Požar in še velika smola gasilcev

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
matej1
GE: Ilirska Bistrica
Kraj: Ilirska Bistrica

Odgovor Napisal/-a matej1 »

Ja imajo.
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Ta nesreča me spominja na nesrečo, ki smo jo imeli mi med vožnjo na intervencijo. Te dni bo minilo točno 10 let. Bilo je to nekje 27. ali 28.avgusta 1995, en popoldanski dan med tednom, če se ne motim je bil torek. Okrog 18.ure se je oglasila sirena na domu in naznanila požar hiše v kraju Sedlašek, ki je na teritoriju sosednjega PGD Podlehnik. V GVC 16/40 Tam 130, nadgradnja Karoserist, letnik 1987 so se podali 4 gasilci. Žal, tako je včasih bilo, da jih je bilo več kot je dovoljeno. Ko so prispeli v haloške griče na breg gor oz. na slemev Sedlašek, je voznik na asfaltni cesti zapeljal s sprednjim desnim kolesom na razmočeno bankino ki je dajala videz utrjenosti, a je dva dni pred tem deževalo in bankina je bila razmočena, zato je pod težo vozila popustila in Tam je zgrmel po griču navzdol in se kotalil kakih 80metrov kjer se je ustavil na kolesih. Kabino je kar odtrgalo, celotno nadgradnjo zmečkalo, zvilo podvozje. Od posadke je bilo stanje naslednje: voznik je na kraju umrl, brat od voznika in tretji gasilec sta bila hudo poškodovana. Prvi je dobil hude poškodbe noge, vendar še vedno hodi, a je invalid (3.kategorija če se ne motim), drugi je dobil težje poškodbe glave, a je po operacijah dobro okreval. Vsi trije so bili v vozilu dokler se vozilo ni ustavilo na kolesih v grabi. Četrti gasilec, ki je bil najbližje desnim vratom Tam-a 130 je imel neznansko srečo, saj ga je takoj po nekaj metrih kotaljenja katapultiralo iz vozila in odnesel jo je z lažjo poškodbo roke, sedaj je z njim vse v redu in normalno opravlja delo.
Tisti dan je bil najbolj črn dan za naše PGD. Ostali smo brez prvega udarnega vozila, brez enega gasilca in še tri smo imeli poškodovane. Vendar na izkušnjah se učimo in življenje teče dalje, morali smo iti naprej, nekako pozabiti na vso to tragiko in stres, strah na naslednji intrvenciji. Od voznega parka so nam še ostali vozili AC 16/50 Tam 110 (še vedno imamo) ter GV-1 Zastava Rival 35-8H (prodali v letu 2003). Ker z Tam-om 110 nismo zmogli vseh intervencij smo se podali v nakup novega kombiniranega vozila (GVC 16/24) Mercedes Unimog 1350L, nadgradnja Pušnik. V društvu smo ga pripeljali v januarju 1996 in ga predali v nadgradnjo. Nato smo ga v juliju tudi slovesno predali.
Vsakič ko sedem za gasilsko vozilo se spomnim tega dogodka in se zavem kako težka zna biti vožnja na intervenciji do kraja kjer je potrebna pomoč. V našem primeru je gorela stara cimprača, vredna skoraj nič. To je bil naš davek, mogoče smo bili prehitri, mogoče bi lahko vozil kak drug šofer, mogoče bi lahko kaj drugače spremenil če bi se lahko vrnil nazaj v čas, mogoče bi......... Izgovorov bi bilo veliko, kar je bilo je bilo, moramo pogledati v prihodnost in upati da se nam kaj takšnega nikoli več ne pripeti, rajši kakšno minuto kasneje prispeti, kot pa nikoli.

Mogoče sem vse skupaj objavil "off topic", naj mi moderator oprosti, hotel sem samo opisati našo izkušnjo, kako je bilo v našem primeru, kateri je kar podoben temu.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

gobi napisal/-a:

Mitja kakšnega ste imeli pa vi :?:
Preden je priušel v naše loge je služil kolegom v Splitu
Mislim da je imel oznako FAP 15 in še nekaj...slike trenutno ne najdem sem pa zibrskal na netu kako masko je imel....

Slika

za tiste čase je bil car....

p.s. po vojni na je romal na Hrvaško kot pomoč SLO ----v obrodelne namene ... nekam v okolico varaždina misim da ......

nasledil ga je takrat glanc novi TAM 190
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
gobi
Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gobi »

Mitja fap 15 :? :?:

Še kakšna številka :!: 15 :idea: :arrow: 150 konjev :roll: 15 :arrow: 15ton :idea:
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
gorobi
Kraj: Lendava

Odgovor Napisal/-a gorobi »

Ko sem opazoval fotografije, mi ni bilo nič kaj prijetno.
Poznam občutek, ko se vozilo prevrača, vendar gre za manjša vozila, osebni avto, terenec. Fantje, v koži kolegov pa ne bi rad bil, ker so dejansko "gledali smrti v oči".
Želim jim čim prejšnje okrevanje in čim manj posledic nesreče.

Upajmo tudi, da bo področna zavarovalnica, kjer je bilo vozilo zavarovano upoštevala vse argumente ob prijavi in bo ob tem opravila ugodno cenitev.

P.S. Pleha je bilo in ga bo še v bodoče, človek ima le eno življenje in vhala bogu, da so jo odnesli zgolj s takimi poškodbami.
Tine Žen
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Tine Žen »

Kolikor vem ja :roll: No saj nan bi ga mel nisem pa 100%
cevar 1

Odgovor Napisal/-a cevar 1 »

Tine ali lahko prevedeš ta stavek
Uporabniški avatar
Martin P.
Kraj: Meljski hrib
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Martin P. »

Verjetno je hotel povedati, da bi njihov TAM tudi lahko imel hidravlični volan!

LP,
Martin Plavec
Tine Žen
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Tine Žen »

Ti mi nimamo tama Je pa Uroš Lenarčič spraševal o tem(servo volanih) imel si prav, kaj sem hotel povedati, drugače naš bivši avto je bil tam pa tega ni imel, sedaj imamo pa renult midlum 220
Uporabniški avatar
Martin P.
Kraj: Meljski hrib
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Martin P. »

Dobro, saj ni važno, kakšen avto imate, samo da smo razvozlali tvoje sporočilo :P !

LP,
Martin Plavec
Uporabniški avatar
gobi
Kontakt:

Mitja v starem katalogu od Prebolda sem nekaj dobil :P

Fap 15 'zbit s plohov' 8)
Priponke
Fap 15
Fap 15
LP, Robert Kopatin
Slika
kl23

Odgovor Napisal/-a kl23 »

No še en operativno sposoben Fap letnik 1977 vendar prenovljen leta 2002. Na prejšni sliki je prav tale.
Priponke
SLIKE1 002.jpg
SLIKE1 003.jpg
Uporabniški avatar
gobi
Kontakt:

Vidim prav Prebold :?:
LP, Robert Kopatin
Slika
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Ja prav vidiš, in tale Fap še danes opravlja svoje poslanstvo v PGD Prebold - Dolenja vas - Marija reka. :wink:
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Odgovori