Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

OBUKA/TEČAJ ZA ZVANJA UPRAVLJAČA ČAMACA U BiH

Tečaji, vaje, šola ...

Moderator: Oskar

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

OBUKA/TEČAJ ZA ZVANJA UPRAVLJAČA ČAMACA U BiH

Objava DVD Bosanska Krupa » 18. avgust 2019, 15:16

Bosanska Krupa – 17.08.2019. – U organizaciji Ministarstva prometa i komunikacija F BiH (MPKFiH) u prostorijama Kapetanije unutrašnje plovidbe Otrožac - Jablanica održano je polaganje ispita za upravljače čamaca s motorom, rafting čamaca i drugih plovila.

Polaganju ispita su pristupili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa, Vatrogasnog društva (VD) Otoka iz Bosanske Otoke, Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Vogošća kao i drugi zainteresovani građani.

Kao uslov za pristupanju polaganju ispita kandidati moraju zadovoljavati nekoliko kriterija i to da su stariji od 18 godina, da su prošli obuku za upravljače čamaca, rafting čamaca i drugih plovila kod ovlaštenih organizacija i da su psihofizički sposobni.

Obuka za upravljače čamaca se vrši na osnovu Pravilnika o programu načina polaganja i spita za upravljače čamaca i drugih plovila koji je donijelo MPKFiH a obuku vrše organizacije ovlaštene od MPKFiH koje su u obavezi bile donijeti svoje Programe obuke upravljače čamaca, rafting čamaca i drugih plovila i staviti ih na uvid MPKFiH.

Za članove DVD Bosanska Krupa, VD Otoka i nekoliko građana sa područja Općine Bosanska Krupa obuka je organizirana od strane DVD Bosanska Krupa jednoj od ovlaštenih organizacija od strane MPKFiH a ista je vršena u „Centru za obuku vatrogasaca i spasioca“ koji djeluje u okviru DVD Bosanska Krupa kao organizaciona jedinica.

Po završenoj obuci polaznicima se od strane DVD Bosanska Krupa izdaju Uvjerenja o uspješno savladanoj obuci koja su jedan od pred uslova za pristupanje polaganju ispita pred komisijom Ministarstva.

Kandidatima koji uspješno polože ispit od strane MPKFBiH izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za upravljanje čamcem – brodicom kojoj je utvrđena sposobnost za plovidbu, bez obzira na vrstu, namjenu i područje plovidbe dužine trupa do 15 m i istisnine manje od 15BRT na unutrašnjim plovnim putevima, odnosno čamcima na moru čija baždarena dužina manja od 12 m a registarska zapremina manja od 15 BRT, bez obzira na snagu motora, ako za pojedine vrste čamaca nije drugačije propisano. Također i uvjerenje o osposobljenosti za upravljanje rafting čamcem, kojim se plovi na divljim vodama – rijekama.
Izdana uvjerenja važe na području BiH i inostranstva

DVD Bosanska Krupa će aktivnosti na obuci upravljača čamaca nastaviti i u narednom periodu za svoje operativne članove dobrovoljne vatrogasno-spasilačke jedinice, za pripadnike Gorskih službi spašavanja sa područja FBiH tako i za druga lica sa područja F BiH zainteresovana za ovakav vid sticanja stručnih zvanja.

Cijena polaganja ispita pred komisijom je 120,00KM ( 63,00Eur)
Cijena obuke je po tarifama usluga DVD Bosanska Krupa.
Priloge
2.JPG
Sjedište Kapetanije za unutrašnju plovidbu - promet u Ostrožcu kod Jablanice
6.jpg
Praktična obuka spasioca na vodi
5.jpg
Praktična obuka upravljača čamca na divljim vodama - skipera
4.jpg
Praktična obuka upravljača čamca na divljim vodama - skipera
3.jpg
Praktična obuka upravljača čamca na motorni pogon
Uporabnikova podoba
DVD Bosanska Krupa
 
Objave: 17
Registriran: 17. oktober 2015, 15:06
Lokacija: Bosanska Krupa, Unsko-sanski kanton, Bosna i Hercegovina

Nazaj na Izobraževanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov