Požar na cerkniškem - prašna eksplozija

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Tudi sam želim gasilcema čimprejšnje okrevanje!!

Ampak samo nekaj pripomb: na 1. sliki mata gasilca PRAZNO CEV!!??

2. na drugi sliki gasilec sploh cevi nima pa zakaj je tak privezan ka mu pa takšna naveza pomaga?? Pa še zakaj se je uporabljala lestev iz požarišča(lesena) sigurno mate na vozilih ALU lestve ki so vaše in jim lahko zaupate!!

3. Zasledil sem da je bil napada iz vozila PGD Rakek kolko poznam to vozilo ima visokotlačno črpalko z premalo pretoka za gašenje notranjih požarov!! Uporaba C napada+turbo ročnik!

Sej nobenemu nič ne očitam amapk zakaj fantje hodimo na IG?? Lahko bi že počasi kdo kaj odnesel! saj koliko opažam je že skoraj pri vsaki večji int. poškodovan gasilec pa imamo zadnje čase kr precej dobro opremo!! Mislim da bo treba znanje tud malo okrepit!!

:twisted: :twisted: :evil: :evil:
Uporabniški avatar
Šumadinac
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Šumadinac »

No, da izkoristim in se česa novega naučim!
Nisem še sodeloval na kaki podobni intervenciji zato sprašujem, primer:

Pridem na kraj požara, ugotovim(če ne že prej), da gori silos v katerem je žaganje, zavedam se, da lahko ob dotoku O2 pride do prašne eksplozije, kaj naredim??
Silos se "drži" delavnice le ta pa stanovanjske hiše!!

Hvaležen za vsak "nasvet," ali pa bi to moral jaz vedet?? :oops:
No pa recimo, da ne vem!Zdaj pa z objavami na plano!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Nemelk

Odgovor Napisal/-a Nemelk »

@ Carleone
ups, z navedbo da sta se poškodovala oba IDA, sem res brcnil v temo. nekako sem sklepal, da brez tega tam gori sploh ni šlo, zato sem avtomatsko oba "opremil" z IDA. moja napaka.

@ man 14.284
da, gasilca imata prazno cev. mogoce zgleda da sta v polozaju tik preden bosta odprla vrata, ampak mislim, da je bila slika narejena tik po vzponu in verjetno je lazje plezati z prazno cevjo kot s cevjo pod pritiskom in polno vode.
tisti navez (ki je seveda povsem brez koristi) je bil verjetno narejen v naglici, da se nebi ponovilo kar je je zgodilo kolegoma, vendar ni bil nikoli dokoncno navezan. strinjam se da je to bila napaka, žal!
da, bil je izveden napad iz vozila PGD Rakek, vendar z VT ročnikom, skozi zgornja vrata. napad s turbo ročnikom (skozi spodnja vrata) je bil izveden iz cisterne PGD Cerknica, to sem pozabil napisati. upam da je sedaj bolj jasno.

Vsi se pa verjetno strinjamo, da je izobraževanje velik problem. Mogoče preveč stremimo k dobri opremljenosti (kar je seveda tudi nujno potrebno) kot k samemu izobraževanju, vendar mislim, da se bo tudi to (izobrazba) s časoma in z veliko vaje in (upam da) s čim manj prakse, popravilo.
Nemelk (tm)
Uporabniški avatar
Šumadinac

Nemelk mogoče se ne bi strinjal, da izobraženost ni dobra--vsi operativci damo skozi tečaj(e), se pravi da vsi vemo osnovne stvari--žal pa nekateri tega znanja ne nadgrajujejo(ni nujno da z čini, pa Igom) ali še huje ga sploh ne ohranjajo. Seveda pa je tu vodja int.(ponavadi kar poveljnik domačega PGD), ki mora presoditi(če že sam "gailec" ne), kdo kaj dela, kdo ne....Pa ne da mora presoditi, saj se poznamo med sabo, tako da že ve komu lahko zaupa določene naloge!
Šumadinac
Nemelk

no, rekel sem da je izobraženost problem. mislis sem nekako tako, da kar je manj od odličnega, je lahko ravno ta "manj" tisti, ki bi mogoče gasilca v realni situaciji rešil opeklin ipd.
strinjam se, da damo vsi skozi osnovne tečaje, vendar se število gasilcev, ki opravljajo nadaljevalne tečaje (mislim na tečaj za nosilca IDA, strojnik,...) pada zelo hitro. znanje pa je na žalost tudi taka reč, ki če se ga ne obnavlja (vadi) nam sem pa tja kakšen napotek inštruktorja uide iz glave. znanje bi gasilci morali redno obnavljati na vajah, na sektorskih vajah in čim manj z intervencijami. vendar vemo kako težko je organizirati dobro sektorsko vajo.
Nemelk (tm)
Uporabniški avatar
Šumadinac

Poglej primer pri nas v zvezi s temi IDAji!
Lansko leto (mislim da ravno v takem času) smo prijavili 4 kandidante! Dobili smo termin za IG 16, 17. december 2004, 2. decembra pa zdravniškega--prišlo je do tega, da ga je opravil le en član...Da bi moralo biti vse to drugače organizirano(saj vem da je od zveze odvisno), zdravniški veliko pred tečajem, tako da se v takem primeru poišče še mnenje strokovnjaka itd....

Kaj sem hotel sporočiti? To, da ni čudno da število tečajnikov upada!!
Isto je z strojniki!Imamo jih na tone, pa mogoče, da jih 5 obvlada--sepravi, da nehajmo pošiljati nove slušatelje pa dajmo strojnike na obnovitveni tečaj(res da je odvisno od GZja, ampak mislim da je po večini le-teh enako)!!

Zašli smo iz teme!!!!!!!!!!!
Šumadinac
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Šumadinac napisal/-a:Pridem na kraj požara, ugotovim(če ne že prej), da gori silos v katerem je žaganje, zavedam se, da lahko ob dotoku O2 pride do prašne eksplozije, kaj naredim??
!
Kolikor so mene učili, do prašne eksplozije ne pride zaradi dotoka O2, ampak zaradi ustrezne mešanice prašnih delcev in zraka, ki se ob viru vžiga vname- kakšno obliko bo reakcija zajela od vzbuha ali eksplozije pa je seveda odvisno od količine mešanice.

V silosih je zato potrebno posvečati veliko pozornost gašenju , saj že z nesustreznim vodnim curkom lahko povzročimo vrtinčenje prahu, ki zaradi pristnosti plamena reagira. Seveda pa so kritična tudi odpiranja vrat, saj se tam zagotovo nahajajo fini delci prahu, ki so tudi najbolj nevarni.

Do prašnih eksplozij lahko pride tudi v industriji, recimo tekstilni ali v mlinih, kjer pa gre običajno za dve eksploziji. Prva, ki je povzročena na manjši površini, ta pa strese prah recimo v celotni hali in tako pride do sekundarne eksplozije, ki je mnogo hujša in uničujoča od prve.

Pri sami situaciji ki je bila, pa ne glede na polno cev, prazno cev, navezavo, itd, objekt ni grajen skladno s predpisom, saj bi moral biti izhod in podest ob njem zavarovan z zaščitno ograjo. Kakšne bi bile posledice za gasilce, manjše ali težje, se lahko samo ugiba, vsekakor pa bi se ob zavarovanem stojišču lahko bolje pripravila za gašenje.

Lahko pa, da so me učili narobe in jaz to prodajam naprej :? .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Nemelk

@ Šumadinac
res je, zašla sva iz teme. izobraževanje je vse odvisno od zveze in kolikor se jaz trudim spremaljati to, pri nas ni ravno urejeno vse. vendar... dovolj o tem! :)

@ Janez Koncilija
tako je, temu da ni ograje sem se tudi jaz čudil ob pisanju istega povzetka.
Nemelk (tm)
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Ko smo se danes malo pgovarjali so me nekateri spraševali, kaj je pravzaprav občinski poveljnik, ki je tudi med poškodovanima delal na silosu med gašenjem.
Možna sta samo dva odgovora:
1. Primanjkovalo je gasilcev, zato je tudi sam moral med napadalce.
2. Po končani interenciji si je pobliže ogledal požarišče zaradi nadalnjih ukrepov in opisa škode.

Moje mnenje je, da ni šlo za povratni ogenj ampak za aerosolno explozijo.

Recept je naslednji:
Vzameš 3 dekagrame lesnega prahu, premera delcev med 0,02 do 0,1 mm. Ga zmešaš z 1 kubučnim metrom zraka, vžgeš in dobiš exsplozijo. Kilogram lesa je v tej obliki ekvivalenten kilogramu TNTja.
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Šumadinac

No Janez se je diplomatsko izognil odgovoru, ki ga je začel! :wink: :roll:
Jaz pa še zdaj ne vem kako bi moral reagirati v taki situaciji, kot je bila ta??Pustiti ali kako drugače pristopiti k gašenju?! :bomb:
Resno mi ni jasno?! :?

Skavt: nočemo recepta za izdelovanje eksplozivnih sredstev, iščem recept za preprečitev tega pojava! :evil:

Mi pa je jasno da pride do take eksplozije v okoliščinah, ki zagotavljajo pravo koncentracijo večih snovi hkrati, slišal sem(čeprav dolgo nazaj), da lahko na tak način eksplodira tudi čokolada v prahu..

(--Nemelk, poveži tole intervencijo in izobraženost gasilcev v temi Izobraževanje, ampak mislim da tema nima konca; lahko pa poizskusiš)
Šumadinac
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Šumadinac Janez ti je že odgovoril.
Pri gašenju uporabiti zaklon če je mogoče in vsekakor gasiti s čimfinejšo vodno prho, tako da preprečiš dvig prahu.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Šumadinac napisal/-a:No Janez se je diplomatsko izognil odgovoru, ki ga je začel! :wink: :roll:
Aha, to, ne nisem se hotel izogniti odgovoru, sem se pač podal v napačno smer, ki pa mislim, da ne škodi.

Kako bi jaz gasil? Ja to sem delal enkrat, ampak začel sem od zgoraj z vodno prho, da ne rečem meglo, tako, da po temeljitem močenju ni bilo več nevarnosti lebdečih prašnih delov, potem smo začeli odstranjevati žagovino in gasiti.

Seveda pa je bil to klasičen silos, tole je bolj podobno stavbi, kot je napisal Oskar. Pa tudi tako je. Pri taktiki recepta ni, so le usmeritve. Za katero se boš odločil, za bolj pravo ali manj pravo, pa žal zveš prepozno.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Šumadinac

Gregor K. mogoče preveč kompliciram, pa vseeno(se opravičujem moderatorju, da bom napisal preveč objav v to temo);
na slikah smo videli, da si gasilca zaklona ne bi mogla najt, vsaj pri teh vratih ne! In če je prišlo do exp. res ob odprtju vrat, tega potem ne moreš preprečiti, saj voda ne gre kozi vrata, da bi preprečila dvig prahu mar ne?!
Šumadinac
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Šumadinac če se ne motim, je nekdo zapisal, da so gasili tudi od zgoraj.

Upam, a bo podano še kaj več slik, kako je bil objekt postavljen in ali je bilo možnih več dostopov.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

Mene pa zanima če ima gasilec na 4 sliki ki ima heros čelado z nomex ščitnikom specialnot za ida, nevem kaj mu nuca taka oprema če pa je podpora treba je dati takšno opremo napadalcem, saj te ta nomex zaščiti tudi če si brez podkape.
Ta hudi PGD VRBJE.
Odgovori