Posvet predsednic komisij za članice - Zreče 2008

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Manca
Kraj: Bitnje

Odg: Posvet predsednic komisij za članice - Zreče 2008

Odgovor Napisal/-a Manca »

No fantje, vidim, da ste se razpisali. =D>

Oscar, hvala za povabilo na seminar, vendar imam še šolske obveznosti do konca decembra, tako da se ti opravičujem. Ko me boš nasednjič povabil, se sigurno udeležim vašega izobraževanja, pa še kakšno članico pripeljem s seboj in čeprav bom morala na štajersko. Oscar upam, da te naslednje leto ne bo potrebno spomniti za obljubljena piva? :D :beer:
Upam, pa da Oscarjevo povabilo velja tudi za druge članice-operatvike, ki so v vaši bližini?

Najbolj pa sem se med predavanjem na posvetu smejala določenim članicam, ki so poveljnikovo predavanje požirale z velikimi očmi in se zraven kar topile. Tudi glede poznavanja IPS postopka določenih članic ni ravno blesteče. #-o

Je pa res, da sem napisala svoje mnenje o posvetu, z željo, da se naslednje leto vsaj malo spremeni.

Udeležila sem se seminarja o izrednih dogodkih v podzemnih garažah, kjer je imel predavanje tudi naš slavni svetovni gasilski popotnik, tako da posveta v Pekrah resnično ne smete zamuditi. =D>

Manca
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator
Kraj: Hotinja vas-mariborska regija

Odgovor Napisal/-a Marjetica »

Manca napisal/-a: Ne samo jaz, tudi druge članice so za spremembe na teh posvetih. In to se nabira že par let. Je pa res, da se veliko članic ne želi ispostavljati. Ker pa sem že ožigosana od strani GZS (sem konflkliktna in nedozorela oseba), sem se jaz odločila da napišem kakšno vrstico. ;)
Bravo Manca, res kapo dol (kot pravi Oskar), da si upaš povedati vse to na glas (glede na to, da te lahko "zgrabi" kakšen Čeferin).

O spremembah sem jaz govorila že kar dve leti na sestankih Sveta članic, tudi sem se zavzemala za hlače kot dodatek k uniformi za članice - toda težko je če si sam. Sprememb od nikoder, pri uniformah še vedno samo krilo. No sedaj nisem več članica Sveta članic, pa tudi sedanja predstavnica mariborske regije ne. Še vedno me močno zanima, kako so sestavljali to komisijo.

Da si ožigosana s strani GZS, no saj nisi edina, jaz sem bila to že pred leti, ker sem si drznila predavati gasilcem v Virštanju.

Kar se pa tiče programa na letošnjem posvetu, ravno ta me je odvrnil, da se posveta nisem udeležila. Dobro pa vem o čem govoriš, saj sem predavanje o IPS postopkih poslušala že lani in se s tvojo oceno popolnoma strinjam.

Zelo dobro bi bilo, ko bi spregovorila še kakšna udeleženka posveta, ampak verjetno bo držala tista trditev, da se ne želijo izpostavljati. No na Rogli se vsekakor vidimo in še kakšno rečemo :wink:
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Manca

Hvala Marjetica tudi za tvoj sprispevek in podporo.[-o<

Tudi jaz sem opozarjala na ta problem, ampak samo ustno, vendar sem opazila, da to ne obrodi pravih sadov.

Po sletu okoliščin tudi jaz nisem v komisiji Sveta članic, čeprav sem predsednica komisije za članic za gorenjsko. Glede sestave komisije Sveta članic, je tako, da se Marinka zavezema, da bi se komisija razširila, tako da bi bila komisija po novem sestavljena iz ene predstavnice vsake regije.To naj bi na decembrski seji UO GZS tudi '' odobrili'' in s tem bi se razširila komisija Sveta za članice.

Ker smo na gorenjskem članice opazile, da se v Ljubljani glede hlač pri svečani uniformi nič ne premakne, se je sprejel sklep na seji Sveta članic gorenjske, da lahko članice nosijo hlače, predvsem v hladem obdubju na paradah, pogrebih in ostalih pripreditvah do ravni regije.

Tudi jaz pozivam članice naj se začenejo oglašati, kajti le skupinsko bomo lahko kaj spremenile na bolje!

Če se članice ne želite izpostavljati, mi lahko svoje predloge, pubude, pripombe in svoja mnenja pošlejte tudi na email: mancaaha@email.si.

Zgleda, da bo naslednje leto na Rogli še bolj pestro ;)

Manca
Uporabniški avatar
Trilliani
Kraj: Idrija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Trilliani »

Očitno se pripravlja še en tak scenarij kot pri gorski reševalni in planinski zvezi.
Človeško je človeku storiti nekaj lepega, dobrega.

In to ni posebno težko.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Trilliani napisal/-a:Očitno se pripravlja še en tak scenarij kot pri gorski reševalni in planinski zvezi.
Ko bi se le.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Kakor je meni znano, se je pri GRS obržal stari načelnik.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Andraž
Kraj: Kobarid
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Andraž »

Rok Ušen-(Blondi) napisal/-a:Kakor je meni znano, se je pri GRS obržal stari načelnik.
Blondi, Janez ni mislil tega dogodka ampak tistega iz leta 2006, ko se je GRS ločila od planinske zveze Slovenije.

lp Andraž
Manca

Fantje, mislim, da ste mal zašli?

Imate kakšne komentarje oziroma pripombe glede posveta?

Manca
58zx3e53

Odgovor Napisal/-a 58zx3e53 »

Ja Manca, res si dobro napisala, saj je res tako, nismo vse članice za pevski zbor, izdelovanje čestitk ali adventnih venčkov. Smo tudi operativke in želimo, da bi bilo na tem področju za članice več operativnih zadev. Res je vsako leto slabše na posvetu. Meni osebno je bilo najboljše predavanje od kolegice Darje Slavec Stančič, ki je predavala o vaji PLAC 2008, katero so članice iz Il. Bistrice izvedle brezhibno. Naj le vidijo operativci da niso članice kar tako. Bilo je zelo zanimivo in poučno. Želim več takšnih posvetov, ter aktivnosti na operativnem področju.
Simona
Vijolica
Vijolica
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Simona »

Manca napisal/-a: Ne samo jaz, tudi druge članice so za spremembe na teh posvetih. In to se nabira že par let. Je pa res, da se veliko članic ne želi ispostavljati. Ker pa sem že ožigosana od strani GZS (sem konflkliktna in nedozorela oseba), sem se jaz odločila da napišem kakšno vrstico. ;)
Oceno o tvoji zrelosti (ne dozorelosti) sem podala jaz in ne GZS. Za njo še vedno kompetentno stojim! V podrobnosti pa se ne bom spuščala!
Manca

Zgleda, da si nekateri na GZS kar sami jemljejo svoje kompitence in to kar malo po svoje.

Glede tvoje ocene o moji zrelosti (nedozorelosti) si mi Simona podala kot predstavnica GZS. Če bi to izjavo podala osebno, potem bi jaz v tem času že zaključila s pripravniškem delom inštruktorja na Igu. S tem si pa priznala, da si jemlješ pristojnosti in pooblastila o stvareh, ki so na višjih nivojih od tvojega. Pristojnost ti lahko določi le nadrejeni, ne pa da se to jemlje samo po sebi.

Nevem pa, od kot tebi Simona kompitence za oceno moje zrelosti? Posebno od vrle osebe, ki sploh ni strokovno usposobljena za dajanje takih ocen in potem še eno govori, dela pa drugo. Še ena od zrelih izjav v imenu (tokrat osebne!) višje zrelosti???

Inštruktorji te ne marajo, najboljše predavatelje izločata s Klaričem. Veliko se sliši, da raje vzameš za inštruktorja lene, kot pa delovne osebe. Ojoj kakšna strokovna oseba ...

Če misliš, da sem ti konkurenca, se motiš, saj se tako nizko ne mislim spustiti.

Manca
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Opa, to bo še zanimivo....

Chickenfight :)
Uporabniški avatar
Marjetica
moderator
moderator
Kraj: Hotinja vas-mariborska regija

Odgovor Napisal/-a Marjetica »

Manca napisal/-a: Glede sestave komisije Sveta članic, je tako, da se Marinka zavezema, da bi se komisija razširila, tako da bi bila komisija po novem sestavljena iz ene predstavnice vsake regije.To naj bi na decembrski seji UO GZS tudi '' odobrili'' in s tem bi se razširila komisija Sveta za članice.
Če dobro pomislim verjetno sploh ni potrebe, da bi se komisija (Svet članic) povečala. V bistvu tako ne odloča o ničemer, tudi predlogi, ki jih poda UO GZS se ne upoštevajo. No saj malo smo pa krive tudi same članice, ker nismo enotne, Na primer o gasilski uniformi za članice se vsekakor ne moremo zmeniti.

Kor drugo pa smatram, da počasi komisije za članice ne bodo več potrebne, vsaj na ravni društev ne, seveda če se želimo iti enakopravnosti.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Manca

Ker sem se na posvetu več ali manj jaz oglaša, sem dobila nalogo, da po dam nekaj tem za naslednji posvet in da jih bo Svet članic pregledal. Bomo vidli, koliko jih bodo upoštevali!Najlažje je zaposliti tistega, ki se največ oglaša. :lol:

Na posvetu sem tudi izpostavila vprašanje glede tečaja vodenje članic.
Konec julija smo po zvezah dobili dopis od GZS, da je do tistega časa zelo malo prijavljenih na tečaj za vodenje članic in naj se po zvezah ponovno preveri potrebe po izobraževanju članic po naših GZ. Malo sem pregledala po izobrazbi predsednic in njihovih pomočnic komisij za delo s članicam po naših PGD-jih v naši zvezi in ugotovila, da jih izpolnjuje pogoje za udeležbo na tečaju vodenje članic od 29 kandidatk le 6.
Tečaj vodenje članic je namenjen predsednicam in njihovim pomočnicam za delo s članicam v PGD-jih, zveza in regijah. Se pravi, da pride tečaj prav članicam, ki so v letošnjem volilnem letu, sprejele na novo funkcijo.
Pogoj za opravljanje tega tečaja je najmanj čin NGČ ali VGČ-org. Ta tečaj ni operativne ampak organizacijske narave. Za primerjavo dam tečaj mentoja mladine. Pogoj za opravljanje tečaja je gasilec z V. stopnjo izobrazbe ali tečaj za vodjo skupine z IV. stopnjo izobrazbe. Bolj odgovorna in zahtevna naloga je biti mentor mladine (sem izkusila na lastni koži, saj sem bila 10 let mentor mladine), kot voditi članice.
Da pa prideš od gasilca do NGČ potebuješ 4 leta. Se pravi, da greš na tečaj čez 4 leta in nato pridejo ponovno volitve in s tem pride do spremembe kadra v PGD-jih in zvezah. Kaj bo potem članici pomagal tak tečaj, ko si je po 4 letih že dobila določene izkušnje in potem ne bo več opravljala tega?
Že na samem posvetu se je izkazalo, da izponjuje tem pogojem samo 1/3 udeleženk posveta, pa so bile na posvetu prisotne le predsednice in pomočnice gasilskih zvez.
Če so postavljeni taki pogoji za opravljanje tečaja za vodjo članic, pomeni, da bi morale vse predsednice komisij za članice po PGD-jih, zvezah in regijah imeti opravljen čin najmanj NGČ oziroma VGČ-org.. To pa pomeni, da bi bilo v Sloveniji izredno malo predsednic komisij za članic po PGD-jih, zvezah in regijah.
Zakaj tako visok pogoj za opravaljanje tega tečaja?
Predlagala sem, da se nivo pogoja za ta tečaj spusti, ker večina članic, ki želijo ta tečaj opraviti, ga ne more opraviti, ker so samo gasilke. Ni to problem samo pri nas na gorenjskem, ampak sem se pogovarjala z ostalimi članicam po ostalih regijah in imajo isti problem. Predsednica Sveta si je zvezala na znanje in sedaj bomo čakali, kakšen bo odziv.

Po drugi strani pa se sprašujem, zakaj sploh potrebujemo tečaj za vodenje članic? Tečaj za vodenje članic oziroma tečaj za kuhanje kave. Tako se že člani brijejo norca iz tega tečaja. Kaj bodo morali člani tudi organizirati take tečaje za vodenje članov? Čudno,vseh 140 let jim to uspeva, pa brez kakšnega takega tečaja.

Se strinjam s tabo Marjetica.
Po eni strani želi biti enakopravne članom, pa se izvajajo tečaji za vodenje članic in se dislociramo od članov. Prav tako tudi hlače pri svečanih uniformah.
Je pa res, da so bile v zadnjih nekaj letih predstavnice v Svetu članic bolj organizacijsko usmerjene, tako da je bila operativa pri članicah bolj postranska stvar (izuzete ste tiste članice, ki ste se zavzemale za operativo, vendar zaradi maloštevilčnosti niste prišle v ospredje) in zaradi tega prihaja do neenotnosti med članicam.

Jaz pravim, da je teorija nekaj, realnost pa drugo.
OPERATIVKA

Odgovor Napisal/-a OPERATIVKA »

Pozdravljeni!

Pozdravljam vse, ki si upajo reči proti tistim, ki sedijo na stolčkih in to tudi za ceno posledic, ki ponavadi sledijo v obliki, da ne moreš napredovati, ker nisi eden od kimavcev ampak razmišljaš s svojo glavo in si upaš kaj reči. Govorim iz lastnih izkušenj.

Sama sem prav tako operativka, udeležujem se vseh intervencij, sama sem že katero tudi vodila, opravila veliko specialnosti oz. se udeležujem raznih izobraževanj, če imam le možnost. Na žalost pa je tako, da če nimaš določene funkcije pač ne moreš na takšne ali drugačne posvete.

Večkrat sem že razmišljala o tem pa sem ob branju in vaši debati prišla do ideje. Organizirajte posvet za zainteresirane (članice - člane oz. operativke in operativce) in ne samo za tiste, ki morajo to opraviti po svoji funkciji.
Manca bo sigurno pomagala pri organizaciji, prav tako Oskar pa še kak dober operativec bi se verjetno javil in pomagal s svojim znanjem. Tudi jaz bi se prostovoljno javila in bi se me dalo ponucat pri kakšni organizaciji,, če ne pa pri iskanju sponzorjev... Pa bi bilo al ne.

Prepričan sem, da gasilci premalo sodelujemo!

Pa dajmo sedaj!
Odgovori