Izkušnje sodelovanja z brigado? PGD vs. GB

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
GAS PEŠO
Kraj: Ljubljana

Izkušnje sodelovanja z brigado? PGD vs. GB

Odgovor Napisal/-a GAS PEŠO »

Zanima me kakšne imate izkušnje z brigado na vašem območju? Ali vas vedno pokličejo-oziroma prožijo ob požaru na vašem požarnem območju, oziroma kakšen je njihov odnos do vas/nas prostovoljcev? Oziroma kdo prevzame poveljevanje intervencije na požarišču če pridete na požar hitreje kot GB? Ali GB želi opraviti več dela ker so pro. ali je sodelovanje enako in obojestransko oziroma enakovredno?
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Tale tema mi spet diši po rivalstvu POKLICNI - PROSTOVOLJCI...... :evil: Še v vsaki temi je prišlo do prerekanj če se je začel pogovor v tej smeri. Zdaj pa celo tema o tem..... :roll: Če se ne motim je že nekje bilo govora o tem in je bila potem tema zaklenjena. Lahko pa da se motim..... :oops:
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Točno tako kot pravi Saxtenor.
Tema se je na forumu že predelovala in sicer:

viewtopic.php?t=3887&highlight=relacija

Pa tudi:
viewtopic.php?t=6101&highlight=odnosi

Tako da si za začetek preberi že odprte teme.
Potrebe po novi temi pa po mojem mnenju res ni.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
KOFD
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a KOFD »

ej mene to jezi ka bi bili lahko mi vsaj 10 minut prej na požaru ko pa poklicna pa nas nočjo aktivirat razn če res vidjo da nebojo mogl sami pol nas pokličejo. Ka nismo gasilci zato da bomo probal čim več rešt pa sodeloval med sabo, sm nažalost je tuki vmes spet denar, poklicna tolk pa tolk pokasira na intrvencijo in zakaj bi pol klical prostovoljce.
Gasilc mora bit mokr, da ne zagori
prof

Odgovor Napisal/-a prof »

KOFD...ti si res en velik začetnik tudi prostovoljci kasirajo kot jaz vem sicer ne neposredno ampak vem da nekateri hodijo v službo in v tem času ne morejo delat zato je bolje da to storijo za mizerno plačo poklicni
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Če se bo tema sprevrgla v kreganje, gre v izbris... Zaenkrat pa jo puščam tukaj...

moderator
GBL

Odgovor Napisal/-a GBL »

Za KOFD ja kot prvo me zanima iz katerega konca lj. si doma, da ste vedno tako hitri. Kot drugo če nisi doma iz lj. si poglej naslov teme in ne serij o brezveznih stvareh v tej temi. In tretjo ne vem kaj naj rečem da si še otrok ali kaj da se gasilci zaradi denarja grebejo gdo bo več gasil ta je pa izjava leta pa prosim ostale brez podobnih izpadov k sam sebi sramoto delate. Mislim, da je ta tema že prežveta zgleda pa, da se spet nekateri provokatorji na delu in vedno najdejo, da kaj pikajo. Sigurno prihaja do določenih napak v sistemu kar pa se mi ne zdi, da bi se zato odpirala spet ta prežveta tema.
Ljubljančan

Odgovor Napisal/-a Ljubljančan »

Vso spoštovanje do poklicnih gasilcev ki delo opraviljajo dobro in profesionalno , toda v Ljubljani alarmiranje velikokrat ni korektno. Prostovoljno gasilsko društvo se velikokrat alarmira šele pozno po tem ko gb že izvozi, saj to velikokrat opazimo po času prihoda brigade na požarišče. Moram pa povedati pa tukaj ne mislim poklicnim gasilcem nič pamet soliti "kok smo hitri, pa kakšn cajt mamo" samo dejstvo je in bo ostalo da kadar smo bili proženi takoj smo vedno bili 5-6 min pred poklicno brigado. Vsi skupaj pa smo veseli če hitreje pomagamo so-človeku saj mu lahko tako rešimo več imetja kot sicer. Kot podpoveljnik enega od 35 društev ki opravlja JGS, srčno upam da se bodo na tem področju zgodile spremembe ter da bo sodelovanje z poklicnimi gasilci na dobri ravni.
GBL

Odgovor Napisal/-a GBL »

Še za Ljubljančana ja se strinjam da prihaja do zamude in sice z nasljednjega razloga. Ko GBL dobi obvestilo o požaru mora najprej poskrbeti za svoj izvoz ( lokacija izvoz posadke itd..), ko je za to poskrbljeno to traja cca 2 minute telefonist začne z delom aktiviranja domačega društva , ki na računalniku pogleda teritorij katero društvo pokriva to območje nato sporoči centru in ta vas proži tko gre sistem če nisi vedel in še enkrat bom napisal tko ste sprejeli tak je načrt alarmiranja in mi se ga držimo po pravilih in ne zdej napihovati zadeve če pa vam to ni vseč se pa ponovno zberte imaste svojega poveljnika zveze in pridite z novim alarmnim načrtom. Upam da je zdej bolj jasno pa ne vem zakaj morem to posameznikom razlagati vsak ima v društvo svojega poveljnika in pravila alarmiranja mora poznati kar pa v praksi še daleč ne drži tko da upam da boste poveljniki in podpoveljniki raznih društev saj do konca ali prebrali tisto kar ste sprejeli ne pa potem provicirati nas da smo mi krivi.
Ljubljančan

Odgovor Napisal/-a Ljubljančan »

Torej če povzamem, ko GB dobi poziv za interveniranje mora po pravilih izvoziti v roku 1 min. V tem času dobi vodja izmene načrt, o kraju intervencije. Nato se vodja izmene (kasneje vodja intervencije) odloči katero enoto bo "dvignil". In to je pa problem (ne mislim da so vse vodje 4-ih izmen enaki), ker tukaj pa velikokrat preteče preveč časa, saj je poziv največkrat oddan že kar veliko ("preveč") časa po tem ko gredo gasilska vozila iz garaže (pač takšne izkušnje pa smo v preteklosti imeli in jih samo pokomentiram) . (Namen: Prihod GB prve na kraj požarišča). Fantje saj ste bolj usposobljeni to je treba priznati saj konec koncev to delo opravljate profesionalno, nekaj verjetno pa je tudi glede alarmiranja na tem da tudi zelo dobro veste (oziroma vodja izmen) katera društva "so ali niso". Toda se tudi mi po svojih okvir usposabljamo, skozi dajemo hot fire-treninge..., ter se trudimo pomagati sočloveku ki ga navsezadnje tudi največkrat osebno poznamo, oziroma svoj okoliš. S svojima objavama nisem hotel povzročiti nobene slabe volje ali zamere, oziroma spet kakšne debate glede o prostovoljcih-poklicni, ampak da se stvari še izboljšajo kot so že sedaj in še za boljše sodelovanje v naprej, saj imate oziroma imamo vsi isto poslanstvo POMOČ. lp!
Uporabniški avatar
Mare
GE: GBL in PGD Verd
Kraj: Janezova vas-Gbl

Odgovor Napisal/-a Mare »

Živjo!
Moram se oglasiti,da ti še bolj natančno razložim,kako vse poteka in sicer:
Ljubljančan napisal/-a: 1.Torej če povzamem, ko GB dobi poziv za interveniranje mora po pravilih izvoziti v roku 1 min.
Odg.: Drži! :D
2.V tem času dobi vodja izmene načrt, o kraju intervencije.Nato se vodja izmene (kasneje vodja intervencije) odloči katero enoto bo "dvignil".
Odg.:Ne drži! :( Prvi,ki ima stik z intervencijo(Kje,kdaj,kako in koliko) je telefonist! 8)
Njemu se na računalniku izpiše,katero društvo je v tem sektorju in s kakšno opremo razpolagajo,se takoj pokliče na ReCo,da dvigne še vašo enoto!V tem času je napoti že GBL(1 min izvoz)!
3.In to je pa problem (ne mislim da so vse vodje 4-ih izmen enaki), ker tukaj pa velikokrat preteče preveč časa, saj je poziv največkrat oddan že kar veliko ("preveč") časa po tem ko gredo gasilska vozila iz garaže (pač takšne izkušnje pa smo v preteklosti imeli in jih samo pokomentiram) .
Odg.: :? Poglej v GBL imamo sistem,ki je točno določen,katera vozila gredo v akcijo!To ve telofonist sam v vednosti še vodje izmene! 8)
4.(Namen: Prihod GB prve na kraj požarišča).
Odg.:Ne drži! :? Oddaljenot od GBL,vremenske razmere,promet itd!
5. Fantje saj ste bolj usposobljeni to je treba priznati saj konec koncev to delo opravljate profesionalno, nekaj verjetno pa je tudi glede alarmiranja na tem da tudi zelo dobro veste (oziroma vodja izmen) katera društva "so ali niso". Toda se tudi mi po svojih okvir usposabljamo, skozi dajemo hot fire-treninge..., ter se trudimo pomagati sočloveku ki ga navsezadnje tudi največkrat osebno poznamo, oziroma svoj okoliš.
Odg.: Se trudmo,da smo dobri pri tem delu,ki ga opravljamo!
Tudi vi se trudite,da ste dobri tako na vajah in na intervencijah! 8)
Še neki:Ni poklicne enote,ki bi imela na računalniku pregled nad vsemi 35 prostovolnimi enotami(govorim v Ljubljani) in tako dovršenega sistema alermiranja!Telefonist ima dosti dela,ko alarmira vse enote(gasilce,reševalce,policijo in druge int.službe),da bi intervencija dobro potekala,zato bodite korektni do njih,ker niste samo vi! :idea: 8)
5.S svojima objavama nisem hotel povzročiti nobene slabe volje ali zamere, oziroma spet kakšne debate glede o prostovoljcih-poklicni, ampak da se stvari še izboljšajo kot so že sedaj in še za boljše sodelovanje v naprej, saj imate oziroma imamo vsi isto poslanstvo
POMOČ. lp!
Odg.:Tudi jaz nočem povzročiti slabe volje.Lp od Mareta 8)
TAKLE MAMO! :wink:
V službi me kličejo Ježek!
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

No razčistili smo eno stvar, za katero se je veliko operativcev v Ljubljani spraševalo zakaj je GBL pred nami. Sam lahko dodam le to, da smo v vseh primerih z GBL sodelovali vzorno in upam, da bo tako tudi ostalo. Povsod se pa najdejo posamezniki, ki jim kaj ni všeč.
Uporabniški avatar
KOFD

Za GBL

Pri vas v lj je to mal drugač ka vas financira ministrstvo za obrambo. Našo poklicno pa financira občina in itak da se pol grebejo za vsako intrvencijo. Je paa fora v tem da smo bli zmeri ko smo bli aktivirani prej na požaru kot poklicna.
Uporabniški avatar
KOFD

Pa by the way nismo vsi iz lj!! Bil sm že na dostih požarih ko je potem vodja izmene pizdil, da kako da smo prvi na požaru. Ni mi všeč odnos do njih do nas. Pa tut lej men ni tako važn kdo je prej na požaru, sam zakaj nebi istočasno aktiviral pgd in gb pa tut če je pgd prej na požaru pač začne gasit potem pa to prevzame gb. Tuki se gre za to, da bi se rešil čim več premoženja. Pa nočem se z nobenim kregat ampak dobr poznam kake razmere so pri nas in vse kaže da se še dolk nebojo rešle. Pa če se gre že o mizernih plačah ljubljančani kokr sm slišu nimate kej jamrat glede plač pejt u Krško pa boš vidu kako je tam.
krivina

Re: Za GBL

Odgovor Napisal/-a krivina »

KOFD napisal/-a:Pri vas v lj je to mal drugač ka vas financira ministrstvo za obrambo. Našo poklicno pa financira občina in itak da se pol grebejo za vsako intrvencijo. Je paa fora v tem da smo bli zmeri ko smo bli aktivirani prej na požaru kot poklicna.
Tudi v Ljubljani poklicno in prostovoljno gasilstvo financira občina.
Odgovori