Prazniki

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Mateja
HazMat Team
Kraj: Topole in Gornji Logatec
Kontakt:

Prazniki

Odgovor Napisal/-a Mateja »

Sicer navada se ni tako mocno razsirjena v Sloveniji kot to opazam v Nemciji, ampak v decembru se vendarle poveca stevilo kurjenja odprtih svec. Dobro, tudi sama sem se navzela romanticnega vzdusja :wink: , s tem, da imam svecke v ustreznih svecnikih.

Pred nekaj tedni so na nemski televiziji predvajali oddajo, kaj narediti, ce se vzge adventni venec ali smrecica. Oddaja naj bi bila po pripovedovanju poucna - sama nisem videla cele, komantarji pa tipicno nemski - a potem je potrebno pa kar odejo uniciti ... :roll:

Vse je lepo, ampak, kako je pri nas z osvescenostjo, da nekatere stvari lepo gorijo in da ze neravno postavljena sveca lahko povzroci velike tezave, pa ceprav ni takoj potrebno klicati gasilcev, ce so ljudje pri sebi.

Seveda pa sama ne morem prav dosti - v nasi knjiznici (v Münchnu) so spet svecke, pa papir naokrog - edino, kar sem jim uspela vbiti v glavo, je, da naj imajo dovolj velike svecnike in naj papir dajejo stran. Hm, se najbolje je, da ga umaknem sama ...

Vase mnenje? Ste imeli ze intervencije zaradi gorece smrekce? Ah in tukaj so tudi v notranjih prostorih zelo popularne prave svecke, vec kot jih je, boljse je - elektricne svecke/lucke so prevec umetne. :roll:
Znanost se ni začela z nami.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Naj v opozorilo opišem primer požara 2 metra visoke novoletne jelke v sobi 3x4 metre. Vrata so le priprta. Ogenj nastane zaradi kratkega stika na električnih lučkah. Ogenj hipoma zajame suho drevo. Kisika je dovolj v prostoru. Ogenj se razširi na kavč , televitor, igrače. V 35 sekundah :!: je dim pri tleh. Če slučajno spimo v tem prostoru nimamo več nobene možnosti umika !
To ni izmišljeno , to imam posneto na VHS kaseti.
Posnetek pokažem otrokom ob obisku na moji enoti. Gledajo z odprtimi usti in ne morejo verjeti.
Kakšna toplota se razvije pri zabavni pirotehniki pa naslednjič ! Srečno !
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Oskar napisal/-a:Naj v opozorilo opišem primer požara 2 metra visoke novoletne jelke v sobi 3x4 metre. Vrata so le priprta. Ogenj nastane zaradi kratkega stika na električnih lučkah. Ogenj hipoma zajame suho drevo. Kisika je dovolj v prostoru. Ogenj se razširi na kavč , televitor, igrače. V 35 sekundah :!: je dim pri tleh. Če slučajno spimo v tem prostoru nimamo več nobene možnosti umika !
To ni izmišljeno , to imam posneto na VHS kaseti.
Posnetek pokažem otrokom ob obisku na moji enoti. Gledajo z odprtimi usti in ne morejo verjeti.
Kakšna toplota se razvije pri zabavni pirotehniki pa naslednjič ! Srečno !
Tudi pri nas, vsako leto za 6. razrede. To je dokumentarec Ogenj, anatomija ubijalca. Najbolj jih zanima zajček, ko ga zakrije dim, od ostalega pa leteči gasilec, ti že veš kateri Oskar.

To je zelo dobra kaseta tudi za vzgojo gasilcev.

LP

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Stevči
Naj forumovec 2005
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Stevči »

Na televizijskih postajah v Sloveniji se v prazničnem, veselem decembru kar naenkrat pojavijo kratki video spoti, o tem kako moramo ravnati ob postavitvi božičnih jaslic in novoletnih jelk. Drugi spot govori o uporabi pirotehnike in njihovi uporabi. Pod kratkimi spoti je podpisana:

a) bogata varianta: Uprava RS za zaščito in reševanje
b) revna varianta: Gasilska zveza Slovenije

Nočna mora, očitno sem slabo sanjal.

Pa tako lepo se sliši in še ena možnost za promocijo gasilske organizacije je šla po vodi. Upam, da se mi ta nočna mora ne bo pojavila ob istem času drugo leto.

Lep pozdrav, Stevči

P.S.: Ni mi jasno, zakaj je URSZiR zapravila denarje za neko reklamno gradivo in simbol, če se ta nikjer v javnosti ne pojavlja. Na tistega ježka mislim.
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Meni se zdi, da so svečke še vedno manj nevarne kot nestrokovna napeljava električnih lučk. :roll:
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

A ima kdo kakšne podatke o požarih zaradi novoletnih okrasitev in pirotehnike?
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Naj se sliši še tako čudno je še najmanj nevarna zabavna pirotehnika , ki jo uporabljamo v skladu z navodili proizvajalca.
Večina nesreč in požarov se zgodi pri improvizacijah kot so:
- v snop zvezana sredstva za zvočni efekt (razne petarde)
- v snop zvezane rakete s smerno palico
- V polivinilaste vreče natlačen plin acitelen ali UNP
- metanje petard v valjaste predmeta zaradi povečanja zvočnega efekta

Še bi lahko našteval , saj je človeška domišlija in neumnost neomejena.

Če že ne moremo brez raket in petard, potem kupimo baterijo različnih raket , jo postavimo na trdno in ravno podlago daleč vstran od ljudi in jo prižimo v sklado z navodili. Uporabimo baterije z svetlobnimi efekti ki trajajo dalj časa kot samo grdi in nesramen delček sekunde trajajoč pok.

Naj končam z mislijo , ki jo je izrekel dr. Zlatan Turčin na eni izmed okroglih miz na lokalni televiziji kjer sem tudi sam sodeloval: " Kako naj starši dopovedo otroku , ko gleda lepo pripravljen ognjemet, da je to nekaj gradega in nesramnega !!!"
Se pa vsi strinjamo , da ni gršega in bolj hudobnega kot nekomu vreči petardo pod noge ali celo v žep !!

Glede vprašanja Skavta o požarih med prazniki pa ni neke posebne evidence , lahko pa zatrdim , da je število sobnih požarov poveča tudi zaradi adventnih venčkov ki niso pod kontrolo. Nekaj požarov beležimo zaradi nepravilno izstreljenih raket in to predvsem tistih ki imajo smerno palico saj veliko ljudi ne ve , da potuje palica skupaj z raketo. Tako jih zapičijo v trdi sneg ali zemljo in smer leta rakete je nepredvidljiv.
Pri izgorevanju pirotehničnih zmesi nastaja temperatura preko 1000 stopinj celzija in če poznamo temperature vžiga snovi okrog nas vemo, da pred tem ni nič varno.
Uporabniški avatar
AndražK
Kraj: Tržič

Odgovor Napisal/-a AndražK »

Zdravo,
mene pa zanima k ste prej neki omenjali VHS kasete pa me zanima ke ste oz. se jo dobi :roll:

lp

Andraž
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Andraž pozdravljen med nami!

S kasetami je pa tako. Z leti sem si uredil lepo zbirko raznih VHS kaset, ker sem pač imel interes in ker sem za to skrbel v svoji firmi.
Dve imam res dobri , ker pa so posnete iz TV nastene problem pri presnemavanju, ker so bolj "tanke " in kopija nima več kvalitetnih barv. Glede avtorskih pravic ni problema. Pri nacionalni televiziji so mi dejali da jih brez skrbi lahko predvajam gasilcem in tudi občanom. Avtorji so angleži in amerikanci in tisti me ne bodo gnjavili.
Mogoče bi lahko Jure , ki dela na radio kaj dobil na TV . Sicer pa je pri nas tovrstnega materiala malo na tržišču ali skoraj nič. Hrvatska gasilska zveza je pred leti izdala (po nemški predlogi) poučno kaseto z naslovom OD VATRE DO POŽARA. Res dobra zadeva, tudi to imam.

Povprašaj še na GZS če imajo kaj novega in jim povej kitajski pregovor ENA SLIKA ZAMENJA TISOČ BESED !

lp
Uporabniški avatar
AndražK
Kraj: Tržič

Odgovor Napisal/-a AndražK »

Oskar,
najprej hvala za sprejen in nato za odgovor na moje vprašanje.
Bom še malo vprašal, saj vem kako je s presnetimi kasetami, vendar če ni drugega je tudi to dobro :?: :)

lp

Andraž
Odgovori