ALI JE TUDI GASILCE STRAH !?!

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
gonzo 19

ALI JE TUDI GASILCE STRAH !?!

Odgovor Napisal/-a gonzo 19 »

Verjetno ni gasilca,ki ne bi poznal strahu.Vsak od nas občuti določeno mero treme pred intervencijo ali pa pred drugim pomembnim dogodkom, vsak ob bolj ali manj nevarni situaciji občuti neko stopnjo strahu,od"prestrašenosti"pa do prave panične reakcije.
Zato gasilci naj vas nebo sram,pišite o svojih situacijah to ni sramota, mogoče pa vas ta tema česa razbremeni?
Kdo pa lahko koga razume bolje kot GASILEC GASILCA.
NA POMOČ!
PATRIKUS

Odgovor Napisal/-a PATRIKUS »

Saj se res lahko zgodi kaj takšnega npr. da je ena velika intervencija pa si nervozen pa te je strah. Saj neveš kaj te čaka to ja tak koda bi na Igu šal pisat IDA.To sem slišal baje da je najtežje zato sem omenil to :D :wink:

LP PATRIKUS 8)
Na mladih svet stoji!
Uporabniški avatar
cheeby
Kraj: Lj Ježica - GBL

Odgovor Napisal/-a cheeby »

če po pravici povem mam vsakič ko pager piska tak bedn občutk v želodcu kukr pred kšnim izpitom al pa kej tazga nevem če je to strah glih, pomoje bolj adrenalin ampak k pridem u GD je prec bol :wink:
Skupaj spreminjajmo svet na bolje!
Uporabniški avatar
Dušan
Kraj: Zgornja Bistrica (Tirgot)

Odgovor Napisal/-a Dušan »

Ko se oglasi pozivnik se dvigne pritisk sploh, če je dokaj nepričakovano in daljši čas mir! :D
Se pa dogaja kaj podobnega tudi med intervencijami sploh, če se zgodi kaj nepredvidenega. Lahko je to adrenalin ali se pa tudi momentalo ustrašiš.... :? :D
Tehnika nam lajša življenje!
Uporabniški avatar
gonzo 19

To kar se kar se nam dogaja ko se oglasijo pozivniki je adrenalin,kateri je pa lahko včasih bolj nevarenkot pa sam strah.
Kaj pa pri kolegih sogasilcih je opazil kdaj kdo kakšen strah ali pa neodločnost da nekaj bi ali nebi naredil?
Uporabniški avatar
gdemsa
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gdemsa »

No ja strah?!

Ko piska pozivnik ni nič strahu ker itak še ne vem kaj bo treba počet. Pač hitro skočim na bicikel, ki me najhitrej pripelje v GD. Tam se oblečem in opremim in ajde gremo.
Strahu ni. Mogoče je bil včasih, ko sm šele začel z gasilstvom in so bila pričakovanja prevelika. Zdaj po nekaj intervencijah pa itak vidim, da za nevarnejša opravila v Ljubljani poskrbijo poklicni gasilci in si kot prostovoljec v nevarnosti samo toliko, kolikor se sam vanjo spravljaš.
Take only memories, leave only bubles
http://www.parketarstvo-gepart.si
Uporabniški avatar
Zabavko
Kraj: Kranj-Primskovo

Odgovor Napisal/-a Zabavko »

Predvsem je veliko adrenalina! Ob pozivu, med intervencijo!
Strah?
Pomoje ga takrat, ko si napumpan z adrenalinom tako ali tako ne občutiš!
Moje mnenje!

Strahospoštovanje do ognja mora biti!

Ko bom to izgubil je bolje da preneham z gasilerijo!
Vsaj upam, da bom (če se že zgodi to)! ker takrat si ŽE prepameten in kao VSE obvladaš!
To pa ni ZDRAVO!
Gasilci smo čudne žvali! Ko drugi spijo mi na pomoč hitimo!
Uporabniški avatar
aljoša zver
Kraj: Radlje ob Dravi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aljoša zver »

Ko zapiska pozivnik ti požene adrenalin po žilah, vendar maš včasih čuden občutek v želodvu,sploh ko ti izpiše huda prometna nesreča, ker ne ve3š kaj te čaka na kraju, čeprav je na vsaki intervenciji isto da ne veš kaj te čaka do prihoda.
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

Moje izkušnje: kot "mulc" sem se bal ognja. Zato sem se tudi pridružil gasilcem, da sem izkoreninil strah.

Ko pa pozivnik piska imam srce v hlačah in polno adrenalina v krvi, takrat mi je najbolj važno, da čim hitreje in čim bolj varno pridem do GD. Na intervenciji je pa strah stalno prisoten, čeprav na srečo zadnje čase v čedalje manjših količinah. Pač s časom se naučiš nadzorovati tudi strah. Najbolj pa upoštevam naslednje besede: "Če poznaš ogenj, ti ne more nič, če se ga bojiš, ti je najhujši sovražnik. Nikoli pa ne veš kaj se lahko zgodi."
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

se strinjam z Zabavko-tom , ko si napumpan z adrenalinom ga ne obcutis toliko/ ce ga sploh.
Mene je bilo do zdaj strah samo v 2 primerih (ce lahko temu recem sploh strah, bol zaskrbljenost):
- Lazenje po srehah, ko smo popravljali posledice toce
- Pohajkovanje v "kondomu" (obleki za nevarne snovi)

Pri prvem sem se pac malo bol mogo zbrat, da nism mimo stopo :).
Pri drugem je malo klasftrofobicen obcutek bil, vsaj pr meni, sam ko se malo navadis in ko vidis da se ti ne more nic zgodit, pol to takoj mine (vsak ki je opravljal tecaj za nevarne snovi, ve zakaj se uporablja noz :lol: )
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Meni je letos ob požaru v tovarni Liko za nekaj časa cmok narasel (prpa delala) predvsem zaradi tega, ker vem v kolikšno katastrofo se lahko razvije, če ga ne premagamo.

Zmagali smo.

Sem dobil pod nos, da se je čutil čustveni naglas ob mojem komuniciranju preko ukw-ja. Od mojega regijskega pov.

Ja, lahko je biti Napoleon doma v gatah in postajo v roki ( ter po končani intervenciji ). Na kraju samem pa samo ena napačna odredba, in adijo firma ter 600 delovnih mest.

LP!
Uporabniški avatar
gonzo 19

Strah je varovalno čustvo brez katerega človeštvo nebi preživelo
-prvi ljudje bi stopili skozi skalne previse
-stopili pred divje zveri
Strah pred neznim nas torej varuje da ne naredimo nekaterih neumnosti ne pa pred vsemi!

Kaj pa ČUSTVA a smo tudi kaj ;a delamo gasilci z čustvi ;je to mogoče slabost;nas lahko v določenem trenutku stane nerazsodnega razmišljanja;

Zgodilo se je to meni :cry: :(
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Kdor bo rekel da ga ni strah laže ali pa sploh še ni bil na nobeni intervenciji. Pa ta strah ni nič slabega. Dokler le ta obstaja je močno zmanjšana možnost da bomo prekoračili svoje možnosti in bomo naredili kaj narobe.
Ko strahu ni več, pridejo napake ki so lahko tudi tragične.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
MVr

Odgovor Napisal/-a MVr »

MICKA napisal/-a:Kdor bo rekel da ga ni strah laže ali pa sploh še ni bil na nobeni intervenciji. Ko strahu ni več, pridejo napake ki so lahko tudi tragične.
Do danes imam nekaj malega intervencij, po katerih lahko podam lasten pogled:
-na nobeni intervenciji me ni bilo strah. Vsaj v prvih trenutkih po prihodu na mesto nesreče sem pač v skladu organizacije naše GE na intervencijah izvajal naloge, ki so mi bile dodeljene - brez strahu.
Druga pesem pa se pojavi, ko so na inrtervenciji opravljene vse zastavljene naloge, odpravljene nevarnosti in nastopi čas, ko lahko celo nesrečo počasi, še enkrat 'preletiš' v glavi. Ničkolikokrat šele takrat začnejo delovati živci, noge postanejo mehke, povezovati začneš sebe, svojce,.... Še najhuje je, ko moraš na intervenciji reševati otroke. Vsekakor psihični pritiski so, vprašanje je, kakšne so psihične posledice takšnih dogodkov - vse skupaj nima nobene zveze z strahom.

Malo me je zaneslo, zato zaenkrat dovolj.

Lep dan še naprej!

Martin
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

gdemsa napisal/-a:Zdaj po nekaj intervencijah pa itak vidim, da za nevarnejša opravila v Ljubljani poskrbijo poklicni gasilci in si kot prostovoljec v nevarnosti samo toliko, kolikor se sam vanjo spravljaš.
Si prepričan da govoriš v imenu vseh ljubljanskih gasilcev? Na podlagi česa pa si prišel do takega sklepa? Iz katere enote sploh si da morajo poklicni kolegi narediti vse kar je nevarnega namesto vas?
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Odgovori