Odnosi z OSREDNJO ENOTO.

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Rok Ušen
GE: Savinjska

Sodelovanje

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Oskar - prosim ne napihuj zadeve. Lepo sem napisal, da pri manjših intervencijah, če poveljnik presodi, da bomo imeli premalo vode, se aktivira PGD Letuš, ki nam pripelje vodo. Veš, saj se da aktivirati društvo tudi tako, da se izvozi samo z GVC (posadka 1+2).

Drugače je pri večjih intervencijah, ko potrebujemo tudi ostalo tehniko. Takrat se normalno proži ustrezna društva. Pri tem pa sploh ne gledamo katero društvo je to, kajti mi se trudimo z vsemi sodelovati.

Sploh pa me čudi, od kje ti tako poznaš naše razmere? Iz naše občine (po moje) nisi, če si pa se pogovarjal s katerim drugim društvom iz našega poveljstva, pa bodi toliko korekten in upoštevaj obe zgodbi :?
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
gasilec77
GE: ljutomer
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gasilec77 »

blondi napisal/-a:Oskar - prosim ne napihuj zadeve. Lepo sem napisal, da pri manjših intervencijah, če poveljnik presodi, da bomo imeli premalo vode, se aktivira PGD Letuš, ki nam pripelje vodo. Veš, saj se da aktivirati društvo tudi tako, da se izvozi samo z GVC (posadka 1+2).

Drugače je pri večjih intervencijah, ko potrebujemo tudi ostalo tehniko. Takrat se normalno proži ustrezna društva.

Eemm, blondi, jaz še te sedaj ne razumem. A vodo vam pripeljejo, pol pa vas gledajo? hhhmmm, malo mi je čudno tole.

lp

dušan
Vedno pričakuj nepričakovano!

Rok Ušen

hm...

Očitno drugje res ni v navadi, da se sosednje društvo, ki ima cisterno, prosi, da vam jo pripelje na kraj intervencije. Sej potem ima posadka tudi delo, ampak bistvena je prisotnost 5000 l vode. To je recimo v primeru, ko je slab hidrantni sistem.

Kako to da ste se zdaj upiknali v to? A ni bolje, da prosimo za vodo na začetku, kot pa da nam jo zmanjka in potem stokamo?
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Blondi , ko boš ti tako dolgo na forumu boš tudi poznal še kaj več kot svojo občino.
Tako sem tudi na račun tvojega pisanja v tej temi o sodelavanju osrednje enote z ostalimi v občini veliko izvedel o vaši enoti v Braslovčah. Kot sem že nekje napisal , že dolgo nisem bral tako samozavestnega pisanja kot je tvoje. Pa s tem ne napihujem. Tudi prav , ampak vedi, da takšen slog pisanja: "nam pripeljejo vodo" pač ne izboljšuje odnosov med enotami.
Vesel sem , da vam vse klapa v občini in vam želim uspešne intervencije.
Pa ne pozabi na naš slogan: spreminjamo stvari na bolje. V tem smislu sem tudi pred kratkim neki enoti blizu vas svetoval , naj razmislijo o nabavi GV-V1 in ne o orodnem avtu GV1. Le tako bodo spremenili stvari na bolje. Vi v osrednji enoti pa boste kljub temu še vedno "glavni" v občini. :D :wink:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Rok Ušen

Glavni

Najprej da razčistimo tole "glavni". Jaz svojega društva nimam za glavnega v občini, ampak za osrednjega. To je velika razlika. Zgodilo se je, da so prišla na kraj društva, ki niso bila aktivirana (se je nekdo izmed članov slučajno peljal mimo, pa je videl da gori in so se poklicali in pripeljali). Če bi se imeli za glavne bi se dogajalo kot se v nekaterih drugih občinah - da teritorialna društva druge nagajajo domov :D To se pri nas še ni zgodilo.

Kot sem ti povedal že nekje drugje - ne zdi se mi korektno ocenjevati razmer znotraj OP, če slišiš samo eno plat zgodbe. Če si že omenil PGD Parižlje - z njimi vredu sodelujemo. So zelo pridni pri delu z mladino. Skupaj vsako leto pripravljamo druženja za mladino, udeležujemo se njihovih tekmovanj, oni pa naših.

Tako da ne vem kaj si slišal, ampak z naše strani ni problemov. Je pa res, da so v vsakem društvu izjeme, ki jim nekateri iz drugega društva niso po godu. Vsekakor pa je pretirano to poslošiti na celo društvo.

No, kar se tiče pa "nam pripeljejo vodo"...
Čudi me, da ti situacija ni znana. Primer... gori veliko gospodarsko poslopje - sosednja občina. Dobimo pozive tudi mi. Zberemo se v gas. domu, poveljnik poklilče vodjo intervencije in vpraša, ali nas potrebuje. Če reče, da je ljudi dovolj, prosi pa za vodo - kaj bi naj to pomenilo? Voznik in še dva peljeta vodo tja, jo prečrpajo v ustrezno vozilo in se najveretneje odpeljejo domov (oziroma gredo natankat na hidrant). Sam v tem ne vidim nobenega žaljenja oz. zaničevanja našega društva. Ali bi moral?
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Re: Glavni

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

blondi napisal/-a:
No, kar se tiče pa "nam pripeljejo vodo"...
Čudi me, da ti situacija ni znana. Primer... gori veliko gospodarsko poslopje - sosednja občina. Dobimo pozive tudi mi. Zberemo se v gas. domu, poveljnik poklilče vodjo intervencije in vpraša, ali nas potrebuje. Če reče, da je ljudi dovolj, prosi pa za vodo - kaj bi naj to pomenilo? Voznik in še dva peljeta vodo tja, jo prečrpajo v ustrezno vozilo in se najveretneje odpeljejo domov (oziroma gredo natankat na hidrant). Sam v tem ne vidim nobenega žaljenja oz. zaničevanja našega društva. Ali bi moral?
Dobite poziv na pomoč in nato še vedno sprašujete če vas kdo potrebuje :?:

Voznik in še dva pripeljeta vodo v ustrezno vozilo :?: Kaj sta jo peljala z neustreznim?

No poglej ,kaj naj izkušen operativec izlušči iz tvojega pisanja. Nismo pikolovski vendar moraš biti pri pisanju previden. Sicer si lahko kaj kmalu sam vzrok za napačno sliko o tvojem društvu.

Pa brez zamere , MODERATOR
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Rok Ušen

Ojoj

Očitno res nismo na isti valovni dolžini. Najprej moram pojasniti kako je s tem - poveljnik vpraša, ali potrebujejo pomoč....

V naši zvezi se velikokrat zgodi, da se prožijo pozivniki cele gasilske zveze. Ker smo osrednje društvo, se moramo tudi zavedati, da se lahko zgodi, da se ravno takrat, ko bi izvozili z vsemi sredstvi in kadrom na požar nekje 15 km stran (v tri občine stran) zagori nekaj na našem območju. Iz tega pride .... "kaj rabite?" in potem gremo na kraj s tem, za kar je prosil vodja intervencije. To se mi zdi čisto korektno.

Glede tistega kam se prečrpa pripeljana voda - to sem mislil v GVC-ja iz katerega se izvajajo napadi.

No, ker ste v drugih zvezah navajeni na drugačna sodelovanja med občinskimi poveljstvi (če je poziv - vsi z vsem) upam, da mi ne bo treba več utemeljevati zadev, ki sem jih kdaj napisal. Kar se pa tiče moje izkušenosti (res da nisem gasilec 20 let) mogoče bi bil kdo presenečen.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
silvano
GE: PGD Boh. Bistrica
Kontakt:

Re: Ojoj

Odgovor Napisal/-a silvano »

blondi napisal/-a: V naši zvezi se velikokrat zgodi, da se prožijo pozivniki cele gasilske zveze. Ker smo osrednje društvo, se moramo tudi zavedati, da se lahko zgodi, da se ravno takrat, ko bi izvozili z vsemi sredstvi in kadrom na požar nekje 15 km stran (v tri občine stran) zagori nekaj na našem območju. Iz tega pride .... "kaj rabite?" in potem gremo na kraj s tem, za kar je prosil vodja intervencije. To se mi zdi čisto korektno.

No, ker ste v drugih zvezah navajeni na drugačna sodelovanja med občinskimi poveljstvi (če je poziv - vsi z vsem) upam, da mi ne bo treba več utemeljevati zadev, ki sem jih kdaj napisal. Kar se pa tiče moje izkušenosti (res da nisem gasilec 20 let) mogoče bi bil kdo presenečen.
Blondi pozdravljen!

Kot prvo bi te prosil, da ne jemlješ navedka kot nekaj slabega (objavil si temo o navedkih in podčrtovanju....) temveč le kot pripomoček s katerim poveš drugim na kateri del tvojega odgovora se moj prispevek nanaša :wink:

Priznam, da ne poznam vaše GZ in sestave. Samo napisal si, da se prožijo pozivniki cele GZ. To pomeni, da se posledično aktivira sledeče (če podatki držijo je to):

Manjše poveljniško vozilo PV-1 1
Gasilsko vozilo za prevoz moštva GVM-1 13 x
Manjše gasilsko vozilo GV-1 14 x
Manjše gasilsko vozilo z vodo GV-V1 1+5 4 x
Malo terensko vozilo za gašenje gozdnih požarov GVGP-1 1 x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/10 1x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/18 1 x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/24 1 x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/25 5 x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/40 1 x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/50 7 x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 24/50 2 x
Gasilsko vozilo s cisterno GVC 24/60 1 x
Avtolestev s košaro ALK 30 1 x
Gasilska avtocisterna AC 16/50 1 x
Gasilska avtocisterna AC 16/70 1 x

To je pa kar malo veliko a se ti ne zdi :?: Vem da ne izvozijo vsi samo še zmerej se mi zdi veliko. Predvidevam pa tudi, da imate nek minimum, ki mora ostati v občini zmeraj na razpolago, če greste vi 3 občine stran.

In prosim ne razumi to kat napad na tvoje pisanje temveč kot konstruktivno kritiko in razpravo 8)

LP Silvo
sej bo bolš

http://www.pgdbb.si
Rok Ušen

...

Še sam ne vem koliko in katerih vozil imamo v GZ Žalec kot si mi Silvano naštel. Očitno dobro poznaš (ali pa si brskal po spletnih straneh GZ :D )

No v glavnem ... Res se je že velikokrat zgodilo da je bila aktivirana cela zveza. (Večja gospodarska poslopja, industrijski obrati,....). Zakaj se to zgodi - to si jaz razlagam takole (ki seveda ni nujno da imam prav). Po moje imajo na ReCo možnost, da z enim "gumbkom" zbudijo vse pozivnike v zvezi. S tem zelo "prišparajo" na času. Da pa ne izvojijo vsi se pa tako v naprej ve.

In res obstaja v GZ takšno nepisano pravilo, da bolj oddaljena društva ne izvozijo na vrat na nos, ampak se z vodjo intervencije zmenijo, kaj se potrebuje.

Seveda to ne velja za vsa oddaljena društva. Včasih se zgodi, da lahko eno društvo 10 km stran po prejetju poziva izvozi v eni minuti (ker imajo sestanek recimo) in v takšnem primeru se seveda ne čaka.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Re: ...

Odgovor Napisal/-a matjaž »

blondi napisal/-a:Še sam ne vem koliko in katerih vozil imamo v GZ Žalec kot si mi Silvano naštel. Očitno dobro poznaš (ali pa si brskal po spletnih straneh GZ :D )
:roll:

http://www.zalec.si/gz_zalec/zveza_tehnika.php

:roll:
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Jezni

Odgovor Napisal/-a Jezni »

Šele pred kratkim sem na spletnih straneh našel tole stran. Poleg drugih zanimivih stvari mi je v oči padla tudi tale tema, saj naj bi se govorilo o odnosih z osrednjo enoto.
Prihajam iz občine Kamnik torej posledično iz GZ Kamnik v kateri je osrednja enota PGD Kamnik, ki je tudi koncesionar za občino Kamnik, Komenda in Mengeš. Ime društva ne bom izdal naj vam pa povem da prihajam iz sektorja Kamnik (naša GZ je namreč razdeljena na tri sektorje-Kamnik, Kamniška bistrica ter Tuhinjska dolina)

Velikokrat takole slišim, ko pravijo da v vaši zvezi imaste pa zelo dobro pošlihtano, a to SPLOH NE BO DRŽALO. Odnosi z osrednjo enoto so zelo slabi, saj z našim društvom. Šele pred kratkim se je uvedel sistem ZARE. Prej so bile vse enote prožene z sistemom javnega alarmiranja razen PGD Kamnik, ki je imelo svoje pozivnike, katere so prožili sami. Aktiviranje enot je torej potekalo nekako takole: klic na ReCO, ki se je prevezal dežurnemu v PGD Kamnik-dežurni proži pozivnike OGE PGD Kamnik šele na to, ko so prvi gasilci pršili na kraj intervencije se je določilo ali se proži teritorjalo društvo ali ne. Načrt alarmiranja je bil pa tak, da naj se proži tudi teritorjalna enota, a to se NI izvajalo, saj so se nekateri veljaki iz PGD Kamnik, osebno brez kakršnega koli paparija ali vednosti drugih, zmenili z ReCO da naj ne proži nobenega drutva na zahtevo poveljnika PGD Kamnik.
Tudi v teh časih, ko imamo sistem ZARE se je že večkrat zgodilo, da naše društvo ni dobilo poziva, pa čeprav se je intervencija odvijala na našem teritoriju, ne gre se tu za to da se borimo ta ogenj je naš pustite ga nam, ampak za to, ker se ne izvaja načrt alarmiranja.
Vsi v GZ vemo, da se imajo nekateri veljaki iz PGD Kamnik za vsemogočne, prav tako tudi poveljnik GZ Kamnik! Ne govorim tukaj o gasilcih, katere ne poznam osebno pa tudi nimam stike z njimi. Vem da so ti dobro izobraženi, obladajo zadevo so pravi srčni gasilci! Nič nimam proti njim ampak samo proti določenim osebam, katere manjša društva porivajo v kot ter svoje povzdigujejo v nebo.

S tem pisanjem sem dal v javnost samo delček problemov z vodstvom PGD Kamnik ter opozoril na problematiko v naši GZ, katera navzven deluje briljantno v njej se pa vse krha ter podera sama vase, nisem pa hotel nikakor prilivati kakšnega bencina na žerjavico.
Uporabniški avatar
fenix4
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a fenix4 »

no, pa se je našel še eden, ki samo kritizira, in zatrjuje, da nikakor noče prilivati bencina na ogenj, a na drugi strani pa ne premore niti toliko poguma, da bi se registriral, ali kot sam pravi, da bi izdal ime društva, iz katerega prihaja. Potem že ne stojiš za svojimi besedami ali pač? težko je potem vzpostaviti kontakt, če ne veš s kom sploh imaš opravka?
Jezni, bi ti povedal še par stvari, ampak ker ne upaš priznati, iz katerega društva prihajaš, bom rajši molčal, ker se mi ne zdi smiselno, da nekaj na pamet pišem, kot to počneš ti.
Omenjaš nevem kakšne veljake PGD in podobno?? he he ......zanimiva trditev, jaz sem že kar precej let član tega društva, pa ne poznam nobenega veljaka v njem, pa vrjemi, da dobro poznam razmere.
je pa čudno, da so z nami zadovoljni inšpektorji, policisti, reševalci, in nenazadnje tudi občani po vsej občini. Le nekateri posamezniki ne,se rajši skrivajo,blatijo ime društva in gasilcev v njem?

lp
dobovsek

Odgovor Napisal/-a dobovsek »

Jezni si se pa razpisal :D
Sicer se z nekaterimi tvojimi izjavami strinjam, ampak ne zdi se mi fer, da take zadeve nakladaš na forum.
Komentar bom pa obdržal zase!

Lp Rok
Pozdrav iz pod kamniških planin ;)
Luka19

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

Jezni napisal/-a: Velikokrat takole slišim, ko pravijo da v vaši zvezi imaste pa zelo dobro pošlihtano, a to SPLOH NE BO DRŽALO. Odnosi z osrednjo enoto so zelo slabi, saj z našim društvom.
Tukaj si lahko že zastaviš prvo vprašanje. Kaj pa če si izjema, črna ovca med tropom belih ovc? Drugi (večina) pravi, da je pošlihtano, ti pa da ne drži, torej...
Jezni napisal/-a:Tudi v teh časih, ko imamo sistem ZARE se je že večkrat zgodilo, da naše društvo ni dobilo poziva, pa čeprav se je intervencija odvijala na našem teritoriju, ne gre se tu za to da se borimo ta ogenj je naš pustite ga nam, ampak za to, ker se ne izvaja načrt alarmiranja.
VEČKRAT :?: OK, glede na to, da si iz sektorja Kamnik, si lahko glede na napisano edino iz Šmarce ali pa Duplice. Kot da je bilo v tem koncu toliko intervencij v obdobju, ko se je uvedel ZARE, da bi VEČKRAT lahko bili neproženi :roll: A lahko napišeš en konkreten primer, kdaj niste bili proženi (čeprav bi morali biti), me prav zanima! Tako ali tako pa vem, da ne boš na to odgovoril... Raje izberi kakšno drugo primernejšo obliko izražanja nezadovoljstva, kot da pišeš tukaj kot anonimnež.
dobovsek

Odgovor Napisal/-a dobovsek »

Luka, mislim da se motiš, da bi bil Jezni iz našega društva, namreč mi smo skoraj vedno proženi (nismo bili nazadnje ko je gorel smetnjak na Ljubljanski ter tista zadeva na Klavčičevi, ve pa se tudi v čem je bil problem da niso bili proženi naši pozivniki)
Sploh ne vem čemu taka debata glede tega. Itak ma GZ poveljstvo na katerem se rešujejo take zadeve :!:

Rok
Pozdrav iz pod kamniških planin ;)
Odgovori