali pa je ni.
Če je, jo poišči, če je ni, pa naj te ne skrbi.
Uporabnikova podoba
Primoz_K
 
Objave: 25
Registriran: 6. januar 2005, 18:27
Lokacija: Prožinska vas

Objava Peter » 13. januar 2005, 4:04

Saj pri nas je pred leti tudi prišlo do delitve občine na dve. Tako sedaj zveza pokriva občini Žirovnica in Jesenice. V občini Žirovnica sta dve društvi, v jeseniški pa šest. Delitev stroškov gre po ključu, ki se je uporabljal tudi pri delitvi občin. Kar se nagrad funkcionarjem tiče, smo se pa zadnjič pogovarjali, da bi bilo dobro, da bi predstavnikom zveze za obiske na občnih zborih drugih zvez povrnili vsaj kilometrino. Prej še tega niso dobili. Iz tega lahko sklepaš, da nagrad seveda ni.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava matjaž » 13. januar 2005, 8:36

Naša zveza pokriva 5 občin, 5 Občinskih poveljstev, skupaj 35 društev. Vsaka občina (župan) podpiše v začetku leta z društvi in zvezo tripartitno pogodbo (občina-zveza-PGD), s katero se obveže, da bo financirala GZ in PGD.
Znesek ki ga dobi GZ od občine je odvisen od števila PGD v občini in je za vse občine enak.
Zadeva že nekaj let "laufa" tako kot je bila zastavljena.
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Objava Marolt » 13. januar 2005, 10:48

Brko je napisal:Vse lepo in prav bi bilo ,če bi lokalna skupnost odvojila sredstva v višini priporočene 3% od občinskega proračuna . Tako pa ti nakažejo manj kot 1% potem se pa opremljaj.


Vse lepo in prav. Samo je pa razlika potem ali si v občini Osilnica ali v Domžalah? :shock:
Potem pa naredimo kar koli koncentracija bogatih PGD-jev bo v močnih občinah v revnih pa bojo dobili za tri nove cevi.... :cry:
Potem pa se dogaja da jim vsako leto zgori ena oseba v hiši.
Povelnik pa da izjavo katera je že objavljena na tem forumu pod rubriko Rekli so.
LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabnikova podoba
Marolt
 
Objave: 905
Registriran: 13. november 2003, 1:46
Lokacija: Bloke

Objava Skavt » 13. januar 2005, 16:28

Velik problem je tudi financiranje občin. Proračun občine Domžale za leto 2004 je bil 140 000SIT na prebivalca na leto, Proračun občine Bloke pa 85 000 SIT na prebivalca na leto, da o demografski ogroženosti in enakomernem razvoju ne sploh ne izgubljamo besed.
Z znanjem raste dvom!
Uporabnikova podoba
Skavt
 
Objave: 484
Registriran: 17. december 2002, 0:31
Lokacija: Nadlesk- Loška dolina

Objava Brko » 17. februar 2005, 22:22

Iskal sem temo pa jo ne bom več, bom kar tu iskašljal. Komisija za požarni sklad je bila pravno formalno ustanovljena. Nikoli se nismo dobivali, sredstva požarnega sklada so nakazana na občino, ta pa jih prenakaže na GZ v obliki sofinanciranja po dvanajstinah, kot prihajajo.
V kolikor sem zastopil v pogovorih naj bi bilo to prikazano izven financiranja lokalne skupnosti. Pri nas pa so ta sredstva všteta v celotno financiranje GZ in društev. Res raspolagamo z vso kvoto na GZ. v občinskem proračunu je bila izkazana predpostavka za nabavo oz investicije 1.000.000,00 sit, sredstva požarnega sklada pa so bila nakazanav znesku 1.444.000,00 sit. Ko pa treba narediti letno poročilo za nabavo opreme in vozil potem pa smo gasilci čarovniki.
Zaključek; Ja za kaj vraga ne nakažejo ta sredstva direktno na GZ-je
Upam, da sem prav napisal, kaj menite oz,kaj svetujete?
Uporabnikova podoba
Brko
 
Objave: 324
Registriran: 22. oktober 2004, 21:35
Lokacija: Rojstna vas Matevža Haceta

Nazaj

Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron