Še malo heca, nooo....
SPECIALNOST INFORMATIK
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
No, sedaj vidite, da se s problematiko članic resno ukvarjam, UDBA mi pa že diha za ovratnik.Drago napisal/-a: ti si danes izdelal "lik članice", kot bi ti ustrezal, da se strinjaš z specialnostjo - slika ne laže.(bilo kuda - UDBA svuda)
![]()
lp DC
Ampak, sem ga našel, udbovca

Najbrž razmišlja: "Kje bi dobil dva, da mi tole v Krtinco odneseta" (OZNA sve dozna
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
smo tudi taki, ki smo zamudili ta vlak, pa nič za to. kitenje z značkami ne pomeni prav nič, če svojih znanj ne znaš uporabljati v za to določen namen.
v aprilu sem opravila omenjeni tečaj, oziroma se imenuje "usposabljanje za informatika" - pač dobiš le potrdilo "udeležil & uspešno opravil". saj na začetku izrecno vprašajo, kdo se z Vulkanom še ni srečal, in da je tečaj namenjen ravno takim; pač tudi v opozorilo, da bo to dolgčas za tiste, katerim so stvari poznane. ampak jaz vedno pravim, da človek nikoli ne ve vsega, in sigurno se da še kaj novega slišati.
no, uvodoma se mi je povsem nepotrebna zdela razlaga IS in pojmov informatike, saj dejansko v tistem kratkem času želiš spoznati čim več primerov in se izobraziti skozi praktične vaje, kot je to tudi potekalo v nadaljevanju. hec pa je v tem, da dobiš gradivo staro 3 leta, za kar bi se lahko vsaj malo potrudili, da bi v njem odpravili nekaj sprememb. in kot je izdelan "priročnik" za Vulkan, bi lahko predložili še za Spin, če smo ga že na kratko obdelali.
ena od stvari, ki so mi tudi hecne, pa je povsem - kako naj se izrazim, "sistemska". In sicer, da po eni strani vpisujemo in obdelujemo baze podatkov, evidenc, ipd. a po drugi strani, je dan današnji potrebno mnogo vedeti tudi o varovanju podatkov in njihovem skrbnem ravnanju. Se zdi kot vsa tista birokracija, ko imaš dela čez glavo, še preden si kaj zares naredil. No, saj mi je stvar razumljiva, a vendar se zdi, da je informatika prerasla človeštvo.
no, izmed vsega sem hotela le povzeti dejstvo, kot je že rekel:
v aprilu sem opravila omenjeni tečaj, oziroma se imenuje "usposabljanje za informatika" - pač dobiš le potrdilo "udeležil & uspešno opravil". saj na začetku izrecno vprašajo, kdo se z Vulkanom še ni srečal, in da je tečaj namenjen ravno takim; pač tudi v opozorilo, da bo to dolgčas za tiste, katerim so stvari poznane. ampak jaz vedno pravim, da človek nikoli ne ve vsega, in sigurno se da še kaj novega slišati.
no, uvodoma se mi je povsem nepotrebna zdela razlaga IS in pojmov informatike, saj dejansko v tistem kratkem času želiš spoznati čim več primerov in se izobraziti skozi praktične vaje, kot je to tudi potekalo v nadaljevanju. hec pa je v tem, da dobiš gradivo staro 3 leta, za kar bi se lahko vsaj malo potrudili, da bi v njem odpravili nekaj sprememb. in kot je izdelan "priročnik" za Vulkan, bi lahko predložili še za Spin, če smo ga že na kratko obdelali.
ena od stvari, ki so mi tudi hecne, pa je povsem - kako naj se izrazim, "sistemska". In sicer, da po eni strani vpisujemo in obdelujemo baze podatkov, evidenc, ipd. a po drugi strani, je dan današnji potrebno mnogo vedeti tudi o varovanju podatkov in njihovem skrbnem ravnanju. Se zdi kot vsa tista birokracija, ko imaš dela čez glavo, še preden si kaj zares naredil. No, saj mi je stvar razumljiva, a vendar se zdi, da je informatika prerasla človeštvo.
no, izmed vsega sem hotela le povzeti dejstvo, kot je že rekel:
..in se strinjam. danes brez tega praktično ne gre. vse operiramo izključno preko teh programov in nobena prijava ne gre mimo tega. mladi so vsaj seznanjeni s tem, tistim starejšim glavam pa so te stvari povsem tuje in niti ne vedo, kaj to področje dela vse zahteva.ales224 napisal/-a:...namesto da bi dali povdarek na to, saj bomo vedno težje delovali brez te informacijske tehnologije! Lahko vam povem, da je precejšen del gasilcev na področju informatike zelo slabo izobražen, ..
-N-
-
marcelino
- Kraj: Žikarce-Korena-Maribor okolica
- Kontakt:
Morda pa ti zbiratelji iščejo znanje, ki jim ga sogasilci ne znajo ali pa nočejo dati???stankok napisal/-a:Nejč, kaj jaz slučajno poznam tega zbiratelja??? Da ni to slučajno naš.............Poznam kar nekaj takšnih zbirateljev, ko tekmujejo sami z sabo kdo bo imel več specijalnost ampak v PGDju pa ni nič od njih
Potem pa so prisiljeni za znanje še pločevino nositi?
Tisti, ki ne more biti jezen, je bedak, tisti, ki noče biti, pa je modrijan.
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Mogoče bo kdo vprašal, zakaj se nič več ne oglasim na to temo, ko pa si napisala, da si dobila samo potrdilo o udeležbi, ti moram povedati, da imaš na matični GZ odločbo o podelitvi naziva specialnosti informatik na podlagi točke 10.1.2 PGS.Natalis napisal/-a:v aprilu sem opravila omenjeni tečaj, oziroma se imenuje "usposabljanje za informatika" - pač dobiš le potrdilo "udeležil & uspešno opravil".
Torej, specialnost je priznana, če rabiš značko, jo moraš naročiti v ekonomatu GZS (predložiti odločbo), žal pa jo je potrebno plačati.
Najbrž zato, ker ima GZS na nekem področju še vedno precejšen primanjklaj, pa zato vsak tolar prav pride.
Ugotovitev, da bo potreba po informatikih vedno večja, pa je popolnoma pravilna, saj sem prepričan, da bomo v obdobju najkasneje 10 let imeli dostop do podatkov direktno iz intervencijskih vozil, takrat bo pa dober in priseben operater še kako odigral svojo vlogo.
Ampak, za ustrezno vrednotenje informacijskega sistema s strani GZS bo potrebno še malo počakati, kajti za obstoječe vodstvo je to bolj postranska stvar. To je normalno že iz vsakdanje prakse, kajti tudi jaz, če mi kaj ne gre, zadevo porinem vkraj in jo imam za manj pomembno.
Torej, do nadaljnega se problematiki specialnosti informatik in vodja članic ne bom več posvečal in čas lahko koristneje uporabil za, recimo, usposabljanje operativnih članov.
LP
Janez
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Sem sicer mislil, da se na temo informatike ne bom več javljal, pa me pravkar grabi sveta jeza
. Namreč, pretipkavam ročno napisan seznam nekega tečaja, ki ga je potrebno dostaviti na GZS zaradi dviga značk.
Najraje bi nesel kar original, pa naj ga gledajo, še posebej tisti, ki so ukinjali informatika, pa naj vidijo, kako se dela. Namesto, da bi stimulirali usposabljanje, ki se povečini ne zdi pomemben, dobesedno delajo z ljudmi kot svinja z mehom in ga skušajo čimbolj razvrednotiti, uvajajo pa sredstva prisile, ki je, kot vse kaže bolj uporabna, predvsem pa cenejša.
Namreč, če se hočeš prijaviti na razpis, moraš imeti računalniško pošlihtane evidence. In za takšno stvar je pač potrebno nekoga usposobiti, zato ga društvo natera na Ig.
Torej, sanjajte o stimulaciji, delali boste pa pod palico
.
Pa bi bilo dobro, da bi se recimo oglasil kakšen član komisije za informatiko (MaV), pa napiše, komu se je utrnila ta prekrasna ideja o ukinitvi specialnosti.
Namreč, je vse preveč udeleženih in vsi se izgovarjajo drug na drugega, na predsedstvo, na komisijo za informatiko, na komisijo za izobraževanje,....
Pa za božjo voljo, dajte enkrat gor neko ime, pa da vidimo, kdo je tisti, ki misli, da je informatizacija nepomembna. Pa bomo šli nazaj na svinčnike in kartice, s tem bomo tudi veliko več privarčevali, saj gasilska Sigma golta denar (tako, kot sem predvidel že pred časom) in nič ne kaže, da bi se kdaj ustavilo.
Mi pa še vedno štejemo podatke iz izpisov ročno
.
Toliko za vmes, zdaj pa nazaj k tipkanju seznama
.
LP
Janez
Najraje bi nesel kar original, pa naj ga gledajo, še posebej tisti, ki so ukinjali informatika, pa naj vidijo, kako se dela. Namesto, da bi stimulirali usposabljanje, ki se povečini ne zdi pomemben, dobesedno delajo z ljudmi kot svinja z mehom in ga skušajo čimbolj razvrednotiti, uvajajo pa sredstva prisile, ki je, kot vse kaže bolj uporabna, predvsem pa cenejša.
Namreč, če se hočeš prijaviti na razpis, moraš imeti računalniško pošlihtane evidence. In za takšno stvar je pač potrebno nekoga usposobiti, zato ga društvo natera na Ig.
Torej, sanjajte o stimulaciji, delali boste pa pod palico
Pa bi bilo dobro, da bi se recimo oglasil kakšen član komisije za informatiko (MaV), pa napiše, komu se je utrnila ta prekrasna ideja o ukinitvi specialnosti.
Namreč, je vse preveč udeleženih in vsi se izgovarjajo drug na drugega, na predsedstvo, na komisijo za informatiko, na komisijo za izobraževanje,....
Pa za božjo voljo, dajte enkrat gor neko ime, pa da vidimo, kdo je tisti, ki misli, da je informatizacija nepomembna. Pa bomo šli nazaj na svinčnike in kartice, s tem bomo tudi veliko več privarčevali, saj gasilska Sigma golta denar (tako, kot sem predvidel že pred časom) in nič ne kaže, da bi se kdaj ustavilo.
Mi pa še vedno štejemo podatke iz izpisov ročno
Toliko za vmes, zdaj pa nazaj k tipkanju seznama
LP
Janez
- Jure_Vavtar
- Kraj: Velika Loka pri Trebnjem
Jure precej časa nazaj sem bil prijavljen!ales224 napisal/-a:Pred enim letom sem se prijavil (beri leto 2005) na tečaj za to specialnost, pa še danes nisem prišel na vrsto. Poznam Vulkan, ker delam z njim, vendar sem prepričan da bi slišal kaj novega.
Predvsem se pa strinjam, da bi bilo potrebno ta tečaj razdeliti na predhodno znanje udeležencev tečaja! Sigurno pa ni samo Vulkan, dobrodošle bi bile tudi informacije o drugih aplikacijah.
No da bi se ta specialnost ukinila![]()
ne morem verjet (v dobi računalništva in informatike...), namesto da bi dali povdarek na to, saj bomo vedno težje delovali brez te informacijske tehnologije!
Lahko vam povem, da je precejšen del gasilcev na področju informatike zelo slabo izobražen, še posebno na podeželju.
No da zaključim, predlagam da Simona in pristojni dobro razmislijo o ukinitvi tega tečaja![]()
![]()
![]()
ALEŠ
Izkušnja je najboljši učitelj, ampak šolnina je visoka.
- Jure_Vavtar
- Kraj: Velika Loka pri Trebnjem