VGČ

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Gost

VGČ

Odgovor Napisal/-a Gost »

Ravno je čas sprejemnih izpitov za GVČ. Zanima me zakaj je pomembno, da nekdo, ki postane VGČ lahko potem postane npr. poveljnik GZ čeprav ne zna izpolniti poročila SPIN, ker se mu o računalniku sploh nikol ni sanjalo??? Ali pa nekdo po pravilih prevzame vodenje intervencije nekoga, ki je samo GČ ali nižji pa ima mogoče za sabo 200 ali pa 2000 intervencij tist GVČ pa mogoče še sploh ni vido poštenega ognaj ali nesreče? Opažam, da so v nekaterih društvih al celo zvezah poveljniki in njihovi namestiki totalno računalniško nepismeni (beri računalnika ne znajo niti prižgat) #-o A je res pomemben samo čin?
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odg: VGČ

Odgovor Napisal/-a Primoz »

Gost napisal/-a:Ravno je čas sprejemnih izpitov za GVČ. Zanima me zakaj je pomembno, da nekdo, ki postane VGČ lahko potem postane npr. poveljnik GZ čeprav ne zna izpolniti poročila SPIN, ker se mu o računalniku sploh nikol ni sanjalo??? Ali pa nekdo po pravilih prevzame vodenje intervencije nekoga, ki je samo GČ ali nižji pa ima mogoče za sabo 200 ali pa 2000 intervencij tist GVČ pa mogoče še sploh ni vido poštenega ognaj ali nesreče? Opažam, da so v nekaterih društvih al celo zvezah poveljniki in njihovi namestiki totalno računalniško nepismeni (beri računalnika ne znajo niti prižgat) #-o A je res pomemben samo čin?
že sama GZ bi 'morala' na tečaj za VGČ poslat le 'primerne' člane....kako pa se dogaja v praksi boste sami najbolje vedeli.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

spoštovani gost !
Po dolgi karieri moderatorja lahko z gotovostjo zatrdim , da si ciljal na določeno osebo (morda več) iz tvojega okolja. Načelno takšnih odpiranj tem ne dopuščam. Poskušaj bolj konkretno navesti tvoje ali vaše probleme z VGČ oziroma poveljniki zvez. Potem bom presodil če spada to v izobraževanje.
Če je kdo levi za računalnik , še ni rečeno da je slab operativec, ali pa tudi. :D

moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Gost

res je oskar! se vidi da si izkušen! no ne mislim, da so slabi! dobri decki so! samo malo bi se pa lahko navadli racunalnike uporabljat!! to bi jih lahko ucili npr na tecaju za poveljnike- kako se izpolni spin pa to... tam pa kaj dost govora o tem ni bilo kolko se spomnim... :computer:
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

spin je stvar države in oni organizirajo tečaje preko GZS, kdor ima interes se lahko vse nauči.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Tone_gost

Odgovor Napisal/-a Tone_gost »

Tudi sam sem opravil sprejemni izpit in tečaj za VGČ pa ti lahko gost povem, da če to opraviš potem si res strokovnjak in da se SPIN in ostale stvari naučiš naknadno, ker vse pač ne veš si pa zato dobro usposobljen za operativo, kar je najbolj pomembno. Če pogledate na spletno stran GZS, pa se vidi kakšno je znanje, saj jih je od 58 kanditatov teste opravilo samo 20 ali 22,04%. Jaz bi se malo zamislil in ne bi kar tako kritiziral, prvo se dokaži potem kritiziraj.

LP
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tone_gost napisal/-a:Tudi sam sem opravil sprejemni izpit in tečaj za VGČ pa ti lahko gost povem, da če to opraviš potem si res strokovnjak ...
Izpit zajema snov tečaja za vodjo enot, ki bi jo moral obvladati vsak gasilski častnik. Seveda je treba pred izpitom ponoviti teoretične stvari s katerimi se v praksi ne srečujemo, vendar zaradi opravljenega izpita še nisi strokovnjak.
ful poznavalec

Odgovor Napisal/-a ful poznavalec »

ta mi je všeč. da si potem strokovnjak.......

poznam nekaj takih, ki so naredili ta tečaj, pa zdaj menijo da vse vedo in so strokovnjaki in s takimi je zelo težko delati
če temu tečaju ne dodaš še kako specialnost in kar nekaj izkušenj vodenja intervencije, potem res nisi nek strokovnjak......si pa strokovnjak z oznako na ramenih

glede sprejmenih pa čestitke, znanje si pokazal, samo za dajanje takih ocen si se pa prenaglil
aja tud jaz sem že dolgo vgč pa vem kaj govorim....
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Slovenska gasilska organizacija drsi v krizo. To ni finančna kriza. Gre za krizo kadrov. Nihče ne more ugovarjati, da splošna izobrazba ni potrebna v vsaki organizaciji. Izobrazba na vseh nivojih.

Želja, da bi v gasilske vrste privabili čim več oseb z visoko ali višjo izobrazbo je botrovala skrajševanju in poenostavljanju postopkov za pridobivanje činov. Dobro postavljeno načelo in pravila je prva kršila Gasilska zveza Slovenije. Ko pa organizacija ne spoštuje svojih predpisov je nekaj hudo narobe.

Višji gasilski častniki so že dolgo splošen kamen spotike med slovenskimi gasilci. Zlasti višji gasilski častniki administrativne smeri.

Vsaka uniformirana organizacija potrebuje ljudi splošne izobrazbe različnih panog. Običajno to niso oficirji ampak so vojni uslužbenci. Nosijo sicer uniformo (pogosto enako kot oficirji), oznake činov so drugačne. Malo zaničljivo smo jih nekoč imenovali »muzičari«. Morda zato, ker niti v vojaški niti v policijski godbi niso vojaki niti policisti pač pa glasbeniki. Podobno je z zdravstveno, tehnično, gradbeno… službo.

Podobna je bila želja v gasilstvu. Začetek je bil dober, potem pa so se začele izjeme. Škoda.

Prav tako je število visokih činov v urejeni organizaciji omejen. Nobena vojska nima neomejeno število generalov. Ve se, koliko oficirjev (različnih) rangov je potrebno za določeno število vojakov. Samo v banana republikah so polkovniki (hkrati še predsedniki, kralji ali cesarji), poveljujejo pa slabi četi Rambov in sejejo strah med prebivalstvom.

Neprijetno mi je ker anonimneži (v tej temi: ful poznavalec, Tone_gost, Gost) blatijo čin višjega gasilskega častnika. Nihče od njih nima tistega, da bi se javno predstavil, da vedeli s kom se pogovarjamo. Morda imajo našteti celo prav, nimajo pa jajc. In tako so samo člani vesoljnega nezadovoljnega gasilsko-pljuvalnega zbora.

Škoda, da jim odgovarjamo (to velja za mene, Oskarja, Petra in Primoža /našteto po abecedi/), ki se predstavimo in tudi povemo kaj mislimo.

In moja misel: Ali naj lepo zapakiram svoje čine in jih vrnem, saj niso nič vredni. Opravljal sem sicer neke izpite, preizkuse znanja, prišel sem pa v skupino nespoštovanih, ki ne znajo vnesti podatkov v SPIN, ki ne obvladajo Vulkana, ki jim je računalnik nadomestilo za šopek na mizi….

LP

Janez
Uporabniški avatar
hec

Odgovor Napisal/-a hec »

Ne Janez nisi isti muzičar kot ostali.......samo obračunali niste z tistimi, ki vam kvarijo ugled in se predstavljajo za vam enake!
Če znajo na GZS napisat tisoč in eno pravilo kako pridobivat čine, potem bi morali tudi napisat, kako se jih odvzame.....ja tudi degradacija je osnova v vseh uniformiranih strukturah!!! Ni selekcije ni kvalitete pika.
Gost

No men pa ni jasno če velja še da lahko nekdo napreduje v GČ če ima 6 al 7 stopnjo... Poznam primer, ko je bil na nek tečaj na IG poslan GČ II. st. pa sploh ni poznal razlike med B in C cevjo... Mislim nasplošno ni mel pojma o gasilstvu... Ampak ker je bilo treba nekoga poslat so poslali njega... Ne vem kje je logika, da nekdo kar napreduje glede na splošno izobrazbo?? Pol bi lahko tudi npr. zdravnike zaposlili v avtomehaničnih delavncah.. Saj imajo doktorat... #-o
Se mi že počasi dozdeva, da lahko navaden gasilec ve veliko več kot 10 VGČjev. Ne rečem pa da so vsi VGČji slabi.
alky
Kraj: PGD Planina

Odgovor Napisal/-a alky »

Gost napisal/-a:No men pa ni jasno če velja še da lahko nekdo napreduje v GČ če ima 6 al 7 stopnjo... Poznam primer, ko je bil na nek tečaj na IG poslan GČ II. st. pa sploh ni poznal razlike med B in C cevjo... Mislim nasplošno ni mel pojma o gasilstvu... Ampak ker je bilo treba nekoga poslat so poslali njega... Ne vem kje je logika, da nekdo kar napreduje glede na splošno izobrazbo?? Pol bi lahko tudi npr. zdravnike zaposlili v avtomehaničnih delavncah.. Saj imajo doktorat... #-o
Se mi že počasi dozdeva, da lahko navaden gasilec ve veliko več kot 10 VGČjev. Ne rečem pa da so vsi VGČji slabi.
Brez zamere dragi gost, vendar nisem mogel biti tiho. Očitno ne veš, da je dr. spredaj pred imenom in priimkom akademski naziv. Zdravniki imajo pa dr. med. zadaj za imenom in priimkom, kar je pa strokovni naziv. Me pa moti, da sedaj vsi posplošujejo nekaj glede znanja VGČ-jev. Kot da so vsi, ki gredo sedaj na izobraževanje za VGČ pa samo slabi kandidati. Je verjetno tudi kdo med njimi, nikakor pa ne vsi. Padel je tudi črn madež na zdajšnje VGČ-je, kateri so prav tako eni dobri eni slabi, tako kot pri vsaki stvari. Gasilci se bomo pojedli zaradi nevoščljivosti od znotraj. Ne bo nas uničil noben zunanji "sovražnik". Se tudi strinjam, da se producira, oziroma se je preveč VGČ-jev. Samo škoda je že narejena.
Problem bo še eden. Ko bodo nova PGS sprejeta, bodo po PGS morali biti poveljniki III. kategorije in višje VGČ-ji. Kar pa spet pomeni toliko in toliko novih VGČ-jev. Očitno so se naši vodje odločili, da bomo še naprej producirali ljudi z čini, ne z znanjem. Znanec, poveljnik enote iz naše zveze mi je dejal, da na tečaju za VGČ se ni naučil nič novega, samo obnavljanje znanja je bilo. Ker sam še nisem dal preko usposabljanj za "generale" naše "vojske" ne vem koliko vode držijo njegove besede, a če je res kar pravi, potem prekleto drži da se usposablja za čine in ne za znanje.

Lep gasilski pozdrav
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

alky napisal/-a:Se tudi strinjam, da se producira, oziroma se je preveč VGČ-jev. Samo škoda je že narejena.

Lep gasilski pozdrav
Škoda je bila narejena v določenem obdobju preteklih let, ko je VGČ postal vsak, ki se je pojavil na Igu. Glede na rezultate zdajšnih testiranj vse kaže, da se stvari spreminjajo na bolje in je le potrebno, da kandidat s seboj prinese nekaj predznanja.

Seveda pa tečaj nič ne koristi, če novopečeni VGČ na terenu ne opravlja za ta čin predvidenih del in nalog, kajti potem znanje "zvodeni" in postane samo nosilec činov in podatek za statistiko.

Tega pa bi se morale zavedati gasilske zveze in na usposabljanje pošiljati kadre, ki jih potrebujejo ali jih bodo potrebovali na naslednjih volitvah in ne kar na počez, od kraja, kdor se pač prijavi, samo da hoče iti.

Pri nas je še vedno pogoj, da mora kandidat delovati v okviru organov ali komisij zveze, sicer nima smisla, da ga društvo prijavlja. Če bi bilo tako povsod, bi bilo tudi oficirjev toliko, kolikor jih približno potrebujemo.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

No kar je napisal Janez Koncilja je res in to velja za vse čine in ne samo za VGČ.

Potrebno je pri sebi (v PGD, GZ) ugotoviti koga poslati na nadaljnje usposabljanje, če ne je kadra (činov) kmalu preveč.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Zanimiva debata.
Saj počasi bomo spet prišli do spoznanja, ki je bilo napisano v Službenem redu in vadbenih predpisih za Kranjska zvezna gasilna društva iz leta 1894. Pisalo je takole:

"
§ 6. SKUŠNJA

Vsaka sarža mora tekom štirih tednov po svoji izvolitvi pred odborom storiti skušnjo, da je sposobna. Odbor ima pravico nesposobno osebo od sarže odstaviti in to mesto začasno popolniti s kakim drugim sposobnim ognjegascem."

Temu bi se sicer danes drugače reklo. Nekako tako, kot je napisal Hec.
No ja, včasih so pač imeli prašnike (po domače bi rekli jajca).

Še dobro, da imamo dolgo tradicijo in bomo kakšno pametno rešitev lahko potegnili iz starih predpisov. :lol:
Odgovori