VULKAN

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Magic
Kraj: Dol pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Magic »

Nekateri se ubadate s tem, kdo plačal internetne in telekom stroritve za uporaba Vulkana, nekateri, kdo bo plačal računalnike in tako naprej...

Pri nas pa deluje društvo, ki je postavilo še hujše vprašanje: KDO, ZA VRAGA, BO PLAČAL PRIKLOP TELEFONSKE LINIJE???

Ja, fantje so brez telefonskega priključka.
Seveda, lahko do Vulkana vstopajo od doma, kar pa pomeni vstop v družinski proračun in motnje v hčerini telefonijadi in sploh in oh.

Hitrost prenosa na telefonskih linijah, ki niso ADSL ali vsaj ISDN, so pa 1,7 kbps.

Bi morala obstajat Off-line povezava in omogočen update na strežnik.
Šifre se pa itak dajo zložit tako, da bodo enolične.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Fantje, počas mam pa dost vsega skupaj. A smo res tako togi???? :cry:
Povejte koliko je smiselno imeti računalnik stacioniran v PGD. Samo tolk, da se bo gor nabiral prah.
V naši GZ gremo v nabavo računalnikov za vsa društva... Moj predlog bo, da naj ta računalnik ima doma ali tajnik ali poveljnik ali predsednik. Tako bodo vsaj prisiljeni delati na računalnikih. Predvideno je tudi osnovno usposabljanje iz Worda in excela ter ionterneta za te ljudi.
Kar se tiče interneta. Zveza lahko odpre en račun, preko katerega se vsi priklopijo na net. Seveda se pa tukaj poraja vprašanje uporabe interneta v gasilske namene ali privatne namene.

Vse se da rešit, samo ne bodimo tako togi...

Meni niti pod razno ne pride na pamet, da bi se peljal v prostore GZ in nekaj naredil na računalnik. Imam svoj računalnik doma ter svoj internetni račun. Na računalniku imam približno 30% prostora zasedenega samo zaradi gasilerije. Pa se nič ne pritožujem. Moramo iti v korak z informatiko.

Danes sem še malo bolj pregledal VULKANA in ga tudi testiral na testnih straneh in še enkrat lahko rečem, SUPER. SAMO TAKO NAPREJ!!!!

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Mato
Kraj: Bukovica

Odgovor Napisal/-a Mato »

Živjo!

Tudi jaz sem poškilil v Vulkan, pa paravim enako kot mteod fantje samo tako naprej. Že po nekaj klikih je vidno izbolšanje pa tudi gumb prikaži v excelu so končno namestili. Čakam samo še obvestilo o intervenciji - požaru.
P.S. mi imamo vse člane vnesene :P (180 za I kategorijo), pa tudi oprema je že vnešena. Je pa res da se je potrebno vsesti za računalnik :? , pa če tudi doma.

Lep pozdrav Mato. :wink:
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
Igy
Kraj: Šmartno

Odgovor Napisal/-a Igy »

Pohvalno. Vulkan dela. To z dostopom do interneta je problem, zakaj in kakšen smo že ogromno predebatirali. Na naši GZ pa so predlagali odlično rešitev: GZ bo za svoje potrebe nabavila nov računalnik, starega (ki pa še ni tako star da ne bi služil namenu) bodo pa postavili v kot in do njega napeljali telefonski kabel, pred njega pa postavili stol. Kdor v društvu nima dostopa do interneta, domači telefonski račun je pa že itak prevelik, se bo lahko vsedel na ta stol in mirno urejal podatke v VULKANU.

Kar se je pa govorilo o CENTREKSU sem pa dobil še eno neuradno informacijo, ko naj bi vsem društvom zagotovili dostop do interneta. Dostop naj bi bil za društva brezplačen ampak samo za dostop do VULKANA in mogoče strani GZS oziroma njihovega serverja. Še enkrat pa poudarjam da so informacije neuradne.

Pa velik pirhov!

Igy
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Igy:

Tako kot je po tvojih neuradnih informacijah ravno ne bo :( Poglej si tozadevno gradivo za 40. sejo P GZS :shock: pa tudi jaz vam zelim veliko barvnih pirhov :lol:

lp DC
Priponke
centreks.jpg
geocentreks
(160.36 KiB) Prenešeno 148 krat
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Igy napisal/-a:Na naši GZ pa so predlagali odlično rešitev: GZ bo za svoje potrebe nabavila nov računalnik, starega (ki pa še ni tako star da ne bi služil namenu) bodo pa postavili v kot in do njega napeljali telefonski kabel, pred njega pa postavili stol. Kdor v društvu nima dostopa do interneta, domači telefonski račun je pa že itak prevelik, se bo lahko vsedel na ta stol in mirno urejal podatke v VULKANU.
Igy!
Dajte jim uporabniško ime in geslo, pa bodo od doma urejsli podatke. Mislim, da bodo veliko bolj ažurni... :lol:

Metod G. :P
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Ker nimam dostopa do Vulkana, me zanima, če mi kdo lahko pove, če se podatki med prenosom enkriptirajo.
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Peter!

Če si mislil, ali komunikacija poteka v t.i. varni povezavi, te moram razočarat. Povezava je "navadna". Ampak jaz v tem ne vidim velikega problema, saj ne gre za bančne transakcije. Če se pa spustimo v varstvo osebnih podatkov, je lahko že vse narobe če samo pomislimo, kdo nam lahko poškili v matično knjigo društva, kje vse nam v društvu ležijo kakšni papirji, itd...

Pri Vulkanu mene bolj moti to, da (zaenkrat še) ni gesla, ki bi omogočal le pregledovanje podatkov, ne pa tudi kakršnokoli spreminjanje. Na Logosu obljubljajo, da bo tudi to...
Sicer pa aplikacija deluje (zelo) v redu! Škoda, da ni tudi off-line možnosti, a tega zdaj pač ne moremo več spremeniti...

Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Pri projektu Vulkan je toliko kršitev varstva osebnih podatkov, da je to že kar neverjetno in pri tem ne mislim samo na računalniški del. Takšnih malomarnosti si ne bi smeli privoščiti niti tisti, ki bi takšen projekt naredili zastonj, kaj šele za denar.

JozeR, v matično knjigo nima vsak vpogleda. Vsaj pri nas jo tajnik ustrezno hrani, vpogled vanjo pa imajo samo najvišji. Sploh pa v matični knjigi ni toliko podatkov, kot v Vulkanu. Tudi če ležijo papirji vsepovsod po društvu, ima do njih še vedno dostop samo ozek krog ljudi. S podatki v Vulkanu je drugače, do njega lahko preko interneta dostopa kdorkoli od koderkoli. Gesla in podatki se pošiljajo v tekstualni obliki in jih tako ni težko prestreči. Za kaj takega ti ni treba biti heker. Sploh pa je v dobi računalništva osebne podatke veliko lažje zlorabiti in tega se marsikdo ne zaveda.

Verjetno se bo kdo vprašal, zakaj ne napišem napak projekta Vulkan. Slabe izkušnje pri GAS 2000. Ko sem javljal napake so se na Logosu in GZS izgovarjali eden na drugega in že v samem razgovoru so mi oboji posredno dali vedeti, da naj se brigam raje zase. Napake so sicer kasneje odpravili, čeprav ne vseh. Že takrat pa se o varstvu osebnih podatkov ni nihče želel pogovarjati. Najbolj pa me je prizadelo, da za šlamparije, ki so si jih privoščili pri GAS2000 ni nihče odgovarjal. Vse v smislu pregovora: Psi lajajo, karavana gre dalje.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Fantje zajemimo sapo.

Računalnik naj ima doma tisti ki ureja papirje društva, razen če se pojavi potreba oziroma želja, da bi imeli dostop do računalnika vsi člani(nekateri ga pač nimajo doma).

Glede varstva podatkov je pa tako, da je navadna povezava za take stvari čisto dobra.
Da bi kdo prestregel podatke ki jih prenašamo bi moral imeti ogromno časa, pa tudi kar nekaj finančnih sredstev, sploh če ne bi hotel da ga izsledijo. V računalnik se ne da vdreti kar tako, poleg tega obstajajo posebni programi t.i. firewall-i , ki nas varujejo pred tem, če jih seveda uporabljamo oziroma imamo.

Druga stvar ki jo je treba pri tem pogledati je pa ta, da je treba realno oceniti kakšna je možnost da bo nekdo šel iskati podatke enega Janeza ali nekega Franceljna...

Na pomoč!
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Jaz se strinjam s Petrom :oops: res je, da je za varnost podatkov na način, kot je primer v Vulkanu zelo slabo poskrbljeno :( Pa ni samo to, relativno lahko bo priti do gesel in predstavljajte si, da vas bo kakšen nebodigatreba naenkrat vse povišal ( ali pa obratno ) v njemu ustrezne čine :lol: :lol: Vsaj gesla bi se morala dati občasno spreminjati :roll:

lp DC
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Glede varovanja podatkov, je potrebno stvar urediti "u nulo". Internet je le medij z ogromno obiskovalci tako pridnimi kot malo manj pridnimi,in kot je že Drago dejal, problemi so lahko hitro tu.
Načinov kako se da to urediti je lahko več, s kodami, s čip karticami, ...

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Ravno včeraj zvečer sem preko Vulkana urejal podatke o članstvu za naše društvo. Sprememb po zadnjem občnem zboru namreč še nismo imelu urejenih. Mnenja sem, da je sistem zelo v redu, če odmislim problem z dostopom. Zakomplicira se takrat, če bi bilo potrebno vnesti na primer 100 članov. To pa bi bila že povsem druga zgodba.
Poraja pa se mi drugo vprašanje. V PGD bomo imeli ažurirane matične podatke o članih, problem pa bo nastal s podatki, katere ne bomo mogli spreminjati (pristojnost GZ ali GZS). Upam, da bodo tudi ti podatki ažurni, saj bo drugače veliko sranje.
Preko sistema VULKAN sem formiral prijavo na tečaj za tehnično reševanje. Zanimivo bo spremljati potek te prijave preko sistema.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

računalnik

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Ne morem mimo tega, ga se ne oglasim na pisanje Metoda dne 16.4.2003, ko navaja , da je nesmiselno imeti računalnik v gasilskem domu , kjer se bo nanj nabiral prah.
Kot operativec se s tem ne morem strinjat. Vsi člani še nimajo doma računalnikov in tudi neke baze operativnih podatkov, strokovnih čalnkov in podobno. Zakaj pa ne bi koristili računalnik tisti čalni , ki obiskujejo kak tečaj ali drugo obliko permanentnega izobraževanja ? Zato je to tudi eden od razlogov za nakup računalnika v društvu. Seveda je potrebno zadolžiti skrbnika računalnika , preko katerega ti člani kontaktirajo. Pri nas in tudi v sosednjih društvih to dobro deluje.
Prav lepo je pogledat tečajnika za vodjo enot , kako si pripravlja seminarsko taktično nalogo v gasilskem domu in jo po opravljenem izpitu dopolni in popravi morebitnih napak , ki so mu jih našli predavatelji in jo zatem shrani za bodoče kandidate.
Tako naj bodo računalniki kar v gasilskih domovih. Funkcionarji pa lahko (in jih tudi imajo ) koristijo tudi svoje PC doma.
LP
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Gregor K. napisal/-a:Glede varstva podatkov je pa tako, da je navadna povezava za take stvari čisto dobra.
Za varno povezavo ne potrebuješ nobene posebne strojne ali programske opreme, tako da ni izgovora.
Gregor K. napisal/-a:Da bi kdo prestregel podatke ki jih prenašamo bi moral imeti ogromno časa, pa tudi kar nekaj finančnih sredstev, sploh če ne bi hotel da ga izsledijo. V računalnik se ne da vdreti kar tako, poleg tega obstajajo posebni programi t.i. firewall-i , ki nas varujejo pred tem, če jih seveda uporabljamo oziroma imamo.
Tukaj se ne bi spuščal v podrobnosti, saj je možnosti pridobitve gesla veliko. Od takih, ki ne zahtevajo nobenega napora, do tistih za pet minut dela. In tukaj ne govorim o vdoru v računalnik ali strežnik. Uporabniki o tem niso poučeni.
Gregor K. napisal/-a:Druga stvar ki jo je treba pri tem pogledati je pa ta, da je treba realno oceniti kakšna je možnost da bo nekdo šel iskati podatke enega Janeza ali nekega Franceljna...
Očitno ne poznaš vrednosti osebnih podatkov. Vsaj zadnja aferica z udba.net, bi ti lahko dala misliti.
matjaž napisal/-a:Načinov kako se da to urediti je lahko več, s kodami, s čip karticami, ...
Eh, ko bi vsaj naredili tisto, kar se da narediti zastonj, pa bi bilo že to nekaj.
Odgovori