SAZAS

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

SAZAS

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Danes je na zveze prišel dopis GZS, ki se nanaša na zaščito avtorskih glasbenih pravic. Problem vam je bolj znan pod imenom SAZAS. V dopisu nam GZS predlaga, naj vložimo ugovore zoper tožbo oziroma izvršbo, GZS pa se bo pogajala naprej.

No pa poglejmo primer našega društva:

Podali smo ugovor na poslani račun, pa nam je SAZAS je z dopisom P-5796/1 dne 26.08.2003 odgovoril, da našega pritožbe ne morejo upoštevati. Bili so celo tako prijazni, da so nam poslali pravilnik, da bomo, kot navajajo, bolje seznanjeni z našimi obveznostmi, ki izhajajo iz tega pravilnika.

No, pa sem malo pogledal pravilnik, ki v 6. členu navaja:

SAZAS lahko delno oprosti plačila avtorskega honorarja organizatorja dobrodelne prireditve pod naslednjimi pogoji:

-če je organizator uradno registriran kot nepridobitna organizacija, za dobrodelno dejavnost,
-če organizator priglasi uporabo glasbenih del v dobrodelne namene najmanj 30 dni pred uporabo,
-če dokaže, da vsi izvajalci nastopajo na prireditvi brezplačno,
-če organizator v uradnem programu in javno navede SAZAS kot soudeleženca prireditve v dobrodelne namene
-če organizator v 20-dneh po prireditvi predloži vso finančno dokumentacijo iz katere so razvidni vsi prihodki in stroški prireditve ter delež, ki bo vplačan v dobrodelne namene.

Kaj si osebno mislim o teh določbah ne bom komentiral, bom pa povedal, kaj bi naredil s tistim, ki nas tako vztrajno in vneto prijavlja. Pomislite samo to, da smo bili prijavljeni SAZASU, ko smo odstopili garaže vaškemu odboru, ki je moral zaradi dežja organizirati mašo ob vaškem prazniku v pokritem prostoru. Pri maši je igrala godba in evo ti, je že prišel račun. In to ne na vaški odbor ampak k gasilcem. Za boga miloga, tisti, ki hodite v cerkev, povejte mi, koliko avtorjev cerkvenih pesmi pa je znanih, če so igrali za spremljavo ljudskemu petju.

No, njihovega prijaznega pisma, da moramo plačati seveda nismo upoštevali, zato so nam 24.09.2003 poslali opomin pred tožbo za 34.063,58 SIT. Do kdaj moramo plačati, ni navedeno, spodaj pa piše, da v primeru neplačila zaračunavajo zakonske zamudne obresti (smo navajeni).

Sedaj čakamo na tožbo, upamo, da bomo prišli do sodišča, da sodišče ne bo odredilo izvršbe brez obravnave. V tem primeru ne moremo nič, ker nam bodo denar enostavno vzeli z računa. Druga je, če bi bil klasičen rubež, mislim, da se rubežniki s policijo vred ne bi ustavili do Mengša.

Ker se GZS trudi urediti zadevo že več let, žal ne vidim, da bi konkretno situacijo lahko rešili, zato smo sestavili tudi rezervni scenarij in sicer psihično pripravljamo predsednika društva, da bo šel teh nekaj jurjev odsedet na Povšetovo, ga bomo prišli vsak dan obiskat in mu prinesli sadje, pa kakšno pecivo, da o pečenki in klobasah ne govorim (o pijači nič, zaradi gostov). Se bo revež vsaj malo odpočil in poredil, drugače nam ga bo še pobralo, ko tako gara (v društvu in doma).

Torej, spoštovani predsedniki, ali ste pripravljeni plačilo SAZASU odsedeti, pa da napravimo en medijski bum, bi novinarja Jermana pa Jureta najeli, pa še kakšnega, mogoče bi bilo potem SAZASU jasno, naj ne zajebava ljudi, ki se trudijo preživeti zato, da lahko pomagajo drugim.

Ja, ja, vem, spet sem predolg in vse je že stokrat slišano, ampak, ne morem iz svoje kože.

LP

Janez :evil: :lol:
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Fireman
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fireman »

Janez,
odlična zamisel :!: :!:
Očitno še ena organizacija, ki bi rada zaslužila z gasilci. :evil:
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Janez: :lol:

Pa se vam jaz lepo povedal, da ne kričite po polnoči ( kao ) pevski zbor :roll: eto, zdaj so vam pa zaračunali :evil: Aha, še nekaj :? , če misliš, da se bo vaš prezident spočil se motiš :oops: . Spočil se bo vaš TRR, ker bo blokiran :twisted: ( država ni nora - nor je davkoplačevalec :o ) Tolko, kot skromen prispevek moje tolažbe :wink:

lp DC
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Drago napisal/-a:Janez: :lol:
Aha, še nekaj :? , če misliš, da se bo vaš prezident spočil se motiš :oops: .
lp DC
Dobro, da nima interneta, pa tako se je že pripravljal na dopust :wink: . Upam, da mu ne bo kakšen povedal, naj bo prepričan, da bo imel par dni brezplačno oskrbo :twisted: . Drugač maš pa prav Drago, po 22.uri ne bomo nič več peli, bomo samo še pili, ampak za zaprtimi vrati, da nas kakšen keber ne najde :roll: :wink:

LP

Janez :lol:
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Moj komentar: V P.M: :!:

:evil: :evil:

Sicer pa je meni tale medijski bum zelo všeč :lol: Bi pa zelo rad osebno spoznal tistega,kateri je tako modro odločil glede plačila oziroma tožbe.Samo potem bi znalo_bt, da bi jaz bil daljše obdobje na Povšetovi. No,saj se boste zmenjavali kdo mi bo hrano prinašal :lol: :lol: :lol:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Janez, ne bo problema! V svojem imenu potrjujem udeležbo na Povšetovi, kolikor pa poznam svojega sodelavca (in v marsičem vzornika) Jermana, bo pa tudi za stvar. Že vidim temo LG 1/04! :twisted:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Zadeva se mi zdi skorajda neverjetna. Le zakaj se SAZAS vtika v zadeve,ki jih sploh ne bi smele brigati? Saj v tem primeru ne gre za kakšno kršenje avtorskih pravic,če se godba prostovoljno odloči igrati. :!: Ta zgodba bi morala biti javno objavljena,da bi vsi videli,da imajo nekatere ustanove (beri SAZAS) preveč časa,ki ga ne znajo zabiti drugače kot da zafrkavajo na tak način. To je le še en dokaz da davkoplačevalski denar niti pod razno ne gre v prave roke. :evil: :evil:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če godba igra avtorsko glasbo, pa nima pogodbe z avtorjem, potem je to stvar, s katero se SAZAS ukvarja.
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Peter napisal/-a:Če godba igra avtorsko glasbo, pa nima pogodbe z avtorjem, potem je to stvar, s katero se SAZAS ukvarja.
Že res,vendar kar jaz vem,godbeniki ponavadi niso tudi avtorji skladb,ki jih izvajajo,saj so le izvajalci glasbe in ne skladatelji. Ali to pomeni,da bo SAZAS zdaj udaril po vseh godbah oz. tistih,ki jih najamejo? Kolikor vem,sa kaj takega še ni zgodilo,vsaj kolikor je meni znano ne.
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

... vse skupaj pa z gasilci nima skoraj nobene neposredne veze. :twisted:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če igrajo glasbena dela iz repertoarja Združenja SAZAS, potem mora organizator s SAZAS-om skleniti pogodbo.
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Jure Čokl napisal/-a:... vse skupaj pa z gasilci nima skoraj nobene neposredne veze. :twisted:
Pa še kako jo ima Jure. Na podeželju namreč vsako leto organiziramo prireditev, na kateri igra ansambel. Seveda ne sklepamo pogodbe s SAZASOM, ampak imamo v svoji soseščini enega zelo zagnanega člana SAZASA, ki skrbo beleži prireditve (za to so plakati)in potem SAZAS izstavi račun. Ne glede na to, ali je sijalo sonce ali je padal dež, se pravi, ali je ansambel igral ali ni.

Poleg SAZASA pa je letos še ena nova pizdarija po Zakonu o javnih shodih(..bem jim sveca), ko moraš prijaviti prireditev in zraven priložiti certifikat o opravljenih meritvah hrupa.

No SAZAS je zaračunal 34.063,58 SIT, podjetje, ki je opravilo meritve pa 30.000,00 SIT, kar znese 64.063,58 SIT. Če kdo ve, koliko stane gasilska čelada, potem ve, da sta nam jo požrla dva voluharja, ki se živita na račun prostovoljcev. Gasilska organizacija pa nič. Čuti i trpi.

Ne vem, zgleda, da drugod s tem nimate problemov, pa vas prosim, da mi poveste, kako se takšnim dajatvam izognete.

Jure, glede obiska na Povšetovi sva pa zmenjena, boš našemu predsedniku tak napitek prinesel, kot si ga v Loko :D :D :D .

LP

Janez :evil: :evil: :evil:
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Staro dobro "čebovanje"...bi mogoče koristilo :twisted:
:twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
mitjau
Kraj: Gotovlje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mitjau »

Janez Koncilija napisal/-a:ne sklepamo pogodbe s SAZASOM, ampak imamo v svoji soseščini enega zelo zagnanega člana SAZASA, ki skrbo beleži prireditve (za to so plakati)in potem SAZAS izstavi račun. Ne glede na to, ali je sijalo sonce ali je padal dež, se pravi, ali je ansambel igral ali ni.
Predlagam, da tegale člana SAZASA miceno požgečkate, kakšen curkomet z dotično osebo namesto žoge, bi mu očitno dobro del...
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Janez Koncilija napisal/-a:
Jure Čokl napisal/-a:... vse skupaj pa z gasilci nima skoraj nobene neposredne veze. :twisted:
Poleg SAZASA pa je letos še ena nova pizdarija po Zakonu o javnih shodih(..bem jim sveca), ko moraš prijaviti prireditev in zraven priložiti certifikat o opravljenih meritvah hrupa.
Ne vem, zgleda, da drugod s tem nimate problemov, pa vas prosim, da mi poveste, kako se takšnim dajatvam izognete.

:
Če vas zanima VSE o Zakonu o javnih shodih, prireditvah Vam predlagam da vprašate strokovnjaka, ki je ta zakon soustvarjal.IN luknje tudi pozna. :twisted:
Če vas zanimajo podrobnosti mi pišite pod ZS. Osebe tukaj ne bom navajal zaradi narave njegovega dela.Sem pa prepričan da vam bo z veseljem pomagal.

Glede SAZASA vem za naslov in lokacijo stavbe v LJ. :twisted:
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Odgovori