VULKAN

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Mnenja sem, da je težko posploševati. Tam, kjer imajo prostore GD ogrevane ter urejene klubske sobe, je lahko računalnik tudi v GD. Kako pa bo urejen dostop do podatkov? ali vsi lahko brskajo (berejo, brišejo in spreminjajo) vse datoteke? Ali boste na steno obesili geslo za dostop do podatkov v Vulkanu (podatki so vendar javni in vsak lahko pogleda svoje podatke). Znanje uporabnikov je različno in kako zagotoviti, da ne bodo šla v nič prizadevanja nekaterih?
To so dileme, ki jih moramo imeti razčiščene, predno namestimo računalnik v prostorih GD.
Pri nas še nimamo ogrevanih prostorov ter si težko zamišljam nekoga, ki bo pri nizki temperaturi sedel dalj časa za računalnikom in vnašal podatke, delal seminarske naloge itd. Tako po mojem mnenju še nekaj časa ne bo nakup računalnika naša prioritetna naloga. Še posebej zato, ker imamo premalo zaščitnih oblek in druge varovalne opreme. Moje osebno mnenje je tudi, da imajo vsi tisti, ki se v PGD malo bolje spoznajo na uporabo programske opreme (AutoCad, Word, Excel, različne baze podatkov itd) računalnike že doma in verjetno nebi hodili v GD urejat podatke na računalnik. To bi bilo samo v primeru, če bi tam imeli zelo dober računalnik in veliko programske opreme (licence????). Sami pa veste, da to ni možno. Še posebej ne za društvo I. kategorije.
Tako bo verjetno še nekaj časa ostalo tako, kot je sedaj. Sicer nimamo še vnešenih podatkov o opremi, upam pa, da bo tudi to do konca leta urejeno.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

računalnik

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Jaka. se popolnoma strinjam s tabo. Nima smisla posploševati. Moje razmišljanje ni bilo povezano z program Vulkan in kaj je še zaščitenega , ampak s preprosto uporabo navadnih programov, pisanja in tiskanja tekstov, shranjevanja podatkov o vajah, akcijah , arhive in podobno. Vse to pride prav, ko pišemo razna letna poročila, se učimo za tečaj, pišemo kroniko itd... Naj bo računalnik izkoriščen, če smo zanj dali 200 ali več tisočakov.
Kaj se pa tiče dela z Vulkanom in ogrevanja v gasilskem domu, pa itak vemo, da je vse naokrog vulkana vroče! :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Re: računalnik

Odgovor Napisal/-a metodg »

Oskar napisal/-a:Ne morem mimo tega, ga se ne oglasim na pisanje Metoda dne 16.4.2003, ko navaja , da je nesmiselno imeti računalnik v gasilskem domu , kjer se bo nanj nabiral prah.
Oskar,
govorim bolja za našo GZ, ker poznam razmere. Nimam nič proti, če bo računalnik v društvu, samo da se bo uporabljal.

Metod G. :D
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Glede na to, kako varnostno pomanjkljivo je Vulkan trenutno zastavljen, sem prepričan, da bo slej ko prej prišlo do večje zlorabe. Pa ne (samo) to, da bo nekdo prebral Franceljevo davčno številko, datum rojstva ali številko GSMa. Kakšna osebna zamera ali pa zgolj hekerska zabava bo povzročila brisanje celotnega članstva kakšnega društva, ali spreminjanje činov ali kaj podobnega. Ker ne bomo vsak dan preverjali stanja na Vulkanu, lahko mine tudi nekaj mesecev, preden bo to v društvu kdo opazil. In če so delo z varnostnimi kopijami na Logosu zastavili podobno kot z varnostjo na sploh, podatkov niti pod razno ne bo mogoče "dobiti nazaj". Lepo za računalnik in ponovno vnašaj!
Če bi lahko vsaj delal varnostne kopije tudi na svoj računalnik... in potem smo že spet pri možnosti off-line obdelave podatkov, ki pa žal ni mogoča...

Logos seveda ni in ne bo kriv, ker program (verjetno) izpolnjuje vse cilje, ki jih je zahtevala GZS. Na GZS pa očitno ni nikogar, ki bi se s problematiko računalništva v gasilstvu ukvarjal na dovolj visokem (strokovnem) nivoju.

Konec leta se obeta aplikacija za vnašanje intervencij. Vpletena je URSZR - torej posredno tudi MORS. Če bo tam varnost na enakem nivoju, potem "adijo pamet"!

Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
mezan
Kraj: Bled
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mezan »

Jože R

V informacijo, v programu VULKAN ni davčne številke.
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Mežan!

V Vulkanu JE davčna številka - saj jih ravnokar vnašam - ni pa obvezna, tako kot je bila v GAS2000.
Ni pa več EMŠO, ker je bilo zbiranje teh številk v nasprotju z zakonom o EMŠO.

Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Živjo!

Zanima me, če ima za dostop do Vulkana geslo dodeljeno društvo ali so gesla (oz.geslo) posredovana samo na GZ.

Sem namreč vpisoval podatke že v GAS in imam nekaj sprememb, med pošto pa nisem zasledil nobenega obvestila z geslom.

lp Jani
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Jani, vsako društvo ima svoje geslo.
Uprabniška imena in gesla so prišla z dopisom na GZ. Pozanimaj se pri vaši GZ.

Metod G. :D
Uporabniški avatar
Mateja
HazMat Team
Kraj: Topole in Gornji Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mateja »

Zivjo!

Kako je z odobritvijo vec gesel za drustvo? Na GZS so omenili, da bodo imeli lahko v enem drustvu vec gesel - tajnik za maticno knjigo, poveljnik za intervencije, orodjar za osnovna sredstva - pac v stilu, da en sam res ne more delati vsega!

Nase drustvo je dobilo 1 geslo. Imam ga sama, skusala sem delati, zagotovo bom potrebovala nek cas, da se bom navadila. Trenutno mi se ni vsec.

Bistvenih novih moznosti na nivoju drustva ni! Kako pa bo z azuriranjem podatkov - recimo novi cini, specialnosti - kako hitro bo to res na strezniku - naceloma sedaj sama naredim vpis takoj, ko dobim posto - se je izkazalo za bolj pametno!

Nisem pa se zaenkrat vnasala novih clanov. So kaksne ovire? Je nepopoln vpis takoj zavrnjen, ga je moc shraniti?

lp, Mateja
Znanost se ni začela z nami.
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Mateja,
določene kontrole VILKAN naredi takoj in te na pomanjkljuvosti tudi opozori.
Trenutno imajo vsa društva po eno geslo. Glede na razširjenost uporabe pa bodo baje dodeljevali nova gesla tudi z različnimi pravicami.

Priznam da prvi dan Vulkan tudi meni ni bil preveč všeč, sem bil pač navajen GASA, ampak sedaj se mi pa zdi veliko boljši.

Kar se tiče ažuriranja podatkov je tako, takoj ko nek nivo potrdi nov vnos, se ažurirani podatki takoj pokažejo na vseh nivojih.
Seveda je pa problem, če določen nivo ne ažurira podatkov. Potem novih podatkov ne bo.
Zase vem, da jih bom ažuriral veliko lažje, saj imam sedaj bazo dostopno povsod, samo da imam računalnik z internetom.

Trenutno je nekaj problemov s parvicami, vendar jih na GZS in LOGOSU kar ažurno popravljajo. Vsaj tiste na katere sem jih opozoril...

Metod G. 8)
Simona

Odgovor Napisal/-a Simona »

Z letom 2004 naj bi vsa prijavljanja ne tečaj potekala preko Vulkana. Na nivoju GZS bo imel Vulkan možnosti kompletnega vodenja vseh tečajev. To pomeni, da bo prijava prišla od gasilske zveze na GZS. Tam se bo razporedila v določen tečaj in oblikovano bo obvestilo na zveze, na kateri tečaj bo razporejen določen tečajnik. Po izvedenem in zaključenem tečaju bo tečajnikom pripisan status uspešno opravil, oziroma tečaja ni opravil. V prvem primeru bo avtomatsko vpisana specialnost oziroma čin, ki ga je pridobil z dotičnim izobraževanjem. V primeru neuspeha pa bo imel tečajnik vsaj eno možnost popravljanja.

Za vsa usposabljanja, ki so v organizaciji GZS bo imela pristojnost vpisa napredovanj samo GZS. Ker bo veliko manj papirne vojne, kot je je sedaj, sem mnenja, da bodo zadeve potekale dokaj ažurno.

Pustimo Vulkanu zaživeti in s skupnimi močmi dosežimo, da bo to program, ki nam bo v pomoč in ne v breme. Na začetku bo vsekakor nekaj težav in hude krvi, ampak z veliko mero dobre volje in pozitivnim pristopom sem mnenja, da vse to lahko presežemo in na koncu dobimo res uporabno orodje.

Lep dan vsem skupaj,
Simona
Uporabniški avatar
Mateja
HazMat Team
Kontakt:

No, saj se clovek res privadi, samo zaceti je treba. Glede azuriranja je zadeva dobra, res me pa zanima, kako bo do junija, ko bodo imela pravico popravkov se drustva in kako je recimo s pogoji za prijavljanje na tecaje - mar ni pogoj za specialnost nevarne snovi specialnost nosilca IDA? Tega vulkan ne javlja. Ali je to le "neuradno"? Meni se sicer zdi pogoj smiseln.

Kako je tudi z azuriranjem statusa po letih - recimo - v Gasu sem vpisala sosedovega mulca pri 15 letih kot mladinca, medtem je dopolnil 18 let in smiselno bi bilo, da bi mi ga sam program spremenil v "pripravnika". Tiste, ki gredo na tecaj opazim, sicer pa malo tezje.

Kako je s sporocanjem glede napredovanja - pri Gasu so bile veckrat tezave - se bo pocakalo na nova pravila gasilske sluzbe, da bodo vse stvari dorecene - recimo, kdo se ima pravico udeleziti tecaja za clane visjih poveljstev.

Posredovane so bile vecinoma kadrovske evidence, koliko so bile v GASu na vseh nivojih vodene ostale stvari - kolikor vem, so se porocila o intervenciji sicer pisala v GASu, naprej pa so sla spet kot papir - torej sedaj ne bo noben kaksne ljubke krace dodal na koncu, kakor podpis?

Hvala za odgovor tistim, ki vedo vec!

Lp iz Münchna
Mateja
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Mateja napisal/-a:Glede azuriranja je zadeva dobra, res me pa zanima, kako bo do junija, ko bodo imela pravico popravkov se drustva in kako je recimo s pogoji za prijavljanje na tecaje - mar ni pogoj za specialnost nevarne snovi specialnost nosilca IDA? Tega vulkan ne javlja. Ali je to le "neuradno"? Meni se sicer zdi pogoj smiseln.
Pravice so odprte zato, da društva lahko vpišejo vse specialnosti, ki so jih člani že pridobili. Še do pred kratkim za nevarne snovi ni bil potreben predhodni tečaj za IDA, kar sedaj je (ali pa se motim :?: me bo Simona popravla :oops: ).

V zvezi z avtomatskim spreminjanjem statusa mladinec-pripravnik, mislim, da je prav, da ni avtomatizirano. Tako smo prisiljeni vsaj enkrat letno podrobno pregledati evidenco, ker je v tem času lahko kdo odšel...
V nasprotnem primeru bi se pa zaradi avtomatizma na te stvari pozabilo in bi imeli člane, ki že nekaj časa niso v društvu vodene kot člane društva.
To je moje mnjenje...

Poročila o intervencijah naj bi do konca leta še vpisovali v GASU in jih v papirni obliki pošiljali naprej. V začetku naslednjega leta pa naj bi podatke o intervencija vpisovali direktno preko spleta. Slišal sem, da bodo poročilo začeli pisati že na Centru za obveščanje, potem bo pa vsaka služba ki je sodelovala na intervenciji v to poročilo preko interneta vpisovala svoje podatke. Upam, da bo res tako...

Skratka, mislim da so se zadeve začele premikati v pravo smer. Na nas uporabnikih je sedaj naloga, da bo vse skupaj zaživelo tako kot je zamišljeno. Po prvih vtisih mislim, da ne bo problema...

Metod G. :D :P
Uporabniški avatar
Mateja
HazMat Team
Kontakt:

Metod:

Eno prosnjo imam, ce mi lahko pomagas (ali kdo drug). Kako je s funkcijami na drzavni ravni, kjer je casovna opredelitev? Bo to vnasala GZS ali bodo morala drustva?

Recimo clan Mladinsega sveta od do?

Ali kaj drugega? Kako je z mandati - se bo stelo po mandatih ali neprekinjeno, kot sedaj?

Hvala in lp, Mateja
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Mateja, tle si me pa dobila :? . Pojma nimam.

Jaz mislim zadeve ažurirati s strani lokalne GZ pol bomo pa videli...

Najbolje da vprašanje nasloviš na Darjo Pirš, ki je odgovorna za te zadeve.

Metod G. 8)
Odgovori