Tečaj za informatike na Igu
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Matej B.
- GE: Ptuj / Tržec
- Kraj: Ptuj - Tržec
- Kontakt:
Tečaj za informatike na Igu
Zdravo!
GZ Slovenije letos prvič uvaja tečaj specialnosti INFORMATIK. Ne vem pa kakšna je vsebina tečaja. Kdor je vsak dan za računalnikom, bo z njim znal ravnati. GAS2000 se mi zdi kar dober program, problem pa je v tem da veliko društev sploh nima PC-ja, ki bi omogočil arhiviranje podatkov. Če je kdo že bil na tem tečaju, naj ga kratko opiše ter poda vsebino. Da se pripelješ 150 km daleč na neko piljenje WORDA mislim da nima smisla zapravljati stroškov. Skratka res me zanima kaj se tam sploh naučiš, kar bi združevalo informatizacijo in gasilstvo.
Matej B.
GZ Slovenije letos prvič uvaja tečaj specialnosti INFORMATIK. Ne vem pa kakšna je vsebina tečaja. Kdor je vsak dan za računalnikom, bo z njim znal ravnati. GAS2000 se mi zdi kar dober program, problem pa je v tem da veliko društev sploh nima PC-ja, ki bi omogočil arhiviranje podatkov. Če je kdo že bil na tem tečaju, naj ga kratko opiše ter poda vsebino. Da se pripelješ 150 km daleč na neko piljenje WORDA mislim da nima smisla zapravljati stroškov. Skratka res me zanima kaj se tam sploh naučiš, kar bi združevalo informatizacijo in gasilstvo.
Matej B.
- matjaž
- GE: Kostanjevica na Krki
- Kraj: Kostanjevica na Krki
Zdravo!
Jaz pa nebi glih tako pohvalu GAS2000. Po mojem osebnem mnenju in mnenju kolegov iz PGD-ja ki so v računalnistvu dobro podkovani smo ugotovili kar nekaj nelogičnosti in pomankljivosti. Stvari bi se sicer z malo truda dalo popravit, a tu že nastopi problem avtorskih pravic,za to se zadeve seveda nismo lotili. Zanima me kako dalec pa ste z GAS2000 v PGD-jih in ali ste že predali podatke na GZ-je?
LP!
Matjaž
P.S.: Za pomankljivosti vsekakor ni rečeno a je 100% krivo podjetje, ki je program napisalo, morda je del krivde tudi na strani GZS-ja, ter v komunikaciji med GZS in avtorjem programa. Pravim morda, ker podrobnosti ne poznam!
Jaz pa nebi glih tako pohvalu GAS2000. Po mojem osebnem mnenju in mnenju kolegov iz PGD-ja ki so v računalnistvu dobro podkovani smo ugotovili kar nekaj nelogičnosti in pomankljivosti. Stvari bi se sicer z malo truda dalo popravit, a tu že nastopi problem avtorskih pravic,za to se zadeve seveda nismo lotili. Zanima me kako dalec pa ste z GAS2000 v PGD-jih in ali ste že predali podatke na GZ-je?
LP!
Matjaž
P.S.: Za pomankljivosti vsekakor ni rečeno a je 100% krivo podjetje, ki je program napisalo, morda je del krivde tudi na strani GZS-ja, ter v komunikaciji med GZS in avtorjem programa. Pravim morda, ker podrobnosti ne poznam!
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
Albert E.
Albert E.
- metodg
- GE: PGD Brezje na Gor.
- Kraj: Brezje na Gorenjskem
- Kontakt:
Ja seveda GAS2000 ni popoln program. Ampak kljub temu ga moramo začeti uporabljati. Popravki bodo pa že prihajali. Ampak, kako naj naredijo popravke, če se program ne uporablja, mi pa tudi ne napišemo napak, ki so se v programu pojavile. Glede tega, da bi sami popravili GAS2000, pa vam ne priporočam, ker se podatki prenašajo na višje nivoje in se lahko zgodi, da se določene povezave prekinejo.matjaž napisal/-a:Zdravo!
Jaz pa nebi glih tako pohvalu GAS2000. Po mojem osebnem mnenju in mnenju kolegov iz PGD-ja ki so v računalnistvu dobro podkovani smo ugotovili kar nekaj nelogičnosti in pomankljivosti. Stvari bi se sicer z malo truda dalo popravit, a tu že nastopi problem avtorskih pravic,za to se zadeve seveda nismo lotili.
V naši zvezi GAS2000 uporablja približno 50% društev.
Metod G.
-
JožeR
Tečaj in GAS2000
Zdravo!
Morda bi za Gas2000 lahko odprli novo temo... Program ni popoln, vendar smo "obsojeni" nanj. Za nekaj strani pomanjkljivosti in manjših napak sem sam napisal v svoji zaključni nalogi na tečaju za višje strokovne sodelavce na Igu pred dvemi leti (Gas2000 je bil tik pred "distribucijo"). Popis torej (vsaj za začetek) JE! Morda je treba le več odziva uporabnikov... Je pa kakšna napaka tudi v redu - da npr. lahko vpišeš gasilca pod katerokoli davčno številko, če imaš ostale podatke zbrane in potem D.Š. samo popraviš, ko ti jo prinese.
Seveda ti podatki niso dobri za tiskanje izkaznice, smo pa vsaj v našem društvu imeli največ težav ravno z zbiranjem D.Š., saj ostalo je bilo kolikor toliko popisano v matični knjigi.
Zaenkrat pa LOGOS nobene zadeve z "mojega" seznama ni popravil. Dodali so le Inventar in nove šifrante...
Kar pa se tiče specialnosti, bi po mojem mnenju GZS lahko uvedla še kakšna "stranska vrata" in priznala, da niso samo na GZS "pametni". Ne vem zakaj bi moral nek "poklicni računalnikar" obiskovati tečaj za informatika, nek radioamater tečaj za delo z radijsko postajo, nek učitelj tečaj za predavatelja in podobno... Da ne bi ljudi z diplomo pošiljali nazaj v osnovno šolo, sploh če so že dolga leta gasilci in dejansko poznajo zadeve. Sem poslal e-pošto s predlogom na to temo na GZS, pa ni bilo niti odgovora.
Verjetno jo je že tajnica "DELETerala"...
Na pomoč,
Jože
Morda bi za Gas2000 lahko odprli novo temo... Program ni popoln, vendar smo "obsojeni" nanj. Za nekaj strani pomanjkljivosti in manjših napak sem sam napisal v svoji zaključni nalogi na tečaju za višje strokovne sodelavce na Igu pred dvemi leti (Gas2000 je bil tik pred "distribucijo"). Popis torej (vsaj za začetek) JE! Morda je treba le več odziva uporabnikov... Je pa kakšna napaka tudi v redu - da npr. lahko vpišeš gasilca pod katerokoli davčno številko, če imaš ostale podatke zbrane in potem D.Š. samo popraviš, ko ti jo prinese.
Zaenkrat pa LOGOS nobene zadeve z "mojega" seznama ni popravil. Dodali so le Inventar in nove šifrante...
Kar pa se tiče specialnosti, bi po mojem mnenju GZS lahko uvedla še kakšna "stranska vrata" in priznala, da niso samo na GZS "pametni". Ne vem zakaj bi moral nek "poklicni računalnikar" obiskovati tečaj za informatika, nek radioamater tečaj za delo z radijsko postajo, nek učitelj tečaj za predavatelja in podobno... Da ne bi ljudi z diplomo pošiljali nazaj v osnovno šolo, sploh če so že dolga leta gasilci in dejansko poznajo zadeve. Sem poslal e-pošto s predlogom na to temo na GZS, pa ni bilo niti odgovora.
Na pomoč,
Jože
-
Gost
Pozdravljeni
Podajam vam vsebino tečaja za specialnost INFORMATIK (sami ste si krivi
1. NAMEN
Pravi, točni in pravočasni podatki ter informacije so pogoj za delovanje vsakega urejenega in učinkovitega sistema. To še posebej velja za gasilstvo kot množično organizacijo, ki mora hitro in učinkovito reagirati na nepričakovane, nenadne dogodke. Učinkovit informacijski sistem gasilstva je njegov strateški pogoj za delovanje in prilagajanje gasilkih organizacij v sodobni informacijski družbi. Namen tečaja za računalniško obdelavo gasilskih podatkov je; usposabljanje gasilcev, ki v PGD in GZ skrbijo za računalniško obdelavo in izmenjavo podatkov in v svojih PGD oziroma GZ usposabljajo članstvo za hitro in učinkovito pridobivanje podatkov v skladu z njihovimi operativnimi dolžnostmi.
2. CILJI USPOSABLJANJA
Udeleženci se;
a) seznanijo:
- z osnovami informatike kot praktične dejavnosti,
- z zgradbo in z glavnimi lastnostmi PC-ja,
- z osnovami (potrebne) programske opreme,
- z osnovami računalniških mrež,
- s principom delovanja interneta
- z glavnimi značilnostmi gasilskega informacijskega sistema,
- s podatkovnim okoljem gasilskega INFO sistema na nivoju PGD, GZ in GZS,
- z osnovami varnosti in zaščite gasilskega INFO sistema
b) usposobijo:
- se usposobijo za uporabo programa GAS2000,
- za vnos vseh vrst podatkov, ki jih lahko obdelujemo z GAS2000,
- za iskanje in selekcioniranje podatkov,
- za izdelavo vseh vrst izhodnih sporočil,
- za izdelavo varnostnih kopij,
- za pripravo podatkov za prenos na višji nivo,
- za pošiljanje podatkov na višji nivo,
- se usposobijo za uporabo programa GAS2000zveza (velja za nivo GZ),
- za podatkovno komuniciranje z PGD in GZS,
- za kontrolo podatkov, prejetih od PGD,
- za izdelavo vseh vrst izhodnih poročil,
- se usposobijo za izdelavo dokumenta v MS Wordu,
- se usposobijo za iskanje podatkov na spletnih straneh,
- se seznanijo z drugo - za gasilce pomembno programsko opremo (npr. atlas itd.)
3. OBLIKE USPOSABLJANJA
Usposabljanje se izvaja v obliki TEČAJA
4. UDELEŽENCI
V program se lahko vključijo kandidati, ki imajo izpit za izprašanega gasilca in splošno izobrazbo najmanj IV. stopnje.
5. NOSILCI IN IZVAJALCI USPOSABLJANJA
Nosilec usposabljanja za poklicne gasilce je Uprava RS Za-Re za prostovoljne gasilce pa GZS.
6. KRAJ IN OBJEKTI USPOSABLJANJA
Izvajalec je Izobraževalni center na Ig-u in GZS.
7. ČAS POTEKA TEČAJA
Usposabljanje traja 20 ur. Od tega je 6 ur teorije in 14 ur praktičnega dela.
8. UČNE VSEBINE
teorija:
- osnove informatike,
- osnove računalništva in računalniških mrež,
- osnove INFO sistema v gasilstvu,
- varovanje podatkov
praksa:
- praktično delo s PC-ji
- splošne značilnosti programa GAS2000
- uporaba programa za vzpostavitev in uporabo kadrovske evidence
- obdelava podatkov o tekmovanjih
- obdelava podatkov o izobraževanju
- obdelava podatkov o intervencijah
- obdelava podatkov o inventarju
- uporaba programa GAS2000zveza
- iskanje podatkov na internetu
9. UČNE METODE
- predavanja
- razgovor
- demonstracije
- praktično delo
10. UČNA SREDSTVA IN PRIPOMOČKI
teorija:
Učilnice z avdiovizuelnimi pripomočki
praksa:
vsak dela na "svojem" PC-ju (domov ga ne smeš odnest
11. PREVERJANJE ZNANJA
pisanje testa in prikaz praktičnega dela, ocena - uspešno, neuspešno.
12. FINANCIRANJE
Usposabljanje se financira iz požarnega sklada RS, nadomestilo plače in potnih stroškov oziroma dnevnic krije organizacija, ki te pošlje.
13. NAVODILA ZA IZVAJALCE (tukaj ne navajam)
14. RAZPORED UR PO POSAMEZNIH TEMAH (je preveč, boš videl tam
Če je potrebno še kaj, povejte
LP
Podajam vam vsebino tečaja za specialnost INFORMATIK (sami ste si krivi
1. NAMEN
Pravi, točni in pravočasni podatki ter informacije so pogoj za delovanje vsakega urejenega in učinkovitega sistema. To še posebej velja za gasilstvo kot množično organizacijo, ki mora hitro in učinkovito reagirati na nepričakovane, nenadne dogodke. Učinkovit informacijski sistem gasilstva je njegov strateški pogoj za delovanje in prilagajanje gasilkih organizacij v sodobni informacijski družbi. Namen tečaja za računalniško obdelavo gasilskih podatkov je; usposabljanje gasilcev, ki v PGD in GZ skrbijo za računalniško obdelavo in izmenjavo podatkov in v svojih PGD oziroma GZ usposabljajo članstvo za hitro in učinkovito pridobivanje podatkov v skladu z njihovimi operativnimi dolžnostmi.
2. CILJI USPOSABLJANJA
Udeleženci se;
a) seznanijo:
- z osnovami informatike kot praktične dejavnosti,
- z zgradbo in z glavnimi lastnostmi PC-ja,
- z osnovami (potrebne) programske opreme,
- z osnovami računalniških mrež,
- s principom delovanja interneta
- z glavnimi značilnostmi gasilskega informacijskega sistema,
- s podatkovnim okoljem gasilskega INFO sistema na nivoju PGD, GZ in GZS,
- z osnovami varnosti in zaščite gasilskega INFO sistema
b) usposobijo:
- se usposobijo za uporabo programa GAS2000,
- za vnos vseh vrst podatkov, ki jih lahko obdelujemo z GAS2000,
- za izdelavo vseh vrst izhodnih sporočil,
- za izdelavo varnostnih kopij,
- se usposobijo za uporabo programa GAS2000zveza (velja za nivo GZ),
- za podatkovno komuniciranje z PGD in GZS,
- za kontrolo podatkov, prejetih od PGD,
- za izdelavo vseh vrst izhodnih poročil,
- se usposobijo za izdelavo dokumenta v MS Wordu,
- se usposobijo za iskanje podatkov na spletnih straneh,
- se seznanijo z drugo - za gasilce pomembno programsko opremo (npr. atlas itd.)
3. OBLIKE USPOSABLJANJA
Usposabljanje se izvaja v obliki TEČAJA
4. UDELEŽENCI
V program se lahko vključijo kandidati, ki imajo izpit za izprašanega gasilca in splošno izobrazbo najmanj IV. stopnje.
5. NOSILCI IN IZVAJALCI USPOSABLJANJA
Nosilec usposabljanja za poklicne gasilce je Uprava RS Za-Re za prostovoljne gasilce pa GZS.
6. KRAJ IN OBJEKTI USPOSABLJANJA
Izvajalec je Izobraževalni center na Ig-u in GZS.
7. ČAS POTEKA TEČAJA
Usposabljanje traja 20 ur. Od tega je 6 ur teorije in 14 ur praktičnega dela.
8. UČNE VSEBINE
teorija:
- osnove informatike,
- osnove računalništva in računalniških mrež,
- osnove INFO sistema v gasilstvu,
- varovanje podatkov
praksa:
- praktično delo s PC-ji
- splošne značilnosti programa GAS2000
- uporaba programa za vzpostavitev in uporabo kadrovske evidence
- obdelava podatkov o tekmovanjih
- obdelava podatkov o izobraževanju
- obdelava podatkov o intervencijah
- obdelava podatkov o inventarju
- uporaba programa GAS2000zveza
- iskanje podatkov na internetu
9. UČNE METODE
- predavanja
- razgovor
- demonstracije
- praktično delo
10. UČNA SREDSTVA IN PRIPOMOČKI
teorija:
Učilnice z avdiovizuelnimi pripomočki
praksa:
vsak dela na "svojem" PC-ju (domov ga ne smeš odnest
11. PREVERJANJE ZNANJA
pisanje testa in prikaz praktičnega dela, ocena - uspešno, neuspešno.
12. FINANCIRANJE
Usposabljanje se financira iz požarnega sklada RS, nadomestilo plače in potnih stroškov oziroma dnevnic krije organizacija, ki te pošlje.
13. NAVODILA ZA IZVAJALCE (tukaj ne navajam)
14. RAZPORED UR PO POSAMEZNIH TEMAH (je preveč, boš videl tam
Če je potrebno še kaj, povejte
LP
- Matej B.
- GE: Ptuj / Tržec
- Kraj: Ptuj - Tržec
- Kontakt:
Hej GOST koliko gasilcev in gasilk pa se je udeležilo tega tečaja in kakšno je bilo njihovo predznanje? Praviš da skupaj 20 ur - to pomeni 10 ur na dan (petek in sobota)?!? Kdaj pa je spet naslednji tečaj in kakšna je organizacija (učilnica, predavatelji, PC oprema itd.), kaj pa končna uspešnost????
Kakšno predznanje bi potreboval če bi se tečaja hotel udeležiti??
Kakšno predznanje bi potreboval če bi se tečaja hotel udeležiti??
Uh Matej, si pa na hitro "zašibal" čez vsebino
, če ne bi videl pod;
- 4. UDELEŽENCI
V program se lahko vključijo kandidati, ki imajo izpit za izprašanega gasilca in splošno izobrazbo najmanj IV. stopnje ter (zaželjeno) poznavanje rabe programskih orodij v Windows9x okolju.
- V razpisu izobraževanj za leto 2002 vidim, da je naslednji tečaj za specialnost INFORMATIK 6. in 7. decembra.
- 11. PREVERJANJE ZNANJA
pisanje testa in prikaz praktičnega dela, ocena - uspešno, neuspešno. Na koncu si pridobiš lepo diplomo in značko, ki potrjujejo, da si INFORMATIK.
- Ej Matej vsi predavatelji so "face", garantiram
, če poznaš izobraževalni center na Ig-u, potem veš kake so predavalnice (velike, svetle, zračne itd. ), če pa ne, je pa res najboljše, da si jih čim prej ogledaš. Napisal sem pa že, da boš delal na "svojem" PC-ju (sigurno ni kaka ropotuljica, tudi tu se daj prijetno presenetiti).
Sorry, ampak parkrat sem izšel kot Gost
, upam da si zadovoljen.
LP
- 4. UDELEŽENCI
V program se lahko vključijo kandidati, ki imajo izpit za izprašanega gasilca in splošno izobrazbo najmanj IV. stopnje ter (zaželjeno) poznavanje rabe programskih orodij v Windows9x okolju.
- V razpisu izobraževanj za leto 2002 vidim, da je naslednji tečaj za specialnost INFORMATIK 6. in 7. decembra.
- 11. PREVERJANJE ZNANJA
pisanje testa in prikaz praktičnega dela, ocena - uspešno, neuspešno. Na koncu si pridobiš lepo diplomo in značko, ki potrjujejo, da si INFORMATIK.
- Ej Matej vsi predavatelji so "face", garantiram
Sorry, ampak parkrat sem izšel kot Gost
LP
Na 34. seji P GZS je bil sprejet tudi sklep, da je zadnji rok za posredovanje vseh potrebnih podatkov iz PGD do GZS 31. 01. 2003
Vsi potrebni podatki za potrebe kongresnih statistik pa ni le "kadrovska evidenca"
zahtevna naloga bo to, odvisna v prvi vrsti predvsem od vas PC-maherjev
za vso softver podporo oziroma pomoč se je potrebno obračat na Logos
LP
Vsi potrebni podatki za potrebe kongresnih statistik pa ni le "kadrovska evidenca"
LP
- PGD Begunje
- Kraj: Begunje na Gorenjskem
- Kontakt:
Pri nas v PGD imamo sicer vnos podatkov v kadrovsko evidenco zaključeno, podatkov v evidenco OS pa še nismo pričeli vnašati. Vsekakor bo to potrebno storiti do novega leta. Upam, da nam bo uspelo.
Na GZ je problem večji. veliko društev se še ni lotilo vnosa podatkov o članih in menim, da bo problem to urediti do novega leta.
Na GZ je problem večji. veliko društev se še ni lotilo vnosa podatkov o članih in menim, da bo problem to urediti do novega leta.