pgd čez 15 let

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
comendatore
Kraj: jesenice

pgd čez 15 let

Odgovor Napisal/-a comendatore »

kakšna mislite da je prihodnost prostovoljnih gasilcev? Jaz mislim da črna-sploh za tista društva ki so iz mest.

lp
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Ker si napisal čez 15 let, predlagam da o tem tudi pišemo. kajti prihodnost je tudi če 20 , 30 let.

Torej moje videnje:
- gasilske enote v okviru PGD bodo manjše in bolj usposobljene
- tehnike bo manj in bo boljša
- gasilska društva prve in in ponekod druge kategorije bodo životarila
- "folklore" v društvih bo manj.
- enote se bodo združevale iz več PGD
- predsednike bomo počasi ukinili in njihovo delo prenesli na poveljnika in njegove pomočnike
- še vedno bo gorelo ! :D
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Se strinjam s tistim kar je napisal Oskar.
Dodal bi še to:
- enote bodo morale biti še bolje usposobljene
- raznovrstnih nesreč (NS, TR) bo še več
- manjše, nefleksibilne enote bodo izginile; več bremena bo padlo na večje, bolje organizirane, opremljene in usposobljene enote
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Vse to kar sta napisala Oki in Tomkat bi se moralo zgoditi zelo kmalu. Le tako bo gasilerija lahko zdravo živela dalje.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Indijanec
Kraj: Petišovci

Odgovor Napisal/-a Indijanec »

Fanta se strinjam z vama!!
Vendar mislim, da bi to že morali storiti prej kot pa čez 15 let :!:
Vsekakor se bomo morali rešiti krovnega zakona "Zakon o društvih", da nas ne bodo smatrali za ene, kateri nimajo kaj početi, pa gredo v neko društvo in tam delajo za svojo korist :!: :oops:
Poznam primer, ko kulturno društvo hodi na pevske vaje samo zato, da na njih žurirajo :roll: , nastopi so jim pa neke vrste izleti celo v tujino.
Potem pa če dobro pogledam, imajo večji status v družbi kot mi, saj se sklicujejo na neke vrste ohranjanje kulture.
Po mojem, če bi morali plačevati, če bi šli na nastope, bi vsaj 50% "kulturnih društev" propadlo :D
In ta zakon nas tudi v največji meri tolče dolj.
Potem pa se ne bo dogajalo, da nam neko rečunsko sodišče predpisuje, kako moramo planirati intervencije, porabo denarja za gasilska vozila in tako dalje :lol: :lol: :lol:
Mislim pa, da ne bodo toliko propadle enote v mestih, kot pa na vaseh. Razen če ne bomo sprejeli ameriški sistem financiranja gasilstva, v katerem če ne plačaš pač ne dobiš.
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Tudi jaz se strinjam, da bo čez 15 let največja težava z kadri.

V razvoju obstoječega sistema ( tudi prostovoljnega gasilstva) bo verjetno opreme dovolj, le ljudi ne bo, da bi jo uporabljali.

Pišem iz razloga, ker ima edino mestno društvo iz naše GZ velike težave z kadri. Novodobnim mestnim mladcem napumpanim z navidezno resničnostjo je kratko malo smešno in čudaško naše prostovoljno delo. Žal.

LP!
Uporabniški avatar
rikli
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a rikli »

Se strinjam. Prostovoljcev je vse manj, društva resnično bolje živijo na vasi kot v mestih.
Včasih je bilo dovolj ljudi in zelo malo opreme, danes pa je dovolj opreme pa nobenih ljudi.
Čez 15 let pričakujem, da se bodo sedaj prostovoljne osrednje enote preobliokovale v manjše poklicne enote. Pričakujem tudi , da se bodo društva nižjih kategorij ( I.,II. kat. ) postopoma pričela zmanjševati oziroma operativno prenehala delovati.
z glavo na zabavo
Uporabniški avatar
GoGo
Kraj: GE Ptuj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a GoGo »

rikli napisal/-a: Čez 15 let pričakujem, da se bodo sedaj prostovoljne osrednje enote preobliokovale v manjše poklicne enote. Pričakujem tudi , da se bodo društva nižjih kategorij ( I.,II. kat. ) postopoma pričela zmanjševati oziroma operativno prenehala delovati.
Povsem se strinjam z tabo, ker stalno več bo nesreč, ljudi ki pa so člani PGD-ja pa jih ima že sedaj stalno man časa za gasilstvo.
Slika
To kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

rikli napisal/-a:Se strinjam. Prostovoljcev je vse manj, društva resnično bolje živijo na vasi kot v mestih.
Včasih je bilo dovolj ljudi in zelo malo opreme, danes pa je dovolj opreme pa nobenih ljudi.
Čez 15 let pričakujem, da se bodo sedaj prostovoljne osrednje enote preobliokovale v manjše poklicne enote. Pričakujem tudi , da se bodo društva nižjih kategorij ( I.,II. kat. ) postopoma pričela zmanjševati oziroma operativno prenehala delovati.
Baje, da se (na žalost) tudi to utegne zgoditi. Vedno večji je poudarek na osrednjih enotah, ki imajo . Manjša gasilska društva ponavadi še vedno nimajo vse opreme, ki bi jo po merilih o minimalnem zagotavljanju opreme morala imeti, kar zna biti razlog, da v bližnji prihodnosti ne bodo več zadoščala predpisanim pogojem. Problem pri večini je, da denar za nakup opreme poteka prepočasi.
Ravno zaradi tega se takim društvom obeta drastično zmanjšanje sredstev s strani lokalne skupnosti, kar bo v končni fazi privedlo do njihove ukinitve s strani članov.
blaz.K
Kraj: pod Krvavcem

Odgovor Napisal/-a blaz.K »

Težk je soditi vendar menim, da je 15 let prekratka doba. Vedeti moramo, da se generacije gasilcev v posameznih enotah menjujejo. Nekatere so bolj druge manj uspešne. Skupno vsem pa je, da so dokaj tesno povezane z lokalno skupnostjo. Vsi člani so potencialni volilci, zato mislim, da bodo vse enote tako poklicne kot prostovoljne, mestne ali podeželjske finančno shajale brez večjih pretresov. Morda se motim, ampak daleč od tega ni. Finance se lahko poiščejo znotraj proračuna občine, če pa enota ni sposobna zagotoviti oz. stimulirati kadra ji pa Bog pomagaj

Lp! Blaž
bušman

Odgovor Napisal/-a bušman »

Ne vem,če je problem v stimuliranju kadra.Problemi so sigurno drugje.Članov je lahko dovolj,ravno tako denarja in orodja,katerega pred leti ni bilo.Razlika med prejšnimi in zdajšnimi časi(kaj šele bo)je v načinu in sistemu današnje družbe in s tem povezanih obvez.
Moje mnenje je,da je ob takem tempu 15 let absolutno predolga doba za spremembe v gasilstvu-v nasprotnem primeru bojo imele lokalne skupnosti in RUZR velike težave pri zagotavljanju gasilsko-reševalne dejavnosti v Sloveniji.

Bušman
blaz.K

Ne vem bušman če si razumu, omenil sem menjavo generacij. V enote prhaja kader s kvalitetno izobrazbo 6,7 stopnja. Kmalu bo na njh glavnina organizacije in obveznosti, zadeve bodo pošlihtal ali pa tudi ne, po naravi sem optimist in pustil se bom presenetiti :wink:

Lp! Blaž
bušman

Odgovor Napisal/-a bušman »

Mislim,da sem te razumel,blaz.Morda pa ti nisi razumel,kaj sem hotel povedat.Kajti od tistih z 6,7 stopnjo izobrazbe jaz ne pričakujem preveč.Pa ne,da ne bi bili sposobni.Daleč od tega-le čas in njihovi delodajalci jim ne bojo dopuščali,da se izkažejo v gasilstvu.Ali pa kje drugje.Saj je splošno znano-le KLARIČ IN ERNEST si zatiskata oči pred dejstvom,da je ob vsesplošnem pomanjkanju časa potrebno veliko odrekanj,da lahko kaj postoriš v gasilstvu.Predvsem vodilne funkcije-za opravljanje le teh,je na žalost največ služb,s katerimi je potrebno kontaktirati,po 15 uri nedostopnih.Ne vem,če bojo delodajalci dopuščali izhode med delovnim časom-še za nižje stopnje(ponavadi manj zahtevna delovna mesta)je problem,kaj pa šele za vodilni kader v podjetjih-predvsem v privatnih rokah.Vem,da je iz dneva v dan marsikje še celo za intervencije v delavnem času nemogoč izostanek- na žalost :shock:

Bušman
blaz.K

Res je kat trdiš, vendar je določene obveznosti možno prenesti na koga drugega. Še vedno sem mnenja, da je izjemno pomembna organiziranost znotraj enote, neglede kdo si zatiska oči kjerkoli že...

Lp! Blaž
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Kot je nekoč rekel en gasilec, ki ga izredno cenim - tehnike bo dovolj, kadra pa ne...

In to se v našem društvu na žalost že kaže. Živimo namreč v mestu, vse manj ljudi pa zanima prostovoljstvo. Veliko je tudi takih, ki občudujejo gasilce vendar nimajo želje, da se nam pridružijo. Pa ne reči, da ne skrbimo za podmladek. V društvu imamo več kot 40 pionirjev in mladincev a se jih velika večina odloči , da zapusti naše vrste. :? Smo le v kraju, kjer imajo mladi tisoč in eno možnost s čim se ukvarjati, nekatere pa enostavno vase posrka družba. Mi dajemo vse od sebe...

V naslednjem letu moramo poskrbeti predvsem za članstvo in upam, da nam to vsaj delno uspe.
Odgovori