Požar na cerkniškem - prašna eksplozija
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Denis, ta ščitnik sam po sebi ne nudi zadostne zaščite!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
če malo opišem ta silos...
to je v bistvu prostor, približno ~4m X ~4m in ~8m višine. ~2m pod stropom je nameščena nekakšna pregrada čez cel prostor (gledano iz tlorisa). ta pregrada ima na sredini več (mislim da 64, razporejene 8x8) manjših lukenj(premera ~20cm) na katerih so bili pritrjeni filtri ki so viseli od stropa do pregrade. v ta prostor se dostopa skozi zgornja vratca (so na drugi strani objekta). zaradi te pregrade je učinek vodne megle na spodnji prostor precej manjši kot bi pričakovali, saj mora voda priti čez filtre (ki so bili sicer že skorajda uničeni zaradi ognja) to pomeni, da se je megla koncentrirala na teh filtrih in je skozi luknje v pregradi v bistvu le kapljalo. tako si jaz to predstavljam. zato je bilo še najbolše izvesti napad skozi spodnja vrata in vodno meglo špricati pod strop, tako smo tudi naredili v 2. napadu (C cev+turbo ročnik)
to je v bistvu prostor, približno ~4m X ~4m in ~8m višine. ~2m pod stropom je nameščena nekakšna pregrada čez cel prostor (gledano iz tlorisa). ta pregrada ima na sredini več (mislim da 64, razporejene 8x8) manjših lukenj(premera ~20cm) na katerih so bili pritrjeni filtri ki so viseli od stropa do pregrade. v ta prostor se dostopa skozi zgornja vratca (so na drugi strani objekta). zaradi te pregrade je učinek vodne megle na spodnji prostor precej manjši kot bi pričakovali, saj mora voda priti čez filtre (ki so bili sicer že skorajda uničeni zaradi ognja) to pomeni, da se je megla koncentrirala na teh filtrih in je skozi luknje v pregradi v bistvu le kapljalo. tako si jaz to predstavljam. zato je bilo še najbolše izvesti napad skozi spodnja vrata in vodno meglo špricati pod strop, tako smo tudi naredili v 2. napadu (C cev+turbo ročnik)
Nemelk (tm)
-
Gašper
Povelnik je ravno prišel gor samo pogledat kakšno je stanje pogorišča za nadaljne ukrepe ko je prišlo do eksplozije praha. Tista vrata so bila odprta že cca 45 minut. Se mi pa zdi da brez veze da nekaj razpravljamo kako je bilo predvsem nekateri ki tam sploh niso bili. Jaz sem bil priča eksplozije praha pa bi vseeno raje počakal na uradno poročilo. Je pa povedal gasilec ki je bil na drugi strani da je pred samo eksplozijo začelo bobneti zato predvidevam da je v silos padla vreča s prahom ki je nato povzročila eksplozijo.
- matjaž
- GE: Kostanjevica na Krki
- Kraj: Kostanjevica na Krki
darko napisal/-a:vse v vsemu se je dobro izteklo, čeprav je dragolič še v bolnici. želim dobro okrevanje.
sinoči me je poklical vodja intervencije in se zahvalil za pomoč gasilcev iz postojne. solidarnost, ne glede na meje ki jih nekateri veselo rišejo po zemljevidih, je pogoj za kvalitetno delo na terenu.
darko
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
Albert E.
Albert E.
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Torej je ravnal strokovno. In ravno to sem želel zvedeti. Potem ga je potrebno na tem mestu pohvaliti in obžalovati strašansko smolo ki jo je imel.Gašper napisal/-a:Povelnik je ravno prišel gor samo pogledat kakšno je stanje pogorišča za nadaljne ukrepe ko je prišlo do eksplozije praha. Tista vrata so bila odprta že cca 45 minut.
Z znanjem raste dvom!
Nevarnost prašne eksplozije
Gašenje filtrov in silosov za lesni prah in žagovino je izredno nevarno opravilo zaradi možnosti nastanka prašne eksplozije med odpiranjem odprtin ali samim gašenjem, zato se s strani požarne preventive že dolgo predvideva v takšnem filtru (odpraševalniku) ali silosu vsaj suha vodovodna cev, ki pelje na vrh takšne naprave in v primeru potrebe gasilci le pripeljejo vodo in le ta se prši preko razpšilnih glav v notranjost prostora (v sam silos ali pa po odpraševalnih vrečkah, ki so nameščene v filtru). To je najmanj, kar bi morale takšne naprave imeti (Zaključki komisije za pripravo ukrepov za požarno varno zaščito sistemov za odpraševanje in zbiranje lesnega prahu, Inšpektorat za požarno varnost, 1980), poleg tega so obvezne vsaj še naprave za razbremenjevanje tlaka pri prašni eksploziji (eksplozijske membrane, eksplozijske lopute). Veliko učinkovitejše in danes v svetu povsem nekaj običajnega je projektiranje požarne varnosti takšne naprave skladno s standardi VdS, NFPA,..., ki predvideva in z napravo za gašenje isker, ki morebiti nastanejo pri obdelavi lesa, ter avtomatsko stabilno napravo za gašenje morebitnega požara edino zagotavlja varno in učinkovito gašenje.
Sistemov je torej več, nobeden od teh pa vsaj po opisanem ni bil vgrajen. Gasilci so torej zopet nosili glavo na prodaj zaradi neizvajanja preventivnih ukrepov, nad katerimi bi morala bedeti inšpekcija (saj vemo katera), pa tega najbrž ni storila.
Iz izkušenj kot gasilec, kot varnostni inženir, ki je nakaj časa skrbel za požarno varnost v večji lesni tovarni ter kot avtor diplomske naloge z naslovom Požarna in eksplozijska zaščita odpraševalnih sistemov pri obdelavi lesa lahko povem, da mi ni uspelo najti pametnega odgovora, kako ravnati v takšnih primerih, npr. kot sprašuje Šumadinac, ko zgoraj opisani preventivni ukrepi niso vgrajeni, saj če želimo ostati v kolikor toliko varni razdalji, skorajda ne moremo uporabljati razpšenega curka, ki pa edini zagotavlja, da ne naredimo še večje neumnosti. Tudi zaradi varnosti gasilcev so, kot sem omenil že na začetku, predvideli preventivne ukrepe, ki pa se jih pri nas jemlje bolj z levo roko.
Sistemov je torej več, nobeden od teh pa vsaj po opisanem ni bil vgrajen. Gasilci so torej zopet nosili glavo na prodaj zaradi neizvajanja preventivnih ukrepov, nad katerimi bi morala bedeti inšpekcija (saj vemo katera), pa tega najbrž ni storila.
Iz izkušenj kot gasilec, kot varnostni inženir, ki je nakaj časa skrbel za požarno varnost v večji lesni tovarni ter kot avtor diplomske naloge z naslovom Požarna in eksplozijska zaščita odpraševalnih sistemov pri obdelavi lesa lahko povem, da mi ni uspelo najti pametnega odgovora, kako ravnati v takšnih primerih, npr. kot sprašuje Šumadinac, ko zgoraj opisani preventivni ukrepi niso vgrajeni, saj če želimo ostati v kolikor toliko varni razdalji, skorajda ne moremo uporabljati razpšenega curka, ki pa edini zagotavlja, da ne naredimo še večje neumnosti. Tudi zaradi varnosti gasilcev so, kot sem omenil že na začetku, predvideli preventivne ukrepe, ki pa se jih pri nas jemlje bolj z levo roko.
- MarkoSimšič
- Kraj: Planina
Strinjam se z Gosakom, da morajo imeti podobni silosi vgrajene naprave za gašenje (suhe cevi), res pa je tudi, da morajo biti te cevi primerno vzdrževane. Prah in žaganje se namreč s časom nakopičita v cevi in ko se priklopi voda dobimo "blato", ki zamaši izhodne šobe. Lahko, da obstaja kak način kako prehu preprečiti vdor v cev pa ga jaz ne poznam. Iz izkušenj vem, da je potrebno kar nekaj časa in truda, da se cev, ki zamašena z mešanico praha in vode očisti. V tem primeru je šlo za cev premera C cevi z navrtanimi luknjami.
Audiatur et altera pars! (Naj sišimo še drugo mnenje!) latinski
-
Andrej Z.
za vse tiste, ki ne berete časopisa Dnevnik, sem zgolj kot zanimivost prepisal članek o tem požaru.
-------------
(Dnevnik - četrtek 23. december 2004 - stran 31)
Gasilca opečena pri gašenju
Cerknica - Pri gašenju torkovega požara v lesnem podjetju v okolici Cerknice sta bila poškodovana dva gasilca. Lastnik podjetja, 36-letni domačin, je zjutraj poskušal večkrat prižgati peč za centralno ogrevanje, ki je bila prilagojena za kurjenje lesne mase.
Ko mu je to končno uspelo, je eksplodiralo v silosu, kjer je bila shranjena lesna masa. Pri gašenju in odstranjevanju posledic je 24-letni gasilec dobil več opeklin po obrazu in telesu, 45-letni gasilec pa je bil opečen po obrazu in vratu, zlomil si je tudi desno golen in peto. Na objektu je nastalo za približno 700.000 tolarjev škode. (vp)
-------------
-------------
(Dnevnik - četrtek 23. december 2004 - stran 31)
Gasilca opečena pri gašenju
Cerknica - Pri gašenju torkovega požara v lesnem podjetju v okolici Cerknice sta bila poškodovana dva gasilca. Lastnik podjetja, 36-letni domačin, je zjutraj poskušal večkrat prižgati peč za centralno ogrevanje, ki je bila prilagojena za kurjenje lesne mase.
Ko mu je to končno uspelo, je eksplodiralo v silosu, kjer je bila shranjena lesna masa. Pri gašenju in odstranjevanju posledic je 24-letni gasilec dobil več opeklin po obrazu in telesu, 45-letni gasilec pa je bil opečen po obrazu in vratu, zlomil si je tudi desno golen in peto. Na objektu je nastalo za približno 700.000 tolarjev škode. (vp)
-------------
Nemelk (tm)
Lahko še omenim, da je do podobnega primera že prišlo pred dvema letoma na istem silosu. Le da takrat ni bilo takšnih posledic, pa tudi taktika se je malenkost razlikovala. V torek je z gašenjem pričela čisto druga sestava gasilcev, zato so tudi ubrali drugačno taktiko. Ker če bi bili isti, kot smo bili pri prejšnji, bi skoraj zagotovo izbrali enako taktiko. Če se je podjetnik iz prejšnjega požara kaj naučil, bi ga bilo zanimivo povprašati. Kolikor imam v spominu je govoril o avtomatskem gašenju. Le tega do danes ni videti. Je pa res, da je iz zida gledala C spojka in okrog nje je bilo mokro. Zakaj niso gasili preko te možnosti mi ni jasno. Mogoče so bile šobe na pršilcih v silosu zamašene, sam mi ni jasno da tlak 4. barov ne prebije umazanije. Pomojem če so bile zamašene, so bile od lesnega prahu, če so bile vlažne, potem pa se stvar zna strditi. Požarnega načrta tudi ni bilo nikjer videti! Vsaj jast ga nisem.
Pa še glede praznih cevi, čelad, lesena lestev, ki je bila kaj hitro zamenjana,... Lahko je biti sedaj "pameten" in podajati teorijo, ko pa si zraven in ti vrže opečenega kolega po tleh, verjemite mi da je bil rahel šok za vse. Še kolegi, nebi omenjal društva, ki so bili predhodno precej "pametni" so tiho čakali v kamionu... Nihče ni hotel več biti v prvi vrsti. Kolegoma, ki sta zavzela položaj za njima, je pomojem precej razbijalo srce.
Pa še nekaj opažam, ne samo na tem forumu, recimo tudi na resevalci.org, sem mislil, da smo vseeno bolj kolegialni tudi na forumih. Saj na terenu vem da smo vsi tovariši, tukaj pa ne zgleda. Pomagajmo si, ne pa pametovat - lepo vas prosim! TOVARIŠTVO!!!
Matej
Pa še glede praznih cevi, čelad, lesena lestev, ki je bila kaj hitro zamenjana,... Lahko je biti sedaj "pameten" in podajati teorijo, ko pa si zraven in ti vrže opečenega kolega po tleh, verjemite mi da je bil rahel šok za vse. Še kolegi, nebi omenjal društva, ki so bili predhodno precej "pametni" so tiho čakali v kamionu... Nihče ni hotel več biti v prvi vrsti. Kolegoma, ki sta zavzela položaj za njima, je pomojem precej razbijalo srce.
Pa še nekaj opažam, ne samo na tem forumu, recimo tudi na resevalci.org, sem mislil, da smo vseeno bolj kolegialni tudi na forumih. Saj na terenu vem da smo vsi tovariši, tukaj pa ne zgleda. Pomagajmo si, ne pa pametovat - lepo vas prosim! TOVARIŠTVO!!!
Matej
No brain - No tumour
- man 14.284
- Kraj: Zgornja Bistrica
Pa še glede praznih cevi, čelad, lesena lestev, ki je bila kaj hitro zamenjana,...
Ja zakaj pa misliš da prihaja do nesreč naših kolegov??
Sej pa pravim da nikjer nismo popolni in da je v SLO zelo malo večjih intervencij brez napak!!
Ampak če na foromu te napake predebatiramo je možno da se bo takšnih napak nekdo spomnil ko bo sam na kakšnem požaru in bo poizkušal spremeniti NA BOLJE!
Glede tovarištva pa saj tudi na IGu smo že ponavlali(notranje napade,pa hojo po lestvi...) po 10 krat pa ne zato da bi nas inštruktorji j.... amapk če se učimo se naučimo prav pa če bo treba 10krat ponovit
Ne razumem zakaj vsi neko kritiko(dobronamerno) vazmete tak!
Če bi mel slike iz požara v Frajhamu bi jih objavil pa bi vidlli ogromno napak samo jih žal nimam bi jih pa z veseljem objavo!
Ja zakaj pa misliš da prihaja do nesreč naših kolegov??
Sej pa pravim da nikjer nismo popolni in da je v SLO zelo malo večjih intervencij brez napak!!
Ampak če na foromu te napake predebatiramo je možno da se bo takšnih napak nekdo spomnil ko bo sam na kakšnem požaru in bo poizkušal spremeniti NA BOLJE!
Glede tovarištva pa saj tudi na IGu smo že ponavlali(notranje napade,pa hojo po lestvi...) po 10 krat pa ne zato da bi nas inštruktorji j.... amapk če se učimo se naučimo prav pa če bo treba 10krat ponovit
Ne razumem zakaj vsi neko kritiko(dobronamerno) vazmete tak!
Če bi mel slike iz požara v Frajhamu bi jih objavil pa bi vidlli ogromno napak samo jih žal nimam bi jih pa z veseljem objavo!
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Do česa pa naj bi bili bolj kolegionalni. Potem ne gre za kolegialnost, ampak potuho. Stvariem, ki so se zgodile je potrebno reči tako kot so se. Če je bila lestev lesena je bila lesena, če ni bila gasilska, toliko slabše. Kako je bila lestev zavarovana, kako so bili zavarovani gasilci (opasači).Carleone napisal/-a: Pa še nekaj opažam, ne samo na tem forumu, recimo tudi na resevalci.org, sem mislil, da smo vseeno bolj kolegialni tudi na forumih. Saj na terenu vem da smo vsi tovariši, tukaj pa ne zgleda. Pomagajmo si, ne pa pametovat - lepo vas prosim! TOVARIŠTVO!!!
Matej
Eno je sočustvovanje z gasilcema, ki ju je doletela nesreča, kot pravi Darko, ne bo prehudo in tudi jaz upam, da ne bo trajnih posledic in se bo zdravstveno stanje normaliziralo in opekline ne bodo pustile vidnejših posledic. To je kolegialnost.
Za vse ostalo pa je namen foruma, da opozarja, ugotavlja, poučuje, skuša razreševati, čeprav to v danem trenutku nekoliko prekmalu, saj bi bili radi, tako kot običajno, preiskovalci in sodniki hkrati. Posledice so namreč resne in poročati bi moral nekdo, ki ima celoten pregled nad potekom intervencije, potem bi lahko začeli analizo, kot pravi Milan, on line.
Do takrat se pa vsi več ali manj malo zaletavamo in počakajmo, da bosta oba poškodovanca doma.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!