Novo poglavje se pričenja na Gorenjskem !

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Funkciji poveljnika in predsednika se ne izključujeta, tako da ni problema, da ne bi bila to ena oseba. Vsako društvo ima svoj statut in ga lahko spreminja kakor hoče, samo da je v skladu z zakonom o društvih. Tako društvo lahko nadomesti predsednika s poveljnikom, ostalo organizacijo pa ohrani. Po mojem mnenju bi bilo treba tudi vse ostalo malce prevetriti, pa vendar.

Delo bo ostalo enako, samo hierarhija bo drugačna in povsod bo na prvem mestu operativa. Mogoče bodo šele zdaj prišli do veljave tisti, ki nosijo predpono pod.

Hmm, ja še nobeden ni napisal, zakaj so se v Smokuču sploh odločili za uvedbo takšnega sistema; pa da ne bom jaz sosedove trave jedel, lahko kar Milan ali Marjan napišeta.
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Strinjam se z ugotovitvami, da je operativa najvažnejša, ni pa edina aktivnost prostovoljnega gasilskega društva. Popolnoma pa se strinjam tudi z ugotovitvijo, da se v PGD ne bo bistveno spremenilo, če bo postal zakoniti zastopnik poveljnik. Sam sem sicer tudi predsednik PGD, pa tem spremembam niti malo ne nasprotujem. S povelnikom sva namreč enako plačana za svoje delo.
V društvih običajno dobro funkcionirajo tam, kjer celotno vodstvo, pa naj bo to UO ali poveljstvo, deluje kot team, brez nepotrebnega kazanja mišic in sprenevedanja.
Naše društvo je sicer I. kategorije, pa smo kljub temu lani brez upoštevanja operativnega dela (vaje, priprave na tekmovanja, intervencije in podobno) opravili okoli 550 ur prostovoljnega dela. Tudi v prihodnje bo nekdo moral skrbeti za vse ostale zadeve, poveljnik pa se bo moral posvetiti delu (opremljanju in usposabljanju) operativne enote.
Potrebno pa bo razmisliti tudi o nadalnjem koraku: da iz društva gasilci postanemo požarna obramba. To pa pomeni, da nam osnovno opremo glede na kategorijo zagotavlja občina, za kadrovsko popolnjevanje operativne enote in njeno usposabljanje pa bomo skrbeli sami gasilci. Ampak to je že druga zgodba.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Jaka napisal/-a: V društvih običajno dobro funkcionirajo tam, kjer celotno vodstvo, pa naj bo to UO ali poveljstvo, deluje kot team, brez nepotrebnega kazanja mišic in sprenevedanja.
Točno Jaka! 8) :wink:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
ŽUPANEK
Kraj: DUPLJE

Odgovor Napisal/-a ŽUPANEK »

Dobro jutro gospodje! Imel sem teževe z geslom, zato se nekaj časa nisem oglasil. Zbal sem se že, da ste me odklopili.

Lotili ste se ukinjanja funkcije predsednika v društvu. Prosim če mi nekdo napiše točno definicijo ZAKAJ? Če nekdo želi imeti obe funkciji v društvu, oz jih združiti v eno naj bo statut tako popravljen, da je to mogoče. Se pravi da sta v statutu omogočeni obe opciji. Glede na delo v našem društvu (Duplje), kjer sta predsednik Andrej K. in poveljnik Andrej J. se mi zdi, da delo odlično funkcionira. Vsak opravlja svoje delo in seodlično dopolnjujeta. Če bi obe nalogi združili v eno bi se enemu od njih delo veliko povečalo in mislim, da bi ga ob resni službi in družini težko zmogel.

Če se to dogaja v društvih naj se enako uredi tudi na zvezah od občinske navzgor. V naši občini (Naklo) se namreč pogovarjamo o ustanovitvi svoje zveze (Naklo). Mogoče bi lahko poiskusili.

LP
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

ŽUPANEK napisal/-a:Dobro jutro gospodje! Imel sem teževe z geslom, zato se nekaj časa nisem oglasil. Zbal sem se že, da ste me odklopili.
Oooj, prijatelj moj :P, če drugi ne, jaz sem te pa res pogrešal :wave: in sem zdaj vesel, da si se uspel vrniti v naše loge :P
Lotili ste se ukinjanja funkcije predsednika v društvu. Prosim če mi nekdo napiše točno definicijo ZAKAJ ?
Nihče ( verjetno tudi v PGD Smokuč, ne ) ni omenjal ukinitev funkcije predsednika PGD :shock:. Gre enostavno za postavitev stvari na svoje mesto. Vsi smo si edini, da stroka ( več ) ne more in ne sme biti podrejena organizaciji. Torej, če so predsedniki v PGD-jih pametni, bi se morali take spremembe veseliti :P, njihovo delo ostaja isto, odgovornost pa je neprimerno manjša in v rokah tistega, ki je pred zakonom odgovoren in ( nenazadnje ) tudi strokovno usposobljen. Še enkrat pa je potrebno poudariti, da se na nivojih PGD-jev podrejenost stroke niti ni tako izrazito opažala kot je to primer na najvišjem nivoju naše organiziranosti, kjer je stroka ( malo_da_ne ) v "hlapčevski" podrejenosti :roll: ( subjektivno mnenje ).

lp DC :kiss: :smoke:
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Se tudi sam strinjam s tem,da organizacija ne sme biti nad operativo,saj operativa konec koncev pomeni osnovno dejavnost gasilskega društva. Najbolje bi bilo,da sta oba dela,tako operativa,kot organizacija enakovredno zastopana in da se medsebojno ne izključujeta,temveč sodelujeta in si medsebojno pomagata,če je to potrebno.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Saj to je lepo slišati, vendar se v praksi marsikje in marsikdaj pokaže, da operativa potegne krajši konec. Nikjer pa ni nobene varovalke, ki bi to preprečila. Sicer pa je bila danes v Delu zanimiva iskrica:

Lonec na ognjišču,
ki ima dva lastnika,
ne bo ne mrzel
ne topel.

Nemški pregovor
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Kdo bo pa statut GZS popravil v pravo smer :?:
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabniški avatar
4Fire
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a 4Fire »

ojla

potrebno je spremeniti ali dodati samo eno besedo in sicer "predstavnik" pred tem se ustrezno spremeni statut društva in to je to. Lahko pa je to že v posameznih statutih zvez urejeno, saj je lahko član tudi pooblaščenec PGD.

Člani predsedstva so:
1. predsednik gasilske zveze
2. poveljnik gasilske zveze
3. predsedniki PGD in "tu se doda oz. predstavnik"
4. predstavnik PIGD

LP Andrej
Be safe
ANdrej

---------------------------------------------
To finish first, first you have to finish.
Uporabniški avatar
Ico
Kraj: PGD Zagorje-mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ico »

Naj še jaz natresem svoje mnenje.

Občutek imam, da so za spremembe tisti in tam, kjer ni dobrega sodelovanja med predsednikom in poveljnikom, oziroma če se predsednik petlja v operativo. Če so stvari pošlihtane, potem ne vidim razloga za spremembe. Predsednik predstavlja društvo navzven, dela na organizacijskem področju, finančnem, pogovarja se z županom......
Poveljnik ima dosti dela z operativnimi stvarmi, pač, kar spada pod ta pojem. Potem je tu tudi moment - služba.
Da končam: morebiti se bo sprememba kje prijela in če se bo, že vedo, zakaj so to naredili. Nisem dosledno proti, vendar mislim, da se vsepovsod to ne bi prijelo.
Pa še:
Mislim, da pri nas poveljnik tudi pod razno ne bi hotel ta predlog sprejeti. Mislim, da je tu posredi tudi služba, ki jo opravlja, pa komuniciranje z občino in županom pa še bi se našlo.

Ico
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

ko listam po odgovorih se mi zdi da marsikomu ni jasno, da je konec socializma in samoupravljanja.
v društvu, ki se je odločilo za spremembe bo treba spremeniti tudi razne odbore v katerih sedi 17 ali več ljudi in vsi samo nekaj nakladajo, nihče pa ničesar ne stori.
poslovodni (upravni, društveni,..) odbor bo moral biti sestavljen iz pet ali šest članov, med katerimi bo vsak imel svoje zadolžitve in pristojnosti.
z razliko ko se sedaj na poveljstvih dogovarjamo, na predsestvih pa o tem ponovno razpravljajo in mnogokrat se sprejmejo odločitve, ki niso v dobro gasilstvu. v društvih v predsestvu in poveljstvu melje slamo največkrat najmanj 20 ljudi.
sicer pa o tem lepo piše ena naloga, ki je že več let v predalih naših.....
in en izvod tudi pri meni.

darko
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Po eni strani je na nivoju PGD-jev razumljiva "familiarnost" :roll:, eni so pač že (pre)dolgo skupaj in že sama zamisel "kaj bi bilo, če bi bilo....." jih odvrne od morebitnih organizacijskih sprememb. Nihče ne pomisli, da so spremembe potrebne za vnaprej, ko njih več ne bo. Dosmrtnih funkcionarjev, ki se v oklepu medalj še komaj gibljejo, se pač ne znamo (da ne rečem - ne želimo) rešiti. Saj poznate ono: "Ata - mami, mami - stricu, stric - Maticu......pod to goro zelenooo.." :lol: (malo heca, nooo :twisted: ).

Tako obnašanje nam (seveda) škodi :evil:, dokaz je tudi to, da nam nihče več ne verjame da bomo za naprošena, sponzorirana, donirana.....finančna sredstva zares kupili gasilsko opremo, pač pa že vsi zahtevajo fotokopije računov :oops:. To, da nas imajo za potencialne lažnjivce in prevarante .....pa včasih že zaboli :cry:

Eh, tako je ....in bilo je že večkrat povedano, se oproščam :oops:

lp DC :smoke:
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

[quote="darko"]ko listam po odgovorih se mi zdi da marsikomu ni jasno, da je konec socializma in samoupravljanja.
v društvu, ki se je odločilo za spremembe bo treba spremeniti tudi razne odbore v katerih sedi 17 ali več ljudi in vsi samo nekaj nakladajo, nihče pa ničesar ne stori.
poslovodni (upravni, društveni,..) odbor bo moral biti sestavljen iz pet ali šest članov, med katerimi bo vsak imel svoje zadolžitve in pristojnosti.
z razliko ko se sedaj na poveljstvih dogovarjamo, na predsestvih pa o tem ponovno razpravljajo in mnogokrat se sprejmejo odločitve, ki niso v dobro gasilstvu. v društvih v predsestvu in poveljstvu melje slamo največkrat najmanj 20 ljudi.
sicer pa o tem lepo piše ena naloga, ki je že več let v predalih naših.....
in en izvod tudi pri meni.

darko[/quote]

:D =D> =D> Lepo napisano! Sploh pa je tako da se v neakterih društvih še vedno goji tovoarištvo bivšega sistem! Ozirama drugače povedano "mnogo pričaj malo radi"!!!!!

Darko zlo dobro napisano samo še v prakso je potrebno spremenit...

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

:shock:

Nekaj pa moram reči - Madona ali imate ponekod hude probleme... :roll:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Gregor:
Ni povsod enkako...nažalost.
Nekje gre gladko,drugje sem pa tja potrese ponekod pa zmeraj (hočeš nočeš) na "TRDO".
Sto ljudi sto čudi pravi pregovor.In drži.
Moraš pač bit svoje sreče krojač..... :twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Odgovori