Požar farme na Gomilskem

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Dave D
GE: Loka pri Mengšu
Kontakt:

Odg: Požar farme na Gomilskem

Odgovor Napisal/-a Dave D »

Rok Ušen-(Blondi) napisal/-a:
Sicer so se domačini prijazno odzvali in sodelujočim gasilcem prinesli čaj. Še posebno dobro se mi zdi tudi, da so bili opozorjeni, da gasilci med trajanjem intervecije ne bodo pili alkoholnih pijač oz. naj čaju ne dodajajo aditivov :D .
Kar se tiče tega, smo morali tudi mi prav tako vljudno zavrniti "pretirano prijazne" občane v Mostah, ki so v času intervencije na objektu NIKO TRANSPORT skakali okoli s flašami žganega, okoli pa tisoč kamer. Novinarji, mrhovinarji hitro porajtajo pa posnamejo, potem pa že naslovi like: GASILCI - PIJANCI, pijejo namesto, da bi gasili..

LP David
Miller

Odgovor Napisal/-a Miller »

Bravo KIKI75 =D>

Zdaj pa odpri novo temo, z naslovom : ZAKAJ ZAKON O GASILSTVU oziroma PRAVILA SLUŽBE nista usklejena.
V tem primeru imava oba prav.
Če imaš Višji čin oziroma večjo funkcijo še ne pomeni, da si sposoben voditi intervencijo.

Kar nekaj je takih ljudi, ki z svojo funkcijo v gasilstvu in činom zdravijo svoj ego.

Se pa res sprašujem, kaj ti ljudje na GZS delajo, če niso sposobni uskladiti pravil službe z obstoječo zakonodajo.

Za mene kot gasilca, so PRAVILA službe svetinja, [-o< zakoni so pa zato, da se kršijo. :?
Gasilca zavezujejo pravila službe, za usklajenost pravilj z zakoni, pa naj drugi poskrbijo, ki so za to zelo dobro plačani.
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

No pač tako imamo zaenkrat - kaj hočemo.

Baje, da je analiza bila.

Zanima me, ali bi lahko nekdo, ki je bil prisoten in je aktiven na forumu napisal kratek povezetek. Seveda nas zanimajo glavne stvari/ugotovitve, ki bi utegnile na bodočih intervencijah pomagati v dani situaciji. Ljudje delujemo na podlagi vzorcev iz preteklosti. Več dogodkov in situacij, ki se nam je že pripetilo, lažje se znajdemo v novi. In verjamem, da bodo ugotovitve s te analize verjetno kdaj kasneje komu prišle prav. Glede na to, da pa se je vnela razprava tudi glede vodenja intervencije in s tem povezane predaje le-te, pa me zanima, če se je dogovorilo tudi kaj v tej smeri - kako bo s tem v bodoče?
Rok Ušen, GČ I. st.
kiki75

Odgovor Napisal/-a kiki75 »

Miller napisal/-a:Bravo KIKI75 =D>

Zdaj pa odpri novo temo, z naslovom : ZAKAJ ZAKON O GASILSTVU oziroma PRAVILA SLUŽBE nista usklejena.
V tem primeru imava oba prav.
Če imaš Višji čin oziroma večjo funkcijo še ne pomeni, da si sposoben voditi intervencijo.

Kar nekaj je takih ljudi, ki z svojo funkcijo v gasilstvu in činom zdravijo svoj ego.

Se pa res sprašujem, kaj ti ljudje na GZS delajo, če niso sposobni uskladiti pravil službe z obstoječo zakonodajo.

Za mene kot gasilca, so PRAVILA službe svetinja, [-o< zakoni so pa zato, da se kršijo. :?
Gasilca zavezujejo pravila službe, za usklajenost pravilj z zakoni, pa naj drugi poskrbijo, ki so za to zelo dobro plačani.
Povedal sem ti samo, da ne pametuj ker nisi tako brihten za kakšnega se imaš!
Glede neusklajenosti zakona in pravil obstaja pa že druga tema in tam pametuj kaj bi bilo dobro in kaj ne .
Ta tema je namenjena požaru farme na Gomilskem.
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Prosim, da končate z medsebojnim obračunavanje okrog izgubljene in uničene opreme, ker drugače bom primoran temo zakleniti. Nekaj izjav gostov, ki niso imele zveze s to temo sem izbrisal.

-moderator-
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Na analizi je bilo pohvaljena uspešnost intervencije?

-Predstavnik RECO Celje je izpostavil sistem (ne vem kakšen), ko se aktivira ALK PGD Žalec
se sočasno aktivira tudi sistemska podpora z vodo (PGD Šempeter, PGD Vrbje, PGD Gotovlje).
-Problemi so z aktiviranjem gasilcev v dopoldanskem času
-Vstopi v notranjost v prvem planu niso bili izvedeni

Kakšno koli samo aktiviranje se ni izvajalo!
Okoli samoaktiviranja je bilo že veliko govora v prejšnem času (beri prejšni mandat), zato spoštovani član z uporabniškem imenom
eustace , kateri si član PGD Petrovče, ki v tem požaru ni bil aktivirao, se najprej prepričaj kaj govoriš. Aktiviranje v tem požaru
je bilo smiselno, saj so se aktivirala društva, katera so v neposredni bližini požara.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Re: Požar farme na Gomilskem

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Ko slišim, da je na tem območju prišlo do večjega požara že vnaprej slutim odmevno (in večinoma brezplodno) debato na forumu. Pred kratkim mi je kolega iz gasilskih vrst dejal: "Bognedaj da kje v GZ Žalec zagori, ker se potem še en mesec na forumu kregajo kako, kaj, zakaj in čigav ogenj lahko kdo gasi!". :shock:
Malo žalostno kajneda? :?

Glede aktiviranja, samoaktiviranja in izvozov gasilskih enot - Ne vem od kje komu, da lahko kdorkoli glede na funkcijo kar zahteva aktiviranje dodatnih sil četudi morda sploh ni na kraju požara? Vodja intervencije je tisti, ki odloča ali bo zahteval pomoč ter čigavo pomoč bo zahteval. Tako da boste na tem področju morali lepo pomesti pred svojim pragom. Ne pa da se iz nekaterih društev skorajda stepete, da lahko izvozite (včasih tudi v stilu - mi gremo, pa bo kar bo).

Aktiviranje osrednje enote pa je glede na tehnično opremljenost smiselno izvesti istočasno z matičnim društvom ob vsakem požaru na objektu.

Blondi zasledil sem tvojo trditev, da niste imeli optimalnih izvozov. Verjetno res ne, imeli ste glede na čas dneva in takratno situacijo pač realne izvoze. In ob takih izvozih je vprašljivo potegovanje, da bi posredovali tudi pri prometnih nesrečah ali kot prvi posredovalci NMP. Vsaj iz mojega pogleda.

Toliko moje mnenje. Pa kar po meni. :roll:

Lep pozdrav!

P.S. Službenih zadev nikdar ne komentiram ali vpletam, pa vendar - ReCO nima pristojnosti obveščati medijev o dogodkih in se to niti ne izvaja, ampak se teh zadev izogiba kot hudič križa (ker bi znali bit križi).
Verjetno sami veste, da marsikatera medijska hiša skenira radijske zveze ZARE ali policijske frekvence in so potem na kraju včasih že pred enotami. :evil:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Rok Ušen

Gregor, ti od vseh tukaj prisotnih najbolj veš, da tole kar si ti napisal...

Koda: Izberi vse

Glede aktiviranja, samoaktiviranja in izvozov gasilskih enot - Ne vem od kje komu, da lahko kdorkoli glede na funkcijo kar zahteva aktiviranje dodatnih sil četudi morda sploh ni na kraju požara? Vodja intervencije je tisti, ki odloča ali bo zahteval pomoč ter čigavo pomoč bo zahteval.
...v naši GZ ne drži. Ti imaš možnost pogledati za nazaj vse dogodke. Ali so zahteve po aktiviranju dodatnih enot vedno podajali izključno vodje intervencije?
Nenazadnje pa nikjer ne piše, da npr. poveljnik GPO ne sme aktivirati dodatne enote iz občine kljub temu, da ni vodja na intervenciji. Če kje to piše, lepo prosim naj mi kdo prilepi link. Je pa res, da ravno to večkrat pripelje do tega, da se na intervencijah ne ve točno, kdo je vodja.

Glede na to, da je tema že več kot izčrpana, bi rad povedal par stvari okoli večjih posredovanj v naši zvezi.

Skupaj smo dosegli tako na področju izobraževanja kot tudi tehnike velik napredek. V naših vrstah so se pokazali določeni posamezniki, ki so v gasilstvu nadpovprečno nadarjeni, podkovani z znanjem in izkušnjami. Na srečo marsikdo izmed teh zaseda organizacijske funkcije tudi na nivojih GPO, sektorjev in zveze. Želim si, da bi se na prihodnjih intervencijah vsi tisti posamezniki, ki so nam tudi sicer vzor (bodisi kot inštruktorji bodisi kot poveljniki in predsedniki :!: bolj očitno povezali - sestavili t.i. štabno vodenje. S tem se bomo izogibali določenim nevšečnostim, ki nastajajo sedaj, ko je nekdo VI, ostali pa delujete iz ozadja (včasih tudi samo telefonsko :oops: ).

PS: Gregor, glede prometnih nesreč ti pa ne bom ostal dolžan. :D Še vedno neomajno stojim za tem, da bi se na prometne nesreče moralo klicati osrednje enote oz. tiste enote na GPO-jih, za katere bi se skupaj odločili. Seveda to prinese dodatna usposabljanja, nakup dodatne opreme, predvsem pa nekaj več organizacijskega dela. Že sedaj so marsikje za to usposobljeni - resen problem predstavlja samo dopoldanski čas. To je 8 ur v dnevu, ko je posredovanje PGD-jev vprašljivo (vsaj v razumnih časovnih okvirih). Ni pa prav, da je teh 8 ur vzrok in izgovor, da PGD-ji ne spadamo na prometne nesreče. #-o Še posebno ob dejstvu, da imamo vedno za sabo velika brata - koncesionarje, ki so sposobni vedno posredovati.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Pobrisal sem pisanje nekega gosta, ki je napisal, da je naš forum neka brezvezna stvar
Če tako misli nima tu kaj iskati. :evil: :evil: Pa nerad sežem po brisanju.
moderator.
(imaš pa možnost, da se predstaviš in še enkrat poskusiš)
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

tomo spremljam od začetka, pa mi je vseeno zelo čudno kako to da so takšne težave samo na vašem koncu?

če je tako težko ugotoviti kdo pije in kdo plača boste morali to urediti z predstvniki zveze in županom (župan podpiše plan aktiviranja, katerega ReCO samo in zgolj samo izvaja. Verjemite, da operaterji na ReCO-tu vedo kako in kaj je na terenu ali toda ne delajo izven teh okvirov, ker on lahko naredi nekaj kar bo na terenu OK, administrativno pa ne pije vode. Zaradi tega bo on sankcioniran in lahko ostane brez službe. Jaz pravim da v službo hodim za kruh in mleko, za čast in slavo sem pa pri gasilcih.

Če imate slab plan aktiviranja enot ga popravite?

Tako imenovane velike strokovnjake pa napopajte na limanice, na ReCO se vsa komunikacija snema (tako tel kot radio veze s čimer se lahko naredi izredno dobro analizo... na podlagi kronologije (tudi ID številke postaj) se lahko te t.i. strokovnjake :axed:

Blondi: NE ŽELITE SI posredvanj ob prometnih nesrečah, to so najbilj nehvaležna posredovanja! Drugače se pa malo vprašajte zakaj dobivate toliko "polen" da se ne potrdi vaših želj glede plana aktiviranja? Morda ste to dokazali v praksi, pred nekaj meseci je bila prometna nesreča vzgodnjih jutranjih urah v kateri sta bili udeleženi dve vozili in 4 osebe, ena je izgubila življenje če se prav spomnim. Vodja intervencije (poklicni gasilec iz GE Celje, je v dobri veri aktiviral enoto (mislim da II. kat). No Celjani so potrebovali do kraja dogodka vsaj 25 minut ali več in glej ga zlomka člani te enote so prišli na kraj dogodka istočasno oz minuto za Celjani? pa še to z GVM če se ne motim? Od teh članov grem stavit za :beer: da ni bil nihče z tečajem tehničnega reševalca ali bolničarja? Še sreča da je bil dogodek v neposredni bližini enega medicinca ali celo dveh?
No v glavnem, če so enote tako hudo usposobljene in imajo tako dobre izvozne čase kako to da ste / so na prvi prepreki padli? Potem se pa vprašajte zakaj se odgovorni upirajo vašim željam? Prometne nesreče niso mačji kašelj tudi z vidika psihoterapije? poklicna jedra imajo to rešeno kot tudi enote širšega pomena, pa še ri njih se včasih kdo "zlomi" sploh v primeru ko se dogodek pripeti na domačem koncu in poznaš poškodovance. Ali ste se morda vprašali kako bo v primeru nestrokovnega posredovanja? Takrat se bo našlo 1000 in 1 izgovor...
malo v premislek..

Glede planov in sodelovanja pa predlagam da se malo ozrete po Postonjskem koncu? (brez zamere ostalim, ki sem vas spustil, na forumu je največ podatkov ravno iz njihovega konca -> darko opiše kratko in jedernato z vsemi plusi in minusi)
Rok Ušen

Nabavni - bistvo moje prejšnje objave je bilo, da se sprašujem, če obstaja kje kakšen člen/predpis, ki bi višje rangiranem po hierarhični lestvici onemogočal aktiviranje dodatne enote na intervencije mimo vodje intervencije. Jaz tega nikjer nisem zasledil.

Predlagam, da okoli posredovanja na prometnih nesrečah tukaj ne bi razpravljali - smo kot stara lajna, ki se venomer ponavlja :D . Vsakdo na svojem bregu ...

Sicer pa so plani aktiviranja v naših koncih dokaj dobro sestavljeni. Pohvalno jih ReCo Celje v zadnjih letih zgledno izvaja.

Vprašal pa bi Gregorja - kako to, da včasih slišimo v medijih, da "center za obveščanje obvešča, da je ....". Verjetno obvešča medije CORS in ne ReCo?

Še nekaj stvari okoli pogorele farme...

Zasledil sem - vendar ne vem kje (mogoče sem slišal po radiu ali pa prebral v kakšnem časopisu), da bi naj bila škoda ocenjena na 20.000 evrov.
Bil sem tudi na občnem zboru PGD Gomilsko in sem od članov izvedel, da bodo lastniku pomagali tudi pri rušenju oz. sanaciji objekta (pač, kar se bo odločil). Pohvalno ...
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Tako , dovolj je bilo , zadeva gre pod ključ. Zato imam tehtne razloge. Kot vidite zadeva uhaja iz gašenja farme v druge vode.

Dovolim si pa svoj kratek komentar:
Očitno ni vse tako kot bi moralo biti in bi lahko bilo. Upam da se bo uredilo. Mogoče tudi na račun našega foruma. Malo sem pobrisal objave na željo avtorja in verjamem, da sem mu s tem skrajšal gasilske muke. vsaj to lahko storim , če že druga ne morem, ker ne poznam podrobnosti.
Si pišemo ko bo padel nov rekord 17 enot na ene štale !! :D #-o

moderator
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Zaklenjeno