POSLANSTVO GASILSTVA
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
POSLANSTVO GASILSTVA
Ob obravnavi raznih zakonov in drugih aktov ni nikjer govora o našem poslanstvu. To je temeljno vprašanje, ki ga moramo razčistit. Opredeliti je potrebno ali je naše poslanstvo ukvarjanje s športom, kulturno delo, zidarstvo, prevozništvo ali kaj drugega. Ko bomo(do) jasno opredelili poslanstvo in posledično naloge gasilstva bomo lahko začeli govoriti o primerni organiziranosti le tega.
Vaš komentar?
Darko
Vaš komentar?
Darko
- Ndrej
- GE: PGD Prečna
- Kraj: Prečna, Novo mesto
- Kontakt:
Prirejanje veselic, druženje ob pogrebih, skupinsko pitje piva, pa na tekmovanja ne smemo pozabit.
Saj se hecam. Bistvo je po mojem mnenju operativno delo, poslanstvo pa pomaganje ljudem v nesrečah. Kjerkoli in kadarkoli. Sedaj pa se utapljamo v raznih tradicijah, prireditvah in delu samim s seboj, ki bi se po mojem mnenju moralo vse ukiniti (če me razumete kaj mislim).
LP, Andrej
Saj se hecam. Bistvo je po mojem mnenju operativno delo, poslanstvo pa pomaganje ljudem v nesrečah. Kjerkoli in kadarkoli. Sedaj pa se utapljamo v raznih tradicijah, prireditvah in delu samim s seboj, ki bi se po mojem mnenju moralo vse ukiniti (če me razumete kaj mislim).
LP, Andrej
-
Matjaž Zupan
Se strinjam, da je operativno delo ter pomoč v nesreči temeljna naloga gasilstva.
Je pa tudi res, da prostovoljna gasilska društva (vsaj kar se tiče manjših) rada zaslužijo kakšen dodaten tolar, ki ga potrebujejo. Ponavadi s pomočjo gasilskih veselic, gotovo pa se najde tudi kakšno društvo, ki se ukvarja še s kakšno podobno dejavnostjo, pa čeprav nima ravno veze z gasilstvom.
Je pa tudi res, da prostovoljna gasilska društva (vsaj kar se tiče manjših) rada zaslužijo kakšen dodaten tolar, ki ga potrebujejo. Ponavadi s pomočjo gasilskih veselic, gotovo pa se najde tudi kakšno društvo, ki se ukvarja še s kakšno podobno dejavnostjo, pa čeprav nima ravno veze z gasilstvom.
- prostovoljni gasilec
- Kraj: ob izviru Ljubljanice
Res dobro zastavljeno vprašanje.
Mnogokrat imam občutek, da smo res le sami sebi namen. Na občnih zborih je vse oh in sploh. Da je prepovedano božanje proti dlaki, je tudi še kako res.
>>gasilskih<< prireditev je malo morje. Jih pa 70% nima nikakršne zveze z operativo oz. z našim osnovnim poslanstvom.
Bo zanimiva tale tema za branje.
LP!
Mnogokrat imam občutek, da smo res le sami sebi namen. Na občnih zborih je vse oh in sploh. Da je prepovedano božanje proti dlaki, je tudi še kako res.
>>gasilskih<< prireditev je malo morje. Jih pa 70% nima nikakršne zveze z operativo oz. z našim osnovnim poslanstvom.
Bo zanimiva tale tema za branje.
LP!
- MarkoSimšič
- Kraj: Planina
Mislim, da je vse skupaj začaran krog - gordijski vozel, ki pa ga bo potrebno presekati in mislim, da bo to za nekatera društva in posameznike zelo boleče. Zakaj se prirejajo gasilske veselice? Zato, da se dobi kakšen tolar. Denarja ni ker ga občine ne dajo dovolj. Zakaj ga ne dajo dovolj? Ker nas je preveč. In zadeva je šla tako daleč, da so sedaj ponekod bistvenega pomena prireditve, ki naj bi prinesle kak tolar. Na žalost pa operativa od teh tolarjev nima skoraj nič.
Poslanstvo gasilstva eksaktno ni nikjer opredeljeno, nekako "se ve" kaj naj bi gasilci počeli. Da pa bi počeli kar "moramo" potrebujemo - hja denar kaj pa. Pa smo spet tam. Vsako društvo nov gasilski dom, novo vozilo (najmanj GVC), zaščitne obleke za tristo jurjev,... Kje bomo pa vzeli? Na občini sigurno ne ker tega denarja enostavno ni.
Malo izven teme pa vseeno. No kdo ima zdaj ta meč???
lp
Poslanstvo gasilstva eksaktno ni nikjer opredeljeno, nekako "se ve" kaj naj bi gasilci počeli. Da pa bi počeli kar "moramo" potrebujemo - hja denar kaj pa. Pa smo spet tam. Vsako društvo nov gasilski dom, novo vozilo (najmanj GVC), zaščitne obleke za tristo jurjev,... Kje bomo pa vzeli? Na občini sigurno ne ker tega denarja enostavno ni.
Malo izven teme pa vseeno. No kdo ima zdaj ta meč???
lp
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
-
Janez Kunc
- Kraj: Duplica
Naše poslanstvo je:
- skrbeti za dobro vzdušje na vasi
- skrbeti za kulturno raven v kraju in bližnji okolici
- skrbeti, da imajo ljudje kaj govoriti
- skrbeti, da ima sigurno vsaka družina v kraju (in sosednjih rajonih) koledarje update-ane
- skrbeti za razvoj in razmah slovenske narodnozabavne glasbe
- skrbeti za preživetje glasbenikov narodnozabavne in pop glasbe
- skrbeti, da ima mladina pošteno zaposlitev in tako ne misli na lumparije
- skrbeti za občutek neodrinjenosti starejših krajanov, ki se čutijo povezane z gasilstvom (pravi veteran je v gasilskem domu brez vabila in prošenj, ter mu ni problem zaposliti se oz. najti mesto v druščini)
- skrbeti, da imajo razne inšpekcijske službe, uradniki na upravnih enotah in občini poleti vsaj kaj za delat
- skrbeti za plače in druga nadomestila zaposlenim na SAZASu
sigurno sem še kaj pozabil
PS: poklicni izuzeti - oni imajo druge skrbi
- skrbeti, da ima sigurno vsaka družina v kraju (in sosednjih rajonih) koledarje update-ane
- skrbeti za občutek neodrinjenosti starejših krajanov, ki se čutijo povezane z gasilstvom (pravi veteran je v gasilskem domu brez vabila in prošenj, ter mu ni problem zaposliti se oz. najti mesto v druščini)
- skrbeti, da imajo razne inšpekcijske službe, uradniki na upravnih enotah in občini poleti vsaj kaj za delat
Lep pozdrav, Janez
Janez Kunc napisal/-a:Naše poslanstvo je:
Bo kar držalo
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Denarja ni ker ga občine ne dajo dovolj. Zakaj ga ne dajo dovolj? Ker nas je preveč.
Bo potrebno reorganizirat gasilerijo, o tem smo že razpravljal, samo dokler bodo na vodilnih mestih ljudje zabetoniran sprememb ne bo
No kdo ima zdaj ta meč???
Če se pelješ po Sloveniji boš opazil da ga intenzivno iščejo, saj je poleg cest kar veliko mest kjer se vršijo raznorazna izkopavanja peska.
LP
Bo potrebno reorganizirat gasilerijo, o tem smo že razpravljal, samo dokler bodo na vodilnih mestih ljudje zabetoniran sprememb ne bo
No kdo ima zdaj ta meč???
Če se pelješ po Sloveniji boš opazil da ga intenzivno iščejo, saj je poleg cest kar veliko mest kjer se vršijo raznorazna izkopavanja peska.
LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
Poslanstvo si jaz predstavljam, da te nekdo nekam z nekim namenom pošlje ali ti da nalogo. Zato, bi jaz v tej temi raje govori o našem namenu. Namen je nekakšem primarni cilj iz katerega izvirajo sekundarni cilji. Vsak namen pa se mora poroditi iz temeljite analize potreb. In kakšne pametne analize v naši državi še ni bilo.
Analiza bi morala po mojem vsebovati naslednja izhodišča:
Katere izredni dogodki se pojavljajo in kdo jih rešuje?
Koliko sil potrebujemo da obvladamo izredne dogodke?
Kakšna je učinkovitost sedanjega načina organiziranja?
Kakšen je kulturni in povezovalni vpliv PGDjev na slovensko periferijo?
......
Potem do namena gasilstva nismo več daleč.......
Analiza bi morala po mojem vsebovati naslednja izhodišča:
Katere izredni dogodki se pojavljajo in kdo jih rešuje?
Koliko sil potrebujemo da obvladamo izredne dogodke?
Kakšna je učinkovitost sedanjega načina organiziranja?
Kakšen je kulturni in povezovalni vpliv PGDjev na slovensko periferijo?
......
Potem do namena gasilstva nismo več daleč.......
Z znanjem raste dvom!
-
Janez Kunc
Ne moremo se, saj je naslov Poslanstvo gasilstva
To je zelooooooo široka branža, skoraj tako kot veterina, kjer lahko skoraj povsod najdeš službo
. Enako je s gasilstvom. Če bi bil naslov teme, Poslanstvo gasilca, bi bilo lažje. In če želimo dejansko opredeliti kaj je naloga gasilcev in ne gasilca, bi bili lahko odgovori jasnejši. Tako pa se lahko vsak za vsak drek oglasi, pa ima na koncu celo lahko prav.
To je zelooooooo široka branža, skoraj tako kot veterina, kjer lahko skoraj povsod najdeš službo
Lep pozdrav, Janez
-
Janez Kunc