Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

FINANCE

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

FINANCE

Objava kapo » 1. april 2009, 15:21

DOTACIJE - dotacije so letos pridobitna dejavnost in so obdavčene. Kaj to točno pomeni. Gasilci izvajamo javno gasilsko službo kot nepridobitno dejavnost. Del stroškov za intervencije dobimo od strani GZ povrnjeno z DOTACIJO in ta sredstva so OBDAVČENA (22%) ker dotacija spada v pridobitno dejavnost. Kdo je tu nor, ker če jaz prav razumem stroški intervencije so nepridobitna dejavnost a sredstva ki prejmemo od GZ pa so pridobitna dejavnost. Isto je z sredstvi ki jih pridobimo pod naslovom za delovanje društva, ogrevanje garaž in podobno, normalno z dotacijo od strani GZ in tudi to je OBDAVČENO (22%). PGD čigava OGE operativno deluje in ima dosti intervencij kot je to naš primer pokriva stroške teh intervencij (gorivo, mazivo, servisi, amortizacija) od strani GZ v višini niti 50%, zato društvo organizira pridobitno dejavnost (najem prostorov, veselice ...) da bi pokrilo te stroške. HALLO zdaj je vse obdavčeno. To se z skupnim imenom imenuje reševanje statusa prostovoljnih gasilcev. Hvala lepa na takšni brigi spoštovani veljaki, na dobri poti ste da nas zatrete.
kapo
 

Odg: FINANCE

Objava Rafter » 2. april 2009, 22:45

Nimam dosti časa, ker je že pozna ura, vendar: za stroške pridobitne dejavnosti lahko vpišete popolnoma VSE stroške intervencij, saj za to vas navsezadnje financirajo, a ne?

Prav tako smo mi vpisali stroške registracije vozila - ker mora biti 24/7/365 pripravljeno. Stroškov goriva in stroškov servisa pa ne vpisujemo zraven.
Rafter
moderator
moderator
 
Objave: 3021
Registriran: 10. junij 2003, 0:06

Odg: FINANCE

Objava Rok Ušen » 2. maj 2009, 23:40

En nasvet - kjer se da, se naj DOTACIJA "preimenuje" v DONACIJO. Ali je ta tudi obdavčena? Mislim, da ne. :wink:
Rok Ušen, GČ I. st.
Rok Ušen
 
Objave: 758
Registriran: 17. marec 2006, 11:58
GE: Savinjska

Odg: FINANCE

Objava Marjetica » 3. maj 2009, 20:44

No saj ni vse tako črno, kot je videti.
Dotacije so res obdavčene že od 1.1.2008, oz. so obdavčena vsa finančna sredstva, ki jih dobimo iz javnih financ (proračuna). Neobdavčena sredstva so samo donacije oz. prostovoljni prispevki, članarine in obresti za sredstva na vpogled.
To pa samo pomeni, da za toliko sredstev, ki jih dobimo iz dotacij moramo imeti stroškov. Če so torej stroški, ki jih imamo v zvezi z dejavnostjo društva v isti višini kot prihodki iz dotacij pomeni, da nimamo dobička in torej ne plačamo davka. Seveda pa moramo dobro vedeti kateri stroški so davčno opravičljivi in kateri ne.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabnikova podoba
Marjetica
moderator
moderator
 
Objave: 861
Registriran: 29. julij 2004, 20:06
Lokacija: Hotinja vas-mariborska regija


Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost