pgd čez 15 let

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Ndrej
GE: PGD Prečna
Kraj: Prečna, Novo mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ndrej »

Jaz mislim, da se bo čez 15 let število pgdjev vsaj prepolovilo in tako bosta ostala samo dva tipa društev:

- večje enote v večjih krajih oddaljena med samo vsaj 10km

- "vaški prvokategorniki" pa bodo obstali samo, če bo dovolj zasebnega kapitala in zagnanih ljudi. Čedalje bolj opažam, da nekatera društva ne tonejo zaradi financ (no, to tudi :) ), ampak zaradi ljudi, ki jih preprosto ni.
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Moje mnenje je, da bo država ščasoma določila kriterije in standardizirala potrebno pokritost z gasilci. Podobno je pri NMP. Na toliko prebivalcev financira natančno toliko reševalcev. Če hočeš imati nadstandard moraš doplačati sam. To počnemo v Cerknici, kjer nam na število prebivalcev ne pripada 24 urno dežurstvo vendar so se občine, ki jih ta enota pokriva odločile, da mankajoča sredstva prispevajo same.
Bistveno vprašanje za prihodnost je torej na koliko prebivalcev bo država sofinancirala gasilsko enoto. Na Primorskem so že sedaj enote, ki pokrivajo 5 000 in več prebivalcev, na Štajerskem podeželju pa je sedaj več kot ena enota na 1000 prebivalcev. V mestih je situacija malo drugačna in tudi v prihodnosti bodo veljali drugačni kriteriji.
Z znanjem raste dvom!
gas1

Odgovor Napisal/-a gas1 »

hec napisal/-a: Pač ne rabimo 120.000 gasilcev, ampak rabimo 20-30 tisoč dobro opremljenih operativcev...in to je to

Opozarjam! da je to moje mnenje, in dopuščam da se kdo ne strinja z njim

Jaz imam eno vprašanje na tvoj odgovor in sicer: "Ali poklicna enota zmožna posredovati na več intervencijah hkrati, še posebej če pride do kake večje nesreče ali večjega požara? Dosedanja praksa namreč kaže, da se vseeno povezujejo s prostovoljci ob takih dogodkih."
Ali si mogoče mislil, da bi se povečale poklicne enote?
To me samo zanima

LP
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Jah sej si si že sam skoraj vse odgovoril.
Koliko je neka enota sposobna posredovat, je odvisno od njenih sil in tehnike s katero razpolaga. Ali povečat poklicne enote ali pustiti samo osrednje enote, to je odprta stvar, ki jo bo treba še dorečt.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Vidim da vsi vlečejo vodo na svoj mlin ampak svoj lonec bo pa pristavila država , vsekakor pa poklicna dejavnost predstavlja tudi velik strošek.Prav je da imamo ljudi ki se sto dejavnostjo poklicno ukvarjajo in so usposobljeni za različne intervencije ampak čisto brez prostovoljnih enot pa tudi nebo šlo,kajt nekatere nesreče so take da je vsaka sekunda ali minuta pridobljena na času prepotrebna posebej tam kjer to narekuje industrija in prevozi različnih nevarnih snovi.Lahko je tam kjer so poklicne enote blizu centra in okolice na periferiji pa je to malo drugače , da ne govorimo o gašenju goznih požarov v goratem svetu,kjer drugi gasilci ki tega niso vajeni predstavljajo tudi večje tveganje da se jim zgodi kaka nesreča.Lahko je gasit tam kjer prideš zraven z tehniko, kjer pa moraš še malo popešačit in na hrbtu nest še kakih 25 l. vode v hrib tam pa se stvar dokaj hitro zakomplicira.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ja jaz bi pričakoval da se lahko zakomplicira pri prostovoljcih, kjer nihče ne nadzira psihofizične pripravlenosti operativca. V poklicnih enotah se pa to preprosto ne sme zgodit, če pa se zgodi (bog vari) se pa prerazporedi na drugo delovno mesto znotraj enote ali drugje.
GAS1

Odgovor Napisal/-a GAS1 »

hec napisal/-a:Ja jaz bi pričakoval da se lahko zakomplicira pri prostovoljcih, kjer nihče ne nadzira psihofizične pripravlenosti operativca. V poklicnih enotah se pa to preprosto ne sme zgodit, če pa se zgodi (bog vari) se pa prerazporedi na drugo delovno mesto znotraj enote ali drugje.

To bi jaz izpostavil. ve se kateri člani lahko predstavljajo GE v prostovoljnem društvu, to so primerno usposobljni člani, ki so psihično in fizično pripravljeni na delo, ki ga opravlja naša dejavnost. Moram reči, da si mora za to poskrbeti poveljnik, da ima pravilno izobražen kader, ki ga lahko uporabi pri intervencijah. Tak da mislim da zavedne GE v društvih delajo precej tudi na kondicijski pripravljnosti z raznimi aktivnostmi in pa se šolajo v okviru potreb. Mislim da enote, ki pa ne gradijo na tem pa imajo slabo prihodnost. In takim e bo lahko zgodilo da bojo zaostale na določenih področjih in jih bo čas povozil.
Uporabniški avatar
Jure_Vavtar
Kraj: Velika Loka pri Trebnjem

Odgovor Napisal/-a Jure_Vavtar »

Pozdravljeni

Nikar govorit o nekih zakonih in takih drugačnih stvareh, ki nič ne pomagajo gasilcem. Vsi skupaj bi morali malo bolj skupaj "potegnit" pa bi bilo.

Vsi nekaj govorite o nekem propadanju. A boste domove dali v propad?

Nekatera društva so že 80 let ali več na svetu. To ne moreš kar iti in ukiniti društvo. Pomislite na zgodovino tudi. Pa naj ne bo sam zgodovina.

Nekatera društva so v kakih zakotnih krajih. Pa bi še to ustavili. Tam bi morali imeti dobra vozila in najmanj z vodo. Kategorizacija društev in sploh "predpisana " vozila za te kategorija... Kdo si je to zmislil? Ni to dobro.

Če ljudje imajo interes in vse za društvo, jih gre pa država ukinjat z zakoni.

Se opravičujem za te besede. Malo me je pogrelo, ko sem videl te vaše odgovore.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ne mešta jabolk in hrušk Gasilsko društvo ne rabi nobenega vozila, Gasilska enota pač. Društva zarad mene lahko ostanejo, lahko se tudi povečajo, samo prvo bi jih ločil od GE ki opravljajo JGS. Zaenkrat je v statutih še tako napisano da prostovoljna GE, lahko deluje samo znotraj društva! V prihodnosti sem pa prepričan da temu ne bo več tko!

Kar se pa psihofizične priprave operativcev tiče, je pa to relativna stvar. Zaenkrat v programu za čin gasilec, ki je pogoj za operativca ni nobenih sprejemnih postopkov v smislu gibalnih sposobnosti, ali fizične vzdržljivosti, ali kaj podobnega...tko da tega ne preverja noben!
Odgovori