LP
JEDERSKE NESREČE OZ. RADIACIJSKE NESREČE
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
sasolovrenc
JEDERSKE NESREČE OZ. RADIACIJSKE NESREČE
Danes sem na spinu zasledil tole nesrečo -JEDERSKE NESREČE OZ. RADIACIJSKE NESREČE! Tokrat ni bilo velike nevarnosti. Me pa zanima kako je Slovenija pripravljena na morebitno jedersko nesrečo. Ali obstajajo za to posebej usposobljene enote in kje so le te nameščene?
LP
LP
-
Aleks
Ni bilo posebnega sevanja, vendar prej nismo vedeli kako močno je sevanje, ker pri nas nimamo priročnega merilnika ionizirajočih sevanj. Šlo je za umeritvene izvore, precej stare.
Pri posredovanju smo se srečali kolegi iz vaje IDASSA 2007 iz Gasilske brigade Ljubljana, mobilnega ekološkega laboratorija IJS in Snage.
Ena od enot za posredovanje je seveda ELME, za več informacij pa poglej tudi na spletno stran Uprave za jedrsko varnost http://www.ursjv.gov.si/.
Aleksander Kac
Snaga JP
Pri posredovanju smo se srečali kolegi iz vaje IDASSA 2007 iz Gasilske brigade Ljubljana, mobilnega ekološkega laboratorija IJS in Snage.
Ena od enot za posredovanje je seveda ELME, za več informacij pa poglej tudi na spletno stran Uprave za jedrsko varnost http://www.ursjv.gov.si/.
Aleksander Kac
Snaga JP
Mislim, da je glede jederske nesreče in pa jederske varnosti v Sloveniji dobro poskrbljeno. Že če gledamo glede nuklearne. Sama elektrarna ima izdelan načrt, ki se imenuje NUID. Izdelan je načrt evakuacije območja,razdeljene so jodove tabletke. Ekipe v elektrarni,PGE Krško in CZ so dobro usposobljeni za take nesreče.
Gasilc mora bit mokr, da ne zagori
-
medo
Kolikor je meni znano je takih objektov več:
-zdravstvene ustanove (rentgen, onkologija, nuklearna medicina, ...)
-Industrijski objekti (Železarne, rudniki, rentgeni za kontrolo materjalov, merilci nivojev, sterilizatorji, javljalniki požarov...)
Če me spomin ne vara (naj me kdo popravi) se je v Ljubljani pred parimi 10 let zgodila nesreča, kjer se je razbila igla z radioaktivnim Cs namenjena zdravljenju onkoloških bolnikov. Takrat če se ne motim je posredovala CZ in vojska, ki so zapečatili hišo, ter preprečili širjenje sevanja v širšo okolico.
-zdravstvene ustanove (rentgen, onkologija, nuklearna medicina, ...)
-Industrijski objekti (Železarne, rudniki, rentgeni za kontrolo materjalov, merilci nivojev, sterilizatorji, javljalniki požarov...)
Če me spomin ne vara (naj me kdo popravi) se je v Ljubljani pred parimi 10 let zgodila nesreča, kjer se je razbila igla z radioaktivnim Cs namenjena zdravljenju onkoloških bolnikov. Takrat če se ne motim je posredovala CZ in vojska, ki so zapečatili hišo, ter preprečili širjenje sevanja v širšo okolico.
-
medo
- prostovoljni gasilec
- Kraj: ob izviru Ljubljanice
Kolega je kupil vojaški (jla) geigerjev detektor na bolšjem sejmu. Zadeva deluje, le na ponovno nastavitev bi bilo verjetno potrebno opraviti.medo napisal/-a:P.S. Geiger-Mullerjevo cev, za detekcijo sevanj, si lahko narediš tudi sam (navodila so na internetu), Če jo pa kupiš, pa tudi ni tako velik zalogaj (pomoje manj kot 100 €)
LP!
-
aleks
ELME = ekološki laboratorij, mobilna enota. spada pod civilno zaščito. deluje po celi sloveniji.GEP 33 napisal/-a: Mene pa zanima kak je z tem po ostalih področjih po Sloveniji?Ali ta enota za posredovanje ELMA pokriva celotno Slovenijo ali še ostaja kakšna druga, ker je aleks navedel "ena od enot je ELMA"?
LP
-
medo
Medo napisal/-a:[ELME spada pod Inštitut Jožef Štefan
...ekološki laboratorij z mobilno enoto, ELME , ki jo organizira inštitut Jožef Štefan in MEEL, ki jo organizira Zavod za zdravstveno varstvo Maribor;KOFD napisal/-a:[Medo, si siguren? Ker ko sem se jaz malo pozanimal na inštitutu mi niso omenjal nobene enote
--> tako piše na njihovi spletni strani http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sz1.htm
FIREFIGHTERS we are reversing new side!

Kolikor mi je znano je MEEL vključen le v kemično in biološko zaščito in ne v radiološko.M-Coky napisal/-a:
...ekološki laboratorij z mobilno enoto, ELME , ki jo organizira inštitut Jožef Štefan in MEEL, ki jo organizira Zavod za zdravstveno varstvo Maribor;
--> tako piše na njihovi spletni strani http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sz1.htm