HELIKOPTERSKA POMOČ AMZS

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Pero ,kolega rdeč karton, objavo sem izbrisal :evil:

Andy ,rumen karton, objavo sem izbrisal ker si uporabil navedek Pero-ve izjave.

Zanimivo je to da nam je moral kolega Posavec obrazložit tudi prednosti - tehnične prednosti Flycomovega stroja, pa čeprav tale forum berejo tudi "piloti" :twisted:

Hvala g. Posavcu za njegova videnja ,pohvalna objava. Sedaj pa poglejmo TRENJA do konca.

LP in brez žaljivih objav prosim.
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
krasov
Kraj: okolica Domžal

Odgovor Napisal/-a krasov »

Anton tole si pa prav povedu =D> =D> =D>
Politiki delajo sam za svojo rit in velikokrat se potem zgodi kot da ni nič bilo

LP :D

uredil Moderator
peters
Kraj: Cerkvenjak
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a peters »

Žalostno da ima politika pri nam večjo besedo kod stroka.Povečini v škodo za nas obične državljane. :x
VSI ZA ENEGA,EDEN ZA VSE!
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Kot ponavadi, je vse kar je bilo za spremembo spet dobrega v SLO "crknilo". :evil:
Žalostno situacija je: da sem tudi sam sodeloval na sejmu zaščite in reševanja v Kranju že pred davnimi leti (če rečem vsaj osmimi nisem veliko falil). Takrat sem bil kot "ponesrečenec" pripeljan s prvim Eurocopterjem, ki je kdaj letel po slovenskem nebu iz razstavišča Kranj na edini heliodrom slovenske bolnišnice...torej na Jesenice. Posadka in helikopter sta bila, če se prav spomnim iz Nemčije. Letalec reševalec-g. Strom je znal že takrat povedati veliko o pomembnosti odzivnega časa. Pri njih je bila od pet do osem minut. On je to imenoval kot skrajna meja. No danes je leto 2007 in naši gospodje so zadovoljni, da še vedno letijo reševalci s helikopterji, ki se odzovejo v povprečju po 17 minutah, ki niso namenjeni reševanju,... Žalostno pri vsem tem je, ker je na vaji takrat bilo videti mnogo možakarjev v kravatah in rekelcih, ki so si veselo stiskali roke, govorili o novem programu, o izboljšanju helikopterskega reševanja v Sloveniji,ipd. Še celo nacionalka in POP sta vrtela posnetek. A kot vedno je politika samo vrtela jezik in vprašanje časa je bilo kdaj se bo našel pogumen posameznik in vzel vajeti v svoje roke. Spoštujem podjetje Flycom, ker se je navkljub obljubi-besedam odzvalo in tvegalo ter nabavilo omenjeni heli. Vse čestitke Antonu Posavcu za odličen članek in seveda čestitke vsem ekipam HNMP, ki so žrtvovale svoj čas, da bi projekt uspel. A žal nihče od kravatarjev očitno ni dobil modre kuverte in zadevo je bilo potrebno ukiniti. In zdaj bo razpis in dobil ga bo tisti, ki bo največ navrgel...Kaj? najbrž niti ni vprašanje. Na splošno pa je treba vse kar je dobrega v Sloveniji čim prej pospraviti. :evil: Morda res ni bil postopek izbire izvajalca pravi, a vendar zadeva verjamem da je bila mišljena dobro. No in ostaja ponovno upanje kot pred osmimi leti. Imamo heli, ki bo stal na tleh....Možje pa bodo po TV govorili o stroških in nam s prirejenimi ciframi prali možgane kdo je ugodnejši. Tako kot je Anton povedal...vojska in policija se financira iz naših žepov, stroški servisa,ipd. iz naših žepov...seveda lepo je potem pisati pol nižje številke, če ostalo plačajo itak državljani! Pa da ne bo pomote...Tudi sam nimam nič proti pilotom policije in vojske...prav slednjo cenim za vse narejeno na požarih,ipd., a vendar potrebujemo slovenski reševalni helikopter, kot so znali že pred leti (le) govoriti o tem.
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Ranjence in kritične bolnike bo odslej vozil policijski A 109 power, ki je bil kupljen zaradi slabe opremljenosti policije kao za nadzor meje. To je zelo priročen helikopter. Ob nabavi pa so zapisali da bo namenjen tudi izvajanju nalog zaščite in reševanja podobno kot beli ki so bili nabavljeni v prvih letih naše države za izvajanje gašenja in reševanja.
Nihče pa si ne upa povedati, da če policaji in vojaki izvajajo reševanje vse dni v letu ne izvajajo drugih nalog za katere so v uniformah. Temu primerno morajo delati ob nedeljah in praznikih in temu primerno nastajajo problemi z plačili nadur, potnih stroškov, itd. Policija pa mislim da ni namenjena izvajanju storitev, čeprav služi z izrednimi prevozi, prevozi, varovanju prevozov in drugim. Trenutno pa iščejo večje število kandidatov za policiste. Da ne grem naprej z problematiko sv.
Temu primerno se nabirajo delovne ure obratovanja in temu primerno kmalu nove zahteve po nabavi helikopterjev.
Mislim da helikopterske enote policije in vojske potrebujejo plovila za izvajanje njihovih nalog in za pomoč nam pri gašenju, specialnih reševanjih in drugih nalogah. Reševanje mora izvajati nekdo tretji saj kot sem zapisal v tujini imajo celo smučarski centri svoj reševalni helikopter. Največja sramota pa je da klinični center in večina bolnišnic nima urejenega heliodroma, čeprav ima v tujini marsikatera poslovna stavba svoj strešni heliodrom.
Pri projektu HNMP sem sodeloval od prvih usposabljanj naprej in pri nekaj asistencah na terenu, tako da poznam problematiko reševanja in sodelovanja. S piloti sv smo se mnogokrat tudi slišali po postajah med letom in usklajevali aktivnosti. Ne vem če imajo v helikopterju policije ustrezno radijsko postajo.
Darko
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Pero napisal/-a:anton cist prav si povedal!
Samo kaj ces, ce politiki vedno gledajo samo na svojo rit.
Totga brucana bi mogli ze tk zdavnaj odstavit ce mene vprasate :evil:

LP
Pero, pa ti sploh veš kaj pišeš! S prvim stavkom hvališ, z drugim grajaš. :oops: :roll:
Stati inu obstati. /Trubar/
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Franci kaj ti ni jasno ? preber si se enkrat post od Anton in LESCE2.
Nekateri (stroka) se trudijo in poskusajo spremeniti stvari na bolje. Odgovorni na ministrstvu pa samo kimajo in stiskajo roke. Ne govorim da je bila odlocitev o poti brez razpisa pravilna, ampak to so si politiki sami skuhali z "bedastimi" zakoni in uredbami.
Zaj smo koncno prisli nekam, pa zgleda spet ni billo politicne volje, ce bi bla bi podpisali pogodbo pa fertik. Sam spet se je zavlkelo, oz zaj vidomo, celo odpovedalo vse. vprasam se zakaj ? cemu je to potrebno ? Zakaj zaj helikopter stoji na tleh brezveze ?

Isto je bilo z op. mizami , razpisi , ponovni razpisi , ja tote niso dobre, tote so dobre, ja tam jih pa bol poceni dobimo, im smo cakli na njih par let. Vpraste kaj si o tem mislijo bolniki ki so cakali na operacije... In upam da nebote rabli vprasat bolnikov, ki se NE bodo peljali z novih helikopterjem....

Kdo je kriv za to ? jah to pa vsi vemo. Ce bi mel kaj soli v glavi, bi ze prvic nardil razpis tako kot se sika in nebi bilo problemov, ne pa da se zaj zgovarja kaj mu je njegova pravna sluzba svetovala, ja , v bistvu priznava, kake "stokovnjake" sploh ma okoli sebe...
Samo sprasujem se koliko nasega denarja so stran zmetali z vsem tem sprenevedanjem, pa raznimi svetovanji pa ocenami stanj...
tistih modrih kuvert pa rajse ne bom omenjal, bom prej koncal, predn dobim se kak karton :lol: :roll:

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Pero ti boš tak v Zagorje po karton prišel, a ne??

LP Marko
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

:lol:
To je bil moj zadn post, pac povem svoje mnenje...
In nisem uporablal dobenih kletvic in grdih besed...
:oops:
Don't raise your voice, Improve your argument!
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Pero napisal/-a:In nisem uporablal dobenih kletvic in grdih besed...
:oops:
Saj Zidane tudi ne, pa ga je vseeno fasal.

Ne se jezit. Vsakemu včasih pride do roba. Mi te imamo še vseeno radi. :lol:

Jaz osebno ti celo malo oprostim, ker vem, da poveljnika tak fejst pogrešaš zdaj, ko je v Kabulu. :twisted:
stipi

Odgovor Napisal/-a stipi »

Jaz mislim, da je pri nas v Sloveniji nasploh problem kupiti oziroma zagotoviti specialne (namenske) helikopterje, tako v reševalne kot gasilske namene. Če pa se že kupi oziroma uredi na kakšen drugačen način, pa se vedno zatakne pri dokumentaciji.
Takšno je moje mnenje, mislim pa, da imajo tudidrugi takšno mnenje.

LP Stipi :dancing:
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

A mogoče kdo ve, če na Brniku v hangerju policije še stoji NE servisiran helikopter Augusta A 109 (ne ta nov) prirejen za reševalne namene :?:

:?
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabniški avatar
Uroš Lenarčič
Kraj: PGD Slape-Polje

Odgovor Napisal/-a Uroš Lenarčič »

gobi napisal/-a:A mogoče kdo ve, če na Brniku v hangerju policije še stoji NE servisiran helikopter Augusta A 109 (ne ta nov) prirejen za reševalne namene :?:

To misliš tistega, ki stoji že +10 let? Mislim, da je še tam. Kaj je že bilo s tem helikopterjem...nekaj v stilu servis predrag*, bolje, da se kupi kar novega.

*vreden skoraj toliko kot nov helikopter

Sicer pa sem mnenja, da je celotno videnje situacije najbolje opisal moj sokrajan Posavec Anton, povsem se strinjam z vsem napisanim in upam, da se projekt HeNMP čimprej vrne v stanje v katerem je ušpešno deloval teh nekaj tednov. O krivcih pa ne bi... :bang:

LP iz za ta letni čas tople Ljubljane 8)
Cogito, ergo sum.

Slika
Blue twelve

Odgovor Napisal/-a Blue twelve »

Basulja napisal/-a:
MIŠICA napisal/-a:Mene pa zanima kokrat so uporabil ta helikopter za reševanje?
Kukr so včeraj pri poročilih povedali, so ga uporabili 2x in to obakrat mislim da pri prevozu bolnika iz bolnice v bolnico!

Uporabili so ga 24x v mesecu delovanja.

darko napisal/-a:
Nihče pa si ne upa povedati, da če policaji in vojaki izvajajo reševanje vse dni v letu ne izvajajo drugih nalog za katere so v uniformah. Temu primerno morajo delati ob nedeljah in praznikih in temu primerno nastajajo problemi z plačili nadur, potnih stroškov, itd. Policija pa mislim da ni namenjena izvajanju storitev, čeprav služi z izrednimi prevozi, prevozi, varovanju prevozov in drugim. Trenutno pa iščejo večje število kandidatov za policiste. Da ne grem naprej z problematiko sv.
Temu primerno se nabirajo delovne ure obratovanja in temu primerno kmalu nove zahteve po nabavi helikopterjev.
Mislim da helikopterske enote policije in vojske potrebujejo plovila za izvajanje njihovih nalog in za pomoč nam pri gašenju, specialnih reševanjih in drugih nalogah. Reševanje mora izvajati nekdo tretji saj kot sem zapisal v tujini imajo celo smučarski centri svoj reševalni helikopter. Največja sramota pa je da klinični center in večina bolnišnic nima urejenega heliodroma, čeprav ima v tujini marsikatera poslovna stavba svoj strešni heliodrom.
S piloti sv smo se mnogokrat tudi slišali po postajah med letom in usklajevali aktivnosti. Ne vem če imajo v helikopterju policije ustrezno radijsko postajo.
Darko
A-109E je popolnoma primeren za opravljanje HNMP. Še več, je ekvivalent EC-135. Če bi bil uporabljen resnično le za namen HNMP, z dežurno posadko, bi bil odzivni čas identičen tistemu od FlyCOM. Če se že plačuje prisotnost posadk na Brniku, potem je vseeno če se jih še uporabi.

Tudi v policijskih helikopterjih so identične radijske postaje.

Uroš Lenarčič napisal/-a:
gobi napisal/-a:A mogoče kdo ve, če na Brniku v hangerju policije še stoji NE servisiran helikopter Augusta A 109 (ne ta nov) prirejen za reševalne namene :?:

To misliš tistega, ki stoji že +10 let? Mislim, da je še tam. Kaj je že bilo s tem helikopterjem...nekaj v stilu servis predrag*, bolje, da se kupi kar novega.

*vreden skoraj toliko kot nov helikopter

A-109A Hirundo so pred skoraj 10 leti prodali nekemu Angležu za malo denarja, zelo malo. Helikopter bi se z lahkoto popravil, iztekel se je resurs. Vrednost "popravila" (šlo je za vzdrževanje ne popravila) nikakor ni presegala vrednosti helikopterja, šlo je le za odločitev tistih ta pametnih nad vsemi. Logika in racjonalnost ni ravno varlina naše države.
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Odgovori