Ker sem se na posvetu več ali manj jaz oglaša, sem dobila nalogo, da po dam nekaj tem za naslednji posvet in da jih bo Svet članic pregledal. Bomo vidli, koliko jih bodo upoštevali!Najlažje je zaposliti tistega, ki se največ oglaša.
Na posvetu sem tudi izpostavila vprašanje glede tečaja vodenje članic.
Konec julija smo po zvezah dobili dopis od GZS, da je do tistega časa zelo malo prijavljenih na tečaj za vodenje članic in naj se po zvezah ponovno preveri potrebe po izobraževanju članic po naših GZ. Malo sem pregledala po izobrazbi predsednic in njihovih pomočnic komisij za delo s članicam po naših PGD-jih v naši zvezi in ugotovila, da jih izpolnjuje pogoje za udeležbo na tečaju vodenje članic od 29 kandidatk le 6.
Tečaj vodenje članic je namenjen predsednicam in njihovim pomočnicam za delo s članicam v PGD-jih, zveza in regijah. Se pravi, da pride tečaj prav članicam, ki so v letošnjem volilnem letu, sprejele na novo funkcijo.
Pogoj za opravljanje tega tečaja je najmanj čin NGČ ali VGČ-org. Ta tečaj ni operativne ampak organizacijske narave. Za primerjavo dam tečaj mentoja mladine. Pogoj za opravljanje tečaja je gasilec z V. stopnjo izobrazbe ali tečaj za vodjo skupine z IV. stopnjo izobrazbe. Bolj odgovorna in zahtevna naloga je biti mentor mladine (sem izkusila na lastni koži, saj sem bila 10 let mentor mladine), kot voditi članice.
Da pa prideš od gasilca do NGČ potebuješ 4 leta. Se pravi, da greš na tečaj čez 4 leta in nato pridejo ponovno volitve in s tem pride do spremembe kadra v PGD-jih in zvezah. Kaj bo potem članici pomagal tak tečaj, ko si je po 4 letih že dobila določene izkušnje in potem ne bo več opravljala tega?
Že na samem posvetu se je izkazalo, da izponjuje tem pogojem samo 1/3 udeleženk posveta, pa so bile na posvetu prisotne le predsednice in pomočnice gasilskih zvez.
Če so postavljeni taki pogoji za opravljanje tečaja za vodjo članic, pomeni, da bi morale vse predsednice komisij za članice po PGD-jih, zvezah in regijah imeti opravljen čin najmanj NGČ oziroma VGČ-org.. To pa pomeni, da bi bilo v Sloveniji izredno malo predsednic komisij za članic po PGD-jih, zvezah in regijah.
Zakaj tako visok pogoj za opravaljanje tega tečaja?
Predlagala sem, da se nivo pogoja za ta tečaj spusti, ker večina članic, ki želijo ta tečaj opraviti, ga ne more opraviti, ker so samo gasilke. Ni to problem samo pri nas na gorenjskem, ampak sem se pogovarjala z ostalimi članicam po ostalih regijah in imajo isti problem. Predsednica Sveta si je zvezala na znanje in sedaj bomo čakali, kakšen bo odziv.
Po drugi strani pa se sprašujem, zakaj sploh potrebujemo tečaj za vodenje članic? Tečaj za vodenje članic oziroma tečaj za kuhanje kave. Tako se že člani brijejo norca iz tega tečaja. Kaj bodo morali člani tudi organizirati take tečaje za vodenje članov? Čudno,vseh 140 let jim to uspeva, pa brez kakšnega takega tečaja.
Se strinjam s tabo Marjetica.
Po eni strani želi biti enakopravne članom, pa se izvajajo tečaji za vodenje članic in se dislociramo od članov. Prav tako tudi hlače pri svečanih uniformah.
Je pa res, da so bile v zadnjih nekaj letih predstavnice v Svetu članic bolj organizacijsko usmerjene, tako da je bila operativa pri članicah bolj postranska stvar (izuzete ste tiste članice, ki ste se zavzemale za operativo, vendar zaradi maloštevilčnosti niste prišle v ospredje) in zaradi tega prihaja do neenotnosti med članicam.
Jaz pravim, da je teorija nekaj, realnost pa drugo.