Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

DAVEK OD DOBIČKA

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

DAVEK OD DOBIČKA

Objava metodg » 30. september 2004, 15:35

Zanima me, če vaša društva pošiljajo na davčno upravo obrazec za davek od dobičak.

Namer naše društvo je dobilo sodnika za prekrške, ker tega obrazca nismo oddali. (Še nikoli ga nismo).
Predsednik je bil danes na sodišču in je dobil denarno kazen, prav tako tudi društvo.

Noben zagovor ni pomagal.
Imamo pa navodilo, da moramo ta obrazec poslati neglede na to ali imamo dobiček ali ne. V primeru če nimaš dobička (kdo ga pa ima :shock: ) samo izpolne naslov in ostalo pustiš prazno.

Kakšna kazen nas bo doletela ne vem, je pa baje sodnica obljibila, da bo dala čim nižjo.

Meod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava Rolf » 30. september 2004, 16:04

Mi pošljemo prazen obrazec in izjavo, da bla, bla, bla,... nismo imeli dobička - ali nekaj takega. Se mi zdi, da je kazen nekje okrog 200K Sit.


LP, Rolf
Life is a lesson, you learn it when you're through! (by Limp Bizkit)
Rolf
 
Objave: 242
Registriran: 23. oktober 2002, 10:00

Objava Janez Koncilija » 30. september 2004, 17:20

Pri nas nam finance vodi zunanja institucija, katere nam svoje usluge sicer zaračuna, vendar manj boli glava, česa nisi oziroma kaj si pozabil narediti.

Vem, da firma pripravi vse ustrezne papirje za zaključni račun, med njimi je tudi obrazec za davek od dobička, ki ga tudi nekaj malega plačamo.

Kje dobi PGD dobiček :roll: . To je treba vprašati davkarijo, ona ga vidi, mi vidimo samo to, da je denarja vedno premalo :( .

lp

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Marjetica » 30. september 2004, 19:26

Po zakonu o davku od dobička pravnih oseb so zavezanke za obračun davka od dobička vse pravne osebe, ki dosegajo dobiček. Zakon tudi določa, da določene pravne osebe (med njimi tudi društva) plačujejo davek le od pridobitne dejavnosti.

Obrazec za obračun davka je torej potrebno v vsakem primeru izpolniti in ga predložiti Davčni upravi RS in sicer do 31. marca tekočega leta za preteklo leto. Obrazcu je potrebno priložiti tudi bilanco stanja in izkaz poslovnega izida.

Ko izpolnjujemo obrazec, moramo ugotoviti davčno osnovo. Ugotavljamo jo tako da od skupnih prihodkov v izkazu poslovnega izida odštejemo prihodke, ki niso obdavčeni, na ta način pa tudi odhodke zmanjšamo za sorazmerni del stroškov.

Prihodki, ki niso obdavčeni so naslednji: dotacije, darila, članarine, prostovoljni prispevki, prihodki od iger na srečo (beri veselica), ki jo društvo organizira enkrat letno in obresti, ter prihodki preneseni iz prejšnjega leta.

Iz tega sledi, da so prihodki, ki so podvrženi temu davku prihodki, ki jih pridobimo na podlagi izstavljenega računa za opravljene storitve (torej manjši del prihodkov). In ko torej ugotovimo davčno osnovo, jo lahko zmanjšamo še za znesek, ki smo ga investirali v osnovna sredstva.

Če smo torej vlagali v osnovna sredstva je ponavadi končna davčna osnova O - ne plačamo davka.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabnikova podoba
Marjetica
moderator
moderator
 
Objave: 861
Registriran: 29. julij 2004, 20:06
Lokacija: Hotinja vas-mariborska regija

Objava metodg » 30. september 2004, 19:32

Izčrpen odgovor, ki bo marsikomu prišel prav.

Hvala Marjetica. :D

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava Reimond » 2. oktober 2004, 1:10

MARJETICA SI PA ZELO LEPO POVEDALA, ČESTITAM.

Vendar v realnem svetu je to malo drugače, smrk. Osebno sem imel razgovor v zvezi sporne izjave na davčni upravi. Če naredim hiter sklep po dveh urah razpravljanja z davkarijo vam svetujem, da na računu ob koncu leta lepo pustite samo sredstva, ki ste jih dobili iz proračuna (javna sredstva) ostalih pa se kakor koli znebite. V zvezi s tem je imelo eno ljubljansko društvo hud problem, ko so varčevali za novo vozilo in so jih na koncu leta še malo obdavčili. :slapped:

Izjavo pa morate vsekakor napisati, kjub temu da nam zakon prepoveduje dobičkonostno dejavnost in bi po tej logiki, če bi imeli dobiček, kršili zakon.

Aja pa še to, na davkariji nimajo pojma kaj pomeni PGD, kot izgleda da jih pristojna društva, kjer imajo davkarji urade zanemarjajo in jim pred novim letom nobenega kolendarja ne prinesejo. Jaz jim od takrat vsako leto z izjavo še en kolendarček pošljem. :dude:
Reimond
 
Objave: 49
Registriran: 12. april 2004, 11:07

Objava Marjetica » 3. oktober 2004, 21:42

Reimond je napisal:MARJETICA SI PA ZELO LEPO POVEDALA, ČESTITAM.
Izjavo pa morate vsekakor napisati, kjub temu da nam zakon prepoveduje dobičkonostno dejavnost in bi po tej logiki, če bi imeli dobiček, kršili zakon.

Reimond, to kar sem napisala ni samo iz knjig, ampak kruta realnost. V našem gas. društvu vodim blagajno in tudi računov. že kar nekaj let, zato so to izkušnje.

Zakon nam ne prepoveduje dobičkanosno dejavnost kot si navedel, ampak nam dovoljuje da se ukvarjamo tudi z gospodarsko oz. pridobitno dejavnostjo (servisiranje, pregledi, prevoz pitne vode, gasilske straže ..), vendar to le v nujnem obsegu z namenom pridobitve finanačnih sredstev za izvajanje društvene dejavnosti. Seveda mora biti ta dejavnost zapisana v statutu, ustvarjeni dobiček pa moramo porabiti za izvajanje dejavnosti, za katero smo bili ustanovljeni.

Torej, če se ukvarjamo s pridobitno dejavnostjo, moramo vsekakor izpolniti obrazec davek od dobička (zajamemo samo prihodke od pridobitne dejavnosti) in ne zadostuje samo izjava.

V našem društvu obrazec vsako leto izpolnimo, vendar davka ne plačamo ke je končna davčna osnova O iz razlogov, ki sem jih že omenila.

Glede davkarije je tako, ker smo ustanovljeni na podlagi zakona o društvih, se moramo držati ne samo zakonov, ki se tičejo gasilstva, ampak tudi davčnih, računovodskih in finančnih.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabnikova podoba
Marjetica
moderator
moderator
 
Objave: 861
Registriran: 29. julij 2004, 20:06
Lokacija: Hotinja vas-mariborska regija

Objava nepridobitnik » 4. oktober 2004, 10:29

Zakon zahteva obrazec, zato ga pošljite do 31.03. Za svojo pridobitno dejavnost pa za božjo voljo ne izstavljajte računov, so drugi vzvodi npr dotacije občine društvu . Na koncu leta imaš samo transfer od občine in adijo, kjer se ne vidi koliko vode si prevozil ali očistil občinskih kanalov.

Na koncu leta naj bo na TTR sredstev le za pleskanje orodišča in gorivo ostalih pa ni. Kruta realnost.
Na splošno pa gasilci tako nimamo kaj dosti sredstev ne skozi leto in ne ob koncu leta, da pa bi še plačevali davek od dobička pa je zadnje klečeplazenje (op.p. - po zakonu ga je treba)

LP
nepridobitnik
 

Objava Rafter » 4. oktober 2004, 11:31

nepridobitnik je napisal:Za svojo pridobitno dejavnost pa za božjo voljo ne izstavljajte računov, so drugi vzvodi npr dotacije občine društvu.


Pozabil si na to, da lahko pravne osebe račun za storitev vkalkulirajo kot 100% strošek, račun za dotacijo pa samo do 3% letnega dobička.
Rafter
moderator
moderator
 
Objave: 3021
Registriran: 10. junij 2003, 0:06

Objava darko » 4. oktober 2004, 14:27

davek od dobička morate plačati, razen kot že omenjeno v primeru investicij. seveda me pa boli da morajo gasilci plačevati tudi razne takse (sodne takse) in dajatve (carine in dr.), čeprav v prvotni verziji zakona o gasilstvu ni bilo to predvideno oz napisano.
kaj kmalu bomo ugotovili da ni za gasilce nobenih izjem (trenutno morda samo cestnina).
zanimivo bi bilo slišati koliko se je kdo boril za ugodnosti gasilcev.
darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06

Objava nepridobitnik » 4. oktober 2004, 14:45

Rafter
"Mala" društva, ki odpeljejo 5x pitni vodo nekam v hrib s starim dojcem, ali pa čiščenje nekaj "arov " steklene fasade nekemu podjetju z gas avtolestvo.
Logično je kdo bo zahteval račun. Usluge občinam (sem pa sigurno spada prevoz vode) pa se dajo elagantno rešiti, saj občina ne zmanjšuje dobička na koncu leta, le župan mora imeti občutek za gasilce.....

Oglašam se za to ker, so posamezne občine hotele oziroma zahtevale račun od gasilcev za prevoz pitne vode (seveda skladno z zakonom)

Problem nastaja, ko neko društvo več let namensko varčuje za opremo in si pri tem pomaga s storitvami preku zaračunanih uslug, takrat pa je mati država neusmiljena in ravna skladno z zakoni - kdo jih le piše....
LP
nepridobitnik
 

Objava Marjetica » 4. oktober 2004, 16:53

nepridobitnik je napisal:"Logično je kdo bo zahteval račun. Usluge občinam (sem pa sigurno spada prevoz vode) pa se dajo elagantno rešiti, saj občina ne zmanjšuje dobička na koncu leta, le župan mora imeti občutek za gasilce.....
Problem nastaja, ko neko društvo več let namensko varčuje za opremo in si pri tem pomaga s storitvami preku zaračunanih uslug, takrat pa je mati država neusmiljena in ravna skladno z zakoni - kdo jih le piše....
LP

Glede računov si prav napisal, kdor zahteva račun, mu ga moraš izstavit - stvoritev ne opravljamo samo za občino, tudi za podjetja ali druga društva (napr. gas. stražo). Če je znesek na računu višji, bodo vsekakor zahtevali račun, že zato da lahko vkalkulirajo stroške (kot je omenil rafter). Pa tudi z občinami se velikokrat ne da sporazumet.

Tukaj so še razna sponzorstva, ki so obdavčljiva in katerim moramo pravtako dati račun.

Kar se pa tiče namenskega varčevanja - možnosti je nekaj - potrebno se je pač znajt, kajti država je do nas res neusmiljena.

Imeti morate v mislih tudi to, da občina kot naš financer, lahko zahteva tudi razne kontrole (tudi računsko sodišče). Imam podatek, da je nekaj gasilskih društev te kontrole že imelo. :oops: :twisted:

Na žalost bo vse več društev, ki bodo predajala računovodske posle fizičnim oz. pravnim osebam, ki so zato registrirana - to pa zopet povečuje stroške društva.
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabnikova podoba
Marjetica
moderator
moderator
 
Objave: 861
Registriran: 29. julij 2004, 20:06
Lokacija: Hotinja vas-mariborska regija


Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost