Poplave september 2010

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Poplave september 2010

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

Po natančno treh letih Slovenijo zopet ogrožajo hujše poplave.
Kako se po druptvih pripravljate? Imate organizirana dežurstva? Kakšno je stanje na vašem koncu?

No naj povem da trenutno pri nas močno dežuje kot že skoraj cel dan, reka Savinja vztrajno narašča.
Preko noči ko se pričakuje najhujše imamo organizirano dežuranje v gasilskem domu, vsake toliko se bo šlo na obhod in pregled stanja reke Savinje in nekaterih hudourniških strug.

Upajmo na mirno noč!
darko

Odg: Poplave september 2010

Odgovor Napisal/-a darko »

Zanima me kdo vodi zašito in reševanje ob poplavah v posamezni občini.

Darko
japajade

Odgovor Napisal/-a japajade »

SPOŠTOVANI,
Današnja "poplava" v Zagorju odraža način, kako odgovorne osebe upravljajo z delom služb, ki bi morale opraviti svojo delo oz. kaj je njihovo poslanstvo. Povišanje vodostaja nekaterih potokov se je začelo že v dopoldanskem času. Ko so bile razmere že zelo zahtevne(povišan vodostaj rek), se v Zagorju ni nič spremenilo. Njihova sodobna vozila samo paradirajo po mestu, samih gasilcev pa ni na spregled. Sem čalan PGD iz sosednje GZ in sem zaposlen v podjetju, ki zagotavlja vsaj 450 delovnih mest, vendar me je današnja situacija postavila v položaj, ko se moram sramovati svoega poslanstva(kot gasilec). Kolikor se spoznam na pravila Gasilske službe in ostale pravilnike, bi moral "GASILEC"pomagati družbi in prispevati v vseh težavah, ki se pojavljajo med nami. Podjetju, v katerem delam, je današnja povodenj(ki se še ni končala), povzročila veliko škodo. Vendar, nas ni nihče iz odgovornih služb(predvsem gasilcev) ni niti "pogledal". Če smo želeli zaščititi še ostalo premoženje, ki še ni bilo ogroženo, smo se morali osloniti na naše lastene sile(zaposlene). Do tu, je še vse v redu, vendar, kje so službe(civilna zaščita in na koncu galici), ki bi nam zagotavljala vsaj najmanjšo podporo. Nikjer ni bilo nikogar. Kdo bo priskrbel vreče za pasek? Nihče. Ker, nihče ne pomisli, da bi vprašal, ali kaj rabimo. Ve smo si priskrbeli sami. Sam sem pomagal, tako, da se pripeljal vreče iz svojega društva in organiziral postavitev. Lokalni gasilci, pa so se pripeljali na ogled, ko je bilo že vsega konec. Verjamem, da so imeli tudi z posameznimi občani, ki jim je voda uničevala njihovo premoženje, veliko dela. Pa vendar, tudi mi smo njihovi občani. Ali so vsaj pomislili, da rabimo kakšno pomoč oz. da rabimo vsaj spobudo, za naše delo. Vsega tega ni bilo. Njihova "prestižna" vozila se vozijo po mestu brez nekega pravega učinka. Saj vem, da me boste vsi napadli. Vendar, vprašajmo se, kako, so posamezne GZ pripravljene na izredne dogotke. Zagorska, sigurno ni. Kje so njihovi člani, ki bi lahko pomagali(iz višje ležeči krajev), oz. kje je domače društvo, kje je civilna zaščita! Verjetno, malo pretiravam. Pa vendar, danes se je izkazalo, da je potrevbno imeti "SRCE" za opravljanje gasilske službe in, da ni pomembno kdo si. Napisal sem preveč. Na koncu se bom še predstavil. Nimam namena žaliti ostalih ljudi, pa vendar, je enkrat, dovolj.
Moje ime je Darko Povše(nikoli se ne sramujem, tega kar sem napisal), sem član PGD Polšnik in zaposlen v podjetju SVEA.
Če bo kdo želel še kaj več izvedeti, se bo oglasil.
Uporabniški avatar
hover
Kraj: Republika BANANA
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a hover »

Po natančno treh letih Slovenijo zopet ogrožajo hujše poplave.
Termin ''hujše poplave'' je relativen... pogelj s te strani - 3 dni močnega deževja imamo in nekaj rek ki so prestopile bregove... in panika po vseh televizijah.. veliko ljudi do pasu v vodi,... [-X Fantje ne zaradi dežja, ampak v večini primerov zaradi narobe zasnovanih naselji in neupoštevanja moči narave ter zaradi pametnih urbanistov in arhitektov!
Človek je tisti ki se mora prilagoditi naravi, ne narava pokoriti človekovim idejam!
Predstavljaj si sedaj 1 teden ali 2 tedna takega deževja... to bi pa bile ''hujše poplave''... :idea: to kar imamo danes ni nič kar nas čaka v prihodnih letih... globalno segrevanje bo imelo vsekakor svoje posledice.
Led na severu in jugu poloble so lomi in topi, in voda ki je bila prej v trdnem stanju je sedaj v tekočem stanju ali pa akumulirana v oblakih... Poplave v sosednjih državah letos so dokaz za to (Poljska, Češka, Madžarska, Frnacija, Afganistan...)
Torej najhujše šele prihaja, ampak ne ta teden ali mesec, pač pa v prihodnjih letih...

Malo za šalo - poplav se ne da preprečiti, lahko pa se jim prilagodimo... :D
Slika
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

darko napisal/-a:Zanima me kdo vodi zašito in reševanje ob poplavah v posamezni občini.

Darko
Pri nas stanje še ni bilo alarmantno zato je vodenje zaščite in reševanja prevzel poveljnik društva, ob morebitni večji nevarnosti bi se aktiviral štab CZ in bi ta prevzel vodenje.

Je pa noč pri nas bila razmeroma mirna, samo pomoč pri dvigovanju predmetov in eno črpanje vode iz kleti sicer pa samo nadzorovanje vodostaja reke Savinje in treh hudourniških potokov Ljubija, Mozirnica in Trnava od katerih je le Ljubija na izpostavljenih kestih grozila da bo zalila cestišče.

Preko dneva je savinja upadala, tudi deževja ni bilo zato dežurstva ni bilo.

Zvečer se dežuranje nadaljuje.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Danes popoldne je več kot 50 gasilcev z Gorenjske odšlo pomagat črpat vodo v Ljubljano.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Ponovno smo gasilci pokazali naš pomen v izrednih situacijah. Glede na ogromno delo ki smo ga opravili in ga nekateri še boste te dni smo res daleč najpomembnejši člen pri zagotavljanju varnosti in blaginje v naši državi. =D>
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Milan Dubravac napisal/-a:Danes popoldne je več kot 50 gasilcev z Gorenjske odšlo pomagat črpat vodo v Ljubljano.
Jutri gre naslednja skupina. Se vidimo.
darko

Jutri prihajajo tudi gasilci iz obalno kraške regije. CZ bo imela veliko dela.
Darko
darko

Ena slika za pokušino.
Danes je žaga na levi že porušena (voda).
darko
Priponke
občina postojna belsko
občina postojna belsko
darko

Še pogled na Predjamski grad.
Pod gradom poslopje mlina popolno v vodi in več objektov delno poplavljenih.
Darko
Priponke
grad in rjavo jezero
grad in rjavo jezero
Uporabniški avatar
tomazrak
Kraj: Dolič
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazrak »

Danes smo gasilci GZ Mislinjske doline odšli pomagat odstranjevat posledice poplav v Zagorje v podjetje Svea. Dokler ne vidiš ne moreš vrjeti kakšno razdejanje povzroči deroča voda.
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Uporabniški avatar
prostovoljni gasilec
Kraj: ob izviru Ljubljanice

Odgovor Napisal/-a prostovoljni gasilec »

Moja pokojna stara mama je ob neki priliki dejala: ogenj vzame enkrat, voda pa trikrat.

Ta njena misel žal še kako drži.

LP!
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

A državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah je bil aktiviran?
Odgovori