Suha trava!!

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
matej1
GE: Ilirska Bistrica
Kraj: Ilirska Bistrica

Odgovor Napisal/-a matej1 »

Oskar napisal/-a: Takšnih gasilcev , ki se z špičalniki vozijo gledat situacijo na požarišču je itak vse preveč. :D
:?: :?: :?:

Tak požar pri nas pogasimo s tremi gasilci in zebro brez problemov.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Nikoli in nigdar nisem vas primorcev učil gasiti gozdnih in travniških požarov , nikoli nisem imel nič proti vašim špičalnikom., nikoli nisem podvomil v vaše izkušnje. Tu smo si na jasnem.
Da se je pa po drugih delih naše države razpaslo in je moderno gašenje z špičalniki vseh požarov po vrsti pa vam je verjetno jasno. In te sem jaz mislil.
Poglej samo prvi mesec na našem koledarju pa ti bo vse jasno. :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
matej1

Oskar napisal/-a:Nikoli in nigdar nisem vas primorcev učil gasiti gozdnih in travniških požarov , nikoli nisem imel nič proti vašim špičalnikom., nikoli nisem podvomil v vaše izkušnje. Tu smo si na jasnem.
Da se je pa po drugih delih naše države razpaslo in je moderno gašenje z špičalniki vseh požarov po vrsti pa vam je verjetno jasno. In te sem jaz mislil.
Poglej samo prvi mesec na našem koledarju pa ti bo vse jasno. :D
Pod to izjavo se tudi jaz podpišem.

Vseeno pa mislim, da zaradi manjšega požara v naravi ni potrebno aktivirati 3 PGD. Mislim, da bi zadostovalo eno društvo, ki bi odšlo na intervencijo. Če bi bil požar večjega obsega, bi aktivirali še dodatne sile.
In tudi če bi v tem času, ko bi prihajali še drugi gasilci, zgorelo še 4 dodatne kvadratne metre trave nebi bilo nobene škode.

lp
Uporabniški avatar
gasilec dejan
Kraj: Pobrežje-Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec dejan »

Lep pozdrav!

Tudi v moji blizini je gorelo (suha trava). Ob 13.07 je zagorela suha trava in podrast na površini 800 kvadratnih metrov na zapuščenem zemljišču ob bencinski črpalki na Čufarjevi cesti v Mariboru. Požar so pogasili mariborski poklicni gasilci.
Če je kaj vidnega kakšna površina je gorela bo slikal in sliko objavil če se sploh splača?
Lep pozdrav Dejan
Slika
Slika
Slika
PATRIKUS

Odgovor Napisal/-a PATRIKUS »

kdaj pa je bilo to :?: :?:
Na mladih svet stoji!
Uporabniški avatar
gasilec dejan
Kraj: Pobrežje-Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec dejan »

Lep pozdrav!
Če misliš mene je bilo to 23.12.2005.
Lep pozdrav Dejan
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

matej1 napisal/-a:Vseeno pa mislim, da zaradi manjšega požara v naravi ni potrebno aktivirati 3 PGD. Mislim, da bi zadostovalo eno društvo, ki bi odšlo na intervencijo. Če bi bil požar večjega obsega, bi aktivirali še dodatne sile.
In tudi če bi v tem času, ko bi prihajali še drugi gasilci, zgorelo še 4 dodatne kvadratne metre trave nebi bilo nobene škode.
lp
Najhuje pa je, ko nekdo ne prebere objave in modruje. Ti se kar ukvarjaj s travo, 10 m gor ali dol, pa se potem včasih malo uštejete, a ne, pol pa kakšen hektar več pogori. Pa ne me naprej za jajca vlečt, da se ne bi kregali zaradi primorske trave.

Torej, tu mislim da je dovolj jasno, da ni šlo požar na travniku, niti za požar trave, ampak vejevja v mešanem gozdu, kjer pa prevladujejo iglavci. Upam, da imate kakašno smreko tudi na Primorskem, da veste , kako je če zagori smrekov gozd, ki običajno tudi pogori, če ogenj preide v krošnje.

In, če je gasilcem javljeno, da gori gozd, potem pri nas vsekakor ne pošiljamo tja najprej treh gasilcev s špičalnikom, ampak je hvala bogu načrt tak, da se aktivirajo vsa društva, tako tudi za požare na objektih. Edino kante za smeti so v pristojnosti posameznih društev.

In ko pri nas gasilcvi izvozijo, izvozijo takoj, tokrat lahko rečem, da prej kot v treh minutah, saj smo imeli v tem času ravno sejo predsedstva in poveljstva na GZ, ki domuje v PGD Mengeš. Torej vozila so šla na požar, nihče ni vedel obsega.

S kakšnimi vozili so šli osebno nisem preverjal, vendar je Mengeš zanesljivo izvozil z GVC 16/25 in GVV 1, Topole z GVV 2, Loka pa z GVGP 1, če pa rabiš natančnejše podatke, bom pa pobrskal še za tistimi.

Obenem ti lahko povem, da je bilo istočasno (tudi zaradi seje) v pripravljenosti še 15 gasilcev, ki bi lahko odšli nemudoma na kraj požara, a k sreči to ni bilo potrebno.

Toliko zaenkrat, ker je ravno božični dan, ne bom preveč zapenjal, naj bo v duhu miru med nami :lol: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
matej1

Janez Koncilija napisal/-a:

Upam, da imate kakašno smreko tudi na Primorskem, da veste , kako je če zagori smrekov gozd, ki običajno tudi pogori, če ogenj preide v krošnje.
:evil:
Ja nč bat, tudi na Primorskem imamo smreke pa borovce pa brinje... tako, da si jih lahko pridete pogledat tudi malce bližje ne samo na slikah.
Mislim, da imamo na Krasu in Primorskem največ takšnih požarov in tudi največ izkušenj z njimi, zato mi ne bo ,,Ljubljančan,, govoril o požarih v naravnem okolju.

Pa brez zamere

lp
PATRIKUS

Odgovor Napisal/-a PATRIKUS »

aha hvala za informacijo :!: :!: :lol:
Na mladih svet stoji!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

matej1 napisal/-a: Mislim, da imamo na Krasu in Primorskem največ takšnih požarov in tudi največ izkušenj z njimi, zato mi ne bo ,,Ljubljančan,, govoril o požarih v naravnem okolju.

Pa brez zamere

lp
Ti je tudi ne mislim soliti in si primorskega požara tudi ne želim, hotel sem te opozoriti, da ni gorela trava, tako kot ti pišeš, seveda ponovno nisi prebral in tiščiš svoje naprej.

Ma imej svoj ogenj v travci, pa v borovčkih pa v smrekah, nič ti ga ne zavidam, vendar me pa en "Primorc" ne bo učil, kako naj gasimo požare pri nas doma :twisted:

Pa pojdiva malo na nož, kljub prazniku, če tako hočeš :twisted: .

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
matej1

Še nekaj
Po mojih izkušnjah so za take požare najprimernejša vozila GVGP-1 in GVGP-2, upam da vemo zakaj, GVC pa pripelje vodo čim bližje. Pri nas je zelo razgiban teren, ceste so zelo ozke, zaraščene, včasih neprevozne, včasih pa do požara ne pelje nobena cesta ali kolovoz.

Zanima me, če ste imeli kaj problemov, da ste prišli na mesto požara z vašim vozilom in GVC-jem.

lp
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

matej1 napisal/-a:Še nekaj
Po mojih izkušnjah so za take požare najprimernejša vozila GVGP-1 in GVGP-2, upam da vemo zakaj, GVC pa pripelje vodo čim bližje. Pri nas je zelo razgiban teren, ceste so zelo ozke, zaraščene, včasih neprevozne, včasih pa do požara ne pelje nobena cesta ali kolovoz.

Zanima me, če ste imeli kaj problemov, da ste prišli na mesto požara z vašim vozilom in GVC-jem.

lp
K sreči ne, ker so bile 100 m cevi dovolj, v zevzi pa imamo tudi vozilo GVGP 1, ki je še kako koristen takrat, ko "zagusti".

Tudi sami že vsa leta ugotavljamo, da za gašenje gozdnih požarov nismo opremljeni. Merila namreč določajo opremo na osnovi požarne ogroženosti naravnega okolja, ki pa je srednja, tako, da nobenemu izmed društev po pokrivanju površin gozda ne pripada vozilo za gozdne požare.

K sreči ga je PGD Loka kupila še pred tipizacijo in upam, da bo še dolgo zdržal, saj se novih vozil, razen izključno na lastne stroške ne bo nabavljalo.

Vem, kakšni so pogoji za dovoz pri vas (grem nekajkrat letno v vaš konec), pri nas so pa zadeve še nekoliko težje. Tere je hribovit, gosto poraščen, gozdnih poti ni oziroma niso vzdrževane, tako, da se po njih lahko prebija samo traktor, pa še samo na nekaterih področjih. Imeli smo namreč že primer, da je zagorelo globje v gozdu in ni bilo druge rešitve, kot metle, traktor in cisterna za gnojevko, sekire, rovnice, lopate. Kako pa plamen oblizne mlade smrekce si pa verjetno že izkusil.

Torej, vozila so res prevelika, vendar so merila in kategorije določene, ne glede na to koliko gozda imaš in kako do njega prideš.

Zato sam trdim, da raje vidim, da je v prvih 15 minutah na kraju 60 gasilcev, tudi če gori 30 m2, domov se še vedno lahko peljejo, težje jih bo dobiti dovolj po 15 ali več minutah, ku zadeva uide izpod nadzora.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
FUC
Kraj: Komen

Odgovor Napisal/-a FUC »

Janez Koncilija napisal/-a:
matej1 napisal/-a: Ti se kar ukvarjaj s travo, 10 m gor ali dol, pa se potem včasih malo uštejete, a ne, pol pa kakšen hektar več pogori. Pa ne me naprej za jajca vlečt, da se ne bi kregali zaradi primorske trave.

)
Mi ne podcenjujemo in tudi ne zabušavamo pri nobenem požaru, da smo si na jasnem. Če pride do večje razsežnosti požara je to posledica vremenskih razmer(suša, veter) ali težko dostopnega terena in nikakor ne našega neprofesionalnega odnosa, saj si vendar vsi želimo da bi požar čimprej in na čim manjši površini pogasili!
Ni nam lahko!
Uporabniški avatar
FUC
Kraj: Komen

Odgovor Napisal/-a FUC »

Glede na trenutno požarno ogroženost... tri društva aktivirat ...?
Ni nam lahko!
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Glede na trenutno požarno ogroženost... tri društva aktivirat ...?
Malo prebiram objave pa še vedno nevem od kod toliko pompa :shock: :shock:

Če je plan alamiranja zajemal ta 3 društva potem prav da se je plan tudi izvedel tako kot je napisan!! Če imamo napisana in določena pravila jih je treba upoštevat drugače brezveze da sploh kaj imamo-vsaj moje mnenje!
8)
Zaklenjeno