Naprave za proizvajanje dima
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
No mi ko smo mel prejšno nedeljo vajo dihalcev smo si od gasilske zveze sposodili aparat za zadimljanje pa ni najbolj bil učinkovit, potem smo pa iz lista papirja izrezali in nalepli na masko. učinek ni isti kot v zadimljenem prostoru vendar napadalci lahko vsejen vadijo. 
Lp. Aljaž Kotnik
Kjer je dim je tudi ogenj! Je blo, je in vedno bo!
Kjer je dim je tudi ogenj! Je blo, je in vedno bo!
- Denis
- Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
- Kontakt:
Odg: Naprave za proizvajanje dima
Stara tema vendar pozna kdo koga ki bi bil zmožen takšno napravo popravit oz. jo pregledat kje tiči napaka ?
Ta hudi PGD VRBJE.
Vse naprave za proizvodnjo dima morajo biti dobro ogrete (vsaj pol ure). Naprave imajo več regulatorjev za količino dima. Vrteti gumbe vsevprek je nesmiselno. Za začetek preberite navodila.
Zadimljenje, da je tako kot bi plaval v mleku je nesmiselno. Treba je imeti pravo mero.
Moje mnenje je, da je najenostavneje (in dovolj dobro) če vizir maske prelepimo s polprozorno folijo plastične mape. Daje izredno dober vtis zadimljenosti.
LP
Janez
Zadimljenje, da je tako kot bi plaval v mleku je nesmiselno. Treba je imeti pravo mero.
Moje mnenje je, da je najenostavneje (in dovolj dobro) če vizir maske prelepimo s polprozorno folijo plastične mape. Daje izredno dober vtis zadimljenosti.
LP
Janez
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Odg:
Tule je nekaj narobe.Aljaž napisal/-a:No mi ko smo mel prejšno nedeljo vajo dihalcev smo si od gasilske zveze sposodili aparat za zadimljanje pa ni najbolj bil učinkovit
1. ali neprimeren aparat
2. neprimeren prevelik , oziroma slabo pripravljen prostor
3. tekočina preslaba
Med prvimi sem začel z dimnim treningom in verjemite mi, da imam s tem izkušnje.
- Pri nabavi aparata je potrebno pogledat njegovo moč in kapaciteto. Vsaka 500 w škatla za disko ni za gasilski dimni trening.
- prostor za vaje je potrebno pripravit, zapreti okna in vrata in postaviti mašino na mesto , kjer je gasilci ne bodo pohodili in kje bo dobivala še dovolj svežega zraka.
- dobro ogreti mašino in skrbeti za doziranje dima
- če se držite teh navodil boste dobili dim kot si ga želite in gasilci bodo saj delno občutili vidljivost v notranjem požaru.
za podrobnosti svetujem tudi na ZS
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Hja no ja - moram reči, da psihološko veliko slabše vpliva na napadalca zalepljen vizir kot pa zadimljen prostor. V prvem primeru si še manometra ne moreš odčitati, kaj šele v prostoru kaj poiskati. Če pa je še tako gost dim, roko tik pred masko vedno vidiš in vsaj meni je tako veliko lažje delati.Moje mnenje je, da je najenostavneje (in dovolj dobro) če vizir maske prelepimo s polprozorno folijo plastične mape. Daje izredno dober vtis zadimljenosti.
Rok Ušen, GČ I. st.
Jaz sem na zadnji vaji kuril slamo v sodih in je bilo res realno, tudi samo prezračevanje z izpihovalniko je uspelo 100%
- Oskar
- Naj forumovec 2004

- Kraj: Malečnik
- Kontakt:
Naj vas opozorim na dva pojma , ki jih zamešate.
- Dimni trening je predvsem namenjen učenju in tistim , ki bodo šele postali nosilci IDA in ga je dobro izvajat z dim mašinami v pripimernih prostorih
- kurjenje in oproizvajanje strupenih produktov gorenja pa je za zunanjo uporabi na vajah kjer sodelujejo izšolani nosilci IDA
Poznam primere, ko so kurili kar v prostoru in potem vozili gasilce v bolnico.
- Dimni trening je predvsem namenjen učenju in tistim , ki bodo šele postali nosilci IDA in ga je dobro izvajat z dim mašinami v pripimernih prostorih
- kurjenje in oproizvajanje strupenih produktov gorenja pa je za zunanjo uporabi na vajah kjer sodelujejo izšolani nosilci IDA
Poznam primere, ko so kurili kar v prostoru in potem vozili gasilce v bolnico.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Imamo zapuščeno hišo kjer lahko izvajamo takšne vaje, na vajah pa sodelujejo samo nosilci IDA in nekateri imajo tudi opravljen tečaj ( vroči trening modul A in B). Takšne vaje izvajamo predvsem zaradi kondicije, saj vemo da je nam prostovolcem primankuje.
Pozdravljeni!
Ima kdo kaj izkušenj z zadimljanjem prostorov prosotorov večjih volumnov (skladišča, proizvodnje hale, garažne hiše...)? Pri tem ne sme priti do večje "svinjarije".
Ima kdo kaj izkušenj z zadimljanjem prostorov prosotorov večjih volumnov (skladišča, proizvodnje hale, garažne hiše...)? Pri tem ne sme priti do večje "svinjarije".
Re: Naprave za proizvajanje dima
Na GZ imamo dimiča, s katerim smo zadimili dvorano GD-ja za namen vaje IDA. Zadeva proti skladiščem ni tako velika, je pa bilo potrebno kar nekaj ur, da je bila dvorana 7mx18m x 4m konkretno v dimu. Seveda je potrebno preprečiti prepih, da sploh uspe. Posledic ni nobenih (ne vonja, ne umazanije).