gasilci in živali
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
gasilci in živali
V kraju Brnica na območju Žalca je v torek 24.11.dopoldne zaradi odvrženega cigaretnega ogorka zagorelo gospodarsko poslopje. Ogenj je uničil celoten objekt z ostrešjem, krmo in večino opreme, gasilci so živali uspeli rešiti. Med gašenjem in reševanjem pa je bik poškodoval gasilca, ki so mu prvo pomoč nudili gasilci na kraju požara.
Poškodovanega gasilca so potem prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico, so sporočili iz celjske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje.
Celjski kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je požar, v katerem je nastalo za 50.000 evrov gmotne škode, povzročil 52-letni moški, ki občasno pomaga na kmetiji. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti pa ga čaka kazenska ovadba.
Darko
Poškodovanega gasilca so potem prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico, so sporočili iz celjske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje.
Celjski kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je požar, v katerem je nastalo za 50.000 evrov gmotne škode, povzročil 52-letni moški, ki občasno pomaga na kmetiji. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti pa ga čaka kazenska ovadba.
Darko
Odg: gasilci in živali
Kar se tiče obnašanja živali ob intervencijah, priporočam predavanje mag. Janeza Kunca, dr.vet.med. V predavanju ima na zares dober način prikazano obnašanje posameznih skupin živali (drobnica, govedo, konji,...) in posebnosti reševanja posamezne skupine. Postojnskim gasilcem je letos predaval omenjeno tematiko. Zelo priporočam!
Naša enota je sodelovala na tej intervenciji
Da pa na kratko opišem potek dogajanja z biki iz hleva so jih izpustili domačini nato so se vsi biki ob prehodu gasilskih vozil odmaknili proti gozdu na to so se od petih bikov od cepili štirje biki prišli so do prve hiše tam pa so jih pričakala dva velika psa in sta jih začela potiskati v globino gozda. Nato smo bili obveščeni s strani domačina ,da se štirje biki nahajajo proti vrhu Brnice,nato smo se odločili da z dvema ekipama 12 gasilcov med nimi so bili kmetje ki vsak dan delajo z biki.Ko je ena ekipa prišla do bikov,je en bik ležal na tleh na to sta dva gasilca prestopila k temu biku. Nato se je začela drama bik je nenadoma vstav najprej napadel enega gasilca ampak mu je uspelo se rešiti napada,nato pa je zadel drugega gasilca ki je bil v neposredni blažini
Ko smo poškodovanega gasilca spravili do GVM-1,je prihitela ekipa ZD Žalec in NMP Celje in ga odpeljali v bolnišnico Celje.
Gasilec ima izpahnjeno ramo tako da počasi okreva
Nato smo se odločili da prinehamo z reševanje bikov iz gozda in obvestili pristojne službe
Po neoradnih podatkih naj bi jih usmrtili in odpeljali (VURS)
Ko smo poškodovanega gasilca spravili do GVM-1,je prihitela ekipa ZD Žalec in NMP Celje in ga odpeljali v bolnišnico Celje.
Gasilec ima izpahnjeno ramo tako da počasi okreva
Nato smo se odločili da prinehamo z reševanje bikov iz gozda in obvestili pristojne službe
Po neoradnih podatkih naj bi jih usmrtili in odpeljali (VURS)
-
Napadalec2
PO radiu so včeraj poročali daj naj bi jih momentalno uspavali, kaj se bo pa potem zgodilo z biki pa ni bilo omenjeno! Mislim da jih bodo vhlevili na kakšno drugo lokacijo in jih ne bodo usmrtili!
Čimprejšnje okrevanje želim poškodovanemu gasilcu...
Pri požaru hleva in posledičnemu reševanju živali (govedo) je delo olajšano, če so živali navajene na pašo. Spomnem se selitve krav zaradi možnosti podrtja nasipa ali preliva ob poplavi, kjer krave niso bile navajene na pašo. Potrebno je bilo ogromno napora da smo preselili okoli 15 krav. S strani kmetov je bila uporabljena tudi fizična prisila, saj same niso hotele zapustiti hleva... Takrat mi je bilo kr mučno gledati kako je potekala selitev (dolgotrajno, nevarno...), ampak drugače ni šlo. Na srečo se nasip ni porušil
V drugem primeru pri požaru kozolca zraven hleva, so bile krave navajene na pašo in so domačini že pred prihodom gasilskih enot spravili ven skoraj vso živino. Tudi po koncu intervencije smo samo naredili vrsto in so krave same prispele v hlev.
Velik problem je tudi s strani psov
... še posebno če je pripet na goreči objekt, kot se je že zgodilo... Takrat je najbolje, da lastnik sam odstrani psa še posebno če je vidno napadaln
Pri delu z živalim je zelo raznoliko reševanje, tole predavanje veterinarja mi je zelo všeč. Mogoče celo izkoristimo za predavanje
Lp M
Pri požaru hleva in posledičnemu reševanju živali (govedo) je delo olajšano, če so živali navajene na pašo. Spomnem se selitve krav zaradi možnosti podrtja nasipa ali preliva ob poplavi, kjer krave niso bile navajene na pašo. Potrebno je bilo ogromno napora da smo preselili okoli 15 krav. S strani kmetov je bila uporabljena tudi fizična prisila, saj same niso hotele zapustiti hleva... Takrat mi je bilo kr mučno gledati kako je potekala selitev (dolgotrajno, nevarno...), ampak drugače ni šlo. Na srečo se nasip ni porušil
V drugem primeru pri požaru kozolca zraven hleva, so bile krave navajene na pašo in so domačini že pred prihodom gasilskih enot spravili ven skoraj vso živino. Tudi po koncu intervencije smo samo naredili vrsto in so krave same prispele v hlev.
Velik problem je tudi s strani psov
Pri delu z živalim je zelo raznoliko reševanje, tole predavanje veterinarja mi je zelo všeč. Mogoče celo izkoristimo za predavanje
Lp M
Glede informacij o "lovu" bikov se ne strinjam. Nihče ni prišel blizu biku, ki je ležal v soteski ker se je sam ustal in nadaljeval pot po grabnu navzdol, potem sta si pa premislila in splezala iz soteske pri tem sta pa prišla bika blizu gasilcem.
Tu se je pa pričelo, bik je bil razjarjen in je napadel prvega, ki mu je bil najbliže. Po odstranitvi ponesrečenega gasilca je bik še samo iskal takoimenovane napadalce-gasilce in nas vse hotel izločiti iz igre. Moram napisati, da je bil izredno napadalen in napadel te je kakor si se mu prikazal pred oči.
Tu se je pa pričelo, bik je bil razjarjen in je napadel prvega, ki mu je bil najbliže. Po odstranitvi ponesrečenega gasilca je bik še samo iskal takoimenovane napadalce-gasilce in nas vse hotel izločiti iz igre. Moram napisati, da je bil izredno napadalen in napadel te je kakor si se mu prikazal pred oči.
kjer se kadi tam smo pa mi
Ja, hkrati pa lahko "razumemo" bika, če je napadalen, saj je njemu zgorel "dom", enako je s psi. Res pa je, da se napadalne bike pomiri s sedativi, potem pa čimprej v zakol. Nedopustno pa je evtanazirat zdrave živali, saj za to ni zakonske osnove, niti zadostnega razloga za to.
Mislim, da bi morali gasilci predavanja o živalih imeti pri predmetu varstvo pri delu, ali pa posebej tečaj za delo z živalmi.
Mislim, da bi morali gasilci predavanja o živalih imeti pri predmetu varstvo pri delu, ali pa posebej tečaj za delo z živalmi.
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
-
Janez Kunc
- Kraj: Duplica
Oprostite, ne spremljam redno na to temo pa sem bil opozorjen.
res je, da sem se malo bolj poglobil v reševanje živali. vse taktike do sedaj so pri proučevanju reševanja živali s stališča njihovega obnašanja v kriznih razmerah so pri meni padle v vodo. primer je očitev v nedavni intervenciji o kateri je govora v tej temi. zapomnite si to, vsaj kar se gašenja tiče:
- živali naj ostanejo na svojih mestih (selitev v skrajnem primeru pod ustreznimi pogoji)
- intervencijska obleka in žival ne sodita skupaj
- paničen lastnik in njegove živali ne sodijo skupaj
lp Janez
res je, da sem se malo bolj poglobil v reševanje živali. vse taktike do sedaj so pri proučevanju reševanja živali s stališča njihovega obnašanja v kriznih razmerah so pri meni padle v vodo. primer je očitev v nedavni intervenciji o kateri je govora v tej temi. zapomnite si to, vsaj kar se gašenja tiče:
- živali naj ostanejo na svojih mestih (selitev v skrajnem primeru pod ustreznimi pogoji)
lp Janez
Lep pozdrav, Janez
Za tole se pa res ne rabiš poglobit prav veliko.Janez Kunc napisal/-a:Oprostite, ne spremljam redno na to temo pa sem bil opozorjen.
lp Janez
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Verjemi, da se je in hvala bogu, da ni potrebno prebirati strokovnih literatur iz katerih bi mogoče na koncu vedel manj, kot pa je opisano v jasnih in kratkih treh alinejah, ki jih je napisal Janez.Zbiljc napisal/-a: Za tole se pa res ne rabiš poglobit prav veliko.![]()
Za drugo ti lahko potrdim iz prakse, ko so gasilci v bristolkah lovili podivjano kravo, seveda je bila ob tem še bolj divja. Ko je pa prišel kmet (prav tako gasilec) naravnost iz hleva, je lepo prišel k kravi, jo navezal in brez problemov odpeljal.
Videti je bilo sicer malo hecno, a tako je bilo.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- gobi
- Kraj: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje
- Kontakt:
Jaz pa vem za primer prometne nesreče v katero je bilo udeleženo tovorno vozio za prevoz živali (v tem primeru bikov), kjer so biki noro odreagirali na gasilske čelade. Ko so gasilci dali čelade z glave, pa ni bilo več problemov (bila je dnevna svetloba).Janez Koncilija napisal/-a:[Za drugo ti lahko potrdim iz prakse, ko so gasilci v bristolkah lovili podivjano kravo, seveda je bila ob tem še bolj divja. Ko je pa prišel kmet (prav tako gasilec) naravnost iz hleva, je lepo prišel k kravi, jo navezal in brez problemov odpeljal.
LP
Janez
Zato pa bi lahko bila predavanja o delu z živalmi na intervencijah. Mene o delu z živalmi ni treba učit.Janez Koncilija napisal/-a:Verjemi, da se je in hvala bogu, da ni potrebno prebirati strokovnih literatur iz katerih bi mogoče na koncu vedel manj, kot pa je opisano v jasnih in kratkih treh alinejah, ki jih je napisal Janez.Zbiljc napisal/-a: Za tole se pa res ne rabiš poglobit prav veliko.![]()
Za drugo ti lahko potrdim iz prakse, ko so gasilci v bristolkah lovili podivjano kravo, seveda je bila ob tem še bolj divja. Ko je pa prišel kmet (prav tako gasilec) naravnost iz hleva, je lepo prišel k kravi, jo navezal in brez problemov odpeljal.
LP
Janez
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Vse je relativno.Zbiljc napisal/-a: Mene o delu z živalmi ni treba učit.
Futrat pa gnoj kidat je eno, umiriti podivjano govedo je pa drugo.
Prvo je veliko lažje in manj nevarno, drugo pa....
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
V velikem požaru, ki je 6.12.2009 zajel hlev v ameriški zvezni državi Ohio, je umrlo 43 konjev, gasilci pa so iz ruševin potegnili tudi dve zogleneli trupli. Ali je šlo za nesrečo ali naklepno dejanje, še ni znano.
darko
darko
-
GASILEC PERO
- GE: LESKOVEC
- Kraj: LESKOVEC
viewtopic.php?f=6&t=11048
Tako, hranjenje in kidanje je eno, ko se pa spoprimeš z podivjano kravo ali bikom pa je drugo!!!
Verjamem, da imate eni izkušnje, eni pa sekate na pamet!!
No, saj je vedno tako!
Tako, hranjenje in kidanje je eno, ko se pa spoprimeš z podivjano kravo ali bikom pa je drugo!!!
Verjamem, da imate eni izkušnje, eni pa sekate na pamet!!
No, saj je vedno tako!
GASILSKO DRUŠTVO OBSTAJA ZARADI GASILSKE OPERATIVNE ENOTE, NE PA GASILSKA OPERATIVNA ENOTA ZARADI DRUŠTVA!!!
NE DAMO SE!!! NIKOLI, PA ŠE TE NE!!!
LEP POZDRAV!
PERO J., 041/ 511 - 364
NE DAMO SE!!! NIKOLI, PA ŠE TE NE!!!
LEP POZDRAV!
PERO J., 041/ 511 - 364