Odpadna snov galvanizacije v vodni vir

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odpadna snov galvanizacije v vodni vir

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Ni ravno dogodek, ampak mislim da zasluži pozornost.

vir:www.24ur.com

Nad vodni vir zlil tekočino iz galvanov
Ivančna Gorica | 26.7.2004 | M.P.

Domžalsko podjetje je nameravalo nad vodnim virom zliti vseh 4000 litrov kemikalij, kar bi mu tudi uspelo, če početja ne bi naznanili Romi.

Slika
Inšpekcijske službe so začele s sanacijo škode.(Foto:POPTV)

Pri vasi Zagradec na Dolenjskem v bližini izvira Krke je 24-letni moški skušal izliti skoraj 4000 litrov izjemno strupene odpadne snovi, ki jo uporabljajo pri galvanizaciji. V neposredni bližini je vodno zajetje za prebivalce Suhe krajine, ki predvsem zaradi hitre čistilne akcije komunalnega podjetja za zdaj še lahko pijejo vodo iz pip.

Neuradno je štiriindvajsetletnik albanske narodnosti skušal v gozdu pri Zagradcu iztočiti nevarno tekočino iz devetih dvestolitrskih in 32 šestdesetlitrskih sodov, ki jih je pripeljal s tovornjakom. Romi, ki živijo v bližini, so obvestili policiste, ki so voznika tovornjaka za šest ur pridržali na pogovorih. Neuradno naj bi bil naročnik umazanega posla podjetje Galvanotehnika iz Domžal.

Iz lokalnega komunalnega podjetja so začeli po prijavi odstranjevati sode z nevarno tekočino in počistili zemljo, kamor je iztekla vsaj polovica skoraj štiritisoč litrov vsebine.

Policija je vzorce sodov poslala na raziskave, prvi rezultati pa naj bi bili znani še ta teden, je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Peter Kralj. Inšpekcijske službe ministrstva za okolje, prostor in energijo so sicer že začele s sanacijo škode.

Nevarne tekočine iz galvan je treba sicer voziti na sežig v Avstrijo, kar je seveda precej drago. Njihov lastnik bo odvoz zdaj plačal še dražje, še posebej, če bo tekočina pritekla do bližnjega vodnega zajetja Globočec.

Oskrba z vodo je zaenkrat še nemotena, če bo potrebno, pa bodo morali z vodnega omrežja odklopiti 5000 prebivalcev. V primeru, da bo prišlo do onesnaženja vodnega vira, ga bodo zaprli.

Tegale tipa bi pa človek dal na natezalnico, skupaj z njegovimi nadrejenimi(oziroma podjetjem) vred!!!
:evil:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Bravo "naši". Tokrat so se pa izkazali :lol:

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Na intervenciji so bili poklicni kolegi iz ljubljanske brigade.
Preverili so več parametrov (oljni test, jedkost, eksplozivnost, vnetljivost, reakcijo z vodo, koncentracijo hlapov).
Mislim, da je sanacijo prevzelo pooblaščeno podjetje Drava d.d. Ptuj.
Bo se pa o tem še pisalo.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
kar želite

Odgovor Napisal/-a kar želite »

Načeloma sem forum obesil na klin in se ne spuščam več v debate toda le, glede na to, da sem bil eden izmed prvih na lokaciji.
Kar je Gregor K. napisal ne vem kje je dobil informacije in fotke (fotka je posneta vsaj 16 ur po prvem obvestilu), toda ni ravno vse tako kot je napisano. Janez ne bravo naši, če bi bil tam in sodeloval bi videli kdo, kaj in na kakšen način, so se za spremembo policisti in gasilci skupaj uspešno borili in po kakšnih mukah (da ne rečem obačsnih prepirih in izmenjavah, kar nekaj ..... besed) skupaj dosegli, da se je malo premaknilo (nekje 4 ure po najavi dogodka). Da o komunali o kateri ni bilo ne duha ne sluha, in o ostalih službah izjema kriminalisti (fantje vsa čast za korekten in deloven odnos) in inpektorja za okolje... (ki nima pojma, popolnoma nobene moči in pristojnosti, čisto vse eno a bi bil ali pa ne) ne govorim.
Skratka tiste table ob cesti vodnoobmočje nujno takoj pokliči dečki be......, kajti tudi če se odzovemo gasilci se vse ostale pristojne službe ne ali pa se z tako zamudo da je čisto vse eno ali se ali pa ne.

PS tole mi še leži na duši potem pa neham.
Ko sem se danes peljal iz službe, sem po radiu poslušal, da so danes 27.07, vzeli vzorec vode iz zajetja (morda so ga tudi že popreje, ne vem) glede na to, da je vodno zajetje nekaj sto metrov oddaljeno in da so tla kraške narave, je bila ta zahteva izdana s strani gasilcev in policistov že v nedeljo okoli 19.00 ure 25.07, toliko o hitrosti odziva
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

kar želite to kar je napisano sem skopiral iz http://www.24.ur.com, kar je zgoraj tudi napisano, saj se mi je zadeva zdela zanimiva, predvsem pa žalostna! Sam vem o tem le toliko kar piše, kako in kaj je bilo, bodo(boste) pa seveda najbolje povedali tisti, ki ste bili tam. Kako je z odzivom nekaterih služb je pa tako poznano. :? Ne povsod, večinoma pa.

Kako se pa npr. lokalne skupnosti in inšpekcijske službe "trudijo" nam zagotoviti čisto vodo, pa se pogosto vidi. Če kdo prijavi še mogoče (ali pa tudi ne) kdo gre na teren, sam od sebe pa niti slučajno, si lahko čeveljčke umažejo. Me prav zanima do kakšnega zneska bi prišli, če bi skalkulirali kazni, ki bi jih takšni onesnaževalci morali plačati. Hja, ampak lažje je pobrati denar davkoplačevalcem kot pa to. :evil:

Janez pa mislim da je pod nazivom "naši" imel v mislih Rome, ki so in niso "naši". :lol: :wink:

Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Neustrezno ukrepanje inšpekcije oz. pristojnih služb je bilo tudi v primeru SINDROM EPOKSI SMOLE V IGLASTEM GOZDU ali pa na primer pri zadnjem pomoru čebel...
Uporabniški avatar
Mare
GE: GBL in PGD Verd
Kraj: Janezova vas-Gbl

Odgovor Napisal/-a Mare »

Živjo!
Naj povem to,da je ta dogodek zelo resna,ki pa jo druge službe oziroma pristojne službe niso jemali tako resno!
To kar je napisal gost(kar želite) se čista resnica! =D> 8)
Prijavo smo dobili ob 17:00!
Na kraju sta bila prva policista in nato GB Ljubljana (3 gasilci)!
Ko smo začeli opravljati teste,se nam je pokazalo vse živo! Kolega je naredil test hidr.kisline in mu iz prvim potegom pobarvala cevčica,da ne govorim o drugih preizkusih.Takoj smo začeli aktivirati ostale službe.Kraj je umaknje 150m od vodnega zajetja!
Vodno zajetje pa oskrbuje 5000 prebivalcev oziroma še več,kot so novinarji napisali!Kraj sem zapustil ob 22:00,ko so nas kolegi zamenjali!
Še to:vsaka čas PP Grosuplje,kriminalistom-tehnična skupina! =D> Na vse ostale službe se pa :pissing:.(njihova hitrost)
Lp od Ježka! 8)
P.S.:Upam,da se strinjate z menoj!
V službi me kličejo Ježek!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Gregor K. napisal/-a: Janez pa mislim da je pod nazivom "naši" imel v mislih Rome, ki so in niso "naši". :lol: :wink:
Točno to Gregor, naš gost je usekla mimo. Kot razumem, če jih ne bi bilo, bi fant opravil delo do konca, posledice pa...

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Mare oziroma Ježek se strinjam s teboj, sploh glede odzivnosti inšpekcijskih in ostalih služb. Bi si prislužile en prispevek na TV in v Preverjeno kaj menite? :twisted:

Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

brez dvoma!
:?
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Pravkar sem poslušal po radiu in so povedali, da so bili na terenu tudi pripadniki CZ, pa me zanima kdo??? Trije policisti so se zastrupili s halpi...

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Mare
GE: GBL in PGD Verd
Kraj: Janezova vas-Gbl

Odgovor Napisal/-a Mare »

Metodg!
Od 17:30 do 22:00 ni bilo še nikogar od CZ!Javljeno pa je bilo že 18:00, da naj pride na kraj predstavnik CZ Ivančne Gorice.
V službi me kličejo Ježek!
kar želite

Odgovor Napisal/-a kar želite »

Janez v tem primeru sem ti dolžan opravičilo. In res hvala "našim", da so potunkali svojega zato da so nas obvetili.

Če so policisti resnično zastrupljeni jim želim čim hitrejše okrevanje, saj so dobra ekipa in upam, da bom z tako trojko lahko še sodeloval.

PS. Da ne bo ugibanj vsi sodelujoči so imeli na voljo vso zaščitno opremo (IDA...), tudi policisti in so jo tudi uporabili, toda očitno je dolgotrajno delo v okolici snovi naredilo svoje.

Zdaj pa resnično končam.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Mare napisal/-a:Metodg!
Od 17:30 do 22:00 ni bilo še nikogar od CZ!Javljeno pa je bilo že 18:00, da naj pride na kraj predstavnik CZ Ivančne Gorice.
Se mi je kar zdelo... Ampak, kako jim rata, da so vedno omenjeni. čeprav jih ni bilo tam.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

metodg napisal/-a:Ampak, kako jim rata, da so vedno omenjeni. čeprav jih ni bilo tam.
Očitno le niso tako nesposobni. :twisted:
Odgovori